Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Tytexo
Wysłany: 2011-06-23, 20:08   Mam pytanie - proszĂŞ o pomoc... kolejnoœÌ pewnej pracy
0
UP DOWN

Witam, przyznam ¿e dawno nie mia³em w d³oni pistoletu z t¹ pytanie. Mam do polakierowania maskê w aucie, problem jest taki ¿e przód maski tj 5cm na 20cm odszed³ bezbarwny i teraz pytanie jak to zrobiÌ? Czy zmatowiÌ to i po³o¿yÌ bezbarwny tylko w tym miejscu, czy polecieÌ te czêœÌ maski podk³adem na to baza i klar i jeœli tak to do k¹d matowiÌ czy sam bezbarwny szerzej czy zjechaÌ bezbarwny. a mo¿e zmatowiÌ to i po³o¿yÌ bazê na to klar??

ProszĂŞ szczerze o pomoc. POZDRAWIAM.

jacenty 741
Wysłany: 2011-06-23, 22:05   
0
UP DOWN

Skoro schodzi na takim kawa³ku,to pewnie bêdzie chcia³ i na reszcie.Moja rada:szlifierka,usun¹Ì ca³oœÌ,podk³ad,baza i bezbarwny po ca³oœci.

Tytexo
Wysłany: 2011-06-24, 12:55   
0
UP DOWN

Dobra uwaga, uwaÂża ktoÂś tak jeszcze?

gugun 
Wysłany: 2011-06-24, 13:23   
0
UP DOWN

mysle ze kazdy uwaza ze kolega wyzej udzielil ci 100% odpowiedzi na twoje pytanie,stad brak nowych postow w temacie.

Tytexo
Wysłany: 2011-06-24, 15:07   
0
UP DOWN

dobrze ok, ale gdybym siê zdecydowa³ w tym lub innym miejscu, a poza tym chce zrobic zaprawki na nadkolu tylnym i mam tylko pytanie o kolejnoœÌ pracy.

jacenty 741
Wysłany: 2011-06-24, 16:07   
0
UP DOWN

TrochĂŞ maÂło konkretne to Twoje pytanie:
Tytexo napisał/a:
gdybym siĂŞ zdecydowaÂł w tym lub innym miejscu, a poza tym chce zrobic zaprawki na nadkolu tylnym
.O so chosi????

Tytexo
Wysłany: 2011-06-24, 19:22   
0
UP DOWN

Konkretnie o to w przypadku np. zaprawki na tylnym nadkolu czy dobrze zrobie kolejnoœÌ czyli:
- szlifuje do blachy miejsce wykwity rdzy,
- nastĂŞpnie kÂładĂŞ podkÂład epoksydowy,
- podkÂład akrylowy,
- szpachla i wygÂładzenie papier np. 280 i 400
- znĂłw podkÂład akrylowy, szlifowanie na mokro 400, 600, 800
- baza zapylenie i powiedzmy 2 warstwy a po powiedzmy kilkunastu minutach w temp okoÂło 24 stopni kÂładĂŞ klar.

Z tym ¿e: przed po³o¿eniem podk³adu akrylowego i bazy jak szeroko mam zmatowiÌ powierzchnie czyli star¹ bazê i czy mogê tylko zmatowiÌ bezbarwny czy muszê przebijaÌ siê do bazy. Wiem ¿e bazê po³o¿ê szerzej od akrylu a jeszcze szerzej klar. Chodzi mi jedynie o to czy oprócz powierzchni zjechanej do go³ej blachy resztê mogê zmatowiÌ sam bezbarwny (jakim papierem) i potem jechaÌ z reszt¹ czyli baza na to i klar??

Jak to widzicie??

jacenty 741
Wysłany: 2011-06-24, 20:33   
0
UP DOWN

Tytexo napisał/a:
- nastĂŞpnie kÂładĂŞ podkÂład epoksydowy,
- podkÂład akrylowy,
Niepotrzebnie,na epoksyd nic nie matujÂąc ani nie szlifujÂąc moÂżesz szpachlowaĂŚ,a na akryl (zgodnie z nowÂą teoriÂą) nie powinno siĂŞ szpachlowaĂŚ.Matuj tylko bezbarwny,im mniej siĂŞ poprzecierasz do bazy,tym lepiej.Zmatuj powierzchniĂŞ trochĂŞ wiĂŞkszÂą,niÂż naprawiana koĂączÂąc 320 (lub 360),a odrobinĂŞ dalej 400.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu