Autor |
Wiadomość |
 |
billy2000
|
Wysłany: 2011-06-15, 10:54 ZBYT GĂSTY PODKÂŁAD CZY WINA PISTOLETU
|
0
|
|
|
|
Witam wszystkich. Wczoraj narobiÂłem siĂŞ do 3 w nocy. PrzygotowaÂłem elegancko garaÂż, by nie byÂło kurzu. PomalowaÂłem plastikowe lusterko i uchwyt PZP. PojawiÂło siĂŞ kilka paprochĂłw. OkazaÂło siĂŞ, Âże kolega nie umyÂł dobrze pistoletu. ZauwaÂżyÂłem teÂż, Âże nie byÂło filterka w pistolecie. Paprochy zeszÂły rozp. ekstrakcyjnym i pomalowaÂłem jeszcze raz. Potem jednak straszna lipa wyszÂła z podkÂładem. WymieszaÂłem z utwardzaczem 5:1 jak byÂło napisane. Niestety wychodziÂły bardzo grube krople. Sprayem wychodzi piĂŞknie, a pistoletem tragicznie. Do tego nie wiem skÂąd paprochy nawet 4mm-owe. Struktura wyszÂła bardzo chropowata.
Pistolet to SPRINT HP. UstawiÂłem ciÂśnienie powietrza na maxa ale na reduktorze 4bary, dozownik farby na 3/4 i iglicĂŞ na 3/4. Wydaje mi siĂŞ, Âże podkÂład trzeba czymÂś rozcieĂączyĂŚ, ale czym i w jakiej iloÂści to nie mam pojĂŞcia. Paprochy to chyba Âźle umyty pistolet i brak filtra. PodkÂład byÂł ÂświeÂży i czysty. Mam pytanie. Jak myjecie pistolet? Aby go dokÂładnie wyczyÂściĂŚ to trzeba godzinĂŞ siĂŞ mĂŞczyĂŚ. Kolega mĂłwiÂł, Âże po kaÂżdej warstwie trzeba czyÂściĂŚ pistolet. Czyli jak nakÂładam 3 warstwy podkÂładu, to mam 3 razy czyÂściĂŚ? W sumie trochĂŞ miaÂł racji bo zastygÂł mi po 40 minutach ten podkÂład. |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-06-15, 12:19
|
0
|
|
|

|
do podkladu dolewasz rozpuszczalnik akrylowy lub dedykowany,podklad przelewasz przez sitko,i nie masz w nim paprochow...pistolet myje sie DOKLADNIE po kazdym malowaniu,nie warstwie,i co kilka malowan rozkreca i gruntownie myje bo z biegiem czasu osadza sie nalot farby na sciankach ktory potem wylatuje i stad syfy...no i kolejny blad jaki wiele osob popelnia to zalewanie pistoletu rozpuszczalnikiem i wrzucanie tam brudnej dyszy zeby sie wymoczyla,wtedy wiadomo...dokladnie umyc i powiesic nawet i do gory nogami zeby wszystko ladnie wylecialo...a co do roznicy podkladu w areozolu a zwyklego to latwo sie domyslec ze chodzi o gestosc... |
|
|
|
 |
billy2000
|
Wysłany: 2011-06-15, 13:50
|
0
|
|
|
|
Dziêki wielkie Gugun za pomoc. Kupi³em dodatkowe sitko (taki lejek) i w³o¿ê tym razem sitko do pistoletu bo nie by³o. Jeœli chodzi o mycie, to mam rozumieÌ wlanie rozpuszczalnika nitro i przep³ukanie? Ja za ka¿dym razem rozkrêcam wszystko, a to wiele czasu zabiera. Kolega bezmyœlnie u¿ywa³ pistoletu do hameraida i innego dziadostwa, a potem nie umy³ dobrze. Lakiernik mi powiedzia³, ¿e da³em za du¿e ciœnienie powietrze (da³em 4bary). Powiedzia³, ¿e wystarcz¹ 2bary. Ja mam pistolet HP i zalecane jest malowanie 3-4 barami wiêc nie wiem dlaczego jest Ÿle. Ciœnienie regulujê reduktorem. Jak pryskam to spada do 3,5, a jak puszczam to jest 4. Pozosta³e pokrêt³a mia³em na 3/4. |
|
|
|
 |
Electros
|
Wysłany: 2011-06-15, 15:54
|
0
|
|
|
|
billy2000 napisał/a: | CiÂśnienie regulujĂŞ reduktorem. Jak pryskam to spada do 3,5, a jak puszczam to jest 4 |
CiÂśnienie na pistolecie ustawiamy przy wciÂśniĂŞtym spuÂście.
Zacznijmy od tego jaki masz reduktor pod pistolet. Bo jeœli taki za 30z³. To nie masz siê co dziwiÌ. Pomimo ¿e na reduktorze bêdziesz mia³ 4 bary to na wylocie bêdzie sporo ni¿sze. Taki ju¿ urok tych "sprzêtów" za 30z³ ¿e bardziej t³umi¹ ni¿ spe³niaj¹ swoje zadanie. Wywal reduktor, ustaw na kompresorze 4 bary, oczywiœcie ze wciœniêtym spustem. (wiem, wiem wartoœÌ i tak bêdzie przek³amana ale mo¿e okazaÌ siê bli¿sza ni¿eli w wersji z reduktorem)
No i po 2 tak jak gugun[b][/b] wspomniaÂł do podkÂładu dodajemy 20-30% rozpuszczalnika do akryli.
Ja zawsze po lakierowaniu przelewam przez pistolet 2x100ml nitra jak pistolet pod³¹czony jest jeszcze pod kompresor. Nastêpnie pistolet na stó³. Rozkrêcam, zostaje tylko t³oczek iglicy. To co mo¿na wrzucam do nitra i wyciorem czyszczê korpus. Nastêpnie nitro pod ciœnieniem z jakiejœ strzykawki lub buteleczki ze "smoczkiem" PrzedmuchaÌ, z³o¿yÌ i jak nówka. Zajmuje max 10min. po podk³adzie. |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-06-15, 16:46
|
0
|
|
|

|
z tym rozkrecaniem po kazdym malowaniu to tez nie zbyt dobry pomysl,pod wzgledem oczywiscie tylko zywotnosci sprzetu..chodzi mi o gwinty itp..ja rozbieram srednio co 5 malowanie i nie mam problemow.... billy2000 napisał/a: | to mam rozumieĂŚ wlanie rozpuszczalnika nitro i przepÂłukanie? | i to tyle razy wlewasz po ok 100gram az rozpuch bedzie czysty jak lza ok 3-5razy... |
|
|
|
 |
Electros
|
Wysłany: 2011-06-15, 17:19
|
0
|
|
|
|
gugun napisał/a: | z tym rozkrecaniem po kazdym malowaniu to tez nie zbyt dobry pomysl |
ZdajĂŞ sobie z tego sprawĂŞ jednak "taywan'a" nie mam co oszczĂŞdzaĂŚ |
|
|
|
 |
billy2000
|
Wysłany: 2011-06-16, 10:58
|
0
|
|
|
|
Cytat: | CiÂśnienie na pistolecie ustawiamy przy wciÂśniĂŞtym spuÂście.
Zacznijmy od tego jaki masz reduktor pod pistolet. Bo jeÂśli taki za 30zÂł. To nie masz siĂŞ co dziwiĂŚ. Pomimo Âże na reduktorze bĂŞdziesz miaÂł 4 bary to na wylocie bĂŞdzie sporo niÂższe. Taki juÂż urok tych "sprzĂŞtĂłw" za 30zÂł Âże bardziej tÂłumiÂą niÂż speÂłniajÂą swoje zadanie. Wywal reduktor, ustaw na kompresorze 4 bary, oczywiÂście ze wciÂśniĂŞtym spustem. |
Nie mam mo¿e chiùskiego ale blisko wyprodukowany bo w Japonii, to pewnie szajs tak jak mówisz. Jest to reduktor EAR2000-F02. Kosztowa³ ko³o 50USD. Jeœli ustawiam na nim 4,5bary bez wciœniêcia, to mam 4bary jak wciskam. Trzyma ca³y czas takie ciœnienie. Jak bym wywali³ go i ustawi³ na presostacie sprê¿arki, to by wtedy mi dopiero spada³o, a sprê¿arka, by co chwilê siê w³¹cza³a. Ona nie ma swojego reduktora. Rozcieùczy³em podk³ad, ustawi³em powietrze na 4 bary, pokrêt³o farby da³em na maxa i to od iglicy te¿ na maxa. W³o¿y³em brakuj¹ce sitko, a rozrobiony podk³ad dodatkowo przefiltrowa³em. Wysz³o o wiele lepiej. Nie wiem jednak czy takie s¹ prawid³owe ustawienia pistoletu. Dzisiaj chcê malowaÌ baz¹, a tu nie ma ju¿ miejsca na b³êdy. |
|
|
|
 |
kropen16
|
Wysłany: 2011-06-16, 11:18
|
0
|
|
|
Przemo
|
za duze cisnienie ustaw 2,5 max 3 bary. japonskie to nei szajs. suzuki czy yamaha to tez szajs bo z japoni? chiny to szajs a japonia produkuje w wiekszosci dobre rzeczy jednak o do pistoletow i reduktorow maja nieco lepsza produkcjie niz chiny baw sie cisnieniem i zoabc jak ci sie lakieruje. powodzenia |
|
|
|
 |
billy2000
|
Wysłany: 2011-06-16, 12:10
|
0
|
|
|
|
kropen16 napisał/a: | za duze cisnienie ustaw 2,5 max 3 bary. japonskie to nei szajs. suzuki czy yamaha to tez szajs bo z japoni? chiny to szajs a japonia produkuje w wiekszosci dobre rzeczy jednak o do pistoletow i reduktorow maja nieco lepsza produkcjie niz chiny baw sie cisnieniem i zoabc jak ci sie lakieruje. powodzenia |
W sumie racja. Japonia solidniejsza. Co do ciÂśnienia, to zdania sÂą podzielone. Jedni mĂłwiÂą, Âże mam pistolet HP i naleÂży ustawiĂŚ 3-4 bary a inni, Âże wystarczy 2 bary. UstawiĂŞ w takim razie 3 bary (przy naciÂśniĂŞciu). Przy tych 3 barach ustawiĂŚ na maxa wydatek lakieru oraz zakres spustu? |
|
|
|
 |
kropen16
|
Wysłany: 2011-06-16, 13:11
|
0
|
|
|
Przemo
|
za takie pieniadze nie wiadomo cyz to pistolet HP czy HVLP czy RP LVLP czy cholera wie jeszcze jakie g...o zacznij sprawdzac od 2 barow i lec w gore z cisnieniem. ustaw material na 3/4 powietzre na pistolecie na max a na reduktor przy sprezarce daj 6 potem przy gunie daj 2 i jak nie bedzie ladnych efektow to zwiekszaj powoli csienienie.miotle daj na max. powodzenia napisz czy cos pomoglo |
|
|
|
 |
billy2000
|
Wysłany: 2011-06-16, 13:59
|
0
|
|
|
|
kropen16 napisał/a: | za takie pieniadze nie wiadomo cyz to pistolet HP czy HVLP czy RP LVLP czy cholera wie jeszcze jakie g...o zacznij sprawdzac od 2 barow i lec w gore z cisnieniem. ustaw material na 3/4 powietzre na pistolecie na max a na reduktor przy sprezarce daj 6 potem przy gunie daj 2 i jak nie bedzie ladnych efektow to zwiekszaj powoli csienienie.miotle daj na max. powodzenia napisz czy cos pomoglo |
Dziêki wielkie za wskazówki. Mam tylko problem z iloœci¹ lakieru. Jest doœÌ drogi i mam go ma³o i jak bêdê tak psika³ to mi nie starczy i bêdzie dopiero lipa. Podk³adem jeszcze za du¿e grudy jakby wysz³y. Tak mi siê wydaje. Zaraz idê to zeszlifowaÌ i przygotowac pod bazê. |
|
|
|
 |
kropen16
|
Wysłany: 2011-06-16, 14:16
|
0
|
|
|
Przemo
|
kup cos najtanszego i popsikaj baze rozciencz najlepiej w stosunku 1:1 |
|
|
|
 |
Zbych
|
Wysłany: 2011-06-16, 18:52
|
0
|
|
|
|
Widac ze czlowiek nie ma doswiadczenia w lakierowaniu i rozcienczenie bazy 1;1 poplyna mu zacieki...Polecam rozcienczenie 30% i ustawienie iglicy tak aby napylal cienke warstwy...Wyczai o co chodzi. |
|
|
|
 |
kropen16
|
Wysłany: 2011-06-16, 18:59
|
0
|
|
|
Przemo
|
Zbych, lakeiruje tak od bardzo dawna wiec sie nei wypowiadaj. cienkie warstwy i zacieku nie ma. wez lepiej tutaj nie pisz nic. jak bys mail chociaz troche doswiadczenia to bys wiedzial ze bazy sa odrazu gotowe do lakierowania rzadkie i bardzo geste gdzie trzeba uzyz przy rozcinczaniu proporcji 1:1 ! wiec sie nie wypowiadaj |
|
|
|
 |
Zbych
|
Wysłany: 2011-06-16, 23:19
|
0
|
|
|
|
kropen16 napisał/a: | Zbych, lakeiruje tak od bardzo dawna wiec sie nei wypowiadaj. cienkie warstwy i zacieku nie ma. wez lepiej tutaj nie pisz nic. jak bys mail chociaz troche doswiadczenia to bys wiedzial ze bazy sa odrazu gotowe do lakierowania rzadkie i bardzo geste gdzie trzeba uzyz przy rozcinczaniu proporcji 1:1 ! wiec sie nie wypowiadaj |
Jasne....Ja lakieruje od 20 lat...i jak czytam to forum to pusty smiech mnie ogarnia...od opini "fachowcow"....ale ciesze sie z tego...bo widze ze wypowiadaja sie tu malarze...a nie lakiernicy..
Kropen...bazy sa z reguly geste...pokaz mi mieszalnie ktora robi gotowe do wlania do pistoletu...Chyba sie dzis chÂłopie nie myles...albo nie masz pojecia o bazach w mieszalniach. |
|
|
|
 |
Dawid1989
|
Wysłany: 2011-06-16, 23:24
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
kropen16
|
Wysłany: 2011-06-17, 08:21
|
0
|
|
|
Przemo
|
Zbych, bez obrazy ale dla glupkow nei ma tu miejsca wiec dowidzenia. sa bazy bardzo rzadkie i bardzo geste a jak ty robisz na farbach olejnych to nei ansza wina ze nie wiesz |
|
|
|
 |
billy2000
|
Wysłany: 2011-06-17, 09:30
|
0
|
|
|
|
PytaÂłem tego goÂścia co mieszaÂł i powiedziaÂł, Âże mam nic absolutnie nie rozcieĂączaĂŚ ani w bazie ani w klarze. U mnie lakier to czarny akryl + bezbarwny. |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-06-17, 09:40
|
0
|
|
|

|
billy2000 napisał/a: | PytaÂłem tego goÂścia co mieszaÂł i powiedziaÂł, Âże mam nic absolutnie nie rozcieĂączaĂŚ ani w bazie ani w klarze. U mnie lakier to czarny akryl + bezbarwny. | dlaczego akryl+bezbarwny a nie baza +bezbarwny??? a co do baz to zalezy z jakiego mieszalnika...sa bazy rozcieczalne 1:1 i chocby byla woda rociencza sie 1:1 sa 2:1...itp i technologi sie trzymamy bo wymyslil to ktos o wiele madrzejszy od nas mysle...i nie rozumiem o co klucicie sie z kims kto lakieruje 20 lat a podklad lakieruje bezbarwnym bo po miechu mu rysy wychodza albo karze komus dac 3 grube warstwy klaru zeby bylo z czego scierac |
|
|
|
 |
billy2000
|
Wysłany: 2011-06-17, 09:58
|
0
|
|
|
|
No tak baza ale nie metalic. Mi powiedziaÂł w mieszalni abym nic nie rozcieĂączaÂł bo siĂŞ zwaÂży. MoÂże mnie oszukaÂł na lakierze i rozcieĂączyÂł od razu. Nie wiem sam |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-06-17, 10:06
|
0
|
|
|

|
moze i cie oszukal a moze i nie...jesli baza nie jest gesta to maluj...sprzedaje ten towar to wie co mowi...nie rozumiem tylko jak moze sie baza zwazyc...no ale pominmy to:)to nie pozostaje nic innego jak wziasc sie za malowanie...ja tez ide dzialac,koniec siedzenia na dzis..powodzenia |
|
|
|
 |
billy2000
|
Wysłany: 2011-06-18, 01:08
|
0
|
|
|
|
gugun napisał/a: | moze i cie oszukal a moze i nie...jesli baza nie jest gesta to maluj...sprzedaje ten towar to wie co mowi...nie rozumiem tylko jak moze sie baza zwazyc...no ale pominmy to:)to nie pozostaje nic innego jak wziasc sie za malowanie...ja tez ide dzialac,koniec siedzenia na dzis..powodzenia |
Zwa¿y³a mi siê, bo u¿y³em nitro do mycia i widocznie nie wysch³o. Prysn¹³em próbnie na œcianê ale i tak to by³o widocznie za ma³o, bo od razu zrobi³ siê zaciek i musia³em zmywaÌ wszytko rozpuszczalnikiem. Potem ju¿ by³o lepiej. Teraz wiem, ¿e po umyciu nitro trzeba wysuszyÌ pistolet. Jeœli chodzi o oszukanie, to oszuka³ mnie facet w mieszalni. Baza by³a bardzo rzadka. Zu¿y³em na lusterko i uchwyt 90ml bazy i 50ml klaru zmieszanego z 25ml utwardzacza. Ten facet w mieszalni jest niepowa¿ny. Dobra³ mi raz lakier spogladaj¹c tylko na auto. Sprzeda³ mi w sprayu jakiœ szajs za 14z³. Pomalowa³em, piêknie wysz³o ale inny odcieù. Przy moim by³ szary a nie czarny. Pojecha³em z reklamacj¹ to mi dobra³ akryl jakiœ nie sprawdzaj¹c jaki nale¿y dobraÌ. Okaza³o siê, ¿e te¿ jest szary a nie czarny. Zap³aci³em tylko ró¿nicê miêdzy lakierami. Za trzecim razem nie znalaz³ lakieru jaki ma mój samochód. Sam wyszuka³em na necie i mu pod³em symbol. zrobi³ mi lakier i skasowa³ normalnie nie uwzglêdniaj¹c reklamacji i jeszcze mnie oszuka³ rozcieùczaj¹c bazê. Jutro siê dowiem, czy dobrze dobra³ lakier. Bêd¹ jaja jak Ÿle dobra³. Masakra!! Ju¿ miesi¹c auto stoi z braku prawego lusterka. |
|
|
|
 |
Electros
|
Wysłany: 2011-06-18, 12:16
|
0
|
|
|
|
billy2000 napisał/a: | JuÂż miesiÂąc auto stoi z braku prawego lusterka. |
JeÂśli nie masz prawego a masz lewe i lusterko wewnĂŞtrzne(wsteczne) to moÂżesz ÂśmigaĂŚ i nikt siĂŞ nie przyczepi |
|
|
|
 |
billy2000
|
Wysłany: 2011-06-18, 20:35
|
0
|
|
|
|
Electros napisał/a: | billy2000 napisał/a: | JuÂż miesiÂąc auto stoi z braku prawego lusterka. |
JeÂśli nie masz prawego a masz lewe i lusterko wewnĂŞtrzne(wsteczne) to moÂżesz ÂśmigaĂŚ i nikt siĂŞ nie przyczepi |
JeÂśli bym nie miaÂł haka, a ja mam hak to muszĂŞ mieĂŚ oba. Wiem, bo kiedyÂś juÂż za to mandat dostaÂłem. |
|
|
|
 |
Electros
|
Wysłany: 2011-06-18, 21:42
|
0
|
|
|
|
billy2000 napisał/a: | JeÂśli bym nie miaÂł haka, a ja mam hak to muszĂŞ mieĂŚ oba. Wiem, bo kiedyÂś juÂż za to mandat dostaÂłem. |
Faktycznie tak jest. MyÂślaÂłem Âże jednak haka nie masz.
Tak samo jak kierunki boczne, jeœli nie ma siê haka to mo¿na je usun¹Ì. W przeciwnym razie s¹ konieczne, chyba ¿e auto seryjnie nie zosta³o w nie wyposa¿one. |
|
|
|
 |
billy2000
|
Wysłany: 2011-06-19, 11:32
|
0
|
|
|
|
Hak mam odpinany ale poprzedni wÂłaÂściciel go przyspawaÂł aby mu nikt go nie ukradÂł.
Po jakim czasie od skoùczenia malowania mogê polerowaÌ malowany element? Wystarczy papierem 2000 i past¹ lekko œciern¹? Czy papierami 2000, 2500, 3000 po kolei i past¹? Pytam, bo ró¿ne opinie czyta³em. |
|
|
|
 |
Electros
|
Wysłany: 2011-06-19, 20:19
|
0
|
|
|
|
zaczekaÂł bym z polerkÂą na drugi dzieĂą po lakierowaniu. ÂŻeby lakier nabraÂł odpowiedniej twardoÂści.
P2000-P2500 na to polerka. Jednak nie wiem czy siĂŞ lekkoÂściernÂą nie zajedziesz. |
|
|
|
 |
billy2000
|
Wysłany: 2011-06-21, 12:26
|
0
|
|
|
|
Jadê od godziny lekko œciern¹ AUTOMAXEM po papierze 2000 i ju¿ faktycznie siê zagotowa³em. Idê zaraz G3 spróbowaÌ. Bojê siê mechanicznie na filcu polerowaÌ aby nie spaliÌ, bo ju¿ mam serdecznie doœÌ tego i chcê mieÌ ju¿ to za sob¹. |
|
|
|
 |
ignac2004
|
Wysłany: 2011-06-21, 14:16
|
0
|
|
|

|
Automax a G3 to dwa ró¿ne rodzaje past! |
|
|
|
 |
billy2000
|
Wysłany: 2011-06-21, 17:33
|
0
|
|
|
|
G3 posz³o szybko. A czym siê ró¿ni AUTOMAX od G3? |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-06-21, 18:17
|
0
|
|
|

|
tym ze g3 spolerujesz lusterko a automaxem juz jest problem:) |
|
|
|
 |
billy2000
|
Wysłany: 2011-06-21, 23:18
|
0
|
|
|
|
To moÂże po G3 Automaxem poprawiĂŚ? Faktycznie G3 poszÂło szybko. |
|
|
|
 |
Electros
|
Wysłany: 2011-06-22, 00:37
|
0
|
|
|
|
Po G3 stosuje siĂŞ G10, nie jest to juÂż pasta, a mleczko. Stosowana na hologramy itp. po polerce G3.
JeÂśli chcesz to moÂżesz Automax'a wyprĂłbowaĂŚ, nie powinno staĂŚ siĂŞ nic zÂłego. Jednak pamiĂŞtaj Âże to teÂż pasta, tyle Âże lekko Âścierna. MoÂżesz nie uzyskaĂŚ zamierzonego efektu i nie bĂŞdzie tak trwaÂły.
JeÂśli juÂż nie chcesz wydawaĂŚ kasy na 0,5l G10 to kup jakiekolwiek mleczko stosowane po polerce. |
|
|
|
 |
billy2000
|
Wysłany: 2011-06-25, 16:25
|
0
|
|
|