Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42 |
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
kamil
|
Wys³any: 2008-01-05, 19:48 Jak poznaæ czy element jest dobrze wyszlifowany?
|
+1
|
|
|
|
Czasami mam problem dotyczacy szpachlowanych elementow szapchluje element wydaje mi sie ze jest juz wszystko ok kl±de podklad tez wydaje mi sie jest dobrze matuje to i klade lakier i po wyschnieciu lakieru widze ze tu jest zalamanie albo ze element nie jest idealnie zrobiony czy ktos ma jakis patent na to zebym wiedzil i widzial kiedy element jest juz gotowy npo czy mam zrobic tak jak by natrysk probny czy cos jesli ma ktos jakis patent i mog³ by sie tym podzili to bede wdzieczny ulatiw mi to prace pozdrawiam
kamil w tytule tematu dok³adnie okre¶laj o czym on jest. cruel. |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-01-05, 20:10
|
0
|
|
|
Pomóg³: 21 razy Posty: 1890 Sk±d: Kraków
|
|
|
|
|
kamil
|
Wys³any: 2008-01-06, 21:32
|
0
|
|
|
|
Wyjasniej na czym konkretnie ten kontrast polega ?????? |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-01-07, 11:43
|
0
|
|
|
|
to jest szybkoschnacy lakier w spraju. malujesz nim to co szpachlowalesz i szlifujesz az zniknie kontrast. wtedy wiesz ze jest rowno. |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-01-07, 17:43
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
Mozna tez uzyc starej bazy, taki sam efekt a zawsze komus cos zostaje w puszkach. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
Amiggo
|
Wys³any: 2008-01-07, 17:56
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 356
|
Jest te¿ specjalny puder kontrolny 3M-a mo¿na go u¿ywaæ na sucho i mokro. |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-01-08, 15:49
|
0
|
|
|
|
Cytat: | Mozna tez uzyc starej bazy, taki sam efekt a zawsze komus cos zostaje w puszkach. |
nie do konca bo baza sie nie blyszczy a to tez pomaga. no i nie jest w spraju. |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-01-08, 22:14
|
0
|
|
|
|
@rbfm
wyjasnij mi pojecie SPRAY? Farba nak³adana pod cisnieniem z pusszki.
STARA BAZA z PUSZKI (pozosta³osci) nk³adana POD CISNIENIEM PISTOLETEM to to samo co spray tylko ¿e masz mniejsze koszty bo nie musisz sie pakowac w cuda spraye a jak ¶lepy jestes to i tak dolkow nie zoabaczysz a jak nie masz "rêki" to ich nie wyczujesz. Kolega pisa³em tez na pocz±tku o zlamaniach - to ewidentny brak sztuki, niedopracowany element. Pod rêka czujesz ze masz fa³dy. No i sie liczy tez materia³ i narzedzia.
Doleje oliwy...jescze powiedz ¿e tylko NOVOL ma takie "kontrasty"
Nie masz rêki to zadne wynalazki ci nie pomoga ani maszyny.
A zawsze jak masz dylemat, pomaluj gotowy element ciemnym akrylem. (kiedys to sie zwalo kontrolny lakier) i zoabaczysz co nie teges. Wiadomo ze sie wydluza czas, ale dla kogos kto nie ma wprawy to jest z³oto ¶rodek.
pzdr |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-01-08, 22:22
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 1553 Sk±d: ko³obrzeg
|
[quote]@rbfm
<<<cenzura>>> |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-01-09, 08:17
|
0
|
|
|
|
mebArth napisa³/a: | wyjasnij mi pojecie SPRAY? Farba nak³adana pod cisnieniem z pusszki.
STARA BAZA z PUSZKI (pozosta³osci) nk³adana POD CISNIENIEM PISTOLETEM to to samo co spray |
kolego nie to samo bo jest niewygodnie lac do pistoletu stara baze, cigac weze za soba a na koniec myc pistolet w nitro ktore tez kosztuje i tylko o to mi chodzi ze spraj jest wygodniejszy. |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-01-10, 18:27
|
0
|
|
|
|
Nie wiem czy hehehe znacie netykiete? Jak sie wstawia "@" przed NICKIEM to znaczy sie temat, zdanie, slowo sie kieryje do danego nicka:) Siedzicie w sieci i takiej rzeczy nie znacie? polecam inne fora o byle czym.
Jak napisze @baqo to znaczy ze DO CIEBIE kieruje literki, jak napisze @ZDZISEK to znaczy ze do ZDZISKA kieruje slowa.
Jesli odpisujê na wiele postów w danym w±tku i pisze 4 userów to jak mam do kazdego cos do powiedzenia to pisze;
@kazek nie masz racji
@zenek mylisz sie
@ Zdzisek masz racje..
Rozumieta juz?
Ja sie nie dziwie czemu tu kazdy watek siê konczy k³otni±....Niektórzy powinni siedziec w swojej norze i malowac a nie pisac cenzuraó³. Opary niektórym widocznie szkodza... |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-01-10, 19:15
|
0
|
|
|
|
a jak bêdzie baqo .to do kogo siê tyczy, Cytat: | siedziec w swojej norze i malowac | sam masz norê Cytat: | Opary niektórym widocznie szkodza... | wszystkim tak samo! |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-01-11, 11:40
|
0
|
|
|
|
Nie mam nory:) Pracownik jestem a nie dzia³acz dla skarbówki:) I nie krzycz:) Szkoda literek.... @ |
|
|
|
|
DrCruel
|
Wys³any: 2008-01-11, 15:44
|
0
|
|
|
|
Ludzie, bez takich emocji
Ja dodam, ¿e puder to jest sadza lakiernicza a kontrast w spray-u to jest te¿ sadza w rozcieñczalniku. Poza wygod± stosowania maj± te produkty jeszcze jedn± zaletê: s± obojêtne dla kolejnych nak³adanych warstw w przypadku ich niedoszlifowania. A np. taki czarny mat to jest lakier wiêc zawiera ¿ywicê 1K np. alkidow± a co one powoduj± w po³±czeniu z wyrobami 2K wszyscy wiedz±. Dla tych co nie wiedz±: wa¿y siê to i owo a ponadto papier siê bardziej zabija od czarnego matu. |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-01-11, 22:23
|
0
|
|
|
|
DrCruel napisa³/a: | Poza wygod± stosowania maj± te produkty jeszcze jedn± zaletê: s± obojêtne dla kolejnych nak³adanych warstw w przypadku ich niedoszlifowania. |
wszystko ok tylko kto sie pieprzy z odtluszczaniem przed prysnieciem kontrastu? ja zawsze szlifuje go do konca i nie zostawiam ani troche. |
|
|
|
|
DrCruel
|
Wys³any: 2008-01-12, 18:26
|
0
|
|
|
|
ale ja nic nie napisa³em o odt³uszczaniu |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-01-12, 18:33
|
0
|
|
|
|
DrCruel napisa³/a: | ale ja nic nie napisa³em o odt³uszczaniu |
napisales ze jak sie nie doszlifuje to nic sie nie dzieje. gdy nie odtluscisz przed kontrastem, to jednak sie dzieje i to niedobrze. |
|
|
|
|
DrCruel
|
Wys³any: 2008-01-12, 18:41
|
0
|
|
|
|
Przeczyta³em jeszcze raz twoje posty w tym temacie i mam pytanie: jaki produkt nazywasz kontrastem? Czy chodzi ci o np. czarny mat w sprayu (najczê¶ciej u¿ywany), czy masz na my¶li taki jak ma novol w ofercie?
Pytam bo dalej nie rozumiem co z tym odt³uszczaniem? |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-01-12, 18:55
|
0
|
|
|
|
Cytat: | Przeczyta³em jeszcze raz twoje posty w tym temacie i mam pytanie: jaki produkt nazywasz kontrastem? Czy chodzi ci o np. czarny mat w sprayu (najczê¶ciej u¿ywany), czy masz na my¶li taki jak ma novol w ofercie?
Pytam bo dalej nie rozumiem co z tym odt³uszczaniem? |
co nazywam kontrastem jest bez znaczenia. chodzi mi o to ze nikt sie nie pieprzy z odtluszczaniem powierzchni przed ladowaniem kontarstu, wiec ta cecha ze sie nie gryzie z lakierami jest pomijalna poniewaz i tak sie ten kontrast slifuje do calkowitego znikniecia. byc moze ty akurat odtluszczach i cos tam zostaje i jest ok. ja osobiscie nie odtluszczam i nigdy nie zostawiam niedoszlifowanego kontrastu. reasumujac : co mi z tego ze sie nie gryzie z lakierem, skoro i tak polozony zostal na brudna powierzchnie. mam nadzieje ze etraz jest jasniej. |
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-01-12, 18:57
|
0
|
|
|
MTGarage.
Pomóg³: 10 razy Posty: 722 Sk±d: ¦l±sk - ¦wierklaniec
|
RBFM, ale to nie chodzi o to, czy kontrast siê gryzie z podk³adem, tylko o to, ¿e je¶li zostawisz kontrast i na niego po³o¿ysz bazê, to nic nie ma prawa siê gry¼æ
osobi¶cie u¿ywa³em pudru bolla albo 3m'a i teraz u¿ywam tradycyjnego czarnego matu marki motip. nie narzekam, jak z daleka przeprusze element, to all jest ok. papier mi siê nie zatyka, a zadanie spe³nia |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-01-12, 18:59
|
0
|
|
|
|
online napisa³/a: | ¿e je¶li zostawisz kontrast i na niego po³o¿ysz bazê, to nic nie ma prawa siê gry¼æ |
ale nie moge zostawic kontrastu!!!!!! bo nie odtluszczalem powierzchni!!!!!!!!!!
nastepny co nie rozumie :P |
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-01-12, 19:01
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
rbfm napisa³/a: | online napisa³/a: | ¿e je¶li zostawisz kontrast i na niego po³o¿ysz bazê, to nic nie ma prawa siê gry¼æ |
ale nie moge zostawic kontrastu!!!!!! bo nie odtluszczalem powierzchni!!!!!!!!!!
nastepny co nie rozumie :P |
Nie mo¿esz zostawiæ kontrastu, bo nie odt³uszczasz powierzchni? we¼ wyt³umacz bo nie kapuje. kiedy nie odt³uszczasz powierzchni? |
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-01-12, 19:05
|
0
|
|
|
|
online napisa³/a: | kiedy nie odt³uszczasz powierzchni? |
przed prysnieciem kontrastem...... |
|
|
|
|
marikk
|
Wys³any: 2008-01-12, 19:10
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 249
|
Ale jak mo¿na odt³uszczaæ powierzchnie przed pry¶niêciem kontrastu jak np przed szpachlowaniem czy przed podk³adowaniem odt³uszcza siê ?? no ja np zawsze przed tym odt³uszczam niewiem jak inni |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-01-12, 19:12
|
0
|
|
|
|
marikk, teraz to ja nie wiem o co ci chodzi. kontrast pryska sie na szlifowana szpachle. co ma do tego odtluszczanie przed szpachlowaniem? nic. |
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-01-12, 19:25
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
YYY... no to ja widze, gdzie le¿y problem w naszym nie porozumieniu. ja robie to tak:
na po³o¿ony podk³ad nak³adam kontrast i dopiero szlifuje w ogole nie ruszam siê szlifowania bez kontrastu naowiewkach z moto
i teraz np. jak robie felge z moto i gdzie¶ zostan± 2, 3 kropki, w trudno dostêpnym miejscu, gdzie podklad nie byl rozlany na lustro, to gdy zostanie ten kontrast (teraz przyjmuje tu pod uwage cokolwiek mo¿na u¿yæ do kontrastu) w tych porach w podkladzie, to nie zwa¿y mi siê nastêpna warstwa lakiernicza
a je¶li u¿yjemy tandetnego spreju w reno za 6z³, to sprawa wygl±da inaczej...
ale zakrêci³em, ciekawe czy kto¶ zrozumie mój styl |
|
|
|
marikk
|
Wys³any: 2008-01-12, 19:25
|
0
|
|
|
|
No ok masz racjê rbfm ale znam takich co od razu na szpachle pryskaj± kontrastem po po³o¿eniu przed szlifowaniem daj± kontrast ale chyba mi nie powiesz ¿e na podk³ad przed szlifowaniem niedajesz kontrastu |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-01-12, 19:32
|
0
|
|
|
|
chodzi o to ¿e jak to bêdzie czarny mat to i tak on zniknie przy obróbce.nikt na niego nie k³adzie kolejnych materia³ów,wiêc nic siê nie zwa¿y! dok³adnie w sprayu s± i lakier kontrolny i lakier matowy. ja te¿ mam ca³y czas pod rêk± czarny mat-lakier. i tak ,tak cieñko siê go daje ¿e szybko schnie, rbfm chcia³ daæ do ¶wiadomo¶ci ¿e skoro nie odt³uscza pod ten spray,to na niego nic nie maluje bo go zetrze i nic mu siê nie zwa¿y. |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-01-12, 19:33
|
0
|
|
|
|
marikk napisa³/a: | chyba mi nie powiesz ¿e na podk³ad przed szlifowaniem niedajesz kontrastu |
oczywiscie ze nie. po co ? podklad idzie juz na wyszlifowana powierzchnie wiec po cholere mi na nim kontrast. |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-01-12, 19:36
|
0
|
|
|
|
rbfm napisa³/a: | oczywiscie ze nie. po co ? podklad idzie juz na wyszlifowana powierzchnie wiec po cholere mi na nim kontrast. | chodzi o podk³ad
[ Dodano: 2008-01-12, 19:37 ]
pry¶niêcie znacznikiem podk³adu!
[ Dodano: 2008-01-12, 19:38 ]
¿eby widzieæ co na tym podk³adzie jest,¿eby dok³adnie zmatowaæ. |
|
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-01-12, 19:39
|
0
|
|
|
|
baqo napisa³/a: | chodzi o podk³ad
[ Dodano: 2008-01-12, 19:37 ]
pry¶niêcie znacznikiem podk³adu! |
nie wiem o co chodzi
[ Dodano: 2008-01-12, 19:40 ]
baqo napisa³/a: | [ Dodano: 2008-01-12, 19:38 ]
¿eby widzieæ co na tym podk³adzie jest,¿eby dok³adnie zmatowaæ. |
dalej nie wiem o co ci chodzi
jak juz pisalem podklad idzie na idealnie wyszlifowana powierzchnie wiec juz nie potrzebuje nic doszlifowywac.
a jesli chodzi o szlifowanie podkladu juz pod lakier, to na razie mam tak dobre oko ze widze bez kontrastu gdzie co i jak szlifowac. uzywam novola ms, ktory znacznie sie rozni w dotyku i wygladzie przed i po szlifowaniu wiec nie potrzeba kontrastu. |
|
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-01-12, 19:41
|
0
|
|
|
|
no jak matujesz podk³ad ,to pryskasz sobie wpierw matem?
[ Dodano: 2008-01-12, 19:42 ]
no jak matujesz podk³ad,pryskasz wpierw go sobie matem?
[ Dodano: 2008-01-12, 19:44 ]
rbfm napisa³/a: | mam tak dobre oko ze widze bez kontrastu | chyba ¿e tak! |
|
|
|
|
marikk
|
Wys³any: 2008-01-12, 19:44
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-01-12, 19:44
|
0
|
|
|
|
baqo napisa³/a: | no jak matujesz podk³ad ,to pryskasz sobie wpierw matem? |
nie pryskam. podklad ktory wylewam nie jest gesty i praktycznie rozlewa sie na lustro. nie potrzebuje znacznika, nie robia sie zadne dziurki i dolki. jade wszystko papierem 800 na mokro i jest idealnie. |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-01-12, 19:46
|
0
|
|
|
|
gorzej jest jak siê k³adzie czarny podk³ad! |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-01-12, 19:46
|
0
|
|
|
|
ale wracajac do tematu, to przy pryskaniu podkladu kontrastem przed szlifem cecha omawiana kontrastu jest kompletnie pomijalna. przecierz wtedy sie szlifuje tak, zeby tego kontrastu nigdzie nie bylo. |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-01-12, 19:47
|
0
|
|
|
|
s± bia³e pudry? do tej pory to bra³em bia³y z mieszalnika,do niego trochê nitra i pryskaæ! |
|
|
|
|
|
marikk
|
Wys³any: 2008-01-12, 19:47
|
0
|
|
|
|
Przepyle jak± ja¶niejsz± baz± co mi zosta³a i wszystko w temacie |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-01-12, 19:48
|
0
|
|
|
|
Cytat: | gorzej jest jak siê k³adzie czarny podk³ad! |
w czym problem? na czarnym tak samo widze jak i na bialym czy szarym. patrze pod swiatlo od odpowiednim katem. jeszcze nigdy nie mialem problemu z niedoszlifowaniem podkladu. |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-01-12, 19:52
|
0
|
|
|
|
ze znacznikiem jednak trochê wygodniej siê robi!nie trzeba tak nadwyrê¿aæ oka.
[ Dodano: 2008-01-12, 19:54 ]
marikk napisa³/a: | Przepyle jak± ja¶niejsz± baz± co mi zosta³a i wszystko w temacie | ale to jest trochê ma³y kontrast. |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-01-12, 19:55
|
0
|
|
|
|
baqo napisa³/a: | ze znacznikiem jednak trochê wygodniej siê robi!nie trzeba tak nadwyrê¿aæ oka. |
moze i tak. tyle za ja element szlifuje 2-3 minuty |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-01-12, 19:55
|
0
|
|
|
|
ja jednak popytam o bia³y puder albo lakier kontrolny -spray.
[ Dodano: 2008-01-12, 19:57 ]
rbfm napisa³/a: | moze i tak. tyle za ja element szlifuje 2-3 minuty | ¿eby u mnie ch³opaki tak robiki
[ Dodano: 2008-01-12, 20:00 ]
ale ja robie troche inaczej,wpierw podk³ad jadê na sucho,itd co trochê wiêcej czasu zajmuje.
[ Dodano: 2008-01-12, 20:02 ]
rbfm napisa³/a: | element szlifuje 2-3 minuty | szybki jeste¶ |
|
|
|
|
marikk
|
Wys³any: 2008-01-12, 20:29
|
0
|
|
|
|
Rbfm mam do Ciebie pytanie o podk³ad w wersjii wype³niaj±cej bez rozcieñczenia dysza 2.0 jak to potem szlifujesz na sucho jedziesz na klocku i potem jszcze raz podk³ad normalny ja zawsze tak robi³em dysza 2.0 natrsyskowa szpachla tzw szpryca P120 na klocku szlifowa³em potem P240 i na koniec P320 i podk³ad gruntuj±cy ju¿ pod matowanie na mokro |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-01-12, 20:34
|
0
|
|
|
|
marikk napisa³/a: | szlifujesz na sucho jedziesz na klocku i potem jszcze raz podk³ad normalny |
dokladnie tak. jade to 240-320 a na to pozniej rozcienczony podkladzik i jest super. pozniej 800-1000 na mokro i lakier. |
|
|
|
|
marikk
|
Wys³any: 2008-01-12, 20:41
|
0
|
|
|
|
Dzieki rbfm spróbuje tymrazem Twojego sposobu z podk³adem wydaje mi siê ¿e tak bdzie lepiej ni¿ z t± szpryc± a u¿ywa³e¶ mo¿e kiedy podk³adu Novol Trio mo¿e pracowac w systemie M/M jako grunt i wype³niacz mam zamiar go zakupiæ ale pytam czy kto¶ go mo¿e u¿ywa³ |
|
|
|
|
Amiggo
|
Wys³any: 2008-01-12, 20:43
|
0
|
|
|
|
Cytat: | moze i tak. tyle za ja element szlifuje 2-3 minuty |
To jeste¶ diablo szybki ! Te 2 min to element mniejszy (b³otnik, zderzak) a 3 min wiêkszy (pokrywa silnika, dach) co ? Pozwól ¿e zapytam z jednej czy z dwu stron ? Mi to zajmuje troszkê wiêcej czasu. Pozdro |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-01-12, 20:44
|
0
|
|
|
|
marikk napisa³/a: | Novol Trio |
uzywalem, polecam. podklad bardzo uniwersalny. dodam jeszcze ze jako bardzo wypelniajacy podklad mozna uzyc epoksydowy grubopowlokowy.
[ Dodano: 2008-01-12, 20:46 ]
Amiggo napisa³/a: | To jeste¶ diablo szybki ! Te 2 min to element mniejszy (b³otnik, zderzak) a 3 min wiêkszy (pokrywa silnika, dach) co ? Pozwól ¿e zapytam z jednej czy z dwu stron ? Mi to zajmuje troszkê wiêcej czasu. Pozdro |
dzrwi w taunusie tyle czasu szlifowalem. hehe jak z dwoch stron ?
maske szlifowalem troche dluzej bo ona to ma powierzchnie ze 4 razy wieksza od drzwi.
powiem ci ze to kwestia jakosci papieru i duzej ilosci wody! |
|
|
|
|
Amiggo
|
Wys³any: 2008-01-12, 20:56
|
0
|
|
|
|
rbfm napisa³/a: | hehe jak z dwoch stron ? |
No wiesz mo¿na podczas naprawy uszkodzonego elementy malowaæ tylko zewnêtrzn± jego cze¶æ (np. porysowana pokrywa silnika), lub ca³o¶æ w przypadku jej wymiany (od zewn±trz i od wewn±trz).
rbfm napisa³/a: | powiem ci ze to kwestia jakosci papieru i duzej ilosci wody! |
No i doda³ bym obrotów w ³okciu. |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-01-12, 21:01
|
0
|
|
|
|
Amiggo napisa³/a: | No wiesz mo¿na podczas naprawy uszkodzonego elementy malowaæ tylko zewnêtrzn± jego cze¶æ (np. porysowana pokrywa silnika), lub ca³o¶æ w przypadku jej wymiany (od zewn±trz i od wewn±trz). |
w przypadku wymiany na nowa odpada koniecznosc szlifowania podkladu wtedy robie MM bo przeciez mam rowniutka blache. |
|
|
|
|
marikk
|
Wys³any: 2008-01-12, 21:09
|
0
|
|
|
|
Amiggo napisa³/a: | Te 2 min to element mniejszy (b³otnik, zderzak) | oj no zderzaka tak szybko niewymatuje zw³aszcza przednich pe³no rowków zakamarków
[ Dodano: 2008-01-12, 21:14 ]
baqo napisa³/a: | ale ja robie troche inaczej,wpierw podk³ad jadê na sucho,itd co trochê wiêcej czasu zajmuje. | jedziesz podk³ad na sucho rêcznie czy maszynowo ?? |
|
|
|