Autor |
Wiadomość |
 |
Szeryf
|
Wysłany: 2011-07-15, 21:18 PILNY ZAKUP PISTOLETU - POMOC PRZY ZAKUPIE
|
0
|
|
|
|
Witam wszystkich
PrzeglÂądaÂłem wiele tematĂłw o kupnie ale Âżadne nie pasowaÂły wedÂług moich kryteriĂłw lub linki z allegro juÂż wygasÂły.
Wiec tak.... pilnie muszê zakupiÌ sobie pistolet lakierniczy który ci¹gnie ma³a iloœÌ powietrza poniewa¿ kompresor mam malutki.
Przewa¿nie maluje zwyk³ymi farbami(hammerite, nobiles), doœÌ czêsto podk³adami ale równie¿ od czasu do czasu lakierami - bezbarwne, metaliczne i akrylowe.
MĂłj kompresor to:
http://allegro.pl/pansam-...1688728676.html
butla : 24l
wydajnoœÌ - 200 l/min
max. ciÂśnienie pracy - 8bar
SpreÂżareczka jest maÂła ale nie prowadzĂŞ zakÂładu tylko jestem amatorem ktĂłry raz na tydzieĂą coÂś pomaluje pistoletem.
Cena pistoletu max 80zÂł.
SzukaÂłem, szukaÂłem i znalazÂłem takie coÂś:
http://allegro.pl/sico-re...1716814705.html
Lecz znajomy powiedziaÂł Âże te pistolety HVLP za taka cenĂŞ to tanie podrĂłbki i Âże lepiej kupiĂŚ jakiÂś zwykÂły.
No i dlatego wÂłaÂśnie utworzyÂłem ten temat bo sam juÂż nie wiem jaki bĂŞdzie dobry pistolet do mojej sprĂŞÂżarki.
Czekam na pomoc, pozdrawiam |
|
|
|
 |
lakierok
|
Wysłany: 2011-07-16, 00:11
|
0
|
|
|
|
przy takiej cenie pistoletu to nie patrz co tam piszÂą ( RP czy HVLP ) kupuj i maluj, i siĂŞ za bardzo nie rozpisuj bo to nic nie da, za 80 zÂł wszystkie sÂą podobne |
_________________ Mieszalnia LakierĂłw
Frostt.pl |
|
|
|
 |
Scooby
|
Wysłany: 2011-07-16, 10:32
|
0
|
|
|
|
mam sico bronze - czĂŞsto polecany w tej cenie. RP z dyszÂą 1.3 - chwale sobie |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-07-16, 16:30
|
0
|
|
|

|
jak juz to tylko RP bo ma mniejsze zapotrzebowanie na powietrze niz hvlp a te twoje 200l/min to efektowna wydajnosc zapewne nie bedzie wiec masz jeszcze pewnie mniejsza. idz do pierwszego lepszego sklepu i kup cos do 100zl |
|
|
|
 |
Szeryf
|
Wysłany: 2011-07-16, 18:43
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2011-07-16, 20:18
|
0
|
|
|

|
Kolego ta twoja "sprê¿areczka" to te 200 literków to ma ...ale na wejœciu Jej rzeczywista wydajnoœÌ na wyjœÌiu to coœ pomiêdzy 100 a 120 litrów i to jest max. wydajnoœÌ takiej 24 lit. sprê¿arki
Co do pistoletu ,to z tych dwĂłch raczej weÂż ten ,Srico Bronz. Na forum juÂż o nim pisano i to w miare "pozytywnie" jak na "pistolet" za takÂą kwote Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Szeryf
|
Wysłany: 2011-07-18, 20:27
|
0
|
|
|
|
Dobra wybĂłr zakupu padÂł na:
Srico Bronz
[ Dodano: 2011-07-21, 16:45 ]
Witam ponownie
Pistolet juÂż zamĂłwiony:
http://allegro.pl/wyprzed...1712856282.html
Mam jeszcze pytanie.... Czy idzie kupiĂŚ do tego pistoletu (RP) dysze 1,3 do lakierĂłw, bo zakupiÂłem z dysza 1,7 a oddziele dysze nie maja w sprzedaÂżny, dlatego pytam.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
przemos10
|
Wysłany: 2011-07-24, 23:43
|
0
|
|
|
|
RĂłwnieÂż poszukujĂŞ pistoletu do 100zÂł chciaÂłbym sobie pomalowaĂŚ motor, nie mam duÂżo malowania. A na pewno efekt byÂłby lepszy niÂż "sprejem" Moto mam zamiar pomalowaĂŚ farbÂą akrylowÂą. No i poza tym pistolet byÂłby uÂżywany moÂże raz na 2 tyg. do drobnych prac przy domu... Jestem amatorem wiĂŞc nie ma sensu narazie kupowaĂŚ sprzĂŞtu za 400zÂł. chyba Âże mnie to wciÂągnie. Ten wyÂżej wymieniony Sico Bronze byÂłby ok do takich zadaĂą??
Moja sprĂŞÂżarka to B&D 50L na jednym tÂłoku bije do 9,5bara.
ProszĂŞ o szybkÂą pomoc |
|
|
|
 |
kadafi
|
Wysłany: 2011-07-25, 12:11
|
0
|
|
|
|
Szeryf napisał/a: | Mam jeszcze pytanie.... Czy idzie kupiĂŚ do tego pistoletu (RP) dysze 1,3 do lakierĂłw, bo zakupiÂłem z dysza 1,7 a oddziele dysze nie maja w sprzedaÂżny, dlatego pytam. |
Zapytaj u tego sprzedajÂącego. Z tego co wiem to ma zamienne dysze do greena wiec moÂże pasujÂą. JednÂą wadÂą jest Âże taki dodatkowy kpl. to koszt ok 50PLN wiĂŞc chyba lepiej doÂłoÂżyĂŚ i kupiĂŚ drugiego Sico na 1.3
http://allegro.pl/show_user.php?uid=6086806 |
|
|
|
 |
Szeryf
|
Wysłany: 2011-07-25, 22:14
|
0
|
|
|
|
PytaÂłem mĂłwiÂł Âże nie majÂą.
Ale zrobiÂłem sobie tak. KupiÂłem u takiego znajomego sprzedawcy pistolet do podkÂładu z dysza 1.8 za 36zÂł i zakupiÂłem ten sico broznze z dysza 1.4. Nie mogĂŞ siĂŞ doczekaĂŚ kiedy przyjdzie. Chce jak najszybciej sprawdziĂŚ jak siĂŞ nim maluje |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2011-07-25, 23:07
|
0
|
|
|

|
MogÂłeÂś kolego kupiĂŚ jednak do podkÂładu "troche droÂższy" ten pistolet W tej "cenie" nie bedziesz miaÂł w nim jednego pokretÂła (do regulacji iloÂści powietrza) A co do zestawĂłw naprawczych to do tych "chiĂąsko-taywaĂąskich cacuszek" rzadko kiedy "wystĂŞpujÂą" takie zestawy. Najtaniej i najszybciej moÂżna kupiĂŚ caÂły "pistolecik" co i tak przy takiej jakoÂści (wykonania ,trwaÂłoÂści ,itd.) tych "cacuszek" jest najlepszym rozwiÂązaniem Pozdrawiam!
ps. "owocnej pracy" na "nowym sprzĂŞcie" |
|
|
|
 |
Szeryf
|
Wysłany: 2011-07-26, 11:11
|
0
|
|
|
|
Taki zamĂłwiÂłem do podkÂładu
http://allegro.pl/pistole...1697619521.html
Robert powiedz mi co ja bĂŞdĂŞ kupowaÂł profesjonalny pistolet sata jak nie mam sprzĂŞtu. Kompresorek 24l i 206l/na minute, no po prostu full wypas
MoÂże jak wiĂŞcej bĂŞdĂŞ zarabiaÂł poszukam sobie jakiegoÂś uÂżywanego na sile i potem wtedy jakiÂś pistolecik Sata
Ale teraz jak bêdê coœ " lakierowa³ " to pod³¹czam kumpla kompresor 50l i swój 24l, zawsze coœ tam bêdzie lepiej.
No i dziĂŞki za wsparcie Robert, mam nadzieje ze bĂŞdzie jak najmniej pomaraĂączy
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
przemos10
|
Wysłany: 2011-07-26, 12:34
|
0
|
|
|
|
Powodzenia Szeryf :P Ja rĂłwnieÂż poszukuje pistoletu do takich celĂłw jak Szeryf do sprĂŞÂżarki 50L. A ten do mojej byÂłby OK?? http://allegro.pl/sico-pi...1727333418.html
Ja siĂŞ w koĂącu pogubiÂłem jak trochu poczytaÂłem to jaki pistolet byÂłby najlepszy do maÂłej sprĂŞÂżarki HVLP/ HP/ czy RP bo w koĂącu nie wiem?? Napiszcie czy ten co podaÂłem w linku bĂŞdzie ok a jeÂżeli nie to podajcie "dobry" do 50L sprĂŞÂżarki pistolet z Sico dysza 1.3 lub 1.4.
Pilnie muszĂŞ coÂś wybraĂŚ ale siĂŞ pogubiÂłem proszĂŞ o radĂŞ... |
|
|
|
 |
Szeryf
|
Wysłany: 2011-07-26, 14:52
|
0
|
|
|
|
Do tych naszych chiĂąskich sprĂŞÂżarek Âżaden pistolet nie pasuje
No ale jak pisali tutaj wczeÂśniej Sico bronze Rp jest ok, no tylko ze potrzebuje 280l/min a zapewne twoja sprĂŞÂżarka tyle na wyjÂściu nie daje. |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2011-07-26, 17:14
|
0
|
|
|
|
przemos10 sprawdŸ jak¹ wydajnoœÌ rzeczywist¹ ma twoja sprê¿arka. Pod t¹ wydajnoœÌ szukaj pistoletu. |
_________________ http://niezalezna.pl/
 |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-07-26, 19:19
|
0
|
|
|

|
nie ma co tu gdybac tylko kupowac na drobnice wszystko da rade na duze elementy i calaki nic!!!...mi ostatnio sie rozwalil kompresor jak zaczelem malowac to podlaczylem pasek od pily do 1 tloczka z wydajnoscia ok 50l/min poczekalem 20min az mi napompuje zbiornik 200l i zderzak od clk sata 3000 pomalowalem :cool:wiec wszystko da rade z tym ze jedno lepiej drugie slabiej w najgorszym wypadku porozbierasz auto na czesci i bedziesz malowal dzis zderzak jutro drugi pojutrze dzwi na nastepny dzien blotnik itd itd....:) |
|
|
|
 |
Szeryf
|
Wysłany: 2011-07-26, 20:32
|
0
|
|
|
|
He he dla chcÂącego nic trudnego
Wieczorkami zawsze czytam roÂżne tematy, porady itp i przyznam ze juÂż wiele siĂŞ nauczyÂłem. Warto sobie poczytaĂŚ niÂż zakÂładaĂŚ dziesiÂątki takich samych tematĂłw
Gugun te wszystkie tematy, problemy z " skĂłrka pomaraĂączy " to wszystko jest prawdopodobnie spowodowane ze zbyt niskiego ciÂśnienia w pistolecie ? |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2011-07-26, 20:40
|
0
|
|
|

|
Taki pistolet do podkÂładu ktĂłrym mozna juz "malowaĂŚ" to koszt okoÂło 70-80zÂł takze uwaÂżam Âże ten to raczej szkoda pieniedzy ale skoro juÂż kupiony Troche na nim popracujesz to "dojrzejesz" do "lepszego"
Co do pytaù tzw. "zagubionych" w temacie pistoletów to namawiam na kupno tylko i wy³¹cznie z oznaczeniami -ala HP lub RP poniewa¿ tymi mo¿na "coœ pomalowaÌ"
JuÂż miaÂłem w rekach pare razy chinola na ktĂłrego opakowaniu pisaÂło HVLP a gÂłowica byÂła kopiÂą z Sata jet B ,czyli pistoletu HP Te chiĂąskie HVLP majÂą skopiowane gÂłowice z pierwszych pistoletĂłw Sata HVLP czyli jet nr-92 notabene jedyny pistolet Sata ktĂłry zostaÂł bardzo szybko wycofany z produkcji i zastÂąpiony modelem Sata jet B nr-95
Niestety ale jet nr-92 to jest "totalna pomyÂłka" i dlatego zostaÂł szybko wycofany z produkcji i zastÂąpiony jet B nr-95 Dlatego tak wielu pisze Âże te chiĂąskie ala-HVLP nie chcÂą malowaĂŚ Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Szeryf
|
Wysłany: 2011-07-26, 20:43
|
0
|
|
|
|
Kurde wy to siĂŞ znacie na tym |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2011-07-26, 21:31
|
0
|
|
|
|
gugun napisał/a: | w najgorszym wypadku porozbierasz auto na czesci i bedziesz malowal dzis zderzak jutro drugi pojutrze dzwi na nastepny dzien blotnik itd itd....:) | Tak jest!I lakierujÂąc metalikiem lub per³¹ masz Harleqina,byÂło takie Polo.
KaÂżdy element w innym odcieniu... |
|
|
|
 |
przemos10
|
Wysłany: 2011-07-27, 00:02
|
0
|
|
|
|
Dziêki za pomoc mimo wszystko Mimo wszystko na razie bêdê siê uczy³ wiêc nie bêdê kupowa³ drogiego jak dla mnie np. Air Gunsa. Jak ktoœ tu na forum napisa³ je¿eli komuœ siê malowanie nie spodoba to chyba lepiej ¿eby 100z³ le¿a³o na pó³ce ni¿ 400z³ Bêdê siê uczy³, mam do pomalowania motor tzn. ty³ motoru na czarno s¹ to giêtkie plastiki gdy¿ to supermoto i na tym bêdê próbowa³ Co wiêcej do pomalowania jest równie¿ brama gara¿owa to mo¿e lepiej od tego zacznê :P Kolega z forum maluje Hondê Civic V amatorsko zobaczymy co z tego wyjdzie |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-07-27, 12:51
|
0
|
|
|

|
Szeryf napisał/a: | Gugun te wszystkie tematy, problemy z " skĂłrka pomaraĂączy " to wszystko jest prawdopodobnie spowodowane ze zbyt niskiego ciÂśnienia w pistolecie ? | to zacieki kaszki zadmuszki i inne to nic innego zazwyczaj jak wina zlej regulacji pistoleta zbyt niskiego wysokiego cisnienia i inne...wiec ciezko jest sie czegokolwiek nauczyc nie majac chociazby podstawowego sprzetu sredniej jakosci....bo pomalowac cokolwiek kompresorek 24l to czy ja czy koledzy po fachu mieli by problem i trzeba by sie nalatac a co dopiero ktos kto zaczyna..... jacenty 741 napisał/a: | Tak jest!I lakierujÂąc metalikiem lub per³¹ masz Harleqina,byÂło takie Polo.
KaÂżdy element w innym odcieniu... | z tym ze kazdy alement mialo w innym kolorze a nie odcieniu co by chyba jeszcze bardziej wzrok przyciagalo:) |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2011-07-27, 19:25
|
0
|
|
|
|
Widuje siĂŞ je jeszcze czasami... |
|
|
|
 |
wfmosa
|
Wysłany: 2011-08-02, 09:34
|
0
|
|
|
|
Robertlodz09 napisał/a: | MogÂłeÂś kolego kupiĂŚ jednak do podkÂładu "troche droÂższy" ten pistolet W tej "cenie" nie bedziesz miaÂł w nim jednego pokretÂła (do regulacji iloÂści powietrza) A co do zestawĂłw naprawczych to do tych "chiĂąsko-taywaĂąskich cacuszek" rzadko kiedy "wystĂŞpujÂą" takie zestawy. Najtaniej i najszybciej moÂżna kupiĂŚ caÂły "pistolecik" co i tak przy takiej jakoÂści (wykonania ,trwaÂłoÂści ,itd.) tych "cacuszek" jest najlepszym rozwiÂązaniem Pozdrawiam!
ps. "owocnej pracy" na "nowym sprzĂŞcie" |
jeli moÂżesz kolego daj namiary na moÂżliwoÂś zkupu tego pistoletu,cena bardzo atrakcyjna, jako Âże czĂŞsto nanoszĂŞ rĂłznego rodzaju wynalazki na formy, opÂłaci siĂŞ zakup taniego sprztu. bĂŞdĂŞ zobÂąwiÂązoany za pomoc, na PW wiadomoÂśc siĂŞ nie straci a na ogulny celem przyszÂłych pokoleĂą ,pozdrawiam |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2011-08-05, 08:58
|
0
|
|
|

|
Kup normalnego Speedweya HP w zupeÂłnoÂści tobie wystarczy do tego co potrzebujesz Unikaj tylko tych pseudo-Hvlp chiĂąskich ,poniewaz nigdy nie wiadomo na co mozesz trafiĂŚ ChiĂąskie pistolety ala-HP maja kopie gÂłowicy Sata jetB
Pozdrawiam! |
|
|
|