Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
marchew6260
Wysłany: 2011-04-16, 01:12   Jak zabezpieczyĂŚ progi przed uderzeniami kamieni?
0
UP DOWN

Witam. Chcia³bym w swoim aucie pozbyÌ siê problemu odprysków kamieni lec¹cych z pod kó³ przednich (chlapacze s¹ zamontowane ale jakoœ i tak kamienie lec¹ z pod kó³). WidaÌ, ¿e powstaj¹ ju¿ pêcherze i chcia³bym zawczasu pozbyÌ siê tego problemu najlepiej na d³ugi czas. Planowa³em oczyœciÌ przedni¹ czêœÌ progów ( bo tylko w przedniej czêœci progów s¹ te problemy) zastosowaÌ na go³y metal podk³ad reaktywny+ akrylowy nastêpnie baza i bezbarwny. I mam pytanie czy dodanie plastyfikatora (uelastyczniacza) do bezbarwnego rozwi¹¿e mój problem? Nie chcê dawaÌ w tym miejscu "baranka" poniewa¿ problem który wystêpuje u mnie jest ju¿ na widocznej czêœci progu i nie chcia³bym stosowaÌ go ze wzglêdów estetycznych. Myœla³em równie¿ ¿eby dodaÌ plastyfikator do podk³adu akrylowego ¿eby bardziej zabezpieczyÌ progi przed uszkodzeniami od kamieni. Mo¿e ktoœ mi podpowiedzieÌ jak siê z tym uporaÌ? Mo¿e ktoœ ma jakieœ doœwiadczenie z tego typu problemem i rozwi¹za³ go? Z góry dziêkujê za pomoc.

Na tym zdjĂŞciu zaznaczyÂłem ktĂłre miejsce progu mam na myÂśli:

marchew6260
Wysłany: 2011-05-05, 04:59   
0
UP DOWN

Widzê, ¿e nikt nie potrafi podpowiedzieÌ... W takim razie mam inne pytanie. Czy jak na³o¿ê baranka na zapodk³adowany próg to póŸniej lakieruj¹c go lakierowaÌ do miejsca gdzie by³a taœma czy odkleiÌ taœmê i prysn¹Ì baz¹ i bezbarwnym trochê poza baranka (cieniowanie) ?

Dawid1989 
Wysłany: 2011-05-05, 12:10   
0
UP DOWN

Jeœli ju¿ tak chcesz zrobiÌ to tak jak pisa³eœ na gol¹ blache daj reaktywny a to dobry podk³¹d akrylowy nastêpnie baranek do taœmy lub gabki(wedle upodobaù) i cale progi pryœnij baz¹ i lakierem. Hm ciekawe jakby wygl¹da³y progi oklejone na do po³owy wysokoœci tak¹ foli¹ samoprzylepn¹ tak¹ jak czêsto jest na tylnych blotnikach. Napewno dobrze chroni³a by lakier od uszkodzen :>

marchew6260
Wysłany: 2011-05-05, 22:58   
0
UP DOWN

DziĂŞkujĂŞ za podpowiedz. MoÂżliwe, Âże wykorzystam do tego celu foliĂŞ o ktĂłrej wspomniaÂł Dawid1989 Nie wpadÂłem na takie rozwiÂązanie ale wydaje siĂŞ ono byĂŚ dobrym sposobem. Tylko ciekawe jak bĂŞdzie siĂŞ ta folia zachowywaÂła podczas zimy... W kaÂżdym bÂądÂź razie dziĂŞkuje

pawelb5913
Wysłany: 2011-05-10, 05:35   
0
UP DOWN

JeÂśli zaleÂży Ci na bardzo dobrej konserwacji progĂłw koniecznie musisz zakonserwowaĂŚ prĂłg od Âśrodka. Progi w wiĂŞkszoÂści korodujÂą wÂłaÂśnie od Âśrodka. Kup Âśrodek do konserwacji profili zamkniĂŞtych i do dzieÂła.

marchew6260
Wysłany: 2011-05-11, 19:12   
0
UP DOWN

Progi w tamtym roku zabezpiecza³em woskiem i teraz powtórzê czynnoœÌ po lakierowaniu.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu