Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
barteknawrocki 
Wysłany: 2011-03-19, 12:16   proÂśba o pomoc dla amatora
0
UP DOWN

witam.chcia³bym prosiÌ o fachow¹ pomoc z problemem na zdjêciach .co by mi by³o potrzebne jak co po kolei zrobiÌ,nie mam zamiaru iœÌ z tym do lakiernika gdy¿ wierzê w swoje amatorskie mo¿liwoœci
.nie chciaÂłbym teÂż malowaĂŚ caÂłych drzwi bo mam nadzieje Âże to nie bĂŞdzie potrzebne.chciaÂłbym aby ktoÂś krok po kroku mi to wytÂłumaczyÂł.szukaÂłem podobnego tematu ta w Âżadnym nie znalazÂłem nic konkretnego tylko to Âże to juÂż byÂło i poszukaj w innych tematach.proszĂŞ o pomoc

DSC00602.JPG
Plik ściągnięto 61 raz(y) 333.62 KB

DSC00603.JPG
Plik ściągnięto 36 raz(y) 333.95 KB

kropen16 
Wysłany: 2011-03-19, 12:25   
0
UP DOWN
Przemo

te odpryski zmatuj P120 naluz szpachle wykonczeniowa i wykoncz P320. potem daj podklad akrylowy. jak wyschnei zmatuj P800 - P1000 i prysnij baza . poczekaj az baza zmatowieje i bedzie sucha<max 12 godzin>. potem naloz klar. poczkaj az wyschnie i przepoleruj. <maluj wiekszy obszar niz ten odprysk>

barteknawrocki 
Wysłany: 2011-03-19, 12:48   
0
UP DOWN

a moÂżesz mi poleciĂŚ jakiÂś taĂąszy szpachel wykoĂączeniowy?moÂże byĂŚ podkÂład firmy NOVOL
protect370?w takim siwo ¿ó³tym spreyu?przy malowaniu podk³adem mogê sobie taœm¹ obkleiÌ do okola?czy nie ma takiej potrzeby?ten szpachel to tylko tak¹ ma³¹ zaprawkê zrobiÌ?troszkê wiêksz¹ ni¿ odprysk?i to wszystko papierem wodnym?

kropen16 
Wysłany: 2011-03-19, 12:59   
0
UP DOWN
Przemo

szpachla z novola. tez uzywam. mozesz obkleic ale znacznie wieksza powierzchnie. i nie maluj do tasmy . szpachla ma byc rowna z odprysakmi a podklad baza i klar ma byc wiekszy niz odprysk. wiesz o co chodzi?

barteknawrocki 
Wysłany: 2011-03-19, 13:14   
0
UP DOWN

nu juÂż kumam,ale jak bĂŞdĂŞ trzeĂŚ papierem ten szpachel to teÂż wodnym?czy normalnym wtedy?

barteknawrocki 
Wysłany: 2011-03-19, 14:27   
0
UP DOWN

i jaka pastĂŞ polerskÂą uÂżyĂŚ.posiadam tempo k2 i pastĂŞ g3

jacenty 741
Wysłany: 2011-03-19, 18:32   
0
UP DOWN

Wszystko Âźle...Nie 120,tylko 120-180-240,kaÂżdy nastĂŞpny trochĂŞ szerzej,dopiero wtedy podkÂład,a jeÂśli nie przetrzesz siĂŞ do metalu,to moÂżesz go sobie odpuÂściĂŚ.PodkÂład w sprayu nie ma wÂłaÂściwoÂści wypeÂłniajÂących,tutaj pasowaÂłby podkÂład 2K,i prawdopodobnie obyÂłoby siĂŞ bez szpachli.Ale jeÂśli siĂŞ nie da,to szpachluj,ale szlifujesz na sucho,nigdy na mokro.

Falconx 
Wysłany: 2011-03-20, 12:35   
0
UP DOWN

kropen16 napisał/a:
poczekaj az baza zmatowieje i bedzie sucha<max 12 godzin>

Baza bĂŞdzie sucha w zaleÂżnoÂści od temperatury po max 30 min , a jak poczekasz 12 godz to jÂą przesuszysz i caÂła robota bĂŞdzie psu w dupĂŞ .
Zeby to zrobiĂŚ tak jak naleÂży to nie obejdzie siĂŞ bez lakierowania caÂłego elementu - cieniowanie bazÂą i klar na caÂły element.
Jak nigdy czegoÂś takiego nie robiÂłeÂś to bĂŞdzie to wyglÂądaÂło jak kupa- juÂż lepiej zrobiĂŚ zaprawki pĂŞdzelkiem w tych miejscach.

kropen16 
Wysłany: 2011-03-20, 17:55   
0
UP DOWN
Przemo

Falconx, do okoÂło 12 godzin nastepuja wiazania chemiczne miedzy baza a klarem.

barteknawrocki 
Wysłany: 2011-03-20, 19:22   
0
UP DOWN

jestem amatorem ale nie widzĂŞ sensu malowania w tym przypadku caÂłego elementu.no wiĂŞc ktĂł opcje mam wybraĂŚ tÂą pierwszÂą czy tÂą drugÂą?

barteknawrocki 
Wysłany: 2011-03-20, 19:28   
0
UP DOWN

barteknawrocki 
Wysłany: 2011-03-21, 20:21   
0
UP DOWN

tam gdzie s¹ kó³ka s¹ zadrapania.powiedzcie mi jak to wycieniowaÌ po pomalowaniu?

nowe.JPG
Plik ściągnięto 122 raz(y) 86.45 KB

kubazjan
Wysłany: 2011-03-21, 21:10   
0
UP DOWN

uuu...chÂłopie...jak mnie wzrok nie myli to te twoje drzwi to sa powyginane jak strzelba indiaĂąska...Jesli tak to daruj sobie lakierowanie czegokolwiek bo to bez sensu...albo porob najzwyklejsze zaprawki albo daj to jakiemus fachowcowi zeby to miaÂło rece i nogi. :tak:

barteknawrocki 
Wysłany: 2011-03-21, 21:58   
0
UP DOWN

no sÂą powgniatane ale to tak bardzo moim zdaniem tego nie widaĂŚ.chciaÂłem tyko coÂś z tymi odpryskami zrobiĂŚ

Robertlodz09 
Wysłany: 2011-03-21, 22:08   
0
UP DOWN

Kolego tak "szczerze" to namawiam aby te "zadrapania" zlikwidowaĂŚ za pomocÂą maÂłego "delikatnego" pĂŞdzelka + dorobiona baza w iloÂści 100ml. Nie "baw siĂŞ" w "malowanka" bo przy braku doÂświadczenia wyjdzie tylko "ku..a" a nie "zaprawka" :nie:
Pozdrawiam! :spoko:

raper66
Wysłany: 2011-03-23, 15:13   
0
UP DOWN

1-szlifowanie ,szpachlowanie i wyrĂłwnanie caÂłej wgnioty (szpachla max 2mm)wczesniej wyprostuj ile siĂŞ da
2-dotÂąd baza oczywiscie wszystko matujemy i podkÂładujemy
3-dotÂąd klar przygotowujesz wczesniej matujÂąc np 800
potem lekkopoza obszar rozpuszczalnik docieniowania zmieszany z klarem (pozostaÂłosci z pistoletu)

dlaczego tak zaznaczyÂłem ,poniewaÂż czĂŞÂściowo zgubisz na listwie obszar lakierowania jak nie masz doÂświadczenia bĂŞdzie Âłatwiej ale i tak zabawy troche jest musisz mieĂŚ w miare pistolet albo umiejetnie operowac cynglem Âżeby nie zlaĂŚ a tylko dobrze wypylic zwÂłaszcza cieniowana strefe

Falconx 
Wysłany: 2011-03-23, 18:49   
0
UP DOWN

kropen16 napisał/a:
Falconx, do okoÂło 12 godzin nastepuja wiazania chemiczne miedzy baza a klarem.

A robiÂłeÂś juz tak kiedyÂś ?? Bo wystarczy przesuszyĂŚ trochĂŞ za mocno o klar bĂŞdzie spadaÂł .Po 12 godz. to ten klar zdejmie karcherem.
raper66 napisał/a:
dlaczego tak zaznaczyÂłem ,poniewaÂż czĂŞÂściowo zgubisz na listwie obszar lakierowania jak nie masz doÂświadczenia bĂŞdzie Âłatwiej ale i tak zabawy troche jest musisz mieĂŚ w miare pistolet albo umiejetnie operowac cynglem Âżeby nie zlaĂŚ a tylko dobrze wypylic zwÂłaszcza cieniowana strefe

Bez obrazy ale nie s¹dzê ¿eby kolega barteknawrocki by³ w stanie operowaÌ gunem tak jak lakiernik , szczególnie je¿eli mnie wzrok nie myli to jakis metalic. Po jego naprawie te drzwi bêd¹ wygl¹da³y jak kupa , bo ¿eby to mia³o rêce i nogi to trzeba je wyklepaÌ i jechaÌ od kantu do kantu heblem ¿e by z³apaÌ p³aszczyznê .A wi¹¿e siê to z cieniowaniem s¹siednich elementów. A zeby to polakierowaÌ to trzeba mieÌ najpierw czym , czyli : kompresor , pistolet i miejsce.
Robertlodz09 napisał/a:
Kolego tak "szczerze" to namawiam aby te "zadrapania" zlikwidowaĂŚ za pomocÂą maÂłego "delikatnego" pĂŞdzelka + dorobiona baza w iloÂści 100ml. Nie "baw siĂŞ" w "malowanka" bo przy braku doÂświadczenia wyjdzie tylko "ku..a" a nie "zaprawka" :nie:

W 100% zgadzam siĂŞ z kolegÂą .
Jak chcesz siĂŞ pouczyĂŚ to poĂŚwicz na jakimÂś zniszczonym elemencie z innego samochodu i wtedy siĂŞ bierz za takie naprawy :)
Pozdrawiam

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu