Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
kazimierz35 
Wysłany: 2011-06-06, 21:16   reduktor pod pistolet
0
UP DOWN

witam,wÂłaÂściwie jak to jest z tym reduktorem pod pistoletem bo jak ustawi siĂŞ np na 4 bar krĂŞcÂąc regulacjÂą pistoletu to z pistoletu ledwie syczy a jak siĂŞ zmniejszy np. na 2bar to ciÂśnienie jest duÂże.SkÂąd zatem mam wiedzieĂŚ jakie jest ciÂśnienie na wylocie. ;)

kropen16 
Wysłany: 2011-06-06, 21:48   
0
UP DOWN
Przemo

fajny masz reduktor ^^

kazimierz35 
Wysłany: 2011-06-06, 22:18   
0
UP DOWN

nie ma co duÂżo mi pomogÂłeÂś blaznie-ile masz lat i co b. sie nudzisz

kropen16 
Wysłany: 2011-06-06, 22:32   
0
UP DOWN
Przemo

kazimierz35, blazen to ty jestes. napisalem ze masz fajny reduktor bo hinski za 20 zl pewnie. on tyko hamuje przeplyw powietrza sciag go lepiej. sadzac po stylu pisania ty masz niewiele :spoko: :cool: pozdro

Robertlodz09 
Wysłany: 2011-06-07, 00:46   
0
UP DOWN

MoÂżesz kolego napisaĂŚ jaki masz ten "reduktor pod pistolet"? :tak: Albo napisz tylko ile kosztowaÂł ,to juÂż bedzie wiadomo "co to za reduktor" :tak: Taki za 27zÂł ,lub 30 czy 40zÂł itd. to tylko kupuje siĂŞ "iluzje reduktora" ;) Pozdrawiam! :spoko:

grzeeggorz
Wysłany: 2011-06-07, 02:35   
0
UP DOWN

PodepnĂŞ siĂŞ pod temat..moÂżecie poleciĂŚ konkretny reduktor ktĂłry w miarĂŞ dokÂładnie pokazuje ciÂśnienie i nie ogranicza przepÂływu powietrza? chodzi mi o coÂś w cenie okoÂło 100zÂł. W necie jest peÂłno badziewia za 25zÂł ale to chyba tylko utrudnia pracĂŞ a nie pomaga, znalazÂłem reduktor IWATY za ponad dwie stĂłwy ktĂłry na pewno dziaÂła bardzo dobrze ale to trochĂŞ drogo jak dla mnie, moÂże ktoÂś ma coÂś sprawdzonego za mniejszÂą kasĂŞ?

tomek70
Wysłany: 2011-06-07, 06:07   Re: reduktor pod pistolet
0
UP DOWN

kazimierz35 napisał/a:
witam,wÂłaÂściwie jak to jest z tym reduktorem pod pistoletem bo jak ustawi siĂŞ np na 4 bar krĂŞcÂąc regulacjÂą pistoletu to z pistoletu ledwie syczy a jak siĂŞ zmniejszy np. na 2bar to ciÂśnienie jest duÂże.SkÂąd zatem mam wiedzieĂŚ jakie jest ciÂśnienie na wylocie. ;)
JeÂżeli masz reduktor to nie krĂŞcisz przy pistolecie tylko przy reduktorze. Przy pistolecie powietrze na full. JeÂśli wtedy nie moÂżesz ustawiĂŚ ciÂśnienia , to reduktor do bani.

kazimierz35 
Wysłany: 2011-06-07, 08:32   
0
UP DOWN

witam,tomek70 ma racje,reduktor kupi³em na allegro wraz z odwadniaczem,krêcenie tylko reduktorem niewiele pomaga,pokazuje natomiast podobne ciœnienie jak w kompr.Raczej go wywale i pod³¹cze bezpoœrednio pod regulowany red. na kompresorze. :)

Robertlodz09 
Wysłany: 2011-06-07, 08:49   
0
UP DOWN

Za 149zÂł moÂżna juÂż kupiĂŚ reduktor pod pistolet Walcoma (italya), to juÂż jest "firmowe". :tak:
Podobno (nie mam pewnego potwierdzenia) ,jakiÂś Stars czy Star (china) za okoÂło 77zÂł ,juÂż "coÂś pokazuje" przy regulacji ;) Pozdrawiam! :spoko:

Miki
Wysłany: 2011-06-07, 09:43   
0
UP DOWN

A jak to ciÂśnienie ustawiasz, z wciÂśniĂŞtym cynglem czy nie?

kazimierz35 
Wysłany: 2011-06-07, 15:50   
0
UP DOWN

inaczej siê nie da ,tylko cyngiel do konca,a ponadto metod¹ prób i b³êdów sam do tego dojdziesz :)

tomek70
Wysłany: 2011-06-07, 16:47   
0
UP DOWN

kazimierz35 napisał/a:
witam,tomek70 ma racje,reduktor kupi³em na allegro wraz z odwadniaczem,krêcenie tylko reduktorem niewiele pomaga,pokazuje natomiast podobne ciœnienie jak w kompr.Raczej go wywale i pod³¹cze bezpoœrednio pod regulowany red. na kompresorze. :)
Sprawd¿ jeszcze czy nie wkrêci³eœ za g³êboko odwadniacza. Mo¿liwe ¿e zatka³eœ dziurki w odwadniaczu króÌcem pistoletu. Taki tani komplet przepuœci mo¿e 200l/min.

kropen16 
Wysłany: 2011-06-07, 19:35   
0
UP DOWN
Przemo

tomek70, przesadziles. przy 8 bar 100l/min chyba:D albo niewiele wiecej

Miki
Wysłany: 2011-06-07, 22:44   
0
UP DOWN

kazimierz35 napisał/a:
inaczej siê nie da ,tylko cyngiel do konca,a ponadto metod¹ prób i b³êdów sam do tego dojdziesz :)

DziĂŞki za ODPOWIEDÂŹ :rotfl: :rotfl: :rotfl:

kazimierz35 
Wysłany: 2011-06-08, 21:23   
0
UP DOWN

jeszcze raz o ciœnieniu na wylocie i troche teori o niektórych pistoletach.Mo¿e nie jest tak zle skoro pistolet RP-œrednio ciœnieniowy na zasilaniu pracuje przy ok. 3,5 bar a na wylocie ma ok. 1,7--2,5bar a nisko ciœnieniowe HVLP troche mniejsze .Zatem mo¿e moje problemy z regulacj¹ ciœnienia na wylocie s¹ poprawne z uwagi w³aœnie na tak¹ konstrukcjê pistoletu.A tak nawiasem dla amatora chc¹cy pomalowaÌ maskê sam. wystarczy kompresor 24 l.,sprawdzi³em ,¿e przy 4 bar kompresor podaje ciœ. przez ok. 50 s.Zastanawiam siê te¿ na pod³¹czeniu równolegle drugiego zbiornika w³¹czaj¹c siê w 2 œruby po bokach butli.Co oponêci na to??? ;)

Lackdoctor 
Wysłany: 2011-06-08, 23:57   
0
UP DOWN

kazimierz35 napisał/a:
a na wylocie ma ok. 1,7--2,5bar a nisko ciÂśnieniowe HVLP troche mniejsze

Przepraszam .. jak to zmierzyÂłeÂś??? :shock:
Ja niestety takich zdolnoÂści nie posiadam. :nie:
kazimierz35 napisał/a:
jeszcze raz o ciÂśnieniu na wylocie i troche teori o niektĂłrych pistoletach.

WiĂŞc poproszĂŞ jeszcze raz bo ja niekumaty jestem w te cisnienia.
kazimierz35 napisał/a:
Zatem moÂże moje problemy z regulacjÂą ciÂśnienia na wylocie sÂą poprawne z uwagi wÂłaÂśnie na takÂą konstrukcjĂŞ pistoletu.

JesteÂś pewien Âże poprawnie ustawiasz pistolet???
Skoro takie bzdury wypisujesz jak powyÂżej???
kazimierz35 napisał/a:
Zastanawiam siê te¿ na pod³¹czeniu równolegle drugiego zbiornika w³¹czaj¹c siê w 2 œruby po bokach butli.Co oponêci na to???

Ok, zapas bĂŞdzie wiĂŞkszy.
Jednak w dalszym ciÂągu czytajÂąc ten temat dziwiĂŞ siĂŞ jak to pieknie Ci wychodzi.
Fotki by sie przydaÂły aby pokazaĂŚ co dla Ciebie jest Âładnie a dla mnie jest.... :x:

Nurglepl 
Wysłany: 2011-06-09, 05:53   
0
UP DOWN

Zbiorniki mo¿na tak po³¹czyÌ. Osobiœcie te¿ tak robiê.
Polecam CI zakup reduktora STAR delux pod pistolet.
No i jeszcze jakiÂś musi byĂŚ wczeÂśniej, przynajmniej na butli.
Na tym przy butli ustawiasz ciœnienie ok 5 bar, a pod pistoletem tyle ile chcesz, przyk³adowo 2 bary. I masz pewnoœÌ ¿e masz sta³e ciœnienie.

jacenty 741
Wysłany: 2011-06-09, 07:19   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:

kazimierz35 napisaÂł/a:
a na wylocie ma ok. 1,7--2,5bar a nisko ciÂśnieniowe HVLP troche mniejsze

Przepraszam .. jak to zmierzyÂłeÂś???
Pewnie z opisu jakiegoÂś supersprzedawcy z Allegro.To som fachofce :spoko:

kazimierz35 
Wysłany: 2011-06-09, 08:51   
0
UP DOWN

odpowiadam co niektĂłrym nie kumatym-warunki tech. pistoletu nawet SATA okreÂślajÂą to a przy butli 24l i ustawieniu jej na 3,5bara i po ustawieniu na pistolecie podobnego ciÂś. naciskam cyngiel do konca i obserwuje w jakim czasie na kompr. spadnie ciÂś. do 3,5 b.-co to za filozofia???.A pomiar zaczynam od maxa.A zabawy i pomalowania nawet caÂłego samochodu taki 24l.wystarcza.A dla wiekszego komfortu 2 zbiornik teÂż jest dobrym rozwiÂązaniem. :tak:

Miki
Wysłany: 2011-06-09, 09:09   
0
UP DOWN

Dobry jesteÂś. Przy ustawieniu przy butli na 3,5 bara to pod pistoletem nie bĂŞdziesz miaÂł nawet 1,5bar. Dobrze ze jesteÂś kumaty.

kazimierz35 
Wysłany: 2011-06-09, 09:23   
0
UP DOWN

a to ciekawa dyskusja bo jeden kumaty pyta sk¹d ciœ .przy pist ok 1,7 a drugi definitywnie stwierdza ,¿e bêdzie cis. ok. 1,5 bara.zatem panowie jesteœcie amatorami,zawodowcami / mo¿e tak sami najpierw sprawdzicie a potem coœ napiszecie.Przyznam szczerze ,ze ja jestem amatorem ale zanim zacz¹³em siê w to bawiÌ du¿o rzeczy i materia³ów przestudiowa³em. ^^

Lackdoctor 
Wysłany: 2011-06-09, 09:54   
0
UP DOWN

kazimierz35 napisał/a:
zatem panowie jesteÂście

Ja nawet nie jestem :rotfl:
kazimierz35 napisał/a:
ze ja jestem amatorem ale zanim zacz¹³em siê w to bawiÌ du¿o rzeczy i materia³ów przestudiowa³em.

Tylko czy zrozumiaÂłeÂś ???
kazimierz35,
Bez nerwĂłw, nic niemam do Ciebie.
Poprostu w Twoich wypowiedziach jest tyle nieÂścisÂłoÂści i bzdurnych interpretacji Âże, mimo fajnej radosnej twĂłrczoÂści, trzeba to z lekka naprostowaĂŚ.

Robertlodz09 
Wysłany: 2011-06-09, 10:50   
0
UP DOWN

Kazmirz35 ,tak trzymaj i nie popuszczaj ,jesteÂś "bardzo kumaty w temacie" i lepszy niÂż ci wszyscy "spece od wszystkiego" a dla mnie "nowym idolem" na tym forum ;) Pisz tak dalej ,dziĂŞki temu mam co czytaĂŚ i to zarĂłwno w domu jak i w pracy :rotfl: Pozdrawiam! :spoko:

kazimierz35 
Wysłany: 2011-06-09, 13:40   
0
UP DOWN

Robert-jaja sobie ze mnie robisz : ^^

Miki
Wysłany: 2011-06-09, 14:41   
0
UP DOWN

Przez takich profi userĂłw(kazimierz35) to forum schodzi na psy.

Robertlodz09 
Wysłany: 2011-06-09, 15:09   
0
UP DOWN

Nie "obraÂżajcie" kumatego speca! ;) "ChÂłopina" sie zna i wie co pisze :rotfl:
Ja chce jeszcze wiĂŞcej KazmirĂłw35 :tak: Przynajmniej widaĂŚ Âże siĂŞ coÂś dzieje na tym forum ;) Pozdrawiam! :spoko:

jacenty 741
Wysłany: 2011-06-10, 05:54   
0
UP DOWN

Kazimierz35,to dobrze,Âże duÂżo czytasz,studiujesz,przyswajasz...Ale trzeba jeszcze,Âżeby ktoÂś Ci to wytÂłumaczyÂł,tak to juÂż jest z tymi studiujÂącymi.
Tak,Sata okreÂśla parametry swoich produktĂłw,ciÂśnienie wymagane na wejÂściu,ciÂśnienie na dyszy wylotowej teÂż jest podane.Ale to pierwsze jest bardzo istotne,bo masz je ustawiĂŚ,a na drugie nie masz wpÂływu przy ustawionym prawidÂłowo ciÂśnieniu.W pistolecie HVLP jest inne,RP inne,ale wszystko zaleÂży od iloÂści i ciÂśnienia powietrza dostarczonego do pistoletu.CiÂśnienie rzĂŞdu 1.7 na dyszy przy ustawionym ciÂśnieniu 2,0 na wejÂściu w Sata lub Iwata,lub DeVillbis oznacza,Âże pistolet ma oszczĂŞdzaĂŚ materiaÂł przez bardzo dokÂładne rozpylenie materiaÂłu i nie napi...rzaĂŚ nim o element,tylko naÂłoÂżyĂŚ w sposĂłb minimalizujÂący odbijanie od powierzchni.A do tego celu potrzeba bardzo duÂżo powietrza,przy HVLP nawet 430l/min.I masz zapewniĂŚ staÂłe ciÂśnienie wymagane do pracy,bez spadkĂłw.Jak masz zamiar zrealizowaĂŚ to za pomocÂą kompresora 24 l?
A teraz powiedz:sk¹d masz podane parametry ciœnienia na wylocie w jakiœ pseudopistoletach za 100 z Allegro?Ktoœ to bada³?Mierzy³?Jak?Bo o ile jeœli chodzi o czo³ówkê producentów pistoletów,to wszystko jasne,oni odpowiadaj¹ za swój PR,i s¹ z pewnoœci¹ rzetelni w podawaniu parametrów swoich produktów.A co z Speedweyami?Professionalami? Superhiperturbogunami HVLPRPLVLP i co tam kto jeszcze chce?
Co do 24-litrowego potwora,którym masz pewnoœÌ polakierowaÌ (pomalowaÌ?) ca³y samochód z pomoc¹ pistoletu HVLP:nada siê.Mo¿esz nim spokojnie ...przedmuchaÌ powierzchniê ,wydmuchn¹Ì kurz,prukn¹Ì oponkê...Ja mam kompresor za zbiornikiem 200l,wydanoœÌ (na wyjœciu) 420l/min,i po pod³¹czeniu prawdziwego pistoletu HVLP i ustawieni na 2.0 bara,kompresor siê nie wy³¹cza przy stale wciœniêtym spuœcie,nie nad¹¿a.
Wiêc:takie to Twoje HVLP,jak Twoja g³êboko wystudiowana wiedza...

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu