Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
kropen16 
Wysłany: 2011-05-01, 23:43   Nietypowy temat
0
UP DOWN
Przemo

Witam po raz kolejny. lakieruje juz dlugo jednak gnebi mnie pytanie co siĂŞ stanie jezeli nie dam podkladu i polakieruje systemem dwuwarstwowym. ChcĂŞ sprĂłbowac na moim rowerze. Jak myslicie baza sie powazy czy nie? dodam ze stary lakier jest zdarty do golego metalu i nie ma na nim ani grama rdzy. prosze o pomoc w tej ''dziwnej'' sprawie ^^

obcy_69
Wysłany: 2011-05-01, 23:47   
0
UP DOWN

kropen16 napisał/a:
prosze o pomoc w tej ''dziwnej'' sprawie

Cudzyslow jest zbedny ^^ ^^ ^^

maciejowski
Wysłany: 2011-05-02, 03:37   
0
UP DOWN

kropen16 napisał/a:
Jak myslicie baza sie powazy czy nie?
niby od czego ma siĂŞ zwaÂżyĂŚ?
z tym, ¿e trwa³oœÌ takiej pow³oki bêdzie marna.

taki doÂświadczony specjalista i podstawowych rzeczy nie wie. ^^ :sciana:

kropen16 
Wysłany: 2011-05-02, 08:32   
0
UP DOWN
Przemo

Lakieruje od czasu do czasu i zawsze robie z podkaldem antykorozyjnym i akrylowym i z ciekawosci chcialem zapytac :D

jacenty 741
Wysłany: 2011-05-02, 09:51   
0
UP DOWN

Ciekawa sprawa,jak ciÂągnie czÂłowieka w stronĂŞ dziadostwa,choĂŚby dla prĂłby...

kropen16 
Wysłany: 2011-05-02, 12:11   
0
UP DOWN
Przemo

Wiadomo ze zadnego auta tak sie nie zrobi ale zeby zaspokoic ciekawosc to napisalem.

Piotr 555 
Wysłany: 2011-05-04, 21:46   
0
UP DOWN
Piotr 555

...To chyba polska natura po co tak jak uczÂą przecieÂż moÂżna inaczej :)

slawciu 
Wysłany: 2011-05-04, 22:07   
0
UP DOWN

taka sztuka dla sztuki:)
to lepiej te pieni¹dze które masz wydaÌ na ten lakier przeœlij na jak¹œ fundacje, a nie dziadostwa sie ucz!
nawet jesli nie widac ruznicy to lakier odpadnie po kiklu miesiacach lub bedzie sie luszczyÂł

PROJEKTER
Wysłany: 2011-05-05, 08:57   Re: Nietypowy temat
0
UP DOWN

kropen16 napisał/a:
Witam ....

Twoja koncepcja lakierowania bez podkÂładu w tej konstrukcji powÂłoki ... bardzo oryginalna :spoko:

... ale jakbyÂś siĂŞ tak uparÂł zrobiĂŚ to jednym machniĂŞciem "na gotowo" to w zasadzie masz do dyspozycji grunto-emalie przemysÂłowe we wszystkich kolorach palety RAL i kilku barwach z dodatkiem ziarna aluminiowego ... choĂŚ technika aplikacji takiego metriaÂłu umarÂła wraz z lakiernikami z lat 70 /80 ^^ ... ale moÂżna bez podkÂładu !

Zbych
Wysłany: 2011-06-12, 07:44   
0
UP DOWN

Jestem tu "Nowy" i rozbawil mnie ten topic...bez komentarza...-) ale po chwili zadumy....Mam pytanie do kolegow lakiernikow.-Jaki macie sposob na to aby po kilku tygodniach nie siadaÂł filler pod baza i nie wychodzily rysy i plamy pod baza? a jak sami wiecie to dosc czesty widok po kilku tygodniach...a szczegolnie gdy lakieruje sie w spartanskich warunkach.
Pozdr.

lakierok 
Wysłany: 2011-06-12, 08:59   
0
UP DOWN

Zbych napisał/a:
Jestem tu "Nowy" i rozbawil mnie ten topic...bez komentarza...-) ale po chwili zadumy....Mam pytanie do kolegow lakiernikow.-Jaki macie sposob na to aby po kilku tygodniach nie siadaÂł filler pod baza i nie wychodzily rysy i plamy pod baza? a jak sami wiecie to dosc czesty widok po kilku tygodniach...a szczegolnie gdy lakieruje sie w spartanskich warunkach.
Pozdr.

czynnikĂłw jest wiele :

granulacja papierów, jakoœÌ podk³adów, czy stosujesz epoxyd , w jakim czasie po szpachlowaniu k³adziesz podk³ad, ile schnie i w jakich warunkach czy temperaturze - ;)

Zbych
Wysłany: 2011-06-12, 18:07   
0
UP DOWN

Owszem...to ma duzy wplyw na siadanie tego co pod baza....ale jest tez inny sposob aby nie bylo reklamacji....Uzywam tego sposobu od ponad roku...i sie sprawdza...-)

krzyzak_e38
Wysłany: 2011-06-12, 18:53   
0
UP DOWN

No to pochwal sie wszystkim jaki masz ten swoj sposob?!

Zbych
Wysłany: 2011-06-14, 21:50   
0
UP DOWN

Na wyszlifowanego fillera klade jedna warstwe klaru HS...Potem tylko matowie 800...i mozna klasc baze itd...Nic nie siada i kilent nie przyjezdza za 2-3 tyg na reklamacje.Jedna czynnosc wiecej...ale pewnosc ze jest ok.
Ostatnio mam pare aut do poprawki po innych kolegach lakiernikach po ktorych wlasnie wyszly rysy po papierze...plamy po szpachli...itd.Robota prosta bo wystarczy tylko zmatowac...ale moj sposob jest skuteczny...i nie ma poprawek.Ale oczywiscie ile osob tyle opinii i zdan.

kalbi 
Wysłany: 2011-06-15, 20:53   
0
UP DOWN

Zbych napisał/a:
Na wyszlifowanego fillera klade jedna warstwe klaru HS...Potem tylko matowie 800...i mozna klasc baze itd..
co za gÂłupoty, idÂź schowaj siĂŞ kolego z takimi nowinkami i nie oÂśmieszaj siĂŞ. Podstawowa zasada to przestrzeganie odpowiednich gradacji miĂŞdzy szpachlowaniami oraz przed podkÂładem, co do plam to naleÂży przestrzegaĂŚ zalecanej dawki utwardzacza...

obcy_69
Wysłany: 2011-06-15, 22:49   
0
UP DOWN

Zbych napisał/a:
Na wyszlifowanego fillera klade jedna warstwe klaru HS...Potem tylko matowie 800

Po jakim czasie od nalozenia tego klaru, nakladasz baze...??

jacenty 741
Wysłany: 2011-06-15, 22:51   
0
UP DOWN

Karmisz trolla...

Zbych
Wysłany: 2011-06-16, 18:45   
0
UP DOWN

kalbi napisał/a:
Zbych napisał/a:
Na wyszlifowanego fillera klade jedna warstwe klaru HS...Potem tylko matowie 800...i mozna klasc baze itd..
co za gÂłupoty, idÂź schowaj siĂŞ kolego z takimi nowinkami i nie oÂśmieszaj siĂŞ. Podstawowa zasada to przestrzeganie odpowiednich gradacji miĂŞdzy szpachlowaniami oraz przed podkÂładem, co do plam to naleÂży przestrzegaĂŚ zalecanej dawki utwardzacza...

Ok//Mam kupe roboty po takich partaczach jak ty...Dzieki za prace i kase...-)))..Rob tak dalej a nie umre z glodu..-)))

Do kolegi obcego-baze klade po okolo 12 godzinach..Nic nie siada..Nie ma rys..itd

Robertlodz09 
Wysłany: 2011-06-16, 23:28   
0
UP DOWN

Z pewnoÂściÂą "missstrzu" ;) ,masz jak piszesz "Kupeee roboty" :rotfl: Pozdrawiam! :spoko: I czekam na "wiĂŞcej" tzw. "porad" ! ;)

Zbych
Wysłany: 2011-06-17, 00:05   
0
UP DOWN

Robertlodz09 napisał/a:
Z pewnoÂściÂą "missstrzu" ;) ,masz jak piszesz "Kupeee roboty" :rotfl: Pozdrawiam! :spoko: I czekam na "wiĂŞcej" tzw. "porad" ! ;)

Nastepny malarzyna...a nie lakiernik.!!!
Czlowiek sie uczy cale zycie...i umiera i tak glupi...Mam ponad 50 lat na karku i ucze sie nadal i wciaz...technologii...materialow...itd...ale widze ze to forum to malarze...a nie lakiernicy...poza wyjatkami ktorych uwagi..posty...sugestie...przeczytalem w uwaga i zrozumieniem.
Fakt...jestem mistzrem...bo poprawiam partactwo malarzy.

kalbi 
Wysłany: 2011-06-17, 06:32   
0
UP DOWN

Zbych napisał/a:
Robertlodz09 napisał/a:

Nastepny malarzyna...a nie lakiernik.!!!
Czlowiek sie uczy cale zycie...i umiera i tak glupi...Mam ponad 50 lat na karku i ucze sie nadal i wciaz...technologii...materialow...itd...ale widze ze to forum to malarze...a nie lakiernicy...poza wyjatkami ktorych uwagi..posty...sugestie...przeczytalem w uwaga i zrozumieniem.
Fakt...jestem mistzrem...bo poprawiam partactwo malarzy.

ty nawet nie jesteÂś malarzynÂą he he, 50 lat, kto ciĂŞ tego nauczyÂł, Heniek w szopie? pokaÂż mi jakiÂś zapis o nakÂładaniu bezbarwnego na podkÂład w celu unikania wad lakierniczych "nawet niemalazyno"

gugun 
Wysłany: 2011-06-17, 10:00   
0
UP DOWN

Zbych napisał/a:
Mam ponad 50 lat na karku
i maljesz 20lat?? ide o zaklad ze masz 16 lat i sie uczysz dopiero...ja maluje pare lat dopiero w garazu i juz odczuwam tego skutki,wiec mysle o zakupie kabinki...a ty po tylu latach w takim wieku bys juz to dawno olal,albo po innym swiecie chodzil...a wiesz czemu sie ciagle uczysz??bo technologia idzie do przodu..kiedys miales wiadro czerwonej bialej i turkusowej do tego talk zamiast szpachlowki a teraz masz juz wszystko...

obcy_69
Wysłany: 2011-06-17, 20:46   
0
UP DOWN

Zbych napisał/a:
Do kolegi obcego-baze klade po okolo 12 godzinach..Nic nie siada..Nie ma rys..itd

No to ladna kanapka ..nie wiem tylko kto ja lyknie.. :)

Zbych
Wysłany: 2011-07-01, 22:44   
0
UP DOWN

gugun napisał/a:
Zbych napisał/a:
Mam ponad 50 lat na karku
i maljesz 20lat?? ide o zaklad ze masz 16 lat i sie uczysz dopiero...ja maluje pare lat dopiero w garazu i juz odczuwam tego skutki,wiec mysle o zakupie kabinki...a ty po tylu latach w takim wieku bys juz to dawno olal,albo po innym swiecie chodzil...a wiesz czemu sie ciagle uczysz??bo technologia idzie do przodu..kiedys miales wiadro czerwonej bialej i turkusowej do tego talk zamiast szpachlowki a teraz masz juz wszystko...

Tak.kup sobie kabinke malarzyno...a lakiernikom pozwol robic swoje,abysmy nie musieli poprawiac po takich partaczach.

gugun 
Wysłany: 2011-07-02, 10:30   
0
UP DOWN

Zbych napisał/a:
Tak.kup sobie kabinke
kabina to nie wszystko..jak sie ma takie debilne pomysly zeby podklad lakierowac bo inaczej rysy wychodza to i najlepsza kabina nie jest rozwiazaniem... :rotfl: :rotfl: :rotfl: ^^ ^^ ^^ ^^ w garazu przy odrobinie ROZUMU i znajomosci technologi tez mozna dobra robote zrobic....

radasss666
Wysłany: 2011-07-04, 21:34   
0
UP DOWN

Witam panowie jestem tu nowy i czytajac wasze posty zaczynam zastanawiaĂŚ sie czy klar o ktĂłrym jest mowa nie sÂłuÂży jako zwykÂły wypeÂłniacz i czy jest sens wypeÂłniaĂŚ podkÂład jeÂśli wystarczy go odpowiednio przygotowac ?! oczy wiÂście moge sie myliĂŚ koledzy lakiernicy wypowiedzcie sie ;)

Siekiera
Wysłany: 2011-07-04, 23:40   
0
UP DOWN

Jak tak siê zastanowiÌ to ten klar jest jak grunt miêdzywarstwowy tylko ¿e... lepszy, trochê dro¿szy, sam nie wiem co o tym myœleÌ, niby wydumka ale czym niby ma siê to ró¿niÌ od jakiegoœ podk³adu M/M??? Lepsza ¿ywica, nie ma wype³niacza a ¿e bezbarwne to co? Jedyne ryzyko ¿e mo¿e siê zwa¿yÌ ale jak odpowiednio d³ugo poczekaÌ to...????? :roll:

Dawid1989 
Wysłany: 2011-07-04, 23:48   
0
UP DOWN

A po co stosowaÌ jakies gówna jak wystarczy robiÌ zgodnie z technologi¹ odpowiednio obrobiÌ element 2-3 warstwy podkladu i gotowe. A nie jakieœ cudowanie. Kiedys goœÌ rozrobi³ z nitrem zwyk³¹ szpachle i nia pomalowa³ maske po gradzie bo stwierdzi³ ze inaczej nie da sie zrobiÌ. Ale s¹ "malarze" którzy nie mog¹ sobie poradzic z wyprowadzeniem i obrobieniem "b³otnika" to wymyslaj¹ g³upoty

Siekiera
Wysłany: 2011-07-04, 23:59   
0
UP DOWN

Dla niektĂłrych "zgodnie z technologiÂą" to za maÂło bo i tak po 2-3 miesiÂącach wszystko siada i widaĂŚ partaninĂŞ ale za to profesjonalnÂą bo zgodnÂą z technologiÂą ^^

Jak komuœ to nie wystarcza i próbuje zaradziÌ po swojemu to nie znaczy ¿e zaraz jest odmieùcem, mo¿e lepiej podyskutowaÌ i podsun¹Ì mu gotowe rozwi¹zania a nie zaraz wyzywaÌ

obcy_69
Wysłany: 2011-07-05, 07:35   
0
UP DOWN

Siekiera napisał/a:
Jak komuÂś to nie wystarcza i prĂłbuje zaradziĂŚ po swojemu to nie znaczy Âże zaraz jest odmieĂącem

Czyzby..?? ;) ;) ^^ ^^

Ale faktycznie ..sa granice ktorych nie przeskoczy ..
- brak odpowiednich warunkow..
- brak odpowiedniego sprzetu ..
- zlej jakosci materialy..

Poszczegolne etapy wykonane zgodnie z technologia, nie do konca daly spodziewany efekt.. :blee: :blee: :blee:

Stad biora sie wlasnie wydumki...np.klar miedzy warstwami.. ;) ;) ;)
Jakies 15 lat temu, sam probowalem.. :spoko: :spoko:
Wyleczylem sie jednak dosyc szybko..

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu