Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
kazimierz35 
Wys³any: 2011-06-06, 20:16   reduktor pod pistolet
0
UP DOWN

Sk±d: ma³opolska
witam,w³a¶ciwie jak to jest z tym reduktorem pod pistoletem bo jak ustawi siê np na 4 bar krêc±c regulacj± pistoletu to z pistoletu ledwie syczy a jak siê zmniejszy np. na 2bar to ci¶nienie jest du¿e.Sk±d zatem mam wiedzieæ jakie jest ci¶nienie na wylocie. ;)

kropen16 
Wys³any: 2011-06-06, 20:48   
0
UP DOWN
Przemo

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: MKW
fajny masz reduktor ^^

kazimierz35 
Wys³any: 2011-06-06, 21:18   
0
UP DOWN

nie ma co du¿o mi pomog³e¶ blaznie-ile masz lat i co b. sie nudzisz

kropen16 
Wys³any: 2011-06-06, 21:32   
0
UP DOWN
Przemo

kazimierz35, blazen to ty jestes. napisalem ze masz fajny reduktor bo hinski za 20 zl pewnie. on tyko hamuje przeplyw powietrza sciag go lepiej. sadzac po stylu pisania ty masz niewiele :spoko: :cool: pozdro

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-06-06, 23:46   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Mo¿esz kolego napisaæ jaki masz ten "reduktor pod pistolet"? :tak: Albo napisz tylko ile kosztowa³ ,to ju¿ bedzie wiadomo "co to za reduktor" :tak: Taki za 27z³ ,lub 30 czy 40z³ itd. to tylko kupuje siê "iluzje reduktora" ;) Pozdrawiam! :spoko:

grzeeggorz
Wys³any: 2011-06-07, 01:35   
0
UP DOWN

Podepnê siê pod temat..mo¿ecie poleciæ konkretny reduktor który w miarê dok³adnie pokazuje ci¶nienie i nie ogranicza przep³ywu powietrza? chodzi mi o co¶ w cenie oko³o 100z³. W necie jest pe³no badziewia za 25z³ ale to chyba tylko utrudnia pracê a nie pomaga, znalaz³em reduktor IWATY za ponad dwie stówy który na pewno dzia³a bardzo dobrze ale to trochê drogo jak dla mnie, mo¿e kto¶ ma co¶ sprawdzonego za mniejsz± kasê?

tomek70
Wys³any: 2011-06-07, 05:07   Re: reduktor pod pistolet
0
UP DOWN

kazimierz35 napisa³/a:
witam,w³a¶ciwie jak to jest z tym reduktorem pod pistoletem bo jak ustawi siê np na 4 bar krêc±c regulacj± pistoletu to z pistoletu ledwie syczy a jak siê zmniejszy np. na 2bar to ci¶nienie jest du¿e.Sk±d zatem mam wiedzieæ jakie jest ci¶nienie na wylocie. ;)
Je¿eli masz reduktor to nie krêcisz przy pistolecie tylko przy reduktorze. Przy pistolecie powietrze na full. Je¶li wtedy nie mo¿esz ustawiæ ci¶nienia , to reduktor do bani.

kazimierz35 
Wys³any: 2011-06-07, 07:32   
0
UP DOWN

witam,tomek70 ma racje,reduktor kupi³em na allegro wraz z odwadniaczem,krêcenie tylko reduktorem niewiele pomaga,pokazuje natomiast podobne ci¶nienie jak w kompr.Raczej go wywale i pod³±cze bezpo¶rednio pod regulowany red. na kompresorze. :)

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-06-07, 07:49   
0
UP DOWN

Za 149z³ mo¿na ju¿ kupiæ reduktor pod pistolet Walcoma (italya), to ju¿ jest "firmowe". :tak:
Podobno (nie mam pewnego potwierdzenia) ,jaki¶ Stars czy Star (china) za oko³o 77z³ ,ju¿ "co¶ pokazuje" przy regulacji ;) Pozdrawiam! :spoko:

Miki
Wys³any: 2011-06-07, 08:43   
0
UP DOWN

Pomóg³: 10 razy
A jak to ci¶nienie ustawiasz, z wci¶niêtym cynglem czy nie?

kazimierz35 
Wys³any: 2011-06-07, 14:50   
0
UP DOWN

inaczej siê nie da ,tylko cyngiel do konca,a ponadto metod± prób i b³êdów sam do tego dojdziesz :)

tomek70
Wys³any: 2011-06-07, 15:47   
0
UP DOWN

kazimierz35 napisa³/a:
witam,tomek70 ma racje,reduktor kupi³em na allegro wraz z odwadniaczem,krêcenie tylko reduktorem niewiele pomaga,pokazuje natomiast podobne ci¶nienie jak w kompr.Raczej go wywale i pod³±cze bezpo¶rednio pod regulowany red. na kompresorze. :)
Sprawd¿ jeszcze czy nie wkrêci³e¶ za g³êboko odwadniacza. Mo¿liwe ¿e zatka³e¶ dziurki w odwadniaczu króæcem pistoletu. Taki tani komplet przepu¶ci mo¿e 200l/min.

kropen16 
Wys³any: 2011-06-07, 18:35   
0
UP DOWN
Przemo

tomek70, przesadziles. przy 8 bar 100l/min chyba:D albo niewiele wiecej

Miki
Wys³any: 2011-06-07, 21:44   
0
UP DOWN

kazimierz35 napisa³/a:
inaczej siê nie da ,tylko cyngiel do konca,a ponadto metod± prób i b³êdów sam do tego dojdziesz :)

Dziêki za ODPOWIED¬ :rotfl: :rotfl: :rotfl:

kazimierz35 
Wys³any: 2011-06-08, 20:23   
0
UP DOWN

jeszcze raz o ci¶nieniu na wylocie i troche teori o niektórych pistoletach.Mo¿e nie jest tak zle skoro pistolet RP-¶rednio ci¶nieniowy na zasilaniu pracuje przy ok. 3,5 bar a na wylocie ma ok. 1,7--2,5bar a nisko ci¶nieniowe HVLP troche mniejsze .Zatem mo¿e moje problemy z regulacj± ci¶nienia na wylocie s± poprawne z uwagi w³a¶nie na tak± konstrukcjê pistoletu.A tak nawiasem dla amatora chc±cy pomalowaæ maskê sam. wystarczy kompresor 24 l.,sprawdzi³em ,¿e przy 4 bar kompresor podaje ci¶. przez ok. 50 s.Zastanawiam siê te¿ na pod³±czeniu równolegle drugiego zbiornika w³±czaj±c siê w 2 ¶ruby po bokach butli.Co oponêci na to??? ;)

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-06-08, 22:57   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
kazimierz35 napisa³/a:
a na wylocie ma ok. 1,7--2,5bar a nisko ci¶nieniowe HVLP troche mniejsze

Przepraszam .. jak to zmierzy³e¶??? :shock:
Ja niestety takich zdolno¶ci nie posiadam. :nie:
kazimierz35 napisa³/a:
jeszcze raz o ci¶nieniu na wylocie i troche teori o niektórych pistoletach.

Wiêc poproszê jeszcze raz bo ja niekumaty jestem w te cisnienia.
kazimierz35 napisa³/a:
Zatem mo¿e moje problemy z regulacj± ci¶nienia na wylocie s± poprawne z uwagi w³a¶nie na tak± konstrukcjê pistoletu.

Jeste¶ pewien ¿e poprawnie ustawiasz pistolet???
Skoro takie bzdury wypisujesz jak powy¿ej???
kazimierz35 napisa³/a:
Zastanawiam siê te¿ na pod³±czeniu równolegle drugiego zbiornika w³±czaj±c siê w 2 ¶ruby po bokach butli.Co oponêci na to???

Ok, zapas bêdzie wiêkszy.
Jednak w dalszym ci±gu czytaj±c ten temat dziwiê siê jak to pieknie Ci wychodzi.
Fotki by sie przyda³y aby pokazaæ co dla Ciebie jest ³adnie a dla mnie jest.... :x:

Nurglepl 
Wys³any: 2011-06-09, 04:53   
0
UP DOWN

Pomóg³: 9 razy
Sk±d: Gryfino
Zbiorniki mo¿na tak po³±czyæ. Osobi¶cie te¿ tak robiê.
Polecam CI zakup reduktora STAR delux pod pistolet.
No i jeszcze jaki¶ musi byæ wcze¶niej, przynajmniej na butli.
Na tym przy butli ustawiasz ci¶nienie ok 5 bar, a pod pistoletem tyle ile chcesz, przyk³adowo 2 bary. I masz pewno¶æ ¿e masz sta³e ci¶nienie.

jacenty 741
Wys³any: 2011-06-09, 06:19   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Lackdoctor napisa³/a:

kazimierz35 napisa³/a:
a na wylocie ma ok. 1,7--2,5bar a nisko ci¶nieniowe HVLP troche mniejsze

Przepraszam .. jak to zmierzy³e¶???
Pewnie z opisu jakiego¶ supersprzedawcy z Allegro.To som fachofce :spoko:

kazimierz35 
Wys³any: 2011-06-09, 07:51   
0
UP DOWN

odpowiadam co niektórym nie kumatym-warunki tech. pistoletu nawet SATA okre¶laj± to a przy butli 24l i ustawieniu jej na 3,5bara i po ustawieniu na pistolecie podobnego ci¶. naciskam cyngiel do konca i obserwuje w jakim czasie na kompr. spadnie ci¶. do 3,5 b.-co to za filozofia???.A pomiar zaczynam od maxa.A zabawy i pomalowania nawet ca³ego samochodu taki 24l.wystarcza.A dla wiekszego komfortu 2 zbiornik te¿ jest dobrym rozwi±zaniem. :tak:

Miki
Wys³any: 2011-06-09, 08:09   
0
UP DOWN

Dobry jeste¶. Przy ustawieniu przy butli na 3,5 bara to pod pistoletem nie bêdziesz mia³ nawet 1,5bar. Dobrze ze jeste¶ kumaty.

kazimierz35 
Wys³any: 2011-06-09, 08:23   
0
UP DOWN

a to ciekawa dyskusja bo jeden kumaty pyta sk±d ci¶ .przy pist ok 1,7 a drugi definitywnie stwierdza ,¿e bêdzie cis. ok. 1,5 bara.zatem panowie jeste¶cie amatorami,zawodowcami / mo¿e tak sami najpierw sprawdzicie a potem co¶ napiszecie.Przyznam szczerze ,ze ja jestem amatorem ale zanim zacz±³em siê w to bawiæ du¿o rzeczy i materia³ów przestudiowa³em. ^^

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-06-09, 08:54   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
kazimierz35 napisa³/a:
zatem panowie jeste¶cie

Ja nawet nie jestem :rotfl:
kazimierz35 napisa³/a:
ze ja jestem amatorem ale zanim zacz±³em siê w to bawiæ du¿o rzeczy i materia³ów przestudiowa³em.

Tylko czy zrozumia³e¶ ???
kazimierz35,
Bez nerwów, nic niemam do Ciebie.
Poprostu w Twoich wypowiedziach jest tyle nie¶cis³o¶ci i bzdurnych interpretacji ¿e, mimo fajnej radosnej twórczo¶ci, trzeba to z lekka naprostowaæ.

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-06-09, 09:50   
0
UP DOWN

Kazmirz35 ,tak trzymaj i nie popuszczaj ,jeste¶ "bardzo kumaty w temacie" i lepszy ni¿ ci wszyscy "spece od wszystkiego" a dla mnie "nowym idolem" na tym forum ;) Pisz tak dalej ,dziêki temu mam co czytaæ i to zarówno w domu jak i w pracy :rotfl: Pozdrawiam! :spoko:

kazimierz35 
Wys³any: 2011-06-09, 12:40   
0
UP DOWN

Robert-jaja sobie ze mnie robisz : ^^

Miki
Wys³any: 2011-06-09, 13:41   
0
UP DOWN

Przez takich profi userów(kazimierz35) to forum schodzi na psy.

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-06-09, 14:09   
0
UP DOWN

Nie "obra¿ajcie" kumatego speca! ;) "Ch³opina" sie zna i wie co pisze :rotfl:
Ja chce jeszcze wiêcej Kazmirów35 :tak: Przynajmniej widaæ ¿e siê co¶ dzieje na tym forum ;) Pozdrawiam! :spoko:

jacenty 741
Wys³any: 2011-06-10, 04:54   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Kazimierz35,to dobrze,¿e du¿o czytasz,studiujesz,przyswajasz...Ale trzeba jeszcze,¿eby kto¶ Ci to wyt³umaczy³,tak to ju¿ jest z tymi studiuj±cymi.
Tak,Sata okre¶la parametry swoich produktów,ci¶nienie wymagane na wej¶ciu,ci¶nienie na dyszy wylotowej te¿ jest podane.Ale to pierwsze jest bardzo istotne,bo masz je ustawiæ,a na drugie nie masz wp³ywu przy ustawionym prawid³owo ci¶nieniu.W pistolecie HVLP jest inne,RP inne,ale wszystko zale¿y od ilo¶ci i ci¶nienia powietrza dostarczonego do pistoletu.Ci¶nienie rzêdu 1.7 na dyszy przy ustawionym ci¶nieniu 2,0 na wej¶ciu w Sata lub Iwata,lub DeVillbis oznacza,¿e pistolet ma oszczêdzaæ materia³ przez bardzo dok³adne rozpylenie materia³u i nie napi...rzaæ nim o element,tylko na³o¿yæ w sposób minimalizuj±cy odbijanie od powierzchni.A do tego celu potrzeba bardzo du¿o powietrza,przy HVLP nawet 430l/min.I masz zapewniæ sta³e ci¶nienie wymagane do pracy,bez spadków.Jak masz zamiar zrealizowaæ to za pomoc± kompresora 24 l?
A teraz powiedz:sk±d masz podane parametry ci¶nienia na wylocie w jaki¶ pseudopistoletach za 100 z Allegro?Kto¶ to bada³?Mierzy³?Jak?Bo o ile je¶li chodzi o czo³ówkê producentów pistoletów,to wszystko jasne,oni odpowiadaj± za swój PR,i s± z pewno¶ci± rzetelni w podawaniu parametrów swoich produktów.A co z Speedweyami?Professionalami? Superhiperturbogunami HVLPRPLVLP i co tam kto jeszcze chce?
Co do 24-litrowego potwora,którym masz pewno¶æ polakierowaæ (pomalowaæ?) ca³y samochód z pomoc± pistoletu HVLP:nada siê.Mo¿esz nim spokojnie ...przedmuchaæ powierzchniê ,wydmuchn±æ kurz,prukn±æ oponkê...Ja mam kompresor za zbiornikiem 200l,wydano¶æ (na wyj¶ciu) 420l/min,i po pod³±czeniu prawdziwego pistoletu HVLP i ustawieni na 2.0 bara,kompresor siê nie wy³±cza przy stale wci¶niêtym spu¶cie,nie nad±¿a.
Wiêc:takie to Twoje HVLP,jak Twoja g³êboko wystudiowana wiedza...

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: