Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
memol 
Wys³any: 2011-07-25, 07:50   warty kupna
0
UP DOWN

Witam mam pytanie czy nadaje siê do malowani pistolet SICO hvlp 1.4

Miki
Wys³any: 2011-07-25, 08:21   
0
UP DOWN

Pomóg³: 10 razy
memol, do malowania wystarczy Ci palec, ie musisz mieæ pistoletu!

memol 
Wys³any: 2011-07-25, 08:53   
0
UP DOWN

Wiesz ja mam pistolety z bass polska i nie narzekam ¿e ¼le maluj± ale s³ysza³em ¿e SICO to dobra podróba SATA i rewelacyjnie k³adzie farbê

gugun 
Wys³any: 2011-07-25, 09:22   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
memol napisa³/a:
SICO to dobra podróba SATA i rewelacyjnie k³adzie farbê
ty miales kiedykolwiek sate w recach???
memol napisa³/a:
Witam mam pytanie czy nadaje siê do malowani pistolet SICO hvlp 1.4
do amatorskiego i drobnych elementow tak...jednak jesli chodzi o wieksze malowanie to jednorazowka....z tanszych a firmowych polecam ivate...

memol 
Wys³any: 2011-07-25, 09:29   
0
UP DOWN

Panie ja mam dopiero 16 lat i mnie nie staæ na SATA

kadafi 
Wys³any: 2011-07-25, 11:20   
0
UP DOWN

Sk±d: Tarnowskie Góry
Napisz co masz zamiar lakierowaæ i na jak± skalê.Jak do domowego majsterkowania to powinien wystarczyæ.

memol 
Wys³any: 2011-07-25, 12:27   
0
UP DOWN

Ja potrzebuje do lakierowania ca³ego samochodu i chcia³bym co¶ kombinowaæ (z³).Jak macie jakie¶ propozycje pistoletów do 300z³ to by³ bym zainteresowany :) .Proszê was o pomoc

gugun 
Wys³any: 2011-07-25, 14:59   
0
UP DOWN

http://moto.allegro.pl/pi...1730492477.html za 400zl ale warto dozbierac...

lakierok 
Wys³any: 2011-07-25, 15:32   
0
UP DOWN

Pomóg³: 9 razy
Sk±d: Okolice
ja zaczyna³em na takim i ¶mia³o mogê poleciæ
http://www.lakierniczy.pl...=1&m=594&id=163

Frostt.pl

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2011-07-25, 16:56   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: £ód¼
memol kupuj±c pistolet musisz wiedzieæ jak± wydajno¶æ na wyj¶ciu ma twoja sprê¿arka. Pod to wybierz pistolet.

memol 
Wys³any: 2011-07-25, 17:35   
0
UP DOWN

Ja bêdê kupowa³ kompresor 50L bass polska który ma wydajno¶æ na wej¶ciu 206litrów a efektywna 130 litrów.My¶lê ¿e taki do malowania dla 16 latka wystarczy ;)

gugun 
Wys³any: 2011-07-25, 19:42   
0
UP DOWN

to zaskoczyles zapewne wszystkich...i jeszcze cale auto??zapomnij chlopie...to ze ty masz 16 lat a nie 30 to roznicy nie robi bo jsk bys mial 10lat doswiadczenia to bys sobie poradzil ale jesli zaczynasz to kompresor to podstawowa sprawa......no chyba ze pojedyncze elementy to ewentualnie...nie zebym byl cham ale taka jest rzeczywistos...kup sobie cos za 100zl do malowania i probuj,i sam dojdziesz do tego co napisalem..

memol 
Wys³any: 2011-07-25, 19:59   
0
UP DOWN

Ja wy¶lê wam elemêty jakie malowa³em to sami ocenicie jak mi wysz³o w dodatku malowa³em kompresorem w³asnej produkcji o pojemno¶ci 20L

Miki
Wys³any: 2011-07-25, 20:01   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
z tanszych a firmowych polecam ivate...

Od kiedy iwata jest tania? Bo je¶li masz na my¶li air gunse to nie mo¿na jej nazwaæ w 100 procentach iwat±.

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2011-07-25, 21:59   
0
UP DOWN

memol za 380z³ na allegro by³y kompresory o pojemno¶ci 50 litrów i co wa¿ne o wydajno¶ci na ssaniu 288 litrów. Celuj w w³a¶nie taki kompresor.
Z tego co mi wiadomo pistolety przeciêtnie zu¿ywaj± od 180 litrów powietrza na minutê. 130 litrów to po prostu za ma³o. Szczególnie na ca³e auto. W/g opinii z forum taki kompresor jest za s³aby. Choæ kiedy¶ rozmawia³em z lakiernikiem który twierdzi³ ¿e do pomalowania 1-2 elementów ma³a sprê¿arka wystarczy w zupe³no¶ci.

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-07-25, 22:25   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
memol napisa³/a:
s³ysza³em ¿e SICO to dobra podróba SATA i rewelacyjnie k³adzie farbê
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: ale jazda!!!! :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: Gdzie ty to s³ysza³e¶? Co kolego? Teraz to zaje...e¶ ,jak kogut w p³ot !!!!! :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: "Srico rewelacyjnie k³adzie lakier" :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Tylko w jednym siê mogê zgodziæ kolego ;) ¯e Srico ,Srauritia i inne "chiñskie gó..na" s± "wizualnymi kopiami" niektórych modeli pistoletów SATA np. (jet B ,jet RP ,jet 2000 HVLP ,jet 3000 RP i 3000 HVLP) i tylko wizualnymi :tak:
Na forum "Lakiernik" jest opisany test porównawczy podróbki Saty 3000 (model ST3000 z firmy Srauritia) z orginaln± Sat± jet 3000 ,namawiam na zapoznanie siê z nim :tak:
Wykonany by³ on przez kolege Kazimirz (dostarczy³ podróbke Saty) i kolege MKauto (dostarczy³ Sate 3000 i dokona³ porównania) Pozdrawiam! :spoko:

ps. kolego Gugun z t± Iwata W-200 to chyba troche przesadzi³e¶ jako "propozycja" dla
"speca" Memola ;)
Kolego Memol koniecznie pode¶lij nam zdjêcia "swoich prac" wykonanych na 20 lit. sprê¿arce ;) A jaki mia³e¶ pistolet do niej?

kadafi 
Wys³any: 2011-07-26, 11:32   
0
UP DOWN

Robertlodz09, z pewno¶ci± masz racjê ale nie ka¿dy szczególnie na pocz±tku ma warunki i ¶rodki "aby je¼dziæ Mercedesem". Oczywi¶cie najlepiej i najbardziej pro by³o by zakupienie sprzêtu za 5-10 tysi co i tak nie gwarantuje doskona³ych efektów.
Pozostawiam tez bez komentarza ton tej jak i innych Twoich wypowiedzi.

raf379 
Wys³any: 2011-07-26, 12:56   
0
UP DOWN

Sk±d: Radzyñ Podl.
kadafi ma zupe³n± racjê, jak by ka¿dy wszystko wiedzia³ to po co w ogóle jest to forum.
Przegl±dam je od d³u¿szego czasu i mam wra¿enie ¿e Pan Robert ju¿ powiedzia³ co wiedzia³ a teraz "próbuje" rozbawiaæ forumowiczów swoimi sarkastycznymi uwagami.
Mo¿e zamierza siê przebran¿owiæ z lakiernika na komika. Chocia¿ szczerze mówi±c na tym drugim raczej nie bêdzie zbija³ kokosów.......

memol 
Wys³any: 2011-07-26, 15:43   
0
UP DOWN

Robertlodz09 ja do tej sprê¿arki mam zwyk³e pistolety firmy bass polska które kosztowa³y 250 za 3szt,a co do zdjêæ muszê czekaæ a¿ brat mi wrzuci na forum bo ja mam za s³aby internet do wrzucania zdjêæ ;)

gugun 
Wys³any: 2011-07-26, 18:07   
0
UP DOWN

kadafi napisa³/a:
Robertlodz09, z pewno¶ci± masz racjê ale nie ka¿dy szczególnie na pocz±tku ma warunki i ¶rodki "aby je¼dziæ Mercedesem". Oczywi¶cie najlepiej i najbardziej pro by³o by zakupienie sprzêtu za 5-10 tysi co i tak nie gwarantuje doskona³ych efektów.
Pozostawiam tez bez komentarza ton tej jak i innych Twoich wypowiedzi.
nie trzeba miec cudow ale...kompresorem 20-50l to naprawde mozna sobie tylko rower pomalowac a potem napompowac w nim opony...czy tez tego typu pistolety....to jest wyrzucenie kasy w bloto,bo po co wydac na kompresor 400zl zeby nie szlo nim nic pomalowac???lepiej dozberac i kupic chociazby stara sprezareczke polskiej produkcji za 800-1000 zl lub samemu cos zrobic na poczatek zeby w miare wydajnosc mialo...tak samo z pistoletami...tez kiedys zaczynalem od takich za 100zl jednak juz teraz bym nigdy tego bledu nie popelnil...nie powiem ze zle maluja na poczatku bo 2-3malowania jest ok a pozniej strumien 3cm i jazda calego boku 20min lakierem a na nastepny dzien 4h tarcia p 2000...i po co to?? lepiej poczekac z 2 miesiace i kupic cos uzywanego a firmowego,przestanie malowac to zestaw naprawczy i nastepne 3lata uzytkowania dzien w dzien... a text z sata byl naprawde roznrajajacy...najlepiej zostawic to bez komentarza.....
memol napisa³/a:
Robertlodz09 ja do tej sprê¿arki mam zwyk³e pistolety firmy bass polska które kosztowa³y 250 za 3szt,a co do zdjêæ muszê czekaæ a¿ brat mi wrzuci na forum bo ja mam za s³aby internet do wrzucania zdjêæ
to sobie nimi maluj az nazbierasz na inny ....

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2011-07-26, 21:47   
0
UP DOWN

W sumie to s± sprê¿arki o pojemno¶ci 24-50 litrów i wydajno¶ci 310-450 litrów na ssaniu. Do takiej sprê¿arki mo¿na by podpi±æ butlê o pojemno¶ci np. 80 litrów. Wydaje mi siê ¿e taki zestaw by³ by wystarczaj±cy. Po za tym stosunkowo tani.
Najwiêksz± wad± tanich pistoletów jest to ¿e szybko siê psuj±. Szkoda 60 czy 100z³ na co¶ takiego. Choæ wydaje mi siê ¿e do pierwszego lakierowania Sico za 40z³ mo¿e byæ.

lakar
Wys³any: 2011-07-27, 13:49   
0
UP DOWN

te wszystkie podrobki sa dobre na raz czy dwa na dluzsza mete czy przy lakierowaniu calych aut szkoda na nie pieniedzy.sam kupowalem pistolety po 200 300 nawet 500 zlotych i na dlugo nie wystarczaly.lezy mie teraz tego kilkanascie sztuk jak policzylem mialbym dwie oryginalne saty czy dewilbisy ktore nie ma nawet co porownywac z podrobkami typu sico.kto tanio placi dwa razy placi.jezeli na dluzsza mete chce sie tym pracowac to na tym sie nie oszczedza,a dobry pistolet szybko sie zwraca,gdyz zuzywa o woele mniej lakieru niz podrobki .mniej towaru idzie w powietrze ,a jakos powloki nieporownywalna do tej robionej podrobkami.

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-07-27, 21:36   
0
UP DOWN

Panowie "specjali¶ci" w którym miejscu w tym temacie napisa³em ¿e zawsze nale¿y kupowaæ pistolety Sata ;) Nie mia³ ¿aden z was jeszcze nigdy pistoletu w ³apach to lepiej niech kupi jakie¶ "gów...o" za 100-200z³ zamiast Sata :tak: Z bardzo prostej pprzyczyny ,poniewa¿ przy braku umiejêtno¶ci obs³ugi i konserwacji pistoletów to ¿aden pistolet (nawet super firmowy za np. 3000z³) nie nie bedzie w stanie wytrzymaæ "g³upiej prymitywnej eksploatacji" :tak:
Mam tak¿e nieodparte wra¿enie ¿e co poniektórzy z was (krytykanci) byli juz wcze¶niej na tym forum tylko dali "plamy" i teraz wystêpuj± pod nowymi "nickami" :rotfl:
Zawsze bede wy¶miewa³ takie "wydumki speców" ¿e Srico ,Srauritia i inny "chiñski z³om" cyt. - "rewelacyjnie ,tak jak Sata nak³ada lakier na powierzchnie" :rotfl: :rotfl: :rotfl:
"Trolu" kol Raf379 mo¿esz byæ spokojny o mnie ,moje do¶wiadczenie i wiedze ja nie potrzebuje tego forum aby byæ ca³y czas na bierz±co w temacie lakiernictwa ,w przeciwieñstwie do wiêkszo¶ci z was :rotfl: Pozdrawiam! :spoko:

ps. Kolega Lakar napisa³ tutaj wszystko w tym temacie o jako¶ci i trwa³o¶ci "chiñsko-taywañskich" pistolecików :tak: a tak¿e o zasadno¶ci ich kupowania je¶li kto¶ chce sie zajmowaæ lakiernictwem zawodowo :tak:

kadafi 
Wys³any: 2011-07-27, 23:31   
0
UP DOWN

Znowu tylko jedno:
Robertlodz09 napisa³/a:
Srico ,Srauritia ,gów...o" za 100-200z³, chiñsko-taywañskich, "chiñski z³om", "chiñskie gó..na", "specjali¶ci","speca", "Trolu"

Ogarnij siê cz³owieku, to forum jest po to aby pomagaæ innym a nie w kó³ko klepaæ jedno i to samo i nie obra¿aj innych bo czytanie Twoich postów robi siê po prostu nie smaczne.

Mo¿e i jeste¶ fachowcem przez du¿e F i masz du¿± wiedzê na temat lakiernictwa ale to jak chcesz to przekazaæ jest poni¿ej krytyki. Poza warto¶ciami technicznymi wypowiedzi trzeba te¿ wykazaæ siê odpowiedni± kultur±.

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2011-07-27, 23:35   
0
UP DOWN

lakar czy móg³by¶ napisaæ jakie pistolety kupowa³e¶, jak szybko pada³y i co siê w nich psu³o :?: Napisa³e¶ ¿e zap³aci³e¶ 500z³ za pistolet który siê szybko popsu³. Co to by³ za pistolet :?:

Kadafi ma racjê...

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-07-28, 00:01   
0
UP DOWN

Kadafi jakiej pomocy oczekujesz? ¯e napiszê ci ¿e "pistolet Srico jest lepszy ni¿ firmowy pistolet o pewnych sprawdzonych i potwierdzonych testami parametrach i danych technicznych" ,co ? ;) Chcia³by¶ aby tutaj na tym forum amatorzy udzielali porad amatorom? Wtedy bedzie dobrze tak? Wiesz dla mnie to jak chcesz malowaæ to maluj np. ,wa³kiem ,pedzelkiem :tak: mozesz nawet pluæ lakierem ,poniewa¿ tak te¿ mo¿na ;) Tylko je¶li napiszesz tutaj ¿e to jest "profi" to bêdê tutaj pierwszy który to skrytykuje i wy¶mieje :tak: Poniewa¿ czasami nie ma innej mozliwo¶ci przemówienia "do rozumu" jak tylko wy¶mianie tak aby inni którzy bed± to czytaæ nabrali dystansu do takich "nowinek" :cool:
Mam pytanie do kolegi ¦w. Piotr -w czym kol. Kadafi ma racje ?
Pozdrawiam! :spoko:

Miki
Wys³any: 2011-07-28, 08:30   
0
UP DOWN

Robertlodz09, Jako ¿e twoja pomoc przez nie których jest olewana to proponujê Ci pisaæ w zapytaniach o gówniane pistolety i sprê¿arki ze to profi sprzêt i warty kupna. Wtedy pewnie kolega @kadafi bêdzie móg³ "smacznie" poczytaæ twoje posty, a handlarze z allegro bêd± zacieraæ rêce bo sprzeda¿ wzro¶nie.

gugun 
Wys³any: 2011-07-28, 08:31   
0
UP DOWN

Robertlodz09 napisa³/a:
Chcia³by¶ aby tutaj na tym forum amatorzy udzielali porad amatorom? Wtedy bedzie dobrze tak?
tu popieram:)
dla przykladu...
memol napisa³/a:
Wiesz ja mam pistolety z bass polska i nie narzekam ¿e ¼le maluj± ale s³ysza³em ¿e SICO to dobra podróba SATA i rewelacyjnie k³adzie farbê

memol napisa³/a:
Ja potrzebuje do lakierowania ca³ego samochodu

memol napisa³/a:
Ja bêdê kupowa³ kompresor 50L bass polska który ma wydajno¶æ na wej¶ciu 206litrów a efektywna 130 litrów.My¶lê ¿e taki do malowania dla 16 latka wystarczy

memol napisa³/a:
Ja wy¶lê wam elemêty jakie malowa³em to sami ocenicie jak mi wysz³o w dodatku malowa³em kompresorem w³asnej produkcji o pojemno¶ci 20L

i na to wszystko tylko 1 odpowiedz....
Sw.Piotrek napisa³/a:
a 380z³ na allegro by³y kompresory o pojemno¶ci 50 litrów i co wa¿ne o wydajno¶ci na ssaniu 288 litrów. Celuj w w³a¶nie taki kompresor.

Sw.Piotrek napisa³/a:
W sumie to s± sprê¿arki o pojemno¶ci 24-50 litrów i wydajno¶ci 310-450 litrów na ssaniu. Do takiej sprê¿arki mo¿na by podpi±æ butlê o pojemno¶ci np. 80 litrów. Wydaje mi siê ¿e taki zestaw by³ by wystarczaj±cy.

o tym pisze kolega...przepraszam kolege piotrka ale skad wiesz ze taki zestaw wystarczy??masz taki???slyszales to???moze sobie wymysliles????nie kolego nie wystarczy taki zestaw...ja mam wana z butla 200l 2 potezne tloki,silnik 3kw i sie nie wylancza jak maluje cos wiekszego...ale mam takie minimum bo cisnienie stale wmiare 3ma...i to sie nadaje,chociaz nie do konca jak widac jeszcze a wy tu piszecie o kompresorach 20-50l ze dadza rade...nie nie dadza tak jak i te pistolety za 40zl a jesli ktos uwaza inaczej to niech sobie robi co chce...kiedys sam chcialem kupic kompresorek 50l bo zaczynalem malowac u siebie wkoncu i chcialem cos na gora miesiac zeby zaczac bo roboty bylo to przy kasie jak powiedzialem po co mi on to mnie gosciu wysmial"rozesmial mi sie w oczy"i powiedzial ze spotkamy sie itak za 2 dni bo to sam plasttik i moze chodzic max 10min i 5h odpoczywac,inaczej sie zapali bo widzial juz takie przypadki wiec pozostawie co niektorych osob wypowiedzi bez komentarza....jedyne co moge powiedziec to ze jesli rowery kaski i inne to taki zestaw starczy,jesli auta to dobry sprzet sredniej jakosci chociaz by,nioe stac cie na pistolet za 500zl to nie bedzie cie stac na material zeby kupic za tysiaka na cale auto itak...lakiernictwo to drogi interes i jesli chcesz malowac zacznij od sprzetu...bo on sie zwraca...lepiej miec cos kilka lat za 1000zl niz co miesiac wydawac 100zl i po roku nie miec nic...

kadafi 
Wys³any: 2011-07-28, 11:38   
0
UP DOWN

Nie nigdy negowa³em wiedzy Roberta a jedynie sposób w jaki j± wyra¿a. Dla przyk³adu gugun, wy¿ej znakomicie zaprezentowa³ jak idzie to wyraziæ w sposób konkretny i zarazem nikomu nie uw³aczaj±cy/prze¶miewczy i to tyle.

Wiadomo ¿e jak chce siê my¶leæ o lakiernictwie jako ¼ródle dochodu (g³ównego czy te¿ dodatkowego) to niestety trzeba zainwestowaæ - "z gówna bata nie ukrêcisz".

My¶lê jednak ¿e jak w³a¶nie kto¶ chce sporadycznie polakierowaæ rower czy jakie¶ spoiler do auta raz na "ruski rok" to nie s±dzê aby wydanie tys. PLNów by³o tu rozs±dne (oczywi¶cie nie zachêcam do kupowania najtañszego badziewia a odpowiedniego dobrania sprzêtu do danych potrzeb).

Z drugiej strony mo¿e w³a¶nie jak kto¶ uparty który kupi byle co poczuje pope³niony b³±d na w³asnej skórze to szybciej zrozumie ¿e nie têdy droga - tak jest z reszt± w ka¿dej jednej dziedzinie ¿ycia .

Pozdrawiam i wiêcej ¿yczliwo¶ci panowie :)

chudson
Wys³any: 2011-07-28, 13:00   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Co wy macie tak± awersjê do wszystkego co nie orginalne i drogie ? Przypominaj± mi sie czasy kiedy to szpanem by³o mieæ orginalne jeansy..... Popieram ,¿e do amatorskiego malowania od czasu do czasu, czy nawet jednokrotnego pomalowania ca³ego auta nie warto kupowaæ mega sprzêtu.
Od dwóch lat u¿ywam jakiego¶ chiñskiego pistoleciku za ponad 100z³ . pomalowa³em nim ca³e auto, dwa motocykle, czêsto jakie¶ mniejsze graty (wole pobrudziæ pistolet ni¿ sie mêczyæ pêdzlem ) ostatnio przyczepkê samochodow± i sprzêt bez problemu chodzi. Oczywi¶cie jako¶ci± nanoszonej pow³oki nie dorównuje firmowym gunom ale nie przesadzajcie z stwierdzeniami ,¿e to jednorazówki do niczego.

Tak jak wy¿ej napisano , do nauki malowania i nauki dbania i czyszczenia pistoletu poleci³ bym chiñszczyznê.... jednak ka¿demu kto pytaj jak± wybraæ odrazu mówiê : loteria i przypadek decyduj± o jako¶ci ka¿dego egzemplarza i nie warto przep³acac bo czêsto guny za 200z³ to te same co za 100z³ a sprzedaj±cy (na allegro ) poprostu szuka naiwniaka.

Mam dwie sprêzarki marketow± 24 litrow± ( przerobion± na 3fazy ) - kiedy¶ pomalowa³em ni± poloneza i da³a radê ale by³o to malowanie ekstremalnie amatorskie przy u¿yciu farby olejnej wiec o jako¶ci pow³oki nie mo¿na sie wypowiadaæ nawet .

Potem dokupi³em sprêzarke 180l j60w za tysi±c z³otych , gdy trzeba spinam je razem i odpalam obie. Nie sprawdza³em nigdy czy ci¶nienie spada poni¿ej minimum , raz malowa³em tym zestawem auto ca³e i problemów nie by³o.

Udzielaj±c rady nale¿y braæ pod uwagê kto o ni± prosi ..... amator chcacy malowac amatorsko, amator zaczynaj±cy lakierniê czy profesjonalista szukaj±cy lepszego sprzêtu !!!!!!

gugun 
Wys³any: 2011-07-28, 14:40   
0
UP DOWN

chudson napisa³/a:
Potem dokupi³em sprêzarke 180l j60w za tysi±c z³otych
no i o tym mowa ze lepiej kupic stara uzywke niz nowe g*wno... a z tym polonezem pomalowanym olejna to bym sie tu nie chwalil wogole :D :D :D :D
chudson napisa³/a:
Od dwóch lat u¿ywam jakiego¶ chiñskiego pistoleciku za ponad 100z³ . pomalowa³em nim ca³e auto, dwa motocykle, czêsto jakie¶ mniejsze graty (wole pobrudziæ pistolet ni¿ sie mêczyæ pêdzlem ) ostatnio przyczepkê samochodow± i sprzêt bez problemu chodzi.
to wyobraz sobie jakbys suszyl juz dzisiaj 2 malowanie i zostalo ci jeszcze 1 auto 3elementy.wszystko w 1 dzien ile by ci wy3mal ten pistolet...???tydzien,max miesiac,potem by malowal jak taka stara k*rwa:)

raf379 
Wys³any: 2011-07-28, 14:44   
0
UP DOWN

Sk±d: Radzyñ Podl.
Robertlodz09 napisa³/a:

