Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
kropen16 
Wys³any: 2011-05-01, 22:43   Nietypowy temat
0
UP DOWN
Przemo

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: MKW
Witam po raz kolejny. lakieruje juz dlugo jednak gnebi mnie pytanie co siê stanie jezeli nie dam podkladu i polakieruje systemem dwuwarstwowym. Chcê spróbowac na moim rowerze. Jak myslicie baza sie powazy czy nie? dodam ze stary lakier jest zdarty do golego metalu i nie ma na nim ani grama rdzy. prosze o pomoc w tej ''dziwnej'' sprawie ^^

obcy_69
Wys³any: 2011-05-01, 22:47   
0
UP DOWN

Pomóg³: 24 razy
kropen16 napisa³/a:
prosze o pomoc w tej ''dziwnej'' sprawie

Cudzyslow jest zbedny ^^ ^^ ^^

maciejowski
Wys³any: 2011-05-02, 02:37   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
kropen16 napisa³/a:
Jak myslicie baza sie powazy czy nie?
niby od czego ma siê zwa¿yæ?
z tym, ¿e trwa³o¶æ takiej pow³oki bêdzie marna.

taki do¶wiadczony specjalista i podstawowych rzeczy nie wie. ^^ :sciana:

kropen16 
Wys³any: 2011-05-02, 07:32   
0
UP DOWN
Przemo

Lakieruje od czasu do czasu i zawsze robie z podkaldem antykorozyjnym i akrylowym i z ciekawosci chcialem zapytac :D

jacenty 741
Wys³any: 2011-05-02, 08:51   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Ciekawa sprawa,jak ci±gnie cz³owieka w stronê dziadostwa,choæby dla próby...

kropen16 
Wys³any: 2011-05-02, 11:11   
0
UP DOWN
Przemo

Wiadomo ze zadnego auta tak sie nie zrobi ale zeby zaspokoic ciekawosc to napisalem.

Piotr 555 
Wys³any: 2011-05-04, 20:46   
0
UP DOWN
Piotr 555

Sk±d: Gdañsk
...To chyba polska natura po co tak jak ucz± przecie¿ mo¿na inaczej :)

slawciu 
Wys³any: 2011-05-04, 21:07   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: Kielce
taka sztuka dla sztuki:)
to lepiej te pieni±dze które masz wydaæ na ten lakier prze¶lij na jak±¶ fundacje, a nie dziadostwa sie ucz!
nawet jesli nie widac ruznicy to lakier odpadnie po kiklu miesiacach lub bedzie sie luszczy³

PROJEKTER
Wys³any: 2011-05-05, 07:57   Re: Nietypowy temat
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
kropen16 napisa³/a:
Witam ....

Twoja koncepcja lakierowania bez podk³adu w tej konstrukcji pow³oki ... bardzo oryginalna :spoko:

... ale jakby¶ siê tak upar³ zrobiæ to jednym machniêciem "na gotowo" to w zasadzie masz do dyspozycji grunto-emalie przemys³owe we wszystkich kolorach palety RAL i kilku barwach z dodatkiem ziarna aluminiowego ... choæ technika aplikacji takiego metria³u umar³a wraz z lakiernikami z lat 70 /80 ^^ ... ale mo¿na bez podk³adu !

Zbych
Wys³any: 2011-06-12, 06:44   
0
UP DOWN

Jestem tu "Nowy" i rozbawil mnie ten topic...bez komentarza...-) ale po chwili zadumy....Mam pytanie do kolegow lakiernikow.-Jaki macie sposob na to aby po kilku tygodniach nie siada³ filler pod baza i nie wychodzily rysy i plamy pod baza? a jak sami wiecie to dosc czesty widok po kilku tygodniach...a szczegolnie gdy lakieruje sie w spartanskich warunkach.
Pozdr.

lakierok 
Wys³any: 2011-06-12, 07:59   
0
UP DOWN

Pomóg³: 9 razy
Sk±d: Okolice
Zbych napisa³/a:
Jestem tu "Nowy" i rozbawil mnie ten topic...bez komentarza...-) ale po chwili zadumy....Mam pytanie do kolegow lakiernikow.-Jaki macie sposob na to aby po kilku tygodniach nie siada³ filler pod baza i nie wychodzily rysy i plamy pod baza? a jak sami wiecie to dosc czesty widok po kilku tygodniach...a szczegolnie gdy lakieruje sie w spartanskich warunkach.
Pozdr.

czynników jest wiele :

granulacja papierów, jako¶æ podk³adów, czy stosujesz epoxyd , w jakim czasie po szpachlowaniu k³adziesz podk³ad, ile schnie i w jakich warunkach czy temperaturze - ;)

Zbych
Wys³any: 2011-06-12, 17:07   
0
UP DOWN

Owszem...to ma duzy wplyw na siadanie tego co pod baza....ale jest tez inny sposob aby nie bylo reklamacji....Uzywam tego sposobu od ponad roku...i sie sprawdza...-)

krzyzak_e38
Wys³any: 2011-06-12, 17:53   
0
UP DOWN

No to pochwal sie wszystkim jaki masz ten swoj sposob?!

Zbych
Wys³any: 2011-06-14, 20:50   
0
UP DOWN

Na wyszlifowanego fillera klade jedna warstwe klaru HS...Potem tylko matowie 800...i mozna klasc baze itd...Nic nie siada i kilent nie przyjezdza za 2-3 tyg na reklamacje.Jedna czynnosc wiecej...ale pewnosc ze jest ok.
Ostatnio mam pare aut do poprawki po innych kolegach lakiernikach po ktorych wlasnie wyszly rysy po papierze...plamy po szpachli...itd.Robota prosta bo wystarczy tylko zmatowac...ale moj sposob jest skuteczny...i nie ma poprawek.Ale oczywiscie ile osob tyle opinii i zdan.

kalbi 
Wys³any: 2011-06-15, 19:53   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
Zbych napisa³/a:
Na wyszlifowanego fillera klade jedna warstwe klaru HS...Potem tylko matowie 800...i mozna klasc baze itd..
co za g³upoty, id¼ schowaj siê kolego z takimi nowinkami i nie o¶mieszaj siê. Podstawowa zasada to przestrzeganie odpowiednich gradacji miêdzy szpachlowaniami oraz przed podk³adem, co do plam to nale¿y przestrzegaæ zalecanej dawki utwardzacza...

obcy_69
Wys³any: 2011-06-15, 21:49   
0
UP DOWN

Zbych napisa³/a:
Na wyszlifowanego fillera klade jedna warstwe klaru HS...Potem tylko matowie 800

Po jakim czasie od nalozenia tego klaru, nakladasz baze...??

jacenty 741
Wys³any: 2011-06-15, 21:51   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Karmisz trolla...

Zbych
Wys³any: 2011-06-16, 17:45   
0
UP DOWN

kalbi napisa³/a:
Zbych napisa³/a:
Na wyszlifowanego fillera klade jedna warstwe klaru HS...Potem tylko matowie 800...i mozna klasc baze itd..
co za g³upoty, id¼ schowaj siê kolego z takimi nowinkami i nie o¶mieszaj siê. Podstawowa zasada to przestrzeganie odpowiednich gradacji miêdzy szpachlowaniami oraz przed podk³adem, co do plam to nale¿y przestrzegaæ zalecanej dawki utwardzacza...

Ok//Mam kupe roboty po takich partaczach jak ty...Dzieki za prace i kase...-)))..Rob tak dalej a nie umre z glodu..-)))

Do kolegi obcego-baze klade po okolo 12 godzinach..Nic nie siada..Nie ma rys..itd

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-06-16, 22:28   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Z pewno¶ci± "missstrzu" ;) ,masz jak piszesz "Kupeee roboty" :rotfl: Pozdrawiam! :spoko: I czekam na "wiêcej" tzw. "porad" ! ;)

Zbych
Wys³any: 2011-06-16, 23:05   
0
UP DOWN

Robertlodz09 napisa³/a:
Z pewno¶ci± "missstrzu" ;) ,masz jak piszesz "Kupeee roboty" :rotfl: Pozdrawiam! :spoko: I czekam na "wiêcej" tzw. "porad" ! ;)

Nastepny malarzyna...a nie lakiernik.!!!
Czlowiek sie uczy cale zycie...i umiera i tak glupi...Mam ponad 50 lat na karku i ucze sie nadal i wciaz...technologii...materialow...itd...ale widze ze to forum to malarze...a nie lakiernicy...poza wyjatkami ktorych uwagi..posty...sugestie...przeczytalem w uwaga i zrozumieniem.
Fakt...jestem mistzrem...bo poprawiam partactwo malarzy.

kalbi 
Wys³any: 2011-06-17, 05:32   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
Zbych napisa³/a:
Robertlodz09 napisa³/a:

Nastepny malarzyna...a nie lakiernik.!!!
Czlowiek sie uczy cale zycie...i umiera i tak glupi...Mam ponad 50 lat na karku i ucze sie nadal i wciaz...technologii...materialow...itd...ale widze ze to forum to malarze...a nie lakiernicy...poza wyjatkami ktorych uwagi..posty...sugestie...przeczytalem w uwaga i zrozumieniem.
Fakt...jestem mistzrem...bo poprawiam partactwo malarzy.

ty nawet nie jeste¶ malarzyn± he he, 50 lat, kto ciê tego nauczy³, Heniek w szopie? poka¿ mi jaki¶ zapis o nak³adaniu bezbarwnego na podk³ad w celu unikania wad lakierniczych "nawet niemalazyno"

gugun 
Wys³any: 2011-06-17, 09:00   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
Zbych napisa³/a:
Mam ponad 50 lat na karku
i maljesz 20lat?? ide o zaklad ze masz 16 lat i sie uczysz dopiero...ja maluje pare lat dopiero w garazu i juz odczuwam tego skutki,wiec mysle o zakupie kabinki...a ty po tylu latach w takim wieku bys juz to dawno olal,albo po innym swiecie chodzil...a wiesz czemu sie ciagle uczysz??bo technologia idzie do przodu..kiedys miales wiadro czerwonej bialej i turkusowej do tego talk zamiast szpachlowki a teraz masz juz wszystko...

obcy_69
Wys³any: 2011-06-17, 19:46   
0
UP DOWN

Zbych napisa³/a:
Do kolegi obcego-baze klade po okolo 12 godzinach..Nic nie siada..Nie ma rys..itd

No to ladna kanapka ..nie wiem tylko kto ja lyknie.. :)

Zbych
Wys³any: 2011-07-01, 21:44   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
Zbych napisa³/a:
Mam ponad 50 lat na karku
i maljesz 20lat?? ide o zaklad ze masz 16 lat i sie uczysz dopiero...ja maluje pare lat dopiero w garazu i juz odczuwam tego skutki,wiec mysle o zakupie kabinki...a ty po tylu latach w takim wieku bys juz to dawno olal,albo po innym swiecie chodzil...a wiesz czemu sie ciagle uczysz??bo technologia idzie do przodu..kiedys miales wiadro czerwonej bialej i turkusowej do tego talk zamiast szpachlowki a teraz masz juz wszystko...

Tak.kup sobie kabinke malarzyno...a lakiernikom pozwol robic swoje,abysmy nie musieli poprawiac po takich partaczach.

gugun 
Wys³any: 2011-07-02, 09:30   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
Zbych napisa³/a:
Tak.kup sobie kabinke
kabina to nie wszystko..jak sie ma takie debilne pomysly zeby podklad lakierowac bo inaczej rysy wychodza to i najlepsza kabina nie jest rozwiazaniem... :rotfl: :rotfl: :rotfl: ^^ ^^ ^^ ^^ w garazu przy odrobinie ROZUMU i znajomosci technologi tez mozna dobra robote zrobic....

radasss666
Wys³any: 2011-07-04, 20:34   
0
UP DOWN

Witam panowie jestem tu nowy i czytajac wasze posty zaczynam zastanawiaæ sie czy klar o którym jest mowa nie s³u¿y jako zwyk³y wype³niacz i czy jest sens wype³niaæ podk³ad je¶li wystarczy go odpowiednio przygotowac ?! oczy wi¶cie moge sie myliæ koledzy lakiernicy wypowiedzcie sie ;)

Siekiera
Wys³any: 2011-07-04, 22:40   
0
UP DOWN

Pomóg³: 10 razy
Jak tak siê zastanowiæ to ten klar jest jak grunt miêdzywarstwowy tylko ¿e... lepszy, trochê dro¿szy, sam nie wiem co o tym my¶leæ, niby wydumka ale czym niby ma siê to ró¿niæ od jakiego¶ podk³adu M/M??? Lepsza ¿ywica, nie ma wype³niacza a ¿e bezbarwne to co? Jedyne ryzyko ¿e mo¿e siê zwa¿yæ ale jak odpowiednio d³ugo poczekaæ to...????? :roll:

Dawid1989 
Wys³any: 2011-07-04, 22:48   
0
UP DOWN

Pomóg³: 8 razy
Sk±d: okolice Mielca
A po co stosowaæ jakies gówna jak wystarczy robiæ zgodnie z technologi± odpowiednio obrobiæ element 2-3 warstwy podkladu i gotowe. A nie jakie¶ cudowanie. Kiedys go¶æ rozrobi³ z nitrem zwyk³± szpachle i nia pomalowa³ maske po gradzie bo stwierdzi³ ze inaczej nie da sie zrobiæ. Ale s± "malarze" którzy nie mog± sobie poradzic z wyprowadzeniem i obrobieniem "b³otnika" to wymyslaj± g³upoty

Siekiera
Wys³any: 2011-07-04, 22:59   
0
UP DOWN

Pomóg³: 10 razy
Dla niektórych "zgodnie z technologi±" to za ma³o bo i tak po 2-3 miesi±cach wszystko siada i widaæ partaninê ale za to profesjonaln± bo zgodn± z technologi± ^^

Jak komu¶ to nie wystarcza i próbuje zaradziæ po swojemu to nie znaczy ¿e zaraz jest odmieñcem, mo¿e lepiej podyskutowaæ i podsun±æ mu gotowe rozwi±zania a nie zaraz wyzywaæ

obcy_69
Wys³any: 2011-07-05, 06:35   
0
UP DOWN

Siekiera napisa³/a:
Jak komu¶ to nie wystarcza i próbuje zaradziæ po swojemu to nie znaczy ¿e zaraz jest odmieñcem

Czyzby..?? ;) ;) ^^ ^^

Ale faktycznie ..sa granice ktorych nie przeskoczy ..
- brak odpowiednich warunkow..
- brak odpowiedniego sprzetu ..
- zlej jakosci materialy..

Poszczegolne etapy wykonane zgodnie z technologia, nie do konca daly spodziewany efekt.. :blee: :blee: :blee:

Stad biora sie wlasnie wydumki...np.klar miedzy warstwami.. ;) ;) ;)
Jakies 15 lat temu, sam probowalem.. :spoko: :spoko:
Wyleczylem sie jednak dosyc szybko..

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: