Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
tomxx92 
Wysłany: 2011-05-18, 01:28   W jaki sposĂłb zaÂłataĂŚ dziury w podÂłodze??
0
UP DOWN

Witam, przejrza³em ró¿ne tematy na ró¿nych forach odnoœnie naprawy pod³ogi w samochodzie i znajduje ró¿ne porady na ten temat.
Mianowicie w podÂłodze mam kilka dziur mniej wiĂŞcej 4 cm Âśrednicy inne mniejsze, wiĂŞksze kwadratowe, prostokÂątne itp. i czy Âżeby je zaspawaĂŚ to lepiej tak dopasowaĂŚ ÂłatkĂŞ by byÂła NA STYK czy Âżeby byÂła NAÂŁOÂŻONA na dziurĂŞ i zaspawana?? Chodzi mi to to Âżeby byÂły najmniejsze odksztaÂłcenia spawalnicze i byÂło wytrzymaÂłe. JeÂśli chodzi o spawanie to bĂŞdĂŞ spawaÂł punktowo aÂż do caÂłkowitego obspawania Âłatki tak Âżeby spaw byl szczelny.
Pozdrawiam i bardzo proszĂŞ o pomoc jak mam dopasowaĂŚ ÂłatkĂŞ na styk czy ma byĂŚ naÂłoÂżona na dziurĂŞ??

kropen16 
Wysłany: 2011-05-18, 20:20   
0
UP DOWN
Przemo

lepiej daj to na styk bedzie lepiej trzymac i mniej rdzewiec jak zakonserwujesz dobrze

tomxx92 
Wysłany: 2011-05-18, 20:31   
0
UP DOWN

Witam
no waœnie dzisiaj jedn¹ dziurê za³ata³em na styk ale tak wyci¹³em ³atkê ¿e nie jest idealnie dopasowana tzn. z jednej strony siê styka z drugiej jest 2mm przerwy a z innej strony jest ze 1 mm przerwy. Czy mogê zaspawaÌ te przerwy?? czy mo¿e ³atka MUSI byÌ idealnie dopasowana- musi siê stykaÌ na ca³ym obwodzie ??, chodzi o to by nie powygina³o mi karoserii od zaspawania tych szczelin.
pozdrawiam

kropen16 
Wysłany: 2011-05-18, 20:57   
0
UP DOWN
Przemo

podspawaj tyle ile sie da zeszlifuj i daj podkald antykorozyjny akryklowy i troszke szpachli znow podklad akrylowy i gotowe

tomxx92 
Wysłany: 2011-05-19, 12:32   
0
UP DOWN

A jaki podkÂład antykorozyjny najlepiej stosowaĂŚ , moze byĂŚ np. zwykÂła farba jak np. Hammerite czy musi byĂŚ jakaÂś specjalna samochodowa??

slawciu 
Wysłany: 2011-05-19, 17:08   
0
UP DOWN

taniej cie wyjdzie kupno w mieszalni 0.2l reaktywnego i puszka podkladu akrylowego niz badziewny hammerite a co najwazniejsze trwalej

krzysiekass 
Wysłany: 2011-05-28, 18:39   
0
UP DOWN

tomxx92 napisał/a:
Witam
no waœnie dzisiaj jedn¹ dziurê za³ata³em na styk ale tak wyci¹³em ³atkê ¿e nie jest idealnie dopasowana tzn. z jednej strony siê styka z drugiej jest 2mm przerwy a z innej strony jest ze 1 mm przerwy. Czy mogê zaspawaÌ te przerwy?? czy mo¿e ³atka MUSI byÌ idealnie dopasowana- musi siê stykaÌ na ca³ym obwodzie ??, chodzi o to by nie powygina³o mi karoserii od zaspawania tych szczelin.
pozdrawiam

Lepiej jest ,jak w koÂło jest szczelina okoÂło 1 mm . Lepiej siĂŞ spawa i nie podnosi spawu do gĂłry . A dopasowaĂŚ ÂłatkĂŞ jest bardzo prosto . BiorĂŞ wiĂŞkszy kawaÂłek blachy , spawam jednÂą stronĂŞ na styk , nastĂŞpnie wycinam kolejnÂą stronĂŞ cienkÂą tarczÂą . TnĂŞ przez dwie blachy naraz i mam idealnie dopasowanÂą ÂłatkĂŞ z1milimetrowym luzem.

tomxx92 
Wysłany: 2011-06-02, 23:30   
0
UP DOWN

Witam
dziĂŞki Wam bardzo, pomogliÂście mi z dziurami w podÂłodze , spawaÂłem na styk i jest ok.

Mam teraz pytanko odnoÂśnie progĂłw, mianowicie robiĂŞ sobie Forda SierrĂŞ w ktĂłrym zardzewiaÂły jest caÂły prĂłg. I mam pytanko czy prĂłg spawaĂŚ rĂłwnieÂż na styk czy na zakÂładkĂŞ?? Bo kiedyÂś czytaÂłem na tym forum Âże reperaturki bÂłotnikĂłw spawa siĂŞ zazwyczaj na zakÂładkĂŞ bo duÂżo Âłatwiej niÂż na styk, czy tak jest rĂłwnieÂż w przypadku progĂłw??? Jak Wy spawacie na styk czy na zakÂładkĂŞ??
pozdrawiam i proszĂŞ o pomoc

krzysiekass 
Wysłany: 2011-06-04, 20:06   
0
UP DOWN

Próg , na s³upkach spawam do czo³a czyli na styk.. Pasuj¹c zostawiam marginesoko³o1 cm, potem tnê przez dwie blachy i mam na styk . Pó³ki oczywiœcie spawam przez otwory , które pozosta³y mi po odwierceniu zgrzewów. Przed wspawaniem progu ,zawsze go gruntujê wewn¹trz.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Blacharstwo i inne naprawy

Odpowiedz do tematu