Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
MGB GT
Wysłany: 2011-03-06, 01:44   blacharka+lakierowanie - wycena - MGB GT
0
UP DOWN

Witam Wszystkich! Po krótce opiszê mój problem. Zakupi³em w UK MGB GT z 1979 r. Stan techniczny niez³y, stan blacharki i lakieru na pierwszy rzut oka te¿ nienajgorszy. Samochód ma kolor jasnoniebieski. Chcia³bym go przemalowaÌ ca³ego (³¹cznie z napraw¹ blacharki) na z³oty metalik. W zwi¹zku z tym mam pytanie. Ile mniej wiêcej kosztowa³oby zrobienie blacharki i polakierowanie samochodu? Dodam, ¿e czas nie jest istotny i chcia³bym, ¿eby robota zosta³a zrobiona naprawdê dobrze. Zdajê sobie sprawê z faktu, ¿e bêdzie to kosztowaÌ. Bardzo proszê o podanie ca³oœciowej ceny za ca³¹ robotê. Proszê siê nie krêpowaÌ i podawaÌ ceny realne :-) .

media2.jpg
Plik ściągnięto 54 raz(y) 51 KB

media1.jpg
Plik ściągnięto 53 raz(y) 50 KB

media.jpg
Plik ściągnięto 56 raz(y) 57 KB

maciejowski
Wysłany: 2011-03-06, 03:34   
0
UP DOWN

Kod:
zÂłoty metalik
? :blee: :sciana:
mo¿e ró¿owy z brokatem?

Homer S. 
Wysłany: 2011-03-06, 07:55   
0
UP DOWN

Kolor to sprawa klienta mo¿na nawet na ,,sino koperkowy ró¿ ,,. 8tyœ.

jacenty 741
Wysłany: 2011-03-06, 09:35   
0
UP DOWN

Bardzo Âładne autko,gratulujĂŞ zakupu :spoko: A co do ceny,to faktycznie,w okolicach 10 tyÂś,nietypowe rozwiÂązania,i szkoda poÂśpiechem zeszpeciĂŚ takiego klasyka.

MGB GT
Wysłany: 2011-03-06, 10:00   
0
UP DOWN

DziekujĂŞ za konkretne odpowiedzi :) A kolega "maciejewski" to chyba nowy w branÂży, co? Bo poza malowaniem GolfĂłw III, to chyba innej pracy nie robiÂł ;) Tak czy owak, samochĂłd ma byĂŚ pomalowany na zÂłoty metalik, z jasnym wnĂŞtrzem (jasne dywany, jasna skĂłrzana tapicerka, itd.). Felgi bĂŞdÂą wymienione na szprychowane 15". Do tego prawdopodobnie drewniana kierownica. SamochĂłd bĂŞdzie stale garaÂżowany i niejeÂżdÂżony w zimie i przy duÂżych opadach deszczu. :)

$(KGrHqEOKp!E1qb+iBOfBN,nS)RB-w~~_12.jpg
Plik ściągnięto 39 raz(y) 32.29 KB

!B48I35QCGk~$(KGrHqYOKjgEyPu),6ZlBMruHFjZW!~~_12.jpg
Plik ściągnięto 39 raz(y) 35.89 KB

!CCUe6F!B2k~$(KGrHqEOKjcEz(BedETHBNKvV1BEp!~~_12.jpg
Plik ściągnięto 49 raz(y) 28.63 KB

slawciu 
Wysłany: 2011-03-06, 20:22   
0
UP DOWN

MGB GT,
Homer S. napisał/a:
,,. 8tyÂś.

wlasnie w takich pieni¹dzach musisz sie spodziewaÌ wyceny tej pracy. do jesli trafisz do kogoœ i powie ci 2-3 tys to bed¹ to najtaùsze materia³y a zamiast dorabianych ³atek i doprze wykonanej roboty bedzie szpachla z w³óknem i ''latki'' z puszki po piwie.
nie zapomnij tez ze wiele rzeczy jak chromy mogÂą ulec uszkodzeniu podczas demontarzu.
wydaje mi sie ze cena od 7-8tys bedzie bardziej podchodzila u niektorych nawet do 12tys.

Arafat 
Wysłany: 2011-03-06, 22:21   
0
UP DOWN

JeÂśli to nie tajemnica...
Kolego jak sie ceniÂą takie autka w UK?

MGB GT
Wysłany: 2011-03-06, 23:18   
0
UP DOWN

ÂŻadna tajemnica, ja daÂłem 1880 funtĂłw + koszty transportu do Polski, czyli wyszÂło jakieÂś 11000 PLN.

wholeeguns
Wysłany: 2011-03-13, 22:43   
0
UP DOWN

PiĂŞkny klasyk - mam nadziejĂŞ Âże nie bĂŞdziesz oszczĂŞdzaÂł na renowacji tego autka bo szkoda byÂło by zepsuĂŚ. To wersja z silnikiem V8 ?

MGB GT
Wysłany: 2011-03-28, 09:14   
0
UP DOWN

Nie, niestety tylko 1.8, ale i tak nieÂźle sobie radzi.

and6412
Wysłany: 2011-04-20, 22:26   
0
UP DOWN

Witaj kolego od MGB (w sumie to witajcie wszyscy bo to mĂłj pierwszy podst ;-) )

W³aœnie te¿ zacz¹³em tutaj rozeznawaÌ identyczny temat jak Ty. Sam w³aœnie zaczynam renowacjê MGB cabrio z 1965r.

Powiem Ci szczerze Âże jeÂżeli auto zawsze jeÂździÂło w UK i jego stan jest jak Âśredniego MGB stamtÂąd to na renowacjĂŞ (nie myliĂŚ z remontem) na blacharkĂŞ z super lakierem 10 tyÂś IMHO moÂże nie starczyĂŚ.

MĂłj pochodzi z Indiany w USA (duÂżo mniej zgnity niÂż te z UK) i same blachy liczĂŞ na 3000-4000 tyÂś. Robocizny przy zabytkowych autach jest od groma, i trzeba miec specyficzne doÂświadczenie. No i sam lakier teÂż tani nie jest.

JeÂżeli chcesz posÂłuchaĂŚ mojej opinii a mam juÂż 8 letnie doÂświadczenie w temacie (wprawdzie amatorskie) to musisz sobie odpowiedzieĂŚ na podstawowe pytanie: Co chcesz uzyskaĂŚ pod koniec. Z twojego posta wnioskujĂŞ Âże chcesz zrobiĂŚ blacharkĂŞ i resztĂŞ wsadziĂŚ jak jest. Moim zdaniem to zÂła decyzja. Ja mojego nauczony doÂświadczeniem Mercedesa W107 ktĂłrego wÂłaÂśnie 'skoĂączyÂłem' robie na nowe auto. Chodzi o to Âże zrobisz fajnie budĂŞ a jak nie zrobisz mechaniki to i tak zaraz bĂŞdzie wszystko zasyfione, nie bĂŞdzie porzÂądnie jeÂździĂŚ a Âśrodek bĂŞdzie odstawaÂł od wyglÂądu zewnĂŞtrznego. etc...

Tak samo jak robiĂŚ blacharkĂŞ to IMHO rozbrajamy auto do spodu (ja wÂłaÂśnie koĂączĂŞ), potem auto do piasku, zapodkÂładowac i dopiero spokojnie robiĂŚ blacharkĂŞ. Trzeba siĂŞ liczyĂŚ z tym Âże to najdroÂższa opcja bo przygotowanie pod lakier w tym przypadku to caÂła masa roboty. JuÂż nie mĂłwiĂŞ o tym jakbyÂś chciaÂł go cynowaĂŚ zamiast szpachlowaĂŚ (bez szpachli natryskowej i tak sie pewnie nie obejdzie)

Zabytkowe auta zawsze z wierzchu wyglÂądajÂą przyzwoicie. Puki nie zaczniesz rozbieraĂŚ.

SkÂąd jesteÂś? Nie z Krakowa przypadkiem.

PS.
Dla zainteresowanych: http://mgb1965restoration.blogspot.com/

[ Dodano: 2011-04-20, 22:44 ]
Teraz mi siĂŞ zdjĂŞcia wyÂświetliÂły. Czemu chcesz robiĂŚ blacharkĂŞ i zmieniaĂŚ kolor. Mi on wyglÂąda na oryginalny Iris Blue albo raczej Teal Blue. Auto strzelam z '72r? TrafiÂłem? JuÂż z BL.

Koloru bym nie zmieniaÂł jeÂżeli ten to oryginalny. Straci bardzo duÂżo na wartoÂści tak materialnej jak i kolekcjonerskiej. A jeÂżeli to jeszcze pierwszy lakier i nigdy nie paprany blacharkÂą to naprawdĂŞ super. Jaki masz kod lakieru na tabliczce na progu?

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Blacharstwo i inne naprawy

Odpowiedz do tematu