Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
billy2000
Wys³any: 2011-06-15, 09:54   ZBYT GÊSTY PODK£AD CZY WINA PISTOLETU
0
UP DOWN

Witam wszystkich. Wczoraj narobi³em siê do 3 w nocy. Przygotowa³em elegancko gara¿, by nie by³o kurzu. Pomalowa³em plastikowe lusterko i uchwyt PZP. Pojawi³o siê kilka paprochów. Okaza³o siê, ¿e kolega nie umy³ dobrze pistoletu. Zauwa¿y³em te¿, ¿e nie by³o filterka w pistolecie. Paprochy zesz³y rozp. ekstrakcyjnym i pomalowa³em jeszcze raz. Potem jednak straszna lipa wysz³a z podk³adem. Wymiesza³em z utwardzaczem 5:1 jak by³o napisane. Niestety wychodzi³y bardzo grube krople. Sprayem wychodzi piêknie, a pistoletem tragicznie. Do tego nie wiem sk±d paprochy nawet 4mm-owe. Struktura wysz³a bardzo chropowata.
Pistolet to SPRINT HP. Ustawi³em ci¶nienie powietrza na maxa ale na reduktorze 4bary, dozownik farby na 3/4 i iglicê na 3/4. Wydaje mi siê, ¿e podk³ad trzeba czym¶ rozcieñczyæ, ale czym i w jakiej ilo¶ci to nie mam pojêcia. Paprochy to chyba ¼le umyty pistolet i brak filtra. Podk³ad by³ ¶wie¿y i czysty. Mam pytanie. Jak myjecie pistolet? Aby go dok³adnie wyczy¶ciæ to trzeba godzinê siê mêczyæ. Kolega mówi³, ¿e po ka¿dej warstwie trzeba czy¶ciæ pistolet. Czyli jak nak³adam 3 warstwy podk³adu, to mam 3 razy czy¶ciæ? W sumie trochê mia³ racji bo zastyg³ mi po 40 minutach ten podk³ad.

gugun 
Wys³any: 2011-06-15, 11:19   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
do podkladu dolewasz rozpuszczalnik akrylowy lub dedykowany,podklad przelewasz przez sitko,i nie masz w nim paprochow...pistolet myje sie DOKLADNIE po kazdym malowaniu,nie warstwie,i co kilka malowan rozkreca i gruntownie myje bo z biegiem czasu osadza sie nalot farby na sciankach ktory potem wylatuje i stad syfy...no i kolejny blad jaki wiele osob popelnia to zalewanie pistoletu rozpuszczalnikiem i wrzucanie tam brudnej dyszy zeby sie wymoczyla,wtedy wiadomo...dokladnie umyc i powiesic nawet i do gory nogami zeby wszystko ladnie wylecialo...a co do roznicy podkladu w areozolu a zwyklego to latwo sie domyslec ze chodzi o gestosc...

billy2000
Wys³any: 2011-06-15, 12:50   
0
UP DOWN

Dziêki wielkie Gugun za pomoc. Kupi³em dodatkowe sitko (taki lejek) i w³o¿ê tym razem sitko do pistoletu bo nie by³o. Je¶li chodzi o mycie, to mam rozumieæ wlanie rozpuszczalnika nitro i przep³ukanie? Ja za ka¿dym razem rozkrêcam wszystko, a to wiele czasu zabiera. Kolega bezmy¶lnie u¿ywa³ pistoletu do hameraida i innego dziadostwa, a potem nie umy³ dobrze. Lakiernik mi powiedzia³, ¿e da³em za du¿e ci¶nienie powietrze (da³em 4bary). Powiedzia³, ¿e wystarcz± 2bary. Ja mam pistolet HP i zalecane jest malowanie 3-4 barami wiêc nie wiem dlaczego jest ¼le. Ci¶nienie regulujê reduktorem. Jak pryskam to spada do 3,5, a jak puszczam to jest 4. Pozosta³e pokrêt³a mia³em na 3/4.

Electros
Wys³any: 2011-06-15, 14:54   
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
billy2000 napisa³/a:
Ci¶nienie regulujê reduktorem. Jak pryskam to spada do 3,5, a jak puszczam to jest 4

Ci¶nienie na pistolecie ustawiamy przy wci¶niêtym spu¶cie.
Zacznijmy od tego jaki masz reduktor pod pistolet. Bo je¶li taki za 30z³. To nie masz siê co dziwiæ. Pomimo ¿e na reduktorze bêdziesz mia³ 4 bary to na wylocie bêdzie sporo ni¿sze. Taki ju¿ urok tych "sprzêtów" za 30z³ ¿e bardziej t³umi± ni¿ spe³niaj± swoje zadanie. Wywal reduktor, ustaw na kompresorze 4 bary, oczywi¶cie ze wci¶niêtym spustem. (wiem, wiem warto¶æ i tak bêdzie przek³amana ale mo¿e okazaæ siê bli¿sza ni¿eli w wersji z reduktorem)
No i po 2 tak jak gugun[b][/b] wspomnia³ do podk³adu dodajemy 20-30% rozpuszczalnika do akryli.
Ja zawsze po lakierowaniu przelewam przez pistolet 2x100ml nitra jak pistolet pod³±czony jest jeszcze pod kompresor. Nastêpnie pistolet na stó³. Rozkrêcam, zostaje tylko t³oczek iglicy. To co mo¿na wrzucam do nitra i wyciorem czyszczê korpus. Nastêpnie nitro pod ci¶nieniem z jakiej¶ strzykawki lub buteleczki ze "smoczkiem" Przedmuchaæ, z³o¿yæ i jak nówka. Zajmuje max 10min. po podk³adzie.

gugun 
Wys³any: 2011-06-15, 15:46   
0
UP DOWN

z tym rozkrecaniem po kazdym malowaniu to tez nie zbyt dobry pomysl,pod wzgledem oczywiscie tylko zywotnosci sprzetu..chodzi mi o gwinty itp..ja rozbieram srednio co 5 malowanie i nie mam problemow....
billy2000 napisa³/a:
to mam rozumieæ wlanie rozpuszczalnika nitro i przep³ukanie?
i to tyle razy wlewasz po ok 100gram az rozpuch bedzie czysty jak lza ok 3-5razy...

Electros
Wys³any: 2011-06-15, 16:19   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
z tym rozkrecaniem po kazdym malowaniu to tez nie zbyt dobry pomysl

Zdajê sobie z tego sprawê jednak "taywan'a" nie mam co oszczêdzaæ ;P

billy2000
Wys³any: 2011-06-16, 09:58   
0
UP DOWN

Cytat:
Ci¶nienie na pistolecie ustawiamy przy wci¶niêtym spu¶cie.
Zacznijmy od tego jaki masz reduktor pod pistolet. Bo je¶li taki za 30z³. To nie masz siê co dziwiæ. Pomimo ¿e na reduktorze bêdziesz mia³ 4 bary to na wylocie bêdzie sporo ni¿sze. Taki ju¿ urok tych "sprzêtów" za 30z³ ¿e bardziej t³umi± ni¿ spe³niaj± swoje zadanie. Wywal reduktor, ustaw na kompresorze 4 bary, oczywi¶cie ze wci¶niêtym spustem.

Nie mam mo¿e chiñskiego ale blisko wyprodukowany bo w Japonii, to pewnie szajs tak jak mówisz. Jest to reduktor EAR2000-F02. Kosztowa³ ko³o 50USD. Je¶li ustawiam na nim 4,5bary bez wci¶niêcia, to mam 4bary jak wciskam. Trzyma ca³y czas takie ci¶nienie. Jak bym wywali³ go i ustawi³ na presostacie sprê¿arki, to by wtedy mi dopiero spada³o, a sprê¿arka, by co chwilê siê w³±cza³a. Ona nie ma swojego reduktora. Rozcieñczy³em podk³ad, ustawi³em powietrze na 4 bary, pokrêt³o farby da³em na maxa i to od iglicy te¿ na maxa. W³o¿y³em brakuj±ce sitko, a rozrobiony podk³ad dodatkowo przefiltrowa³em. Wysz³o o wiele lepiej. Nie wiem jednak czy takie s± prawid³owe ustawienia pistoletu. Dzisiaj chcê malowaæ baz±, a tu nie ma ju¿ miejsca na b³êdy.

kropen16 
Wys³any: 2011-06-16, 10:18   
0
UP DOWN
Przemo

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: MKW
za duze cisnienie ustaw 2,5 max 3 bary. japonskie to nei szajs. suzuki czy yamaha to tez szajs bo z japoni? chiny to szajs a japonia produkuje w wiekszosci dobre rzeczy jednak o do pistoletow i reduktorow maja nieco lepsza produkcjie niz chiny ^^ baw sie cisnieniem i zoabc jak ci sie lakieruje. powodzenia :cool:

billy2000
Wys³any: 2011-06-16, 11:10   
0
UP DOWN

kropen16 napisa³/a:
za duze cisnienie ustaw 2,5 max 3 bary. japonskie to nei szajs. suzuki czy yamaha to tez szajs bo z japoni? chiny to szajs a japonia produkuje w wiekszosci dobre rzeczy jednak o do pistoletow i reduktorow maja nieco lepsza produkcjie niz chiny ^^ baw sie cisnieniem i zoabc jak ci sie lakieruje. powodzenia :cool:

W sumie racja. Japonia solidniejsza. Co do ci¶nienia, to zdania s± podzielone. Jedni mówi±, ¿e mam pistolet HP i nale¿y ustawiæ 3-4 bary a inni, ¿e wystarczy 2 bary. Ustawiê w takim razie 3 bary (przy naci¶niêciu). Przy tych 3 barach ustawiæ na maxa wydatek lakieru oraz zakres spustu?

kropen16 
Wys³any: 2011-06-16, 12:11   
0
UP DOWN
Przemo

za takie pieniadze nie wiadomo cyz to pistolet HP czy HVLP czy RP LVLP czy cholera wie jeszcze jakie g...o zacznij sprawdzac od 2 barow i lec w gore z cisnieniem. ustaw material na 3/4 powietzre na pistolecie na max a na reduktor przy sprezarce daj 6 potem przy gunie daj 2 i jak nie bedzie ladnych efektow to zwiekszaj powoli csienienie.miotle daj na max. powodzenia napisz czy cos pomoglo

billy2000
Wys³any: 2011-06-16, 12:59   
0
UP DOWN

kropen16 napisa³/a:
za takie pieniadze nie wiadomo cyz to pistolet HP czy HVLP czy RP LVLP czy cholera wie jeszcze jakie g...o zacznij sprawdzac od 2 barow i lec w gore z cisnieniem. ustaw material na 3/4 powietzre na pistolecie na max a na reduktor przy sprezarce daj 6 potem przy gunie daj 2 i jak nie bedzie ladnych efektow to zwiekszaj powoli csienienie.miotle daj na max. powodzenia napisz czy cos pomoglo

Dziêki wielkie za wskazówki. Mam tylko problem z ilo¶ci± lakieru. Jest do¶æ drogi i mam go ma³o i jak bêdê tak psika³ to mi nie starczy i bêdzie dopiero lipa. Podk³adem jeszcze za du¿e grudy jakby wysz³y. Tak mi siê wydaje. Zaraz idê to zeszlifowaæ i przygotowac pod bazê.

kropen16 
Wys³any: 2011-06-16, 13:16   
0
UP DOWN
Przemo

kup cos najtanszego i popsikaj baze rozciencz najlepiej w stosunku 1:1

Zbych
Wys³any: 2011-06-16, 17:52   
0
UP DOWN

Widac ze czlowiek nie ma doswiadczenia w lakierowaniu i rozcienczenie bazy 1;1 poplyna mu zacieki...Polecam rozcienczenie 30% i ustawienie iglicy tak aby napylal cienke warstwy...Wyczai o co chodzi.

kropen16 
Wys³any: 2011-06-16, 17:59   
0
UP DOWN
Przemo

Zbych, lakeiruje tak od bardzo dawna wiec sie nei wypowiadaj. cienkie warstwy i zacieku nie ma. wez lepiej tutaj nie pisz nic. jak bys mail chociaz troche doswiadczenia to bys wiedzial ze bazy sa odrazu gotowe do lakierowania rzadkie i bardzo geste gdzie trzeba uzyz przy rozcinczaniu proporcji 1:1 ! wiec sie nie wypowiadaj

Zbych
Wys³any: 2011-06-16, 22:19   
0
UP DOWN

kropen16 napisa³/a:
Zbych, lakeiruje tak od bardzo dawna wiec sie nei wypowiadaj. cienkie warstwy i zacieku nie ma. wez lepiej tutaj nie pisz nic. jak bys mail chociaz troche doswiadczenia to bys wiedzial ze bazy sa odrazu gotowe do lakierowania rzadkie i bardzo geste gdzie trzeba uzyz przy rozcinczaniu proporcji 1:1 ! wiec sie nie wypowiadaj

Jasne....Ja lakieruje od 20 lat...i jak czytam to forum to pusty smiech mnie ogarnia...od opini "fachowcow"....ale ciesze sie z tego...bo widze ze wypowiadaja sie tu malarze...a nie lakiernicy..
Kropen...bazy sa z reguly geste...pokaz mi mieszalnie ktora robi gotowe do wlania do pistoletu...Chyba sie dzis ch³opie nie myles...albo nie masz pojecia o bazach w mieszalniach.

Dawid1989 
Wys³any: 2011-06-16, 22:24   
0
UP DOWN

Pomóg³: 8 razy
Sk±d: okolice Mielca
Zbych, DP cromax

kropen16 
Wys³any: 2011-06-17, 07:21   
0
UP DOWN
Przemo

Zbych, bez obrazy ale dla glupkow nei ma tu miejsca wiec dowidzenia. sa bazy bardzo rzadkie i bardzo geste a jak ty robisz na farbach olejnych to nei ansza wina ze nie wiesz

billy2000
Wys³any: 2011-06-17, 08:30   
0
UP DOWN

Pyta³em tego go¶cia co miesza³ i powiedzia³, ¿e mam nic absolutnie nie rozcieñczaæ ani w bazie ani w klarze. U mnie lakier to czarny akryl + bezbarwny.

gugun 
Wys³any: 2011-06-17, 08:40   
0
UP DOWN

billy2000 napisa³/a:
Pyta³em tego go¶cia co miesza³ i powiedzia³, ¿e mam nic absolutnie nie rozcieñczaæ ani w bazie ani w klarze. U mnie lakier to czarny akryl + bezbarwny.
dlaczego akryl+bezbarwny a nie baza +bezbarwny??? a co do baz to zalezy z jakiego mieszalnika...sa bazy rozcieczalne 1:1 i chocby byla woda rociencza sie 1:1 sa 2:1...itp i technologi sie trzymamy bo wymyslil to ktos o wiele madrzejszy od nas mysle...i nie rozumiem o co klucicie sie z kims kto lakieruje 20 lat a podklad lakieruje bezbarwnym bo po miechu mu rysy wychodza albo karze komus dac 3 grube warstwy klaru zeby bylo z czego scierac :sciana:

billy2000
Wys³any: 2011-06-17, 08:58   
0
UP DOWN

No tak baza ale nie metalic. Mi powiedzia³ w mieszalni abym nic nie rozcieñcza³ bo siê zwa¿y. Mo¿e mnie oszuka³ na lakierze i rozcieñczy³ od razu. Nie wiem sam

gugun 
Wys³any: 2011-06-17, 09:06   
0
UP DOWN

moze i cie oszukal a moze i nie...jesli baza nie jest gesta to maluj...sprzedaje ten towar to wie co mowi...nie rozumiem tylko jak moze sie baza zwazyc...no ale pominmy to:)to nie pozostaje nic innego jak wziasc sie za malowanie...ja tez ide dzialac,koniec siedzenia na dzis..powodzenia

billy2000
Wys³any: 2011-06-18, 00:08   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
moze i cie oszukal a moze i nie...jesli baza nie jest gesta to maluj...sprzedaje ten towar to wie co mowi...nie rozumiem tylko jak moze sie baza zwazyc...no ale pominmy to:)to nie pozostaje nic innego jak wziasc sie za malowanie...ja tez ide dzialac,koniec siedzenia na dzis..powodzenia

Zwa¿y³a mi siê, bo u¿y³em nitro do mycia i widocznie nie wysch³o. Prysn±³em próbnie na ¶cianê ale i tak to by³o widocznie za ma³o, bo od razu zrobi³ siê zaciek i musia³em zmywaæ wszytko rozpuszczalnikiem. Potem ju¿ by³o lepiej. Teraz wiem, ¿e po umyciu nitro trzeba wysuszyæ pistolet. Je¶li chodzi o oszukanie, to oszuka³ mnie facet w mieszalni. Baza by³a bardzo rzadka. Zu¿y³em na lusterko i uchwyt 90ml bazy i 50ml klaru zmieszanego z 25ml utwardzacza. Ten facet w mieszalni jest niepowa¿ny. Dobra³ mi raz lakier spogladaj±c tylko na auto. Sprzeda³ mi w sprayu jaki¶ szajs za 14z³. Pomalowa³em, piêknie wysz³o ale inny odcieñ. Przy moim by³ szary a nie czarny. Pojecha³em z reklamacj± to mi dobra³ akryl jaki¶ nie sprawdzaj±c jaki nale¿y dobraæ. Okaza³o siê, ¿e te¿ jest szary a nie czarny. Zap³aci³em tylko ró¿nicê miêdzy lakierami. Za trzecim razem nie znalaz³ lakieru jaki ma mój samochód. Sam wyszuka³em na necie i mu pod³em symbol. zrobi³ mi lakier i skasowa³ normalnie nie uwzglêdniaj±c reklamacji i jeszcze mnie oszuka³ rozcieñczaj±c bazê. Jutro siê dowiem, czy dobrze dobra³ lakier. Bêd± jaja jak ¼le dobra³. Masakra!! Ju¿ miesi±c auto stoi z braku prawego lusterka.

Electros
Wys³any: 2011-06-18, 11:16   
0
UP DOWN

billy2000 napisa³/a:
Ju¿ miesi±c auto stoi z braku prawego lusterka.

Je¶li nie masz prawego a masz lewe i lusterko wewnêtrzne(wsteczne) to mo¿esz ¶migaæ i nikt siê nie przyczepi ;)

billy2000
Wys³any: 2011-06-18, 19:35   
0
UP DOWN

Electros napisa³/a:
billy2000 napisa³/a:
Ju¿ miesi±c auto stoi z braku prawego lusterka.

Je¶li nie masz prawego a masz lewe i lusterko wewnêtrzne(wsteczne) to mo¿esz ¶migaæ i nikt siê nie przyczepi ;)

Je¶li bym nie mia³ haka, a ja mam hak to muszê mieæ oba. Wiem, bo kiedy¶ ju¿ za to mandat dosta³em.

Electros
Wys³any: 2011-06-18, 20:42   
0
UP DOWN

billy2000 napisa³/a:
Je¶li bym nie mia³ haka, a ja mam hak to muszê mieæ oba. Wiem, bo kiedy¶ ju¿ za to mandat dosta³em.

Faktycznie tak jest. My¶la³em ¿e jednak haka nie masz.
Tak samo jak kierunki boczne, je¶li nie ma siê haka to mo¿na je usun±æ. W przeciwnym razie s± konieczne, chyba ¿e auto seryjnie nie zosta³o w nie wyposa¿one.

billy2000
Wys³any: 2011-06-19, 10:32   
0
UP DOWN

Hak mam odpinany ale poprzedni w³a¶ciciel go przyspawa³ aby mu nikt go nie ukrad³. :D
Po jakim czasie od skoñczenia malowania mogê polerowaæ malowany element? Wystarczy papierem 2000 i past± lekko ¶ciern±? Czy papierami 2000, 2500, 3000 po kolei i past±? Pytam, bo ró¿ne opinie czyta³em.

Electros
Wys³any: 2011-06-19, 19:19   
0
UP DOWN

zaczeka³ bym z polerk± na drugi dzieñ po lakierowaniu. ¯eby lakier nabra³ odpowiedniej twardo¶ci.
P2000-P2500 na to polerka. Jednak nie wiem czy siê lekko¶ciern± nie zajedziesz.

billy2000
Wys³any: 2011-06-21, 11:26   
0
UP DOWN

Jadê od godziny lekko ¶ciern± AUTOMAXEM po papierze 2000 i ju¿ faktycznie siê zagotowa³em. Idê zaraz G3 spróbowaæ. Bojê siê mechanicznie na filcu polerowaæ aby nie spaliæ, bo ju¿ mam serdecznie do¶æ tego i chcê mieæ ju¿ to za sob±.

ignac2004 
Wys³any: 2011-06-21, 13:16   
0
UP DOWN

Automax a G3 to dwa ró¿ne rodzaje past!

billy2000
Wys³any: 2011-06-21, 16:33   
0
UP DOWN

G3 posz³o szybko. A czym siê ró¿ni AUTOMAX od G3?

gugun 
Wys³any: 2011-06-21, 17:17   
0
UP DOWN

tym ze g3 spolerujesz lusterko a automaxem juz jest problem:)

billy2000
Wys³any: 2011-06-21, 22:18   
0
UP DOWN

To mo¿e po G3 Automaxem poprawiæ? Faktycznie G3 posz³o szybko.

Electros
Wys³any: 2011-06-21, 23:37   
0
UP DOWN

Po G3 stosuje siê G10, nie jest to ju¿ pasta, a mleczko. Stosowana na hologramy itp. po polerce G3.
Je¶li chcesz to mo¿esz Automax'a wypróbowaæ, nie powinno staæ siê nic z³ego. Jednak pamiêtaj ¿e to te¿ pasta, tyle ¿e lekko ¶cierna. Mo¿esz nie uzyskaæ zamierzonego efektu i nie bêdzie tak trwa³y.
Je¶li ju¿ nie chcesz wydawaæ kasy na 0,5l G10 to kup jakiekolwiek mleczko stosowane po polerce.

billy2000
Wys³any: 2011-06-25, 15:25   
0
UP DOWN

S³ysza³em, ¿e AUTO POLITURA jest dobra te¿ zamiast G10.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: