Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Szeryf
|
Wys³any: 2011-07-15, 20:18 PILNY ZAKUP PISTOLETU - POMOC PRZY ZAKUPIE
|
0
|
|
|
|
Witam wszystkich
Przegl±da³em wiele tematów o kupnie ale ¿adne nie pasowa³y wed³ug moich kryteriów lub linki z allegro ju¿ wygas³y.
Wiec tak.... pilnie muszê zakupiæ sobie pistolet lakierniczy który ci±gnie ma³a ilo¶æ powietrza poniewa¿ kompresor mam malutki.
Przewa¿nie maluje zwyk³ymi farbami(hammerite, nobiles), do¶æ czêsto podk³adami ale równie¿ od czasu do czasu lakierami - bezbarwne, metaliczne i akrylowe.
Mój kompresor to:
http://allegro.pl/pansam-...1688728676.html
butla : 24l
wydajno¶æ - 200 l/min
max. ci¶nienie pracy - 8bar
Spre¿areczka jest ma³a ale nie prowadzê zak³adu tylko jestem amatorem który raz na tydzieñ co¶ pomaluje pistoletem.
Cena pistoletu max 80z³.
Szuka³em, szuka³em i znalaz³em takie co¶:
http://allegro.pl/sico-re...1716814705.html
Lecz znajomy powiedzia³ ¿e te pistolety HVLP za taka cenê to tanie podróbki i ¿e lepiej kupiæ jaki¶ zwyk³y.
No i dlatego w³a¶nie utworzy³em ten temat bo sam ju¿ nie wiem jaki bêdzie dobry pistolet do mojej sprê¿arki.
Czekam na pomoc, pozdrawiam |
|
|
|
|
lakierok
|
Wys³any: 2011-07-15, 23:11
|
0
|
|
|
Pomóg³: 9 razy Posty: 423 Sk±d: Okolice
|
przy takiej cenie pistoletu to nie patrz co tam pisz± ( RP czy HVLP ) kupuj i maluj, i siê za bardzo nie rozpisuj bo to nic nie da, za 80 z³ wszystkie s± podobne |
_________________ Mieszalnia Lakierów
Frostt.pl |
|
|
|
|
Scooby
|
Wys³any: 2011-07-16, 09:32
|
0
|
|
|
|
mam sico bronze - czêsto polecany w tej cenie. RP z dysz± 1.3 - chwale sobie |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-07-16, 15:30
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
jak juz to tylko RP bo ma mniejsze zapotrzebowanie na powietrze niz hvlp a te twoje 200l/min to efektowna wydajnosc zapewne nie bedzie wiec masz jeszcze pewnie mniejsza. idz do pierwszego lepszego sklepu i kup cos do 100zl |
|
|
|
|
Szeryf
|
Wys³any: 2011-07-16, 17:43
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2011-07-16, 19:18
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Kolego ta twoja "sprê¿areczka" to te 200 literków to ma ...ale na wej¶ciu Jej rzeczywista wydajno¶æ na wyj¶æiu to co¶ pomiêdzy 100 a 120 litrów i to jest max. wydajno¶æ takiej 24 lit. sprê¿arki
Co do pistoletu ,to z tych dwóch raczej we¿ ten ,Srico Bronz. Na forum ju¿ o nim pisano i to w miare "pozytywnie" jak na "pistolet" za tak± kwote Pozdrawiam! |
|
|
|
|
Szeryf
|
Wys³any: 2011-07-18, 19:27
|
0
|
|
|
|
Dobra wybór zakupu pad³ na:
Srico Bronz
[ Dodano: 2011-07-21, 16:45 ]
Witam ponownie
Pistolet ju¿ zamówiony:
http://allegro.pl/wyprzed...1712856282.html
Mam jeszcze pytanie.... Czy idzie kupiæ do tego pistoletu (RP) dysze 1,3 do lakierów, bo zakupi³em z dysza 1,7 a oddziele dysze nie maja w sprzeda¿ny, dlatego pytam.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
przemos10
|
Wys³any: 2011-07-24, 22:43
|
0
|
|
|
|
Równie¿ poszukujê pistoletu do 100z³ chcia³bym sobie pomalowaæ motor, nie mam du¿o malowania. A na pewno efekt by³by lepszy ni¿ "sprejem" Moto mam zamiar pomalowaæ farb± akrylow±. No i poza tym pistolet by³by u¿ywany mo¿e raz na 2 tyg. do drobnych prac przy domu... Jestem amatorem wiêc nie ma sensu narazie kupowaæ sprzêtu za 400z³. chyba ¿e mnie to wci±gnie. Ten wy¿ej wymieniony Sico Bronze by³by ok do takich zadañ??
Moja sprê¿arka to B&D 50L na jednym t³oku bije do 9,5bara.
Proszê o szybk± pomoc |
|
|
|
|
kadafi
|
Wys³any: 2011-07-25, 11:11
|
0
|
|
|
|
Szeryf napisa³/a: | Mam jeszcze pytanie.... Czy idzie kupiæ do tego pistoletu (RP) dysze 1,3 do lakierów, bo zakupi³em z dysza 1,7 a oddziele dysze nie maja w sprzeda¿ny, dlatego pytam. |
Zapytaj u tego sprzedaj±cego. Z tego co wiem to ma zamienne dysze do greena wiec mo¿e pasuj±. Jedn± wad± jest ¿e taki dodatkowy kpl. to koszt ok 50PLN wiêc chyba lepiej do³o¿yæ i kupiæ drugiego Sico na 1.3
http://allegro.pl/show_user.php?uid=6086806 |
|
|
|
|
Szeryf
|
Wys³any: 2011-07-25, 21:14
|
0
|
|
|
|
Pyta³em mówi³ ¿e nie maj±.
Ale zrobi³em sobie tak. Kupi³em u takiego znajomego sprzedawcy pistolet do podk³adu z dysza 1.8 za 36z³ i zakupi³em ten sico broznze z dysza 1.4. Nie mogê siê doczekaæ kiedy przyjdzie. Chce jak najszybciej sprawdziæ jak siê nim maluje |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2011-07-25, 22:07
|
0
|
|
|
|
Mog³e¶ kolego kupiæ jednak do podk³adu "troche dro¿szy" ten pistolet W tej "cenie" nie bedziesz mia³ w nim jednego pokret³a (do regulacji ilo¶ci powietrza) A co do zestawów naprawczych to do tych "chiñsko-taywañskich cacuszek" rzadko kiedy "wystêpuj±" takie zestawy. Najtaniej i najszybciej mo¿na kupiæ ca³y "pistolecik" co i tak przy takiej jako¶ci (wykonania ,trwa³o¶ci ,itd.) tych "cacuszek" jest najlepszym rozwi±zaniem Pozdrawiam!
ps. "owocnej pracy" na "nowym sprzêcie" |
|
|
|
|
Szeryf
|
Wys³any: 2011-07-26, 10:11
|
0
|
|
|
|
Taki zamówi³em do podk³adu
http://allegro.pl/pistole...1697619521.html
Robert powiedz mi co ja bêdê kupowa³ profesjonalny pistolet sata jak nie mam sprzêtu. Kompresorek 24l i 206l/na minute, no po prostu full wypas
Mo¿e jak wiêcej bêdê zarabia³ poszukam sobie jakiego¶ u¿ywanego na sile i potem wtedy jaki¶ pistolecik Sata
Ale teraz jak bêdê co¶ " lakierowa³ " to pod³±czam kumpla kompresor 50l i swój 24l, zawsze co¶ tam bêdzie lepiej.
No i dziêki za wsparcie Robert, mam nadzieje ze bêdzie jak najmniej pomarañczy
Pozdrawiam |
|
|
|
|
przemos10
|
Wys³any: 2011-07-26, 11:34
|
0
|
|
|
|
Powodzenia Szeryf :P Ja równie¿ poszukuje pistoletu do takich celów jak Szeryf do sprê¿arki 50L. A ten do mojej by³by OK?? http://allegro.pl/sico-pi...1727333418.html
Ja siê w koñcu pogubi³em jak trochu poczyta³em to jaki pistolet by³by najlepszy do ma³ej sprê¿arki HVLP/ HP/ czy RP bo w koñcu nie wiem?? Napiszcie czy ten co poda³em w linku bêdzie ok a je¿eli nie to podajcie "dobry" do 50L sprê¿arki pistolet z Sico dysza 1.3 lub 1.4.
Pilnie muszê co¶ wybraæ ale siê pogubi³em proszê o radê... |
|
|
|
|
Szeryf
|
Wys³any: 2011-07-26, 13:52
|
0
|
|
|
|
Do tych naszych chiñskich sprê¿arek ¿aden pistolet nie pasuje
No ale jak pisali tutaj wcze¶niej Sico bronze Rp jest ok, no tylko ze potrzebuje 280l/min a zapewne twoja sprê¿arka tyle na wyj¶ciu nie daje. |
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2011-07-26, 16:14
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 638 Sk±d: £ód¼
|
przemos10 sprawd¼ jak± wydajno¶æ rzeczywist± ma twoja sprê¿arka. Pod t± wydajno¶æ szukaj pistoletu. |
_________________ http://niezalezna.pl/
|
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-07-26, 18:19
|
0
|
|
|
|
nie ma co tu gdybac tylko kupowac na drobnice wszystko da rade na duze elementy i calaki nic!!!...mi ostatnio sie rozwalil kompresor jak zaczelem malowac to podlaczylem pasek od pily do 1 tloczka z wydajnoscia ok 50l/min poczekalem 20min az mi napompuje zbiornik 200l i zderzak od clk sata 3000 pomalowalem :cool:wiec wszystko da rade z tym ze jedno lepiej drugie slabiej w najgorszym wypadku porozbierasz auto na czesci i bedziesz malowal dzis zderzak jutro drugi pojutrze dzwi na nastepny dzien blotnik itd itd....:) |
|
|
|
|
Szeryf
|
Wys³any: 2011-07-26, 19:32
|
0
|
|
|
|
He he dla chc±cego nic trudnego
Wieczorkami zawsze czytam ro¿ne tematy, porady itp i przyznam ze ju¿ wiele siê nauczy³em. Warto sobie poczytaæ ni¿ zak³adaæ dziesi±tki takich samych tematów
Gugun te wszystkie tematy, problemy z " skórka pomarañczy " to wszystko jest prawdopodobnie spowodowane ze zbyt niskiego ci¶nienia w pistolecie ? |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2011-07-26, 19:40
|
0
|
|
|
|
Taki pistolet do podk³adu którym mozna juz "malowaæ" to koszt oko³o 70-80z³ takze uwa¿am ¿e ten to raczej szkoda pieniedzy ale skoro ju¿ kupiony Troche na nim popracujesz to "dojrzejesz" do "lepszego"
Co do pytañ tzw. "zagubionych" w temacie pistoletów to namawiam na kupno tylko i wy³±cznie z oznaczeniami -ala HP lub RP poniewa¿ tymi mo¿na "co¶ pomalowaæ"
Ju¿ mia³em w rekach pare razy chinola na którego opakowaniu pisa³o HVLP a g³owica by³a kopi± z Sata jet B ,czyli pistoletu HP Te chiñskie HVLP maj± skopiowane g³owice z pierwszych pistoletów Sata HVLP czyli jet nr-92 notabene jedyny pistolet Sata który zosta³ bardzo szybko wycofany z produkcji i zast±piony modelem Sata jet B nr-95
Niestety ale jet nr-92 to jest "totalna pomy³ka" i dlatego zosta³ szybko wycofany z produkcji i zast±piony jet B nr-95 Dlatego tak wielu pisze ¿e te chiñskie ala-HVLP nie chc± malowaæ Pozdrawiam! |
|
|
|
|
Szeryf
|
Wys³any: 2011-07-26, 19:43
|
0
|
|
|
|
Kurde wy to siê znacie na tym |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-07-26, 20:31
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
gugun napisa³/a: | w najgorszym wypadku porozbierasz auto na czesci i bedziesz malowal dzis zderzak jutro drugi pojutrze dzwi na nastepny dzien blotnik itd itd....:) | Tak jest!I lakieruj±c metalikiem lub per³± masz Harleqina,by³o takie Polo.
Ka¿dy element w innym odcieniu... |
|
|
|
|
przemos10
|
Wys³any: 2011-07-26, 23:02
|
0
|
|
|
|
Dziêki za pomoc mimo wszystko Mimo wszystko na razie bêdê siê uczy³ wiêc nie bêdê kupowa³ drogiego jak dla mnie np. Air Gunsa. Jak kto¶ tu na forum napisa³ je¿eli komu¶ siê malowanie nie spodoba to chyba lepiej ¿eby 100z³ le¿a³o na pó³ce ni¿ 400z³ Bêdê siê uczy³, mam do pomalowania motor tzn. ty³ motoru na czarno s± to giêtkie plastiki gdy¿ to supermoto i na tym bêdê próbowa³ Co wiêcej do pomalowania jest równie¿ brama gara¿owa to mo¿e lepiej od tego zacznê :P Kolega z forum maluje Hondê Civic V amatorsko zobaczymy co z tego wyjdzie |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-07-27, 11:51
|
0
|
|
|
|
Szeryf napisa³/a: | Gugun te wszystkie tematy, problemy z " skórka pomarañczy " to wszystko jest prawdopodobnie spowodowane ze zbyt niskiego ci¶nienia w pistolecie ? | to zacieki kaszki zadmuszki i inne to nic innego zazwyczaj jak wina zlej regulacji pistoleta zbyt niskiego wysokiego cisnienia i inne...wiec ciezko jest sie czegokolwiek nauczyc nie majac chociazby podstawowego sprzetu sredniej jakosci....bo pomalowac cokolwiek kompresorek 24l to czy ja czy koledzy po fachu mieli by problem i trzeba by sie nalatac a co dopiero ktos kto zaczyna..... jacenty 741 napisa³/a: | Tak jest!I lakieruj±c metalikiem lub per³± masz Harleqina,by³o takie Polo.
Ka¿dy element w innym odcieniu... | z tym ze kazdy alement mialo w innym kolorze a nie odcieniu co by chyba jeszcze bardziej wzrok przyciagalo:) |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-07-27, 18:25
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
Widuje siê je jeszcze czasami... |
|
|
|
|
wfmosa
|
Wys³any: 2011-08-02, 08:34
|
0
|
|
|
|
Robertlodz09 napisa³/a: | Mog³e¶ kolego kupiæ jednak do podk³adu "troche dro¿szy" ten pistolet W tej "cenie" nie bedziesz mia³ w nim jednego pokret³a (do regulacji ilo¶ci powietrza) A co do zestawów naprawczych to do tych "chiñsko-taywañskich cacuszek" rzadko kiedy "wystêpuj±" takie zestawy. Najtaniej i najszybciej mo¿na kupiæ ca³y "pistolecik" co i tak przy takiej jako¶ci (wykonania ,trwa³o¶ci ,itd.) tych "cacuszek" jest najlepszym rozwi±zaniem Pozdrawiam!
ps. "owocnej pracy" na "nowym sprzêcie" |
jeli mo¿esz kolego daj namiary na mo¿liwo¶ zkupu tego pistoletu,cena bardzo atrakcyjna, jako ¿e czêsto nanoszê róznego rodzaju wynalazki na formy, op³aci siê zakup taniego sprztu. bêdê zob±wi±zoany za pomoc, na PW wiadomo¶c siê nie straci a na ogulny celem przysz³ych pokoleñ ,pozdrawiam |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2011-08-05, 07:58
|
0
|
|
|
|
Kup normalnego Speedweya HP w zupe³no¶ci tobie wystarczy do tego co potrzebujesz Unikaj tylko tych pseudo-Hvlp chiñskich ,poniewaz nigdy nie wiadomo na co mozesz trafiæ Chiñskie pistolety ala-HP maja kopie g³owicy Sata jetB
Pozdrawiam! |
|
|
|