Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Escobarto 
Wys³any: 2011-04-16, 20:48   Bloki przygotowania i wê¿e ci¶nieniowae oraz wybór pistoletu
0
UP DOWN

Witam. Mam Parê pytañ, wiem, ¿e pewnie bêdziecie pisaæ, ¿e wszystko piszê w innych tematach, ale potrzebuje konkretnych odpowiedzi.

1. Blok przygotowania powietrza do 300pln z wysy³k± ( zastanawiam siê nad http://allegro.pl/ckd-pro...1560114846.html )

I tu odno¶nie zaproponowanego przeze mnie pytanie: czy ¶rednica przy³±cz 1/4 nie bêdzie negatywnie wp³ywa³a na przep³yw powietrza - teoretycznie nie powinno to mieæ znaczenia czy bêd± 1/2 czy 1/4 przy³±cza na bloku bo i tak na kompresorze jest szybkoz³±czka 1/4 i tu proszê o opinie czy kupowaæ ten blok czy inny.

2. Jakie wê¿e ci¶nieniowe ( zbrojone na króæce , zakuwane na szybkoz³±czki co lepsze? ) Czyta³em, ¿e najlepiej jak w±¿ bêdzie mia³ powy¿ej 10mm ¶rednicy wewnêtrznej i tu pytanie siê pojawia czy ma to sens bo przecie¿ zwê¿ka w szybkoz³±czce na wyj¶ciu z kompresora ma ma mniej ni¿ 10mm.

3. Odno¶nie obu powy¿szych pytañ jaki dobraæ blok aby by³ dostosowany do wê¿a i na odwrót - bo to chyba te¿ ma znaczenie - je¶li nie poprawcie mnie.

4. Jaki pistolet do 300pln polecacie do kompresora o wydajno¶ci 300l/min na wyj¶ciu

Pozdrawiam

slawciu 
Wys³any: 2011-04-18, 13:06   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: Kielce
co do pytania pierwszego nie odpowiem za bardzo bo u siebie mamy reduktory i odwadniacze polskie prema juz z 10 lat i sa metalowe a zbiorniczki maja szklane ale na
2.http://allegro.pl/mar-przewod-waz-powietrza-pcv-12mm-50mb-i1557778926.html taki waz jest wedlog mnie najlepszy bo dostêpny w kazdej mieszalni a dlaczego powyzej 10mm?? bo jest maly spadek cisnienia na takim niz na 8mm, waz sie nie skrêca i nie zaczepia o samochod podczas malowania, a gdy zepsuje sie szybkozl±czka to wymieniasz na now± sam w 2 min. daj±c now± opaske zaciskow±.
3 projekter sie wypowawie albo jego sie zapytaj
4 pistolet to jonnysway albo professional hp 1.4 uzyj szukajki bylo tematow o tym w cholere

Escobarto 
Wys³any: 2011-04-18, 19:07   
0
UP DOWN

Slawciu: zastanawiam siê tak z tymi wê¿ami ( konkretnie ze ¶rednicami ) czy to ma sens w ogóle wiêcej ni¿ 8mm, poniewa¿ nie wiem czy wiecie o tym, ale zwê¿ka w presostacie przed przy³±czem 1/4 ma ¶rednice 7mm...

Co do pistoletu to chyba na aktualny stan mojego waltera oko³o 265l/min na wyjsciu najlepszy bêdzie: http://allegro.pl/pistole...1550920189.html

slawciu 
Wys³any: 2011-04-18, 20:40   
0
UP DOWN

wierz mi warto, bo mniej sie zawia taki waz i nie lamie sie tak jak wlasnie 8mm nawet juz 10mm jest duza roznica a 12mm jest miodzio. nie zalamuje sie nie zwija. a jak kupisz 8mm to pozniej bedziesz zalowal ze nie 10 lub 12mm kupiles za te 2-3zl wiecej

Escobarto 
Wys³any: 2011-04-20, 19:44   
0
UP DOWN

Masz racje na pewno nie bêdê oszczêdza³ parê z³otych, szkoda siê potem denerwowaæ przy robocie. Dobra - wê¿a zakupie tego 12mm, teraz mam pytanie, czy to http://allegro.pl/sico-pi...1549760163.html co¶ nadaje siê jako do malowania podk³adem dodam amatorsko, nie jako sprzêt codziennego u¿ytku. Próbowa³em malowaæ podk³adem pistoletem wysokoci¶nieniowym z dysz± 1,5 i nie wiem czy za ma³a dysza czy 4 bar na reduktorze by³o za ma³o, ale cuda siê dzia³y, brak atomizacji m.i.n....

Nie wiem czy po prostu pistolet ten siê nie nadaje czy ja ;)

Klavish 
Wys³any: 2011-04-21, 11:56   
0
UP DOWN

Sk±d: SWD
Mia³em ten pistolet i po pó³ roku rozciek³ siê, niewiem czy to by³ felerny egzemplarz czy ogólnie tak maj±.

Escobarto 
Wys³any: 2011-04-23, 17:34   
0
UP DOWN

Panowie Speedway 1.8HP dobry bêdzie do pok³adu?

slawciu 
Wys³any: 2011-04-24, 22:40   
0
UP DOWN

ja u¿ywam dosc intensywnie i nie narzekam. pozatym w cenie do 250zl nie kupisz lepszego pistoletu do podkladu a ten kosztuje ok 90zl

binsu18
Wys³any: 2011-04-25, 09:40   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Escobarto napisa³/a:
Slawciu: zastanawiam siê tak z tymi wê¿ami ( konkretnie ze ¶rednicami ) czy to ma sens w ogóle wiêcej ni¿ 8mm, poniewa¿ nie wiem czy wiecie o tym, ale zwê¿ka w presostacie przed przy³±czem 1/4 ma ¶rednice 7mm...

Co do pistoletu to chyba na aktualny stan mojego waltera oko³o 265l/min na wyjsciu najlepszy bêdzie: http://allegro.pl/pistole...1550920189.html

Escobarto. W sprawie wê¿a. w pneumatyce i hydraulice w tym przypadku chodzi o tzw. spadki cisnienia w ruroci±gach. ¦rednica przewodu ma zasadnicze znaczenie. Zjawisko to mo¿emy zaobserwowaæ przy wê¿u ogrodowym. im d³u¿szy w±¿ tym na koñcu s³absze ci¶nienie . Gdyby by³o innaczej to stra¿acy uzywali by wêzy o ¶rednicy wylotu pr±downicy, a tak nie jest. (nawi±zujê tu do Twojego stwierdzenia o zwêzce w presostacie) Wiêksza srednica ( w granicach rozs±dku) gwarantuje nam sta³y dop³yw potrzebnego luftu (b±d¼ cieczy). Standartowe wêze lakiernicze maj± 10-15 m. Wystarczy zapoznaæ siê z ofert± szanuj±cych siê firm i oka¿e siê z e 10 mm to optimum przy tych d³ugo¶ciach wê¿y. Naturalnie ciecz od luftu wyra¼nie siê rózni :) ale zasady fizyczne s± podobne. im d³u¿szy w±¿ ...tym wiêksza ¶rednica.

Escobarto 
Wys³any: 2011-04-25, 16:23   
0
UP DOWN

Im ¶rednica wiêksza tym wiêksza pewnie masa powietrza pod pistoletem?

Escobarto 
Wys³any: 2011-05-11, 12:14   
0
UP DOWN

Panowie blok przygotowania koniecznie z reduktorem musi byæ? Po co 3 reduktory? Czy moze po prostu zdemontowac ten przed szybkozlaczka w kompresorze? Chce daæ reduktor tez pod pistolet i dlatego pytam

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: