Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
klimeq 
Wys³any: 2011-04-20, 15:09   Zmiana lakieru
0
UP DOWN

Sk±d: Stryków
Witam
Mam pytanko. Co my¶licie o zmianie lakieru z per³y na metalic (ten sam kolor), chodzi mi o polakierowanie auta tylko z zewn±trz a ¶rodek zostanie ten sam. Autko ju¿ trochê wiekowe i zaczyna wy³aziæ "ruda" wiêc trzeba zacz±æ co¶ dzia³aæ w tej sprawie ¿eby nie zaczê³o sypaæ siê na ca³ego i tak sobie pomy¶la³em ¿e mo¿e po³o¿yæ na niego lakier metalic w jak najbardziej zbli¿onym odcieniu do obecnego lakieru. Jak my¶licie, jak by to wygl±da³o? jest sens ?? postaram siê wrzuciæ fotkê jak samochód wygl±da na chwile obecn± ;)

slawciu 
Wys³any: 2011-04-20, 19:04   Re: Zmiana lakieru
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: Kielce
klimeq napisa³/a:
... Jak my¶licie, jak by to wygl±da³o? jest sens?? ;)
wyjdzie drozej i nie ma efektu

klimeq 
Wys³any: 2011-04-21, 16:52   
0
UP DOWN

slawciu co w takim razie poradzisz na te przerdzewia³e miejsca ? bo co¶ z tym zrobiæ trzeba. Jest ich wiêcej ale tylko tyle fotek mam

Uploaded with ImageShack.us

I móg³by mi kto¶ powiedzieæ co jest zrobione z tymi drzwiami ? :D bo na ¿ywo to wygl±da jak przytarta szpachla papierem P120 i pomalowana pêdzelkiem :D co z tym zrobiæ ?

slawciu 
Wys³any: 2011-04-21, 19:10   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: Kielce
je¶li jeszcze nie lakierowales niczego to w±tpiê ¿eby¶ sobie wpylki porobi³.
a to wygl±da na zwyk³y akryl a nie na perle na tych zdjêciach. co to passat b3 czy golfII.?

klimeq 
Wys³any: 2011-04-22, 06:39   
0
UP DOWN

Lakierowa³em ju¿ co nieco jaki¶ czas temu wiêc chyba sobie poradzê, zielony nie jestem ;]
A na go³± blachê przed szpachle to daæ jaki¶ podk³ad antykorozyjny?
a autko to Jetta :)

obcy_69
Wys³any: 2011-04-22, 19:13   
0
UP DOWN

Pomóg³: 24 razy
Daj podklad EPOKSYDOWY... :tak:

klimeq 
Wys³any: 2011-04-29, 23:28   
0
UP DOWN

A powiedzcie jeszcze Panowie co zrobiæ z nowym b³otnikiem ? Czym to jest zakonserwowane ? Lepiej by³oby zedrzeæ ten podk³ad i zapodaæ epoksyd czy inny ochronny czy dzia³aæ na tym ?? :)

obcy_69
Wys³any: 2011-04-30, 06:38   
0
UP DOWN

Zrob probe NITRO..jezeli sie rozpusci, to zmyj. A jezeli nie, to zmatuj..poloz 1 zamknieta warstwe EPOKSYDU, nastepnie m/m podklad AKRYLOWY.

klimeq 
Wys³any: 2011-04-30, 19:06   
0
UP DOWN

:spoko:

klimeq 
Wys³any: 2011-05-08, 18:43   
0
UP DOWN

a podk³ad reaktywny mo¿na szpachlowaæ ? bo mam tekie miejsce ze nie dam rady doczy¶ciæ do go³ej blachy wiêc epoksydu nie bede na to k³ad³. co zrobiæ po reaktywnym ?

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-05-08, 18:53   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Na reaktywny podk³ad mo¿esz tylko po³o¿yæ podk³ad akrylowy :tak: W niektórych systemach jest dopuszczalne jeszcze po³ozenie podk³adu epoksydowego :tak: Jednak zalecam sprawdzenie w karcie technicznej danego wyrobu "co wolno a co nie wolno" :tak:
¯adnej szpachlówki nie k³adziemy na reaktywny poniewa¿ najnormalniej odskoczy "po czasie" :tak: Kolega z pracy tak zrobi³ (na stanowcze polecenie "w³a¶ciciela warsztatu" w którym po godzinach sobie "dorabia³" ),i co by³o "pó¿niej" ju¿ wiesz :rotfl:
Pozdrawiam! :spoko:

klimeq 
Wys³any: 2011-05-08, 20:20   
0
UP DOWN

Robertlodz09 czyli szpachle po³o¿yæ na akrylowy? bo mia³em g³êbokie wgniecenie i po wyklepaniu trzeba to wyrównaæ, a przytarte by³o do go³ej blachy i wesz³a rdza ;/ A akrylowy to k³a¶æ mokro na mokro czy poczekaæ a¿ reaktywny wyschnie ca³kiem ?
A tak w ogóle to pozdrawiam £odziaka :D

obcy_69
Wys³any: 2011-05-08, 20:25   
0
UP DOWN

Jezeli chcesz uzyc szpachli...to tylko epoksydowy.

klimeq 
Wys³any: 2011-05-08, 20:34   
0
UP DOWN

no ale reaktywny musi byæ bo nie doczyszczê tego tak dok³adnie a nie chce ¿eby mi po roku ruda wy³azi³a ;] kurcze to muszê kupiæ taki podk³ad na który bêdê móg³ po³o¿yæ epoksyd bo bez tego to siê nie obejdzie ;) no nic jutro bêdê w sklepie to co¶ tam ch³opaki doradz± ;)

obcy_69
Wys³any: 2011-05-08, 21:36   
0
UP DOWN

posluchaj..
- na reaktywny, nie mozesz nalozyc bezposrednio poliestru, musisz go pokryc akrylowym..
- z kolei na akrylowy nie powinno nakladac sie poliestrow..
Dlatego opcja reaktywny-akrylowy, mozliwa jest jedynie pod lakier.

Natomiast jak piszesz...ze chcesz uzyc poliester, to tylko epoksydowy.
- z kolei epoksydowego nie powinno nakladac sie na reaktywny..
Czyli nakladasz go , bezposrednio na miejsce oczyszczone z luznej rdzy.
Albo, masz jeszcze jedne srodek do dyspozycji przed epoksydem - 5717s DuPonta. Traktujesz tym srodkiem, opartym jak reaktywny na kwasie fosforowym, miejsce skorodowane.. po czym zmywasz dokladnie woda.

Temat byl juz poruszany na tym forum, jak i na innych. :spoko:

klimeq napisa³/a:
no nic jutro bêdê w sklepie to co¶ tam ch³opaki doradz± ;)

Nie omieszkaj sie pochwalic informacjami ...moze sie jeszcze czegos dowiemy.. :spoko:

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-05-08, 23:04   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Je¶li mogê co¶ dodaæ od siebie ,to tego odrdzewiacza 5717s z DP ,kolego z Strykowa ;) w £odzi nie kupisz :nie: Ostatni raz kupowa³em go ponad 2 lata temu w sklepie w £odzi (ul.Rzgowska). A obecnie jest dostêpny i mo¿na go kupiæ w sklepie (który prowadzi materia³y DP) w Pabianicach na ul.Karniszewickiej (numer chyba 20). Mozesz go kupiæ w mniejszych ilo¶ciach (od 100ml.) poniewa¿ jest tam "rozlewany" :tak: Pozdrawiam! :spoko:

klimeq 
Wys³any: 2011-05-09, 03:16   
0
UP DOWN

Zapytam u siebie, ale raczej bêdê walczy³ z tym podk³adem :) a co do zaopatrzenia to ja wszystko kupuje w mieszalni w Zgierzu ul. D±browskiego ;) M-Car mo¿e kojarzysz, materia³y Spies Hecker'a tam maj± ;)

wsmpw 
Wys³any: 2011-05-09, 12:56   
0
UP DOWN
Pawe³ WSM

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: Pabianice
Robertlodz09, widzê ¿e bywasz w moim zapyzia³ym mie¶cie :D

klimeq 
Wys³any: 2011-05-09, 13:19   
0
UP DOWN