Autor |
Wiadomo¶æ |
|
2sazi2
|
Wys³any: 2011-07-05, 21:56 Pompa sprê¿arkowa ??
|
0
|
|
|
|
Witam jestem nowy na forum i od razu prosze was o pomoc licz±c ¿e pomozecie
troche to nie po bozemu no ale do ¿eczy
Dzis dosta³em pompê do sprê¿arki (podobno) od znajomego bo moja konstrukcja z fiata 126p okaza³a siê za slaba i panewki podziêkowa³y za wspó³pracê wiêc pasuje zmieniæ pompê
Ca³o¶æ wa¿y pewno ok 70-80kg bo samemu bardzo ciê¿ko podnie¶æ i jest wysoka na ok 60-70cm
ko³o pasowe ma ze 40cm o ile nie wiêcej
A wiêc pytanie brzmi tak z czego pochodzi ta sprê¿arka i czy to nie jest czasem jaki¶ agregat z ch³odni jakiej¶ przemys³owej
|
|
|
|
|
kropen16
|
Wys³any: 2011-07-06, 07:45
|
0
|
|
|
Przemo
Pomóg³: 11 razy Posty: 324 Sk±d: MKW
|
Na allegro widzialem taka niedawno z JELCZA ale nie wiem czy to ta. <jelczowskie mialy smarowanie tylko z silnika a nie same z siebie wiec dlatego nei jestem pewien> niech sie inni wypowiedza |
|
|
|
|
2sazi2
|
Wys³any: 2011-07-06, 07:54
|
0
|
|
|
|
Moim zdaniem nie jest to z ¿adnego auta jelczañsk± mam do porównania u sasiada jest troszke podobna ale jest niewielka w porównaniu do tej. Chyba ¿e, istnia³ jaki¶ jelcz monster truck
dodam ze ko³o pasowe jest wywa¿ane co widaæ po dokrêconych obci±¿nikach na piórkach wiatraka i otworach w rowku paska |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-07-06, 09:19
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
jakiego tam jelcza...jest to porzadny stary agregat...proponuje podlaczyc do tego zbiornik z 200l i silnik z 3kw i bedzie smigac jak marzenie... |
|
|
|
|
2sazi2
|
Wys³any: 2011-07-06, 14:50
|
0
|
|
|
|
a jakie obroty mu dyktowac mniej wiecej ?? |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-07-06, 15:56
|
0
|
|
|
|
Cytat: | a jakie obroty mu dyktowac mniej wiecej ?? | nie mam pojecia ale sprobuj zalozyc na silnik cos podobnego niz na agregacie ,jak nie bedzie dawac rady to mniejsze...bo tabliczki rozumiem nie masz zadnej?? |
|
|
|
|
2sazi2
|
Wys³any: 2011-07-06, 16:26
|
0
|
|
|
|
nie ma nic w³¶nie i za to pytam |
|
|
|
|
klimeq
|
Wys³any: 2011-07-06, 19:57
|
0
|
|
|
|
Daj mu tak oko³o 1000obr. 800-1000obr/min i zobacz co siê bedzie dzia³o. Tylko silnik to tak z 4-5kW musi mieæ bo galanty "klocek" z tej sprê¿arki |
|
|
|
|
2sazi2
|
Wys³any: 2011-07-06, 22:50
|
0
|
|
|
|
I teraz jeszcze pytanie o olej jaki mu zalaæ jaki¶ stary z auta czy kupiæ ze 3 litry profi sprê¿arkowegoi laæ mu metod± prób i bledów co do ilo¶ci bo zadnej miarki nie ma chyba ¿e czego¶ jescze nie odkry³em
Jeszcze mam ptanie odno¶nie g³owicy no bo od do³u jest blok potem cylindry potem blacha z zaworami gruba blacha z wyj¶ciem sprê¿onego powietrza a nad ni± jest jeszcze przestrzeñ która jak stwierdzi³em jest to do ch³odzienia z 2 wyj¶ciami na 1/2" i nie wiem czy jest do tego konieczna osobna pompa wody ch³odnica itd itd czy wystarczy ¿e puszcze tamtêdy zasysanie powietrza z zewn±trz budynku (bêdzie ch³odniejsze) i to bedzie ca³e ch³odzenie czy robic ch³odzenie wodne
a i poprawka co do ¶rednicy ko³a zamachowego ma dok³adnie 450mm |
|
|
|
|
klimeq
|
Wys³any: 2011-07-07, 09:13
|
0
|
|
|
|
5 zdjêcie od góry. To jest w³a¶nie okienko do sprawdzania poziomu oleju. Wlej tak ¿eby by³o prawie pe³ne okienko a którêdy ona zasysa powietrze ? bo te zawory w g³owicy to wygl±daj± jak by oby dwa by³y wydechowe |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2011-07-07, 13:27
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Kropenek16 widzia³e¶ kiedykolwiek sprê¿arke od Jelcza ? Ona ma napêd przez ko³a zêbate i jest zupe³nie inna Pozdrawiam! |
|
|
|
|
kropen16
|
Wys³any: 2011-07-07, 18:11
|
0
|
|
|
Przemo
Pomóg³: 11 razy Posty: 324 Sk±d: MKW
|
Robertlodz09, napisalem ze ''chyba od jelcza'' czytaj uwaznie. u mnie w okolicy przerabiali sprezarke od jelcza na smarowanie rozbryzgowe i jakos to im dzialalo i ciagalo guny |
|
|
|
|
2sazi2
|
Wys³any: 2011-07-07, 20:21
|
0
|
|
|
|
nad okienkiem jest otwór co ssie powietrze a te w g³owicy to tak jak mówisz 2 wydechowe
dziêki za pomoc wkrótce wkleje foto gotowego bo dzi¶ posadzi³em t± sprê¿arkê na butli za pare dni powinna byc gotowa
jeszcze oczekuje od was odpowiedzi na to pytanie odno¶nie ch³odzenia g³owicy czy robiæ wodne czy nie ?? tzn wygl±da³o by tak ze dopad³ bym gdzie¶ jak±¶ nie wielk± ch³odnice np z motoru pompka wody z jakiej¶ pralki i trochê wê¿y i zbiorniczek wyrównawczy |
|
|
|
|
klimeq
|
Wys³any: 2011-07-07, 20:41
|
0
|
|
|
|
Odpal bez ch³odzenia i zobacz co siê bêdzie dzia³o. Jak g³owica zrobi siê czerwona to znak ¿e ch³odzenie musi byæ |
|
|
|
|
2sazi2
|
Wys³any: 2011-07-07, 23:08
|
0
|
|
|
|
no to jescze wracam do pytania o olej sprê¿arkowy laæ czy jaki¶ przepracowany samochoawy bo tego u mnie pe³no (mam jakies 50l oleju z koparki ma³o chodzonego ale troche brei czarnej w nim jest wiec mo¿e by tym zalaæ podobno jest to mineralny) |
|
|
|
|
klimeq
|
Wys³any: 2011-07-07, 23:18
|
0
|
|
|
|
to juz lepiej kup nowy jaki¶ tani tylko nie za rzadki. tego syfu nie lej |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-07-08, 09:36
|
0
|
|
|
|
chlodzenie ma w kole tylko musi w odpowiednia strone chodzic... |
|
|
|
|
2sazi2
|
Wys³any: 2011-07-08, 17:16
|
0
|
|
|
|
obawiam ¿e nie wystarczy bo ko³o ³apie jakie¶ 5cm cylindrów na wysoko¶æ |
|
|
|
|
klimeq
|
Wys³any: 2011-07-08, 17:16
|
0
|
|
|
|
Nie zauwa¿y³em 2sazi2, to jak bêdziesz montowa³ ch³odzenie ciecz± to ch³odnice wstaw przed ko³o |
|
|
|
|
foni-r
|
Wys³any: 2011-07-08, 20:27
|
0
|
|
|
|
Zajebisty agregat!!
Czy sprawdza³e¶ pier¶cienie??
Je¶li ju¿ masz to co¶ uruchomiæ to zainwestuj troszkê pracy.
Wymyj ja dok³adnie w ¶rodku.
Czy ma miskê olejow±?
Je¶li tak to rozkrêæ j± i zobacz jak to w ¶rodku wygl±da i przy okazji czy korbowody nie maj± luzu.
Jak ju¿ wszystko dok³adnie umyjesz to zalej NOWY,¦WIERZY olej.
Je¶li chcesz oczywi¶cie ¿eby to troszkê jeszcze pochodzi³o efektownie.
Pozdrawiam.
P.S. Kiedy¶ z³o¿y³em kompresor ze sprê¿ark± kamaza czy jako¶ tak.
Sprê¿arka ch³odzona by³a wod±.
Zamiast instalacji wodnej zamontowa³em du¿y wiatrak przy cylindrach.
Wia³ non stop i pewnie dalej tak wieje u kolegi który odkupi³ j± odemnie.
Zda³o to egzamin.
Zobacz jak uruchomisz czy mocno siê grzeje i jak co¶ to zadecyduj czy starczy takie rozwi±zanie ale podejrzewam,¿e tak. |
|
|
|
|
2sazi2
|
Wys³any: 2011-07-08, 22:11
|
0
|
|
|
|
inwestuje inwestuje pierscionków nie sprawdzia³em bo uzna³em ¿e nie ma sensu ¶ci±gaæ cylindrów zepsuje siê albo bêdzie s³ychaæ ¿e ju¿ szumi± to wtedy rozbiorê jeszcze raz góre z reszt± nie wiem czy do tego jakiekolwiek czê¶ci dostanê a do³u jeszcze nie rozbiera³em zrobie to jutro przed przyspawaniem mocowañ do ramy srodek do czyszczenia silników samochodowych szmata skrobak i troszke wody potem na s³oñce i bêdzie jak nowy potem odrazu w olej
Co do tego ch³odzenia to mam zamiar w³a¶nie tak zrobiæ tak jak mówisz przed ko³em pasowym w os³onie paska z mo¿na tak to nazwaæ "oczkiem w obudowie" od strony agregatu na wielko¶æ ko³a pasowego o ile wogóle bêdzie konieczne ch³odzenie za to wyj¶cie powietrza bêdze wêdrowaæ wê¿ownic± miedzian± pomiêdzy ko³em pasowym agregatu a aregatem potem do odstojnika poni¿ej wej¶cia do butli i potem dopiero do butli taki patent na wode zeby nie lecia³a do zbiornika tylko nie wiem z czego zrobiæ ten odstojnik jak myslicie czy ga¶nica ma³a chyba 1.5kg siê na to nada czy przy planowanych 6barach mo¿e j± rozerwaæ a i oczywi¶cie pomiêdzy odstojnikiem a butl± bêdzie jeszcze zawór zwotny oczywi¶cie z mosiê¿nym grzybkiem bo te plasykowe podobno lubi wypchaæ w 2 strone co o tym s±dzicie ???? ;D
dzi¶ zamontowa³em silnik do ramy i jestem zadowolony w miarê z tego jak to wysz³o silnik jest ustawiony na ramce ma³ej i na zawiasie do ramy g³ównej
parametry silnika ruski bo ruski ale podobno dzia³a wyci±gniêty zpod szafy po wieloletnim zapomnieniu 3.0kw 220/380v 2870obr/min wiêc przy kole o ¶rednicy ok 141mm uzyskuje ok 900obrotów na sprê¿arce (chyba ¿e co¶ zle policzy³em)
za chwile zdjêcia bo siê dodaj±
ADD
domyslam ¿e zaraz pojawi± siê komenta¿e odno¶nie 2 elementów
1. odno¶nie wielko¶ci butli
2. napisu na skrzynce elektryki
a wiêc sprostowania
1 butla ma ok 100l jest podobno z wagonu kolejowego w zale¿no¶ci jaka wydajno¶c osi±gne to bêde mostkowa³ kolejna bute obok b±dz grdzies z boku po plg
2 sam siê z tego ¶mieje ... jak robi³em poprzedni± sprê¿arkêto tak te strza³ki da³em rzez czysty przypadek i pomy³kê prosze o wyroumia³o¶æ |
|
|
|
|
klimeq
|
Wys³any: 2011-07-09, 10:01
|
0
|
|
|
|
ogólnie spoko a w³±cznik ci¶nieniowy jest w tej skrzynce czy bêdzie gdzie¶ na wierzchu ? Jak bêdziesz mia³ problemy z pier¶cieniami czy t³okami to wal ¶mia³o mam dobrego machera w ³odzi do takich spraw |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-07-09, 10:02
|
0
|
|
|
|
przy takich gabarytach mysle ze smialo mozna by podlaczyc ok 400l butle co by sie ne wlanczala co chwile..a co do chlodzenia to jak kolo bedzie chodzilo w prawo i dmuchalo w to to mysle ze spokojnie wystarczy,oryginalnie tez tak bylo zapewne.no ale od przybytku glowa nie boli..no a ze sprzetu mysle ze sie nacieszysz...zapewne stara konstrukcja z lat 70 tych a nie jedna nowa jeszcze przezyje |
|
|
|
|
foni-r
|
Wys³any: 2011-07-09, 10:13
|
0
|
|
|
|
Tak,nacieszy siê zw³aszcza ,¿e odpu¶ci³ sobie choæ by wymycie wnêtrza sprê¿arki.
Sprzêt nie wiadomo kiedy i czy w ogóle by³ wymyty.
Widaæ ,¿e dawno nikt tego nie czy¶ci³ .
Wystarczy zdj±æ cylindry i pod ci¶nieniem rop± choæ by wymyæ syf który nagromadzi³ siê przez wszystkie lata.
Potem zalaæ nowym olejem i ma siê pewno¶æ,¿e bêdzie gra³o.
No ale ¿yczê powodzenia. |
|
|
|
|
klimeq
|
Wys³any: 2011-07-09, 10:28
|
0
|
|
|
|
foni-r, widzê ¿e koniecznie chcesz obejrzeæ wnêtrzno¶ci tej sprê¿arki |
|
|
|
|
foni-r
|
Wys³any: 2011-07-09, 10:47
|
0
|
|
|
|
Ha!
O to w³a¶nie mi chodzi.
Po za tym naprawdê ³adny agregat!! |
|
|
|
|
2sazi2
|
Wys³any: 2011-07-09, 15:06
|
0
|
|
|
|
srodek ju¿ umyty tak jak mówi³e¶ ropa i szmata pêdzle itd czysto jest ju¿ w ¶rodku wszystko wygl±da identycznie jak w maluchu tylko ¿e panewki na korbowodach s± wiêksze i s± chyba z mosi±dzu i ³o¿yska z boku tyle ró¿nic ;D
ale powiem wam ¿e tak czystego wnêtrza silnika jeszcze nie widzia³em olej ten który zosta³ jescze po ¶ciankach by³ z³oty prawie jak nowy a na dnie sladowe ilo¶ci syfu by³y ale ju¿ jest czysto
dobra ide robiæ dalej przy tym ;d;d wieczorem bêd± zdjêcia
[ Dodano: 2011-07-10, 09:50 ]
no wszystko ³adne wszystko piêknie odpalone narazie bez pod³±czeñ w instalacje ale pojawi³ siê jeden bardzo powa¿ny problem ...
sprê¿arka strasznie pluje olejem co polecacie ??? ten odsotojnik tak jak pisa³em parê postów wy¿ej wy³apie ten olej ???? a potem filtr na ¶cienny resztê do koñca ?? czy bêdzie plu³o to dalej w pistolet ... obawiam siê zaolejenia du¿ego i ¿e bêd± mi wychodziæ oczka na lakie¿e ... |
|
|
|