"Trolu" kol Raf379

a¿ tak Ciê urazi³ ten komentarz? wolisz siêgaæ do wyzwisk ni¿ siê nad tym zastanowiæ ;)
tak trzymaj :spoko: Profesjonalista w ka¿dym calu ;)

jacenty 741
Wys³any: 2011-07-28, 20:51   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Ludzie,ale przecie¿ to wszystko sprowadza siê do jednego wniosku:chcesz lakierowaæ...nie,malowaæ,amatorsko?Kup cokolwiek,bo to i tak lipa i loteria.I nie zawracaj... g³owy.Masz zamiar robiæ to zarobkowo?Inwestuj.Rzuæ fajeczki,odstaw piwko,przestañ gwa³ciæ jednorêkiego bandytê,a odk³adaj na sprzêt markowy.Albo we¼ go na raty.

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2011-07-29, 18:12   
0
UP DOWN

gungun pyta³em siê 2 lakierników z wieloletnim do¶wiadczeniem. Obaj twierdzili ¿e ma³y kompresorek wystarczy do pomalowania 2-3 elementów.
Kompresor o wydajno¶ci 288 na ssaniu, wydajno¶æ rzeczywist± bêdzie mia³ orientacyjnie ok 185-190 litrów. Katalogowo Air Gunsa AZ3 HTE2 bierze 120-200 litrów powietrza. Tak¿e teoretycznie taka sprê¿arka wystarczy.
Po za tym nie oszukujmy siê. Je¿eli kto¶ maluje po raz pierwszy w ¿yciu, to nawet pistoletem za 2000z³ i sprê¿ark± za 3500z³ nie pomaluje pierwszorzêdnie.

Choæ zgodzê siê z tym ¿e jestem amatorem i mogê siê myliæ ;)

gugun 
Wys³any: 2011-07-29, 18:50   
0
UP DOWN

Sw.Piotrek napisa³/a:
Obaj twierdzili ¿e ma³y kompresorek wystarczy do pomalowania 2-3 elementów.
a jesli trafia sie 4 elementy??
Sw.Piotrek napisa³/a:
Katalogowo Air Gunsa AZ3 HTE2 bierze 120-200 litrów powietrza
wg mnie cos tu pomyliles...przy zalecanym cisnieniu ma wmiare stale zapotrzebowanie.... 120l to dolna granica-jak sobie jedziesz ponizej zalecanej normy..a tak tez idzie malowac z tym ze pomalu..
Sw.Piotrek napisa³/a:
Tak¿e teoretycznie taka sprê¿arka wystarczy.
teoretycznie tak z tym ze po roku wydajnosc jej spadnie zapewnie-zuzycie materialu
Sw.Piotrek napisa³/a:
e¿eli kto¶ maluje po raz pierwszy w ¿yciu, to nawet pistoletem za 2000z³ i sprê¿ark± za 3500z³ nie pomaluje pierwszorzêdnie.
moze i nie ale bedzie mial baaaaaaaaaardzo mocno ulatwione zadanie,100 razy lepsza jakosc nanoszenia materialu,stale cisnienie,szerokosc strumienia i inne...czyli mniejsze prawdopodobienstwo zacieku,barana,zadmuchy pomiedzy elementami i inne...wejdz na youtube i poszukaj sobie filmikow jak maluja profesjonalisci i porownaj strumien i jakosc nanoszenia powloki do chinola
Sw.Piotrek napisa³/a:
Choæ zgodzê siê z tym ¿e jestem amatorem i mogê siê myliæ
troche sie mylisz,ale jesli ci sie lakiernictwo spodoba to sam kiedys dojdziesz do tego..

leviatanm
Wys³any: 2011-07-29, 22:12   
0
UP DOWN

Ja w ¿yciu nie trzyma³em pistoletu w rêce.
Ale powoli kompletuje sprzêt do lakiernictwa, poniewa¿ mi siê to spodoba³o.
Czytaj±c forum idê za wskazówkami. Kto¶ pisa³ ¿e minimalna ¶rednica wê¿a powinna wynosic 12mm wewn±trz - ja zaopatrzy³em siê w srednicê 14mm.
Pisaliscie ¿e ma byc pistolet do podkladu i do lakieru osobny - tak te¿ zrobi³em (na pocz±tek chinole po 100z³) zobaczymy.... naucze sie trzymaæ, czy¶ciæ wtedy pomysle o czyms dro¿szym
Dzis przetestowa³em te wynalazki.
Dysza 1.7 i 1.3 i tak sie bawie uzupe³niaj±c kubki wod± póki co, bawi³em sie regulowa³em itp. Wypsika³em z 5 litrów wody na pe³nej butli 9 barów i dopiero spad³o cisnienie do 6,5bara i w³±czy³ siê kompresor...
Wydaje mi siê ¿e z tym sprzêtem mogê zaczynaæ.
Nigdy nie kupi³bym sprêzarki 25 czy 50 litrów za 800z³.
mo¿na dorwaæ porz±dn± u¿ywan± niemieck± sprê¿arkê Kaesera czy tam boge, mahle za 1500z³ i to jest ju¿ co¶ warte....

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2011-07-29, 22:20   
0
UP DOWN

leviatanm jak± teraz masz sprê¿arkê :?:

leviatanm
Wys³any: 2011-07-29, 22:57   
0
UP DOWN

kaeser kt1500g bezolejowa z butl± 1500litrów

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-07-30, 11:37   
0
UP DOWN

A ja sie pyta³em tak¿e "lakierników z wieloletnim do¶wiadczeniem" :tak: i mi powiedzieli ¿e zamiast kupowaæ kompresor za 400z³ i do tego pistolet za 100z³ czy nawet wiecej to lepiej bedzie jak kupi siê wa³ek malarski i pomaluje siê samochód tym wa³kiem ;) Wa³ek w komplecie z pojemnikiem kosztuje 15-25z³ tak¿e jak wiele mo¿na oszczêdziæ ;) Prawie 500z³ :tak: Takim "wa³eczkiem" mo¿na nawet postaraæ sie zrobiæ "strukturke lakieru" tzw. "mocna pomarañcza" lub "s³absza pomarañcza" :tak: Wszystko zale¿y tylko od "do¶wiadczenia ,w³asnego talentu i chêci" ;) Pozdrawiam! :spoko:
ps. Mo¿esz kolego ¦w. Piotr napisaæ gdzie ci lakiernicy pracuj± w £odzi z którymi rozmawia³e¶? Wystarczy ¿e napiszesz ulice ,ciekaw jestem gdzie tacy pracuj± w £odzi :rotfl: Rozumiem ¿e oni tak¿e pracuj± na takich sprê¿arkach? :rotfl: Skoro je "polecaj±" ;)

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2011-07-30, 16:30   
0
UP DOWN

Robertlodz09 kiepskiej baletnicy przeszkadza r±bek u spódnicy ;)

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-07-30, 22:14   
0
UP DOWN

Widze kolego ¿e pozna³e¶ siê na tym ¿e jestem "kiepsk± baletnic±" ;) Masz ca³kowit± racje jestem "totalnym amatorem" który jeszcze nie trzyma³ ¿adnego pistoletu w rêkach (nawet Srico za 40z³) ;) Ale napisz mi gdzie w £odzi lakieruj± w serwisie tak± 24-litrow± sprê¿ark± :tak: ,w koñcu to lakiernicy z wieloletnim do¶wiadczeniem ci tak poradzili ;) To wieloletnie do¶wiadczenie to ile ? 5 ,10 ,15 czy mo¿e 20 lat ? Czy wiecej? Wiesz tych co ja znam z min. 10-letnim do¶wiadczeniem to odwracaj± siê plecami na widok takich "kompresorów" ;) Pozdrawiam! :spoko:

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: