Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
asterix2222
Wys³any: 2011-05-08, 09:53   tragedia!pomocy
0
UP DOWN

witam wszystkich mam maly problem z polakierowaniem samochodu,kurcze nie idzie mi to gdzies,kiedys malowalem sam po wypatku blotnik i pól dachu,i wyszlo elegancko,a teraz mam do pomalowania 2 cale boki w aucie,zdemontowalem elementy takie jak drzwi i chialem malowac po elemencie zeby bylo latwiej,ale polozylem na calym aucie szpachle natryskowa mialem duzo nierownosci,duzo szpachlowania wgniecen po kamieniach itd,a wdodadku zakupilem i przykleilem progi i na ³±czeniach szpachla natryskowa bardzo pomogla,i teraz nie wiem czy klasc odrazu lakier na to czy jeszcze do zapodkladowac bo znajomy ktory kiedys malowal auta mowi ze nie uzywal nigdy podkladu tylko wlasnie szpachli natryskowej,i jeszcze jedno jedne drzwi chcialem zrobic na gotowo i problem jest taki ze jak maluje to albo wyskakuja takie oczka puste w ¶rodku,albo robi sie cos takiego jak baranek,czy skorka od pomaranczy,raz wyjdzie lakier chropowaty,a przy nalozeniu bezbarwnego jednej warstwy chyba cos bylo nie tak bo jak przejechalem paznokciem to robilem niezla biala ryse...dodam ze 3dni po malowaniu,mam pistolecik za 150zl,i kompresor 25l. i moze to w tym kompresorze tkwi ten bol ze taki mi to wszystko wychodzi... prosze o porade bo lakiernik powiedzial mi 1000zl za calosc pod warunkiem ze ja mu przygoduje,ale to i tak za drogo jak na moja kieszen

Dawid1989 
Wys³any: 2011-05-08, 10:55   
0
UP DOWN

Pomóg³: 8 razy
Sk±d: okolice Mielca
Zle odt³uszczona powierzchnia lub olej w uk³adzie powietrznym.

asterix2222
Wys³any: 2011-05-08, 11:07   
0
UP DOWN

no ok to do wyskakujacych oczek,a co z chropowata powierzchnia i barankiem?i kompresor nie lipny?

Nurglepl 
Wys³any: 2011-05-08, 11:14   
0
UP DOWN

Pomóg³: 9 razy
Sk±d: Gryfino
- wymieniæ kompresor na wiêkszy
- zamontowaæ filtr do powierza
- reduktor przed pistoletem, a drugi wcze¶niej (np. przed filtrem)
- u¿ywaæ zmywacza antysilikonowego
- u¿ywaæ ¶ciereczki antystatycznej

- lakier nak³adaæ ci¶nieniem ok 3,2 bar

Skórka spowodowana
* zbyt grub± warstw± lakieru
* ma³e ci¶nienie
* gêsty lakier
Mam nadzieje ¿e u¿ywa³e¶ odpowiednich proporcji utwardzacza, no i odpowiedni rozcieñczalnik (mam nadzieje ¿e nie nitro).

asterix2222
Wys³any: 2011-05-08, 11:40   
0
UP DOWN

hmmm uzywalem nitro... i rozcienczalnika do baz i nie widzialem ruznicy,a do odtluszczania uzywalem benzyny estrakcyjnej,i jeszcze jedno pytankoo jak ustawic pistolet zeby material lecial w pionie,bo jak ustawie to i dam miote na full to owszem jest w pionie ale prawie wogole nie kryje,na100ml lakieru dawalem 20ml utwardzacza ,jaka powinna byc gestosc farby bazy i bezb.??do czego to porownac?

Nurglepl 
Wys³any: 2011-05-08, 12:04   
0
UP DOWN

Pomóg³: 9 razy
Sk±d: Gryfino
Na 100 ml da³e¶ 20 ml utwardzacza ?. Czyli 5:1.
Jeszcze nie s³ysza³em o takiej proporcji lakieru do utwardzacza. Zazwyczaj jest to 2:1, (czyli 100 ml i 50 ml).
Dodaj±c nitro do bazy zmieniasz kolor, a dodaj±c do bezbarwnego bêdziesz mia³ matowe (takie lekkie mleko).
Nitro s³u¿y tylko do mycia pistoletu.

asterix2222 napisa³/a:
prawie wogole nie kryje

Zwiêksz dawkê materia³u. W pistolecie masz dwa pokrêt³a od ty³u i nimi regulujesz, a czy w pionie czy w poziomie to dusz± krêcisz.

Ale zacznij od zamontowania reduktorów i filtrów, jeden pod pistoletem, drugi np przed filtrem i wtedy bêdziesz mia³ odpowiednie ci¶nienie do "malowania"

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-05-08, 14:52   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Proporcja 5:1 jest np. w lakierze bezbarwnym R-M o nazwie DIAMONTOP MS ,kolego Nurgelp :tak: Charakteryzuje siê bardzo dobrym "po³yskiem" ,twardo¶ci± i banalnie prost± aplikacj± :tak: Moze autor tematu w³a¶nie "zastosowa³" ten lakier ;) Jednak szczerze w to w±tpie :rotfl: Pozdrawiam! :spoko:

asterix2222
Wys³any: 2011-05-08, 16:11   
0
UP DOWN

a ja mam nanosic wartwy jakie przerwy,ile trzeba czekac na polozenie bezb.,czy mokre na mokre

caci 
Wys³any: 2011-05-08, 16:54   
0
UP DOWN

Nurglepl napisa³/a:

Dodaj±c nitro do bazy zmieniasz kolor, a dodaj±c do bezbarwnego bêdziesz mia³ matowe (takie lekkie mleko).

Kiedy¶ czêsto dolewa³em ma³e ilo¶ci nitra do bezbarwnego i nigdy matu albo mleka nie mia³em :>

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-05-10, 14:10   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
asterix2222 napisa³/a:
a ja mam nanosic wartwy jakie przerwy,ile trzeba czekac na polozenie bezb.,czy mokre na mokre

Podpucha a¿ k³uje w oczy.
Nie widzicie ¿e kolega z ³atwo¶ci± terminy lakiernicze w odpowiedni sposób nam podaje.... je¶li chce, bo jak ¶ciemnia to ... :help:
Robi z Was :rotfl: :rotfl: :rotfl:

krzysiek_1996 
Wys³any: 2011-05-10, 17:41   
0
UP DOWN

.....

asterix2222
Wys³any: 2011-05-10, 18:38   
0
UP DOWN

kolego Lackdoctor to ze tak pisze nie znaczy ze jestem zawodowcem,nie powiem interesuje sie tym,jestem w miare oczytany,ale wszedzie pisza co innego,a to najlepsze forum jakie znalazlem wie szukam tu odpowiedzi

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: