Autor |
Wiadomo¶æ |
|
klimeq
|
Wys³any: 2011-04-20, 15:09 Zmiana lakieru
|
0
|
|
|
|
Witam
Mam pytanko. Co my¶licie o zmianie lakieru z per³y na metalic (ten sam kolor), chodzi mi o polakierowanie auta tylko z zewn±trz a ¶rodek zostanie ten sam. Autko ju¿ trochê wiekowe i zaczyna wy³aziæ "ruda" wiêc trzeba zacz±æ co¶ dzia³aæ w tej sprawie ¿eby nie zaczê³o sypaæ siê na ca³ego i tak sobie pomy¶la³em ¿e mo¿e po³o¿yæ na niego lakier metalic w jak najbardziej zbli¿onym odcieniu do obecnego lakieru. Jak my¶licie, jak by to wygl±da³o? jest sens ?? postaram siê wrzuciæ fotkê jak samochód wygl±da na chwile obecn± |
|
|
|
|
slawciu
|
Wys³any: 2011-04-20, 19:04 Re: Zmiana lakieru
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 259 Sk±d: Kielce
|
klimeq napisa³/a: | ... Jak my¶licie, jak by to wygl±da³o? jest sens?? | wyjdzie drozej i nie ma efektu |
|
|
|
|
klimeq
|
Wys³any: 2011-04-21, 16:52
|
0
|
|
|
|
slawciu co w takim razie poradzisz na te przerdzewia³e miejsca ? bo co¶ z tym zrobiæ trzeba. Jest ich wiêcej ale tylko tyle fotek mam
Uploaded with ImageShack.us
Uploaded with ImageShack.us
I móg³by mi kto¶ powiedzieæ co jest zrobione z tymi drzwiami ? bo na ¿ywo to wygl±da jak przytarta szpachla papierem P120 i pomalowana pêdzelkiem co z tym zrobiæ ?
Uploaded with ImageShack.us |
|
|
|
|
slawciu
|
Wys³any: 2011-04-21, 19:10
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 259 Sk±d: Kielce
|
je¶li jeszcze nie lakierowales niczego to w±tpiê ¿eby¶ sobie wpylki porobi³.
a to wygl±da na zwyk³y akryl a nie na perle na tych zdjêciach. co to passat b3 czy golfII.? |
|
|
|
|
klimeq
|
Wys³any: 2011-04-22, 06:39
|
0
|
|
|
|
Lakierowa³em ju¿ co nieco jaki¶ czas temu wiêc chyba sobie poradzê, zielony nie jestem ;]
A na go³± blachê przed szpachle to daæ jaki¶ podk³ad antykorozyjny?
a autko to Jetta |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2011-04-22, 19:13
|
0
|
|
|
Pomóg³: 24 razy Posty: 704
|
Daj podklad EPOKSYDOWY... |
|
|
|
|
klimeq
|
Wys³any: 2011-04-29, 23:28
|
0
|
|
|
|
A powiedzcie jeszcze Panowie co zrobiæ z nowym b³otnikiem ? Czym to jest zakonserwowane ? Lepiej by³oby zedrzeæ ten podk³ad i zapodaæ epoksyd czy inny ochronny czy dzia³aæ na tym ?? |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2011-04-30, 06:38
|
0
|
|
|
|
Zrob probe NITRO..jezeli sie rozpusci, to zmyj. A jezeli nie, to zmatuj..poloz 1 zamknieta warstwe EPOKSYDU, nastepnie m/m podklad AKRYLOWY. |
|
|
|
|
klimeq
|
Wys³any: 2011-04-30, 19:06
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
klimeq
|
Wys³any: 2011-05-08, 18:43
|
0
|
|
|
|
a podk³ad reaktywny mo¿na szpachlowaæ ? bo mam tekie miejsce ze nie dam rady doczy¶ciæ do go³ej blachy wiêc epoksydu nie bede na to k³ad³. co zrobiæ po reaktywnym ? |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2011-05-08, 18:53
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Na reaktywny podk³ad mo¿esz tylko po³o¿yæ podk³ad akrylowy W niektórych systemach jest dopuszczalne jeszcze po³ozenie podk³adu epoksydowego Jednak zalecam sprawdzenie w karcie technicznej danego wyrobu "co wolno a co nie wolno"
¯adnej szpachlówki nie k³adziemy na reaktywny poniewa¿ najnormalniej odskoczy "po czasie" Kolega z pracy tak zrobi³ (na stanowcze polecenie "w³a¶ciciela warsztatu" w którym po godzinach sobie "dorabia³" ),i co by³o "pó¿niej" ju¿ wiesz
Pozdrawiam! |
|
|
|
|
klimeq
|
Wys³any: 2011-05-08, 20:20
|
0
|
|
|
|
Robertlodz09 czyli szpachle po³o¿yæ na akrylowy? bo mia³em g³êbokie wgniecenie i po wyklepaniu trzeba to wyrównaæ, a przytarte by³o do go³ej blachy i wesz³a rdza ;/ A akrylowy to k³a¶æ mokro na mokro czy poczekaæ a¿ reaktywny wyschnie ca³kiem ?
A tak w ogóle to pozdrawiam £odziaka |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2011-05-08, 20:25
|
0
|
|
|
|
Jezeli chcesz uzyc szpachli...to tylko epoksydowy. |
|
|
|
|
klimeq
|
Wys³any: 2011-05-08, 20:34
|
0
|
|
|
|
no ale reaktywny musi byæ bo nie doczyszczê tego tak dok³adnie a nie chce ¿eby mi po roku ruda wy³azi³a ;] kurcze to muszê kupiæ taki podk³ad na który bêdê móg³ po³o¿yæ epoksyd bo bez tego to siê nie obejdzie no nic jutro bêdê w sklepie to co¶ tam ch³opaki doradz± |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2011-05-08, 21:36
|
0
|
|
|
|
posluchaj..
- na reaktywny, nie mozesz nalozyc bezposrednio poliestru, musisz go pokryc akrylowym..
- z kolei na akrylowy nie powinno nakladac sie poliestrow..
Dlatego opcja reaktywny-akrylowy, mozliwa jest jedynie pod lakier.
Natomiast jak piszesz...ze chcesz uzyc poliester, to tylko epoksydowy.
- z kolei epoksydowego nie powinno nakladac sie na reaktywny..
Czyli nakladasz go , bezposrednio na miejsce oczyszczone z luznej rdzy.
Albo, masz jeszcze jedne srodek do dyspozycji przed epoksydem - 5717s DuPonta. Traktujesz tym srodkiem, opartym jak reaktywny na kwasie fosforowym, miejsce skorodowane.. po czym zmywasz dokladnie woda.
Temat byl juz poruszany na tym forum, jak i na innych.
klimeq napisa³/a: | no nic jutro bêdê w sklepie to co¶ tam ch³opaki doradz± |
Nie omieszkaj sie pochwalic informacjami ...moze sie jeszcze czegos dowiemy.. |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2011-05-08, 23:04
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Je¶li mogê co¶ dodaæ od siebie ,to tego odrdzewiacza 5717s z DP ,kolego z Strykowa w £odzi nie kupisz Ostatni raz kupowa³em go ponad 2 lata temu w sklepie w £odzi (ul.Rzgowska). A obecnie jest dostêpny i mo¿na go kupiæ w sklepie (który prowadzi materia³y DP) w Pabianicach na ul.Karniszewickiej (numer chyba 20). Mozesz go kupiæ w mniejszych ilo¶ciach (od 100ml.) poniewa¿ jest tam "rozlewany" Pozdrawiam! |
|
|
|
|
klimeq
|
Wys³any: 2011-05-09, 03:16
|
0
|
|
|
|
Zapytam u siebie, ale raczej bêdê walczy³ z tym podk³adem a co do zaopatrzenia to ja wszystko kupuje w mieszalni w Zgierzu ul. D±browskiego M-Car mo¿e kojarzysz, materia³y Spies Hecker'a tam maj± |
|
|
|
|
wsmpw
|
Wys³any: 2011-05-09, 12:56
|
0
|
|
|