Autor |
Wiadomość |
 |
Drakiva
|
Wysłany: 2011-02-14, 00:55 Cieniowanie
|
0
|
|
|
|
Witam, maluje zderzak ktĂłry jest lekko przerysowany po boku (jakie 5cm) i nie chce malowaĂŚ go caÂłego. Chce uÂżyĂŚ rozpuszczalnika do cieniowania. A moje pytanie brzmi. Jak miejsce w podkÂładzie pomaluje bazÂą, nastĂŞpnie trochĂŞ wiĂŞkszy obszar pociÂągnĂŞ bezbarwnym i.....
jak malowaÌ tym rozpuszczalnikiem??? Czy miejsce gdzie bêdê malowa³ nim ma byÌ zmatowione??? Tam gdzie bezbarwny zmaluje 1200 ale nie wiem jak sie wci¹Ì tym "wtapiaczem". Pomó¿cie. Z góry dziêkuje DRAKIVA |
|
|
|
 |
pawel1108
|
Wysłany: 2011-02-14, 22:26
|
0
|
|
|
|
Czy miejsce gdzie bĂŞdĂŞ malowaÂł nim ma byĂŚ zmatowione???
Tak kolego miejsce musi byĂŚ zmatowione i czyste i nie musi byĂŚ to P1200,moÂżna szmatkÂą do matowania z uÂżyciem pasty do matowania.JeÂżeli tego nie zrobisz bĂŞdzie widoczne przejÂście w postaci odciĂŞcia nowego lakieru ktĂłry bĂŞdzie otaczac brudny stary lakier
Powinieneœ zakoùczyÌ klarem trochê dalej ni¿ baz¹,poprostu zostaw sobie trochê miejsca aby podprysn¹Ì tym rozpuszczalnikiem do cieniowania ale tylko na czysej wczeœniej przematowionej powierzchni.Pamiêtaj,¿e wystarczy jedna warstwa-zapylenie,nie lej tego na po³ysk,bo jest rzadkie i pop³ynie.
PamiĂŞtaj o uÂżyciu szmatki antystatycznej po kaÂżdej warstwie bazy i przed poÂłozeniem klaru bo bez tego bĂŞdzie bida,chyba,ze masz super kabinĂŞ.Pozdrawiam ,powodzenia
poniÂżej masz przykÂład
IMAG0064_1200x718.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 1624 raz(y) 94.21 KB |
|
|
|
|
 |
Drakiva
|
Wysłany: 2011-02-14, 22:52
|
0
|
|
|
|
Bardzo dziĂŞkuje za pomoc. Bo wÂłaÂśnie znajomy mi coÂś wspominaÂł Âżebym nie matowaÂł powieszchni pod rozpuszczalnik do cieniowania. Nie, maluje w garazu, gdzie oczywiÂście syfki to normalka. Wiec uÂżywam szmatek antystatycznych. |
|
|
|
 |
Mart-Dent
|
Wysłany: 2011-02-17, 00:37
|
0
|
|
|

|
To czym pryska na koĂącu tego filmiku to wÂłaÂśnie rozpuszczalnik do cieniowania |
|
|
|
 |
luka
|
Wysłany: 2011-03-01, 23:32
|
0
|
|
|
|
Witam!
Temat zainteresowaÂł mnie do tego stopnia, Âże postanowiÂłem siĂŞ zarejestrowaĂŚ.
Odnoœnie ostatniego postu i owego filmiku, chcia³em zapytaÌ do którego miejsca mniej wiêcej by³ zmatowiony pierwotny lakier? Bo wygl¹da, ¿e on tym rozpuszczalnikiem do cieniowania pryska tak doœÌ swobodnie i doœÌ daleko, co jest zrozumia³e. I to co widzimy na pocz¹tku filmiku to s¹ na³o¿one dwie warstwy bazy, a nastêpnie (co ju¿ zosta³o ujête na filmie) nak³ada bezbarwny i ten rozpuszczalnik, zgadza siê? |
|
|
|
 |
Mart-Dent
|
Wysłany: 2011-03-02, 00:15
|
0
|
|
|

|
Zmatowiony jest do miejsca gdzie lakierowaÂł to jest jakieÂś 4cm od taÂśmy, reszta to oczyszczona powierzchnia papierem p4000
Takie coœ mo¿na robiÌ jeœli sprzêt Ci na to pozwala. Jak bêdziesz robi³ gównianym pistoletem to taœmê trzeba odsun¹Ì o jakieœ 20cm |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2011-03-02, 07:19
|
0
|
|
|
|
@Mart-Dent ..w dalszym ciagu zastanawia mnie ten papier 4000. Rozumiem , ze jest to papier na maszynke i operacje przeprowadzasz na sucho - czy nie jest on za drobny ..?? Czy odpolerowujac miejsce przejscia nie zerwiemy klaru..??
No chyba , ze (jak pisales w innym z postow) nie ma potrzeby polerowania po tak zrobionym przejsciu. |
|
|
|
 |
Mart-Dent
|
Wysłany: 2011-03-03, 23:33
|
0
|
|
|

|
obcy_69,p4000-p5000 wodny tylko po to ¿eby oczyœciÌ miejsce gdzie poleci odkurz. Zauwa¿ ¿e przewa¿nie odkurz idzie na w ogóle nie zmatowiony obszar i i jakoœ siê go nie œciera no chyba ¿e siê ktoœ o to postara Jeœli nie z³apie siê ¿aden syf na przejœciu to polerujê tylko obszar za przejœciem ¿eby odkurz z rozpucha wypolerowaÌ. Jest normalne ¿e jak posiadaj¹ jakieœ badziewia to papier i jazda z tym ¿e na ³¹czeniu bardzo ostro¿nie.
Tak to wyglÂąda po zabiegach pielĂŞgnacyjnych

|
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2011-03-04, 07:49
|
0
|
|
|
|
Mart-Dent napisał/a: | obcy_69,p4000-p5000 wodny tylko po to Âżeby oczyÂściĂŚ miejsce gdzie poleci odkurz. |
W takim razie nie zrozumielam Cie jak pisales w innym poscie , ze zamiast scierki miejsce przejscia traktujesz papierem 4000...co oczywiscie nie dawalo mi spokoju.
W takim razie jeszcze raz napisz prosze - miejsce pod odkurz z bezbarwnego..czym traktujesz ??.
Mart-Dent napisał/a: | ZauwaÂż Âże przewaÂżnie odkurz idzie na w ogĂłle nie zmatowiony obszar i i jakoÂś siĂŞ go nie Âściera no chyba Âże siĂŞ ktoÂś o to postara |
Element na ktorym mam juz wykonac taka operacje ..po calosci z wszelkiego rodzaju zanieczyszczen, oczyszczam oczywiscie przemywajac i odpolerowujac wstepna pasta.
Sprobuje oczywiscie z tym papierkiem 4000 ..
Mart-Dent napisał/a: | . Jest normalne Âże jak posiadajÂą jakieÂś badziewia to papier i jazda z tym Âże na ³¹czeniu bardzo ostroÂżnie |
No dokladnie ..w miejscu przejscia to raczej w ogole papieru nie stosowac. W zupelnosci wystarczajaca jest sama pasta. |
|
|
|
 |
Mart-Dent
|
Wysłany: 2011-03-04, 09:53
|
0
|
|
|

|
obcy_69 napisał/a: | W takim razie nie zrozumielam Cie jak pisales w innym poscie , ze zamiast scierki miejsce przejscia traktujesz papierem 4000...co oczywiscie nie dawalo mi spokoju.
W takim razie jeszcze raz napisz prosze - miejsce pod odkurz z bezbarwnego..czym traktujesz ??. |
CoÂś siĂŞ nu nie moÂżemy zgraĂŚ. To zaleÂży kto co nazywa miejscem przejÂścia. Dla mnie jest to miejsce gdzie poleci odkurz z klaru i muszĂŞ je zalaĂŚ losserem. I to miejsce wÂłaÂśnie matujĂŞ(jeÂśli moÂżna tak napisaĂŚ) papierem p4000. ÂŻeby nie byÂło to teÂż przed zaczĂŞciem zabiegĂłw myjĂŞ, odtÂłuszczam i pozbywam siĂŞ wszystkich niechcianych obcych(bez obrazy) ciaÂł. JeÂśli element jest bardzo zorany przez Âżycie to takÂże go polerujĂŞ. |
|
|
|
 |
wsmpw
|
Wysłany: 2011-03-04, 21:04
|
0
|
|
|
PaweÂł WSM

|
witam jestem ÂświeÂży ale z tego co wyczytaÂłem to wyglÂąda to tak:
1. naprawa miejsca elementu
2. podkÂład jakies tam przygotowanie
3. matowanie pod baze jakieÂś tam powiedzmy 600/800 i za miejcem gdzie nie bĂŞdzie juÂż bazy papierem 4000
4. baza w miejscu matowania 600/800
5. clar do miejca w ktĂłrym byÂła baza i odkurz na powierzchnie gdzie byÂło 4000
6. losser (rozpuszczalnik do cieniowania)w miejscu odkurzu claru
dobrze to zrozumiaÂłem?
ps jak jest z przejÂściami w akrylach takich jednowarstwowych ? tzn baza + utwardzacz
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Mart-Dent
|
Wysłany: 2011-03-04, 21:06
|
0
|
|
|

|
wsmpw napisał/a: | witam jestem ÂświeÂży ale z tego co wyczytaÂłem to wyglÂąda to tak |
Przeczytaj jeszcze raz jak nie pomoÂże to kilka razy. |
|
|
|
 |
wsmpw
|
Wysłany: 2011-03-04, 21:13
|
0
|
|
|
PaweÂł WSM

|
spoko,a moje pytanie odnoÂśnie akryli na ktĂłre nie kÂładzie siĂŞ bezbarwnego? |
|
|
|
 |
Mart-Dent
|
Wysłany: 2011-03-04, 21:24
|
0
|
|
|

|
W tym wypadku nie pomogĂŞ bo akrylu nie miaÂłem w gunie chyba od 8lat i nigdy nim nie robiÂłem Âżadnych takich rzeczy. |
|
|
|
 |
wsmpw
|
Wysłany: 2011-03-04, 21:35
|
0
|
|
|
PaweÂł WSM

|
|
|
|
 |
kropen16
|
Wysłany: 2011-03-04, 21:40
|
0
|
|
|
Przemo
|
wsmpw, do akrylu lejesz utwardzacz i rozpuszczalnik jesli potrzeba---> rozlewasz go i wszytko ladnie zasycha |
|
|
|
 |
Mart-Dent
|
Wysłany: 2011-03-04, 21:45
|
0
|
|
|

|
kropen16, a mnie siĂŞ wydawaÂło Âże chodziÂło o cieniowanie akrylu |
|
|
|
 |
wsmpw
|
Wysłany: 2011-03-04, 22:03
|
0
|
|
|
PaweÂł WSM

|
Mart-Dent, dokÂładnie
kropen16 napisał/a: | wsmpw, do akrylu lejesz utwardzacz i rozpuszczalnik jesli potrzeba---> rozlewasz go i wszytko ladnie zasycha |
ok ale jak mam bÂłotnik ktĂłry zachodzi na pas tylny i pod lampÂą naleÂży naprawiĂŚ element a bÂłotnik jest ok to nie bĂŞde malowaÂł caÂłoÂści wiĂŞc moje pytanie byÂło jak siĂŞ przechodzi Âżeby nie byÂło to widoczne czy poprostu zapyliĂŚ lekko i potem polerowaĂŚ to miejsce przejÂścia czy moÂże rozlaĂŚ to rozpuszczalnikiem do cieniowania |
|
|
|
 |
kropen16
|
Wysłany: 2011-03-04, 22:32
|
0
|
|
|
Przemo
|
zawsze lekko zapylam. rozpucha do cieniowania nie uzywam do akrylu. potem poleruje ale mozesz sprobowac rozpuszczalnikiem od cieniowania |
|
|
|