Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
marchew6260
Wys³any: 2011-04-16, 00:12   Jak zabezpieczyæ progi przed uderzeniami kamieni?
0
UP DOWN

Witam. Chcia³bym w swoim aucie pozbyæ siê problemu odprysków kamieni lec±cych z pod kó³ przednich (chlapacze s± zamontowane ale jako¶ i tak kamienie lec± z pod kó³). Widaæ, ¿e powstaj± ju¿ pêcherze i chcia³bym zawczasu pozbyæ siê tego problemu najlepiej na d³ugi czas. Planowa³em oczy¶ciæ przedni± czê¶æ progów ( bo tylko w przedniej czê¶ci progów s± te problemy) zastosowaæ na go³y metal podk³ad reaktywny+ akrylowy nastêpnie baza i bezbarwny. I mam pytanie czy dodanie plastyfikatora (uelastyczniacza) do bezbarwnego rozwi±¿e mój problem? Nie chcê dawaæ w tym miejscu "baranka" poniewa¿ problem który wystêpuje u mnie jest ju¿ na widocznej czê¶ci progu i nie chcia³bym stosowaæ go ze wzglêdów estetycznych. My¶la³em równie¿ ¿eby dodaæ plastyfikator do podk³adu akrylowego ¿eby bardziej zabezpieczyæ progi przed uszkodzeniami od kamieni. Mo¿e kto¶ mi podpowiedzieæ jak siê z tym uporaæ? Mo¿e kto¶ ma jakie¶ do¶wiadczenie z tego typu problemem i rozwi±za³ go? Z góry dziêkujê za pomoc.

Na tym zdjêciu zaznaczy³em które miejsce progu mam na my¶li:

marchew6260
Wys³any: 2011-05-05, 03:59   
0
UP DOWN

Widzê, ¿e nikt nie potrafi podpowiedzieæ... W takim razie mam inne pytanie. Czy jak na³o¿ê baranka na zapodk³adowany próg to pó¼niej lakieruj±c go lakierowaæ do miejsca gdzie by³a ta¶ma czy odkleiæ ta¶mê i prysn±æ baz± i bezbarwnym trochê poza baranka (cieniowanie) ?

Dawid1989 
Wys³any: 2011-05-05, 11:10   
0
UP DOWN

Pomóg³: 8 razy
Sk±d: okolice Mielca
Je¶li ju¿ tak chcesz zrobiæ to tak jak pisa³e¶ na gol± blache daj reaktywny a to dobry podk³±d akrylowy nastêpnie baranek do ta¶my lub gabki(wedle upodobañ) i cale progi pry¶nij baz± i lakierem. Hm ciekawe jakby wygl±da³y progi oklejone na do po³owy wysoko¶ci tak± foli± samoprzylepn± tak± jak czêsto jest na tylnych blotnikach. Napewno dobrze chroni³a by lakier od uszkodzen :>

marchew6260
Wys³any: 2011-05-05, 21:58   
0
UP DOWN

Dziêkujê za podpowiedz. Mo¿liwe, ¿e wykorzystam do tego celu foliê o której wspomnia³ Dawid1989 Nie wpad³em na takie rozwi±zanie ale wydaje siê ono byæ dobrym sposobem. Tylko ciekawe jak bêdzie siê ta folia zachowywa³a podczas zimy... W ka¿dym b±d¼ razie dziêkuje

pawelb5913
Wys³any: 2011-05-10, 04:35   
0
UP DOWN

Je¶li zale¿y Ci na bardzo dobrej konserwacji progów koniecznie musisz zakonserwowaæ próg od ¶rodka. Progi w wiêkszo¶ci koroduj± w³a¶nie od ¶rodka. Kup ¶rodek do konserwacji profili zamkniêtych i do dzie³a.

marchew6260
Wys³any: 2011-05-11, 18:12   
0
UP DOWN

Progi w tamtym roku zabezpiecza³em woskiem i teraz powtórzê czynno¶æ po lakierowaniu.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: