Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Tytexo
|
Wys³any: 2011-06-23, 19:08 Mam pytanie - proszê o pomoc... kolejno¶æ pewnej pracy
|
0
|
|
|
|
Witam, przyznam ¿e dawno nie mia³em w d³oni pistoletu z t± pytanie. Mam do polakierowania maskê w aucie, problem jest taki ¿e przód maski tj 5cm na 20cm odszed³ bezbarwny i teraz pytanie jak to zrobiæ? Czy zmatowiæ to i po³o¿yæ bezbarwny tylko w tym miejscu, czy polecieæ te czê¶æ maski podk³adem na to baza i klar i je¶li tak to do k±d matowiæ czy sam bezbarwny szerzej czy zjechaæ bezbarwny. a mo¿e zmatowiæ to i po³o¿yæ bazê na to klar??
Proszê szczerze o pomoc. POZDRAWIAM. |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-06-23, 21:05
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
Skoro schodzi na takim kawa³ku,to pewnie bêdzie chcia³ i na reszcie.Moja rada:szlifierka,usun±æ ca³o¶æ,podk³ad,baza i bezbarwny po ca³o¶ci. |
|
|
|
|
Tytexo
|
Wys³any: 2011-06-24, 11:55
|
0
|
|
|
|
Dobra uwaga, uwa¿a kto¶ tak jeszcze? |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-06-24, 12:23
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
mysle ze kazdy uwaza ze kolega wyzej udzielil ci 100% odpowiedzi na twoje pytanie,stad brak nowych postow w temacie. |
|
|
|
|
Tytexo
|
Wys³any: 2011-06-24, 14:07
|
0
|
|
|
|
dobrze ok, ale gdybym siê zdecydowa³ w tym lub innym miejscu, a poza tym chce zrobic zaprawki na nadkolu tylnym i mam tylko pytanie o kolejno¶æ pracy. |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-06-24, 15:07
|
0
|
|
|
|
Trochê ma³o konkretne to Twoje pytanie: Tytexo napisa³/a: | gdybym siê zdecydowa³ w tym lub innym miejscu, a poza tym chce zrobic zaprawki na nadkolu tylnym | .O so chosi???? |
|
|
|
|
Tytexo
|
Wys³any: 2011-06-24, 18:22
|
0
|
|
|
|
Konkretnie o to w przypadku np. zaprawki na tylnym nadkolu czy dobrze zrobie kolejno¶æ czyli:
- szlifuje do blachy miejsce wykwity rdzy,
- nastêpnie k³adê podk³ad epoksydowy,
- podk³ad akrylowy,
- szpachla i wyg³adzenie papier np. 280 i 400
- znów podk³ad akrylowy, szlifowanie na mokro 400, 600, 800
- baza zapylenie i powiedzmy 2 warstwy a po powiedzmy kilkunastu minutach w temp oko³o 24 stopni k³adê klar.
Z tym ¿e: przed po³o¿eniem podk³adu akrylowego i bazy jak szeroko mam zmatowiæ powierzchnie czyli star± bazê i czy mogê tylko zmatowiæ bezbarwny czy muszê przebijaæ siê do bazy. Wiem ¿e bazê po³o¿ê szerzej od akrylu a jeszcze szerzej klar. Chodzi mi jedynie o to czy oprócz powierzchni zjechanej do go³ej blachy resztê mogê zmatowiæ sam bezbarwny (jakim papierem) i potem jechaæ z reszt± czyli baza na to i klar??
Jak to widzicie?? |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-06-24, 19:33
|
0
|
|
|
|
Tytexo napisa³/a: | - nastêpnie k³adê podk³ad epoksydowy,
- podk³ad akrylowy, | Niepotrzebnie,na epoksyd nic nie matuj±c ani nie szlifuj±c mo¿esz szpachlowaæ,a na akryl (zgodnie z now± teori±) nie powinno siê szpachlowaæ.Matuj tylko bezbarwny,im mniej siê poprzecierasz do bazy,tym lepiej.Zmatuj powierzchniê trochê wiêksz±,ni¿ naprawiana koñcz±c 320 (lub 360),a odrobinê dalej 400. |
|
|
|