Autor |
Wiadomo¶æ |
|
mariann
|
Wys³any: 2011-06-08, 20:50 Kratery ( rybie oczka)
|
0
|
|
|
|
Witam kolegów lakierników to znowu ja marian
Dzieki temu forum ju¿ ³adnie lakierujê autka tylko mam pewien problem mianowicie po po³o¿eniu klaru na elemencie pojawiaj± mi siê liczne kratery.
Za³wa¿y³em ¿e dzieje siê to tylko w przypadku jak robiê zaprawkê baz± a ca³y element pryskam clarem. Jak malujê nowy element np. zderzak lub b³otnik w ca³o¶ci, to wychodzi idealnie bez rybich oczek, wiêc powietrze i pistolet jest ok.
U¿ywam przed malowaniem zmywacza do silikonu, oraz po ka¿dej warstwie bazy przecieram ca³y element ¶ciereczk± antystatyczn± i nic dalej siê pojawiaj± kraterki jest ich mnustwo.
Wygl±da jakby jakie¶ drobinki t³uszczu i w tym miejscu wychodzi dziurka w clarze.
Rozmawia³em ze znajomym lakiernikiem poradzi³ mi ¿eby przed malowaniem do bazy oraz do klaru dodaæ nie du¿± ilo¶æ zmywacza do silikonu. Wtedy rybie oczka siê same rozlej± i nie bedzie ich widaæ. Co o tym my¶licie.
Proszê o konkretn± odpowiedz dzieki |
|
|
|
|
kropen16
|
Wys³any: 2011-06-08, 21:00
|
0
|
|
|
Przemo
Pomóg³: 11 razy Posty: 324 Sk±d: MKW
|
zbyt grubo lejesz klar. ciensze warstwy klad zi pomoze. mialem to samo. zmywacz silikonu pomogl oraz ciensze warstwy |
|
|
|
|
kazimierz35
|
Wys³any: 2011-06-08, 21:05
|
0
|
|
|
|
no ja te¿ z tymi oczkami walczê i jedno mogê podejrzewaæ to para wodna ,bo wilgotno¶æ powietrza jest b. du¿a ,zamierzam pod³±czyæ 2 odwadniacz i zmieniæ przewód o po³owê-na 5 m.co¶ jeszcze wymy¶lê z jakim¶ filtrem powietrza na wej¶ciu do kompresora.A sk±d ta pewno¶æ? ano zauwa¿y³em przy ma³ej nieszczelno¶ci na opasce wydobywaj±ce siê pêcherzyki wody.dodam ,¿e kompr. przed malowaniem opró¿niam z wody. |
|
|
|
|
mariann
|
Wys³any: 2011-06-08, 21:46
|
0
|
|
|
|
klar lejê zawsze na 2 razy i nie ma problemu na nowych elementach tylko jak wstawiê reperaturkê np. i po przygotowaniu jej psiknê baz± to nic sie nie dzieje dopiero jak ca³y element maluje clarem to tam gdzie by³a baza jest ok a powy¿ej gdzie jest zmatowony clar to po prysnieciu nowym clarem ¶a kratery
nie wiem sam ju¿ |
|
|
|
|
kazimierz35
|
Wys³any: 2011-06-09, 08:07
|
0
|
|
|
|
ponoæ zmywacze silikonowe sa do d.. mo¿e by tak spróbowaæ zmywaæ na koncu bêzyn± exstrakcyjn± -ona jest sucha. |
|
|
|
|
Falconx
|
Wys³any: 2011-06-09, 08:57
|
0
|
|
|
|
kazimierz35 napisa³/a: | ponoæ zmywacze silikonowe sa do d.. |
Dobrze ¿e napisa³e¶ ponoæ - kto Ci takie g³upoty naopowiada³ ?? |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-06-09, 09:00
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
kazimierz35 napisa³/a: | zmywacze silikonowe sa do d.. mo¿e by tak spróbowaæ zmywaæ na koncu bêzyn± exstrakcyjn± -ona jest sucha. |
Ojjj poczyta³e¶, popyta³e¶ ale jednak nie zrozumia³e¶ !!! kazimierz35 napisa³/a: | no ja te¿ z tymi oczkami walczê i jedno mogê podejrzewaæ to para wodna |
No i widzisz, nie ogarniasz tak prostej sprawy jak ten ca³y post w którym opisujesz TWÓJ sposób walki z wod±.
Nietrafiony pomys³ a te problemy wynikaj± z ??? Wiesz z czego??? |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
kazimierz35
|
Wys³any: 2011-06-09, 09:16
|
0
|
|
|
|
lacdoktor Ty ani teori ani praktyki nie umiesz-kolega pyta a ty sobie ¿artujesz ,dlaczego nie pomo¿esz skoro taki¶ kumaty?A problem jest powa¿ny ,mo¿e nie dla mnie. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-06-09, 09:54
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
sprobuj moze dodac antysylikonu do lakieru i j/w cieniej a wiecej warstw...a co do powietrza to przy takich upalach jak mielismy ostatnio to powietrze mimo filtrow potrafi sie w wezu skraplac...ja mam puszczone powietrze przez 2 zbiorniki i 2 osuszacze a mimo ze w 2 zbiorniku nie ma kapki wody to w 1 osuszaczu woda sie pojawia mimo wszystko...radzil bym dodatkowo dokupic maly filterek pod pistolet ktory zatrzyma ewentualne zanieczyszczenia powietrza.. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-06-09, 11:34
|
0
|
|
|
|
gugun napisa³/a: | 2 osuszacze |
Chyba przez separatory wody , tzw blok filtruj±cy?
Bo jakby¶ mia³ osuszacz to by tematu nie by³o.
Co do filterka... pod pistoletem, to nic nie da dopóki nie skumacie skad sie bierze woda dopiero w wê¿y za odwadniaczem.
A co dziwne te problemy nasilaj± siê Wam latem.
Ja tez niemam osuszacza , ale i wody w powietrzu niemam. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-06-09, 12:33
|
0
|
|
|
|
male przejezycznenie a co do filterkach przy pistolecie to mam na mysli EWENTUALNE sladowe ilosci zanieczyszczen,lepiej jak jest niz ma go nie byc:)ja mam instalacje moze nie do konca profesjonalna ale mysle ze wystarczajaca bo nie mam problemu z dziurkami,poprostu dziele sie spostrzezeniami ze mimo ze w zbiorniku nr 2 nie ma kapki wody to w 1 ostojniku co jakis czas sie cos pojawi,a skad sie to bierze to nie mam pojecia,poprostu powietrze sie skrapla w jakis sposob,w 2 jest juz lux a przy pistolecie dodatkowy.a skoro koledze wychodza kratery to jest to nic innego jak cos w powietrzu lub tez slabo przygotowane podloze... |
|
|
|
|
kazimierz35
|
Wys³any: 2011-06-09, 12:38
|
0
|
|
|
|
s± specjali¶ci kumaci a ja mo¿e nie ale pod filtr pow. na kompresorze zamontowa³em filtr z traktora i w ten sposób pozby³em siê i wody i syfu |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-06-09, 13:07
|
0
|
|
|
|
kazimierz35 napisa³/a: | ano zauwa¿y³em przy ma³ej nieszczelno¶ci na opasce wydobywaj±ce siê pêcherzyki wody.dodam ,¿e kompr. przed malowaniem opró¿niam z wody. |
kazimierz35 napisa³/a: | s± specjali¶ci kumaci a ja mo¿e nie ale pod filtr pow. na kompresorze zamontowa³em filtr z traktora i w ten sposób pozby³em siê i wody i syfu |
Sam sobie przeczysz.
Pozby³e¶ siê wody to dokrêæ opaskê.
kazimierz35 napisa³/a: | na kompresorze zamontowa³em filtr z traktora |
Super. |
|
|
|
|
kazimierz35
|
Wys³any: 2011-06-09, 13:13
|
0
|
|
|
|
widzê kumaty szukasz zwady,czy ty aby nie masz tylko 7klas i logicznie nie my¶lisz?,wodê na opasce zauwa¿y³em pare dni temu a filter za³o¿y³em dzisiaj rano i dzisiaj te¿ malowa³em zderzak a opaske popu¶ci³em by mi sycza³o dla przyjemno¶ci |
|
|
|
|
kazimierz35
|
Wys³any: 2011-06-09, 13:21
|
0
|
|
|
|
napiszê Ci kumaty jeszcze ,ze w stodole siedzia³em dzisiaj ju¿ od 6.30 by¶ siê nie czepia³ dalej. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-06-09, 13:27
|
0
|
|
|
|
kazimierz35 napisa³/a: | czy ty aby nie masz tylko 7klas i logicznie nie my¶lisz? |
My¶lisz ¿e takie s³owa mnie ruszaj± ???
Patrz±c mi w oczy by¶ tego nie powiedzia³ a ja swoje podtrzymujê i w realu bym Ci to samo powiedzia³.
Czytaj forum bo teraz jeste¶ na poziomie durnia w czarnej dupie lakiernictwa - nawet amatorskiego.
Poczytaj, pomy¶l dwa razy zanim jakie¶ z³ote mysli raczysz tu zamie¶ciæ.
Czy nie widzisz ¿e koledzy z Ciebie ³acha dr± i czas zmieniæ podej¶cie do zagadnieñ lakierniczych???
Mnie nie urazi³e¶, zero z³o¶liwo¶ci z mojej strony.
Zobaczysz ¿e za jaki¶ czas sam bêdziesz siê ¶mia³ z filtra od traktora i innych dziwnych pomys³ów. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-06-09, 13:28
|
0
|
|
|
|
kazimierz35 napisa³/a: | ze w stodole siedzia³em dzisiaj |
S³omê wygarnia³e¶??? |
|
|
|
|
kazimierz35
|
Wys³any: 2011-06-09, 13:38
|
0
|
|
|
|
co szlak ciê trafia ,ze kto¶ co¶ nowego wymy¶li³ a ,¿e nie zrobile¶ to Ty???góru tego forum do tego trzeba mieæ odpowiedni IQ-a wiesz co to jest???? i na tym koñczê wszelk± polemikê z tob±. |
|
|
|
|
mariann
|
Wys³any: 2011-06-09, 14:02
|
0
|
|
|
|
je¿eli by³a by to wina zabrudzonego powietrza to na ka¿dym elemencie pomalowanym by³y by kratery na clarze. Powtarzam ¿e malujê np. nowy zderzak i wstawion± reperaturkê b³otnika tylnego w tym samym dniu. I co zderzak wychodzi super bez jednego krateru a b³otnik ca³y w kropki. Malowane w tym samym pomieszczeniu tym samym sprzêtem nie rozumiem dlaczego tak mi sie dzieje. Oczka s± tylko tam gdzie nie by³o wkurzonej bazy, czyli na zmatowionym clarze. Nic wypróbujê ten antysilikon dodam do claru i zobaczê bo trochê mnie to wkurza.
Kiedy¶ malowa³em b³otnik i postanowi³em ¿e bêdê la³ do skutku, pierwsza warstwa sa kratery poczeka³em jak podeschnie leje drugi raz sa kratery leje trzeci dalej sa kratery, normalnie wygl±da to tak jakby ten t³uszcz wypycha³ ten clar do góry i powstaje normalnie dziura do starego claru. Mo¿e przez to ze uzywam sciereczkê antystatyczna kilka razy ale podobno mo¿na, Z³apa³em sie te¿ na tym ¿e jak pomaluje b³otnik do po³owy to sprawdzam go³± rêk± czy baza mi ju¿ podesch³a, no ale na bazie nic niema a s± na zmatowionym clarze dopiero
No nic bêdê próbowa³ wszystkiego muszê jako¶ sobie z tym poradziæ |
|
|
|
|
kropen16
|
Wys³any: 2011-06-09, 16:17
|
0
|
|
|
Przemo
|
kazimierz35, uspokoj sie a najlepiej idz z tego formum bo farmaznony piszesz i rzecyz z d... wyciagniete. kazdy sie ze mna zgodzi prawda chlopaki? |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-06-09, 17:17
|
0
|
|
|
|
mariann,
Je¶li tak siê robi na starym elemencie to mo¿e s³abo odt³uszczasz?
Mo¿e ¼le odt³uszczasz.
Czym odt³uszczasz?
Zmywacz antysylikonowy i duuu¿o papierowych rêczników.
W jednej rêce rêczniki nas±czone a w drugiej du¿o suchych.
Zmywasz i zaraz obcierasz do sucha nie dopuszczaj±c aby samo odparowa³o, bo t³uszcze i sylikony zostan± na elemencie rozmazane.
Zmieniaj suche rêczniki aby nie przenosiæ syfu rêcznikami.
Rozcieñczalnik ekstrakcyjny nie nadaje siê, tym bardzie przy tych temperaturach co mamy.
Za szybko odparowuje i nie na wszystkie zanieczyszczenia dzia³a. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-06-09, 17:21
|
0
|
|
|
|
kropen16,
Ciê¿ko siê nie zgodziæ, ale daj ch³opakowi trochê czasu.
Mo¿e ¼le zacz±³ a nauczy siê czego¶ od Was.
Nie odemnie, bo ja tu tylko go¶cinnie wpad³em na bajerek.
Nie cenzura siê Wam bo sobie dobrze radzicie z @Obcym i @Robertem i @Jacentym. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-06-09, 18:23
|
0
|
|
|
|
kazimierz35 napisa³/a: | zamontowa³em filtr z traktora i w ten sposób pozby³em siê i wody i syfu | to jeszcze musisz sobie do pakietu zrobic kompresor z 2 sprezarek od stara albo ciapka:):):):):):)bedziesz mial wtedy pakiet do malowania ciagnikow |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-06-10, 09:55
|
0
|
|
|
|
mariann napisa³/a: | wypróbujê ten antysilikon | to zapewne powinno rozwiazac problem,albo jak kolega wyzej napisal reczniki i jazda...:)bo poprostu tluste moze byc wszedzie a baza nie jest takim cholerstwem jak bezbarwny i to zakryje a w zmatowanym bezbarwnym siedzi zapewne tona wosku,mleczka itp po kilku latach uzytkowania auta i stad sie to bierze. |
|
|
|
|
mariann
|
Wys³any: 2011-06-10, 21:01
|
0
|
|
|
|
Te¿ tak w³a¶nie my¶lê bo ludzie ¿eby auto siê ¶wieci³o k³ad± ró¿ne specyfiki woski cuda wianki, teraz jak bêdê przyjmowa³ auto do lakierowania to odrazu pojadê na myjniê i karherem potraktujê mo¿e chocia¿ czêsciowo siê to zmyje |
|
|
|
|
kropen16
|
Wys³any: 2011-06-10, 21:14
|
0
|
|
|
Przemo
|
karcherem nei bardzo sie to wedlug mnei zmyje. ale woda z LUDWIKIEM<plyn do naczyn> pomaga np. przy matowaniu podkaldu na mokro dodaje troche i raz ze lepsza sliskosc to dwa ze zmywa tluszcz. odtluszczam ejszcze po tym matowaniu i nie ma prawa byc kraterku |
|
|
|
|
mariann
|
Wys³any: 2011-09-02, 22:49
|
0
|
|
|
|
No i doszed³em w koñcu od czego powstaj± mi te rybie oczka, ¿le odt³uszczony element to mnie gubi³o.
Jak zrobi³em auto w ten sposób ¿e dok³adnie go umy³em potem element naprawiany umy³em wod± z ludwikiem potem przy matowaniu te¿ woda z ludwikiem po wyschniêciu odt³usci³em zmywaczem to po lakierowaniu zero rybich oczek.
Ale wypróbowa³em te¿ drugi sposób mianowicie naprawiany element zmatowa³em papierkiem potem odt³uscilem zwyk³± benzyn± estrakcyjn± lecz do lakieru doda³em dodatku antysilikonowego i te¿ po lakierowaniu idealna powierzchnia zero oczek.
I teraz mam trochê dylemat, czy traciæ du¿o czasu na przygotowywanie ka¿dego elementu poprzez wielokrotne mycie i odt³uszczanie zmywaczem stert± rêczników ,czy zmatowac element w 5 minut dodaæ antysilikonu i te¿ jest ok. Bez antysilikonu trzeba sie galancie narobiæ ¿eby idealnie przygotowaæ powierzchniê ale przekona³em siê ¿e mo¿na.
Ciekawe jaki procent kolegów z tego forum przygotowuje porz±dnie element a ilu leje antysilikon, myslê ¿e wiêcej ni¿ po³owa leje dodatek nawet profilaktyczne. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-09-02, 23:23
|
0
|
|
|
|
mariann napisa³/a: | a ilu leje antysilikon, myslê ¿e wiêcej ni¿ po³owa leje dodatek nawet profilaktyczne. |
Nie mam i nie lejê dodatku.
Nie odt³uszczam jako¶ specjalnie.
Oczek niema... zorientowani wiedz± dlaczego. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-09-03, 08:45
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: | zorientowani wiedz± dlaczego. | czyzby osuszacz??mariann, przy takiej pogodzie benzyna extrakcyjna nic nie zrobisz...zmywacz sylikonowy w spryskiwacz,spryskac wytrzec do sucha i jest ok,dodatkowo mozesz sobie tego plynu do matowania dodac,to tez nie boli.. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-09-03, 09:22
|
0
|
|
|
|
gugun napisa³/a: | przy takiej pogodzie benzyna extrakcyjna nic nie zrobisz... |
Benzyna nie zmywa ca³o¶ci zanieczyszczeñ z elementu.
Jest sucha i szybko odparowuje.
Zreszt± o czym ja gadam, @Projekter ju¿ to wielokrotnie pisa³ ¿e tylko zmywacz.
gugun napisa³/a: | czyzby osuszacz?? |
Na to wychodzi.
On likwiduje drug± czê¶æ zanieczyszczeñ które dopiero trafiaj± na element z powietrzem.
W po³±czeniu z tymi co ju¿ s± na elemencie daje to zwiêkszone ryzyko wystêpowania oczek.
To tylko tak z obserwacji z ostatnich prac. |
|
|
|
|
dadus18
|
Wys³any: 2011-09-06, 18:42
|
0
|
|
|
|
Wtr±cê siê gdy¿ mia³em ten sam problem na felgach, dosz³o a¿ do sdzierania lakieru i k³adzenia od nowa, sprawa dzia³a siê w zimie w ogrzewanym gara¿u i chyba to w³a¶nie wilgotno¶æ powietrza jest powodem, oraz ewentualnie woda w powietrzu. Wtedy te¿ 1 raz u¿y³em zmywacza zamiast benzynki i ju¿ tak zosta³o, zmywacz jest 100 razy lepszy. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-09-06, 20:14
|
0
|
|
|
|
dadus18 napisa³/a: | zmywacz jest 100 razy lepszy. | bo jest,benzyna szybko paruje i nie zmywa zawsze wszystkiego |
|
|
|