Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Escobarto 
Wysłany: 2011-04-16, 21:48   Bloki przygotowania i wĂŞÂże ciÂśnieniowae oraz wybĂłr pistoletu
0
UP DOWN

Witam. Mam ParĂŞ pytaĂą, wiem, Âże pewnie bĂŞdziecie pisaĂŚ, Âże wszystko piszĂŞ w innych tematach, ale potrzebuje konkretnych odpowiedzi.

1. Blok przygotowania powietrza do 300pln z wysyÂłkÂą ( zastanawiam siĂŞ nad http://allegro.pl/ckd-pro...1560114846.html )

I tu odnoœnie zaproponowanego przeze mnie pytanie: czy œrednica przy³¹cz 1/4 nie bêdzie negatywnie wp³ywa³a na przep³yw powietrza - teoretycznie nie powinno to mieÌ znaczenia czy bêd¹ 1/2 czy 1/4 przy³¹cza na bloku bo i tak na kompresorze jest szybkoz³¹czka 1/4 i tu proszê o opinie czy kupowaÌ ten blok czy inny.

2. Jakie wê¿e ciœnieniowe ( zbrojone na króÌce , zakuwane na szybkoz³¹czki co lepsze? ) Czyta³em, ¿e najlepiej jak w¹¿ bêdzie mia³ powy¿ej 10mm œrednicy wewnêtrznej i tu pytanie siê pojawia czy ma to sens bo przecie¿ zwê¿ka w szybkoz³¹czce na wyjœciu z kompresora ma ma mniej ni¿ 10mm.

3. OdnoÂśnie obu powyÂższych pytaĂą jaki dobraĂŚ blok aby byÂł dostosowany do wĂŞÂża i na odwrĂłt - bo to chyba teÂż ma znaczenie - jeÂśli nie poprawcie mnie.

4. Jaki pistolet do 300pln polecacie do kompresora o wydajnoÂści 300l/min na wyjÂściu

Pozdrawiam

slawciu 
Wysłany: 2011-04-18, 14:06   
0
UP DOWN

co do pytania pierwszego nie odpowiem za bardzo bo u siebie mamy reduktory i odwadniacze polskie prema juz z 10 lat i sa metalowe a zbiorniczki maja szklane ale na
2.http://allegro.pl/mar-przewod-waz-powietrza-pcv-12mm-50mb-i1557778926.html taki waz jest wedlog mnie najlepszy bo dostĂŞpny w kazdej mieszalni a dlaczego powyzej 10mm?? bo jest maly spadek cisnienia na takim niz na 8mm, waz sie nie skrĂŞca i nie zaczepia o samochod podczas malowania, a gdy zepsuje sie szybkozlÂączka to wymieniasz na nowÂą sam w 2 min. dajÂąc nowÂą opaske zaciskowÂą.
3 projekter sie wypowawie albo jego sie zapytaj
4 pistolet to jonnysway albo professional hp 1.4 uzyj szukajki bylo tematow o tym w cholere

Escobarto 
Wysłany: 2011-04-18, 20:07   
0
UP DOWN

Slawciu: zastanawiam siê tak z tymi wê¿ami ( konkretnie ze œrednicami ) czy to ma sens w ogóle wiêcej ni¿ 8mm, poniewa¿ nie wiem czy wiecie o tym, ale zwê¿ka w presostacie przed przy³¹czem 1/4 ma œrednice 7mm...

Co do pistoletu to chyba na aktualny stan mojego waltera okoÂło 265l/min na wyjsciu najlepszy bĂŞdzie: http://allegro.pl/pistole...1550920189.html

slawciu 
Wysłany: 2011-04-18, 21:40   
0
UP DOWN

wierz mi warto, bo mniej sie zawia taki waz i nie lamie sie tak jak wlasnie 8mm nawet juz 10mm jest duza roznica a 12mm jest miodzio. nie zalamuje sie nie zwija. a jak kupisz 8mm to pozniej bedziesz zalowal ze nie 10 lub 12mm kupiles za te 2-3zl wiecej

Escobarto 
Wysłany: 2011-04-20, 20:44   
0
UP DOWN

Masz racje na pewno nie bĂŞdĂŞ oszczĂŞdzaÂł parĂŞ zÂłotych, szkoda siĂŞ potem denerwowaĂŚ przy robocie. Dobra - wĂŞÂża zakupie tego 12mm, teraz mam pytanie, czy to http://allegro.pl/sico-pi...1549760163.html coÂś nadaje siĂŞ jako do malowania podkÂładem dodam amatorsko, nie jako sprzĂŞt codziennego uÂżytku. PrĂłbowaÂłem malowaĂŚ podkÂładem pistoletem wysokociÂśnieniowym z dyszÂą 1,5 i nie wiem czy za maÂła dysza czy 4 bar na reduktorze byÂło za maÂło, ale cuda siĂŞ dziaÂły, brak atomizacji m.i.n....

Nie wiem czy po prostu pistolet ten siĂŞ nie nadaje czy ja ;)

Klavish 
Wysłany: 2011-04-21, 12:56   
0
UP DOWN

Mia³em ten pistolet i po pó³ roku rozciek³ siê, niewiem czy to by³ felerny egzemplarz czy ogólnie tak maj¹.

Escobarto 
Wysłany: 2011-04-23, 18:34   
0
UP DOWN

Panowie Speedway 1.8HP dobry bĂŞdzie do pokÂładu?

slawciu 
Wysłany: 2011-04-24, 23:40   
0
UP DOWN

ja uÂżywam dosc intensywnie i nie narzekam. pozatym w cenie do 250zl nie kupisz lepszego pistoletu do podkladu a ten kosztuje ok 90zl

binsu18
Wysłany: 2011-04-25, 10:40   
0
UP DOWN

Escobarto napisał/a:
Slawciu: zastanawiam siê tak z tymi wê¿ami ( konkretnie ze œrednicami ) czy to ma sens w ogóle wiêcej ni¿ 8mm, poniewa¿ nie wiem czy wiecie o tym, ale zwê¿ka w presostacie przed przy³¹czem 1/4 ma œrednice 7mm...

Co do pistoletu to chyba na aktualny stan mojego waltera okoÂło 265l/min na wyjsciu najlepszy bĂŞdzie: http://allegro.pl/pistole...1550920189.html

Escobarto. W sprawie wê¿a. w pneumatyce i hydraulice w tym przypadku chodzi o tzw. spadki cisnienia w ruroci¹gach. Œrednica przewodu ma zasadnicze znaczenie. Zjawisko to mo¿emy zaobserwowaÌ przy wê¿u ogrodowym. im d³u¿szy w¹¿ tym na koùcu s³absze ciœnienie . Gdyby by³o innaczej to stra¿acy uzywali by wêzy o œrednicy wylotu pr¹downicy, a tak nie jest. (nawi¹zujê tu do Twojego stwierdzenia o zwêzce w presostacie) Wiêksza srednica ( w granicach rozs¹dku) gwarantuje nam sta³y dop³yw potrzebnego luftu (b¹dŸ cieczy). Standartowe wêze lakiernicze maj¹ 10-15 m. Wystarczy zapoznaÌ siê z ofert¹ szanuj¹cych siê firm i oka¿e siê z e 10 mm to optimum przy tych d³ugoœciach wê¿y. Naturalnie ciecz od luftu wyraŸnie siê rózni :) ale zasady fizyczne s¹ podobne. im d³u¿szy w¹¿ ...tym wiêksza œrednica.

Escobarto 
Wysłany: 2011-04-25, 17:23   
0
UP DOWN

Im Âśrednica wiĂŞksza tym wiĂŞksza pewnie masa powietrza pod pistoletem?

Escobarto 
Wysłany: 2011-05-11, 13:14   
0
UP DOWN

Panowie blok przygotowania koniecznie z reduktorem musi byĂŚ? Po co 3 reduktory? Czy moze po prostu zdemontowac ten przed szybkozlaczka w kompresorze? Chce daĂŚ reduktor tez pod pistolet i dlatego pytam

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu