Autor |
Wiadomość |
 |
memol
|
Wysłany: 2011-07-25, 08:50 warty kupna
|
0
|
|
|
|
Witam mam pytanie czy nadaje siĂŞ do malowani pistolet SICO hvlp 1.4 |
|
|
|
 |
Miki
|
Wysłany: 2011-07-25, 09:21
|
0
|
|
|
|
memol, do malowania wystarczy Ci palec, ie musisz mieĂŚ pistoletu! |
_________________ Mart-Dent |
|
|
|
 |
memol
|
Wysłany: 2011-07-25, 09:53
|
0
|
|
|
|
Wiesz ja mam pistolety z bass polska i nie narzekam Âże Âźle malujÂą ale sÂłyszaÂłem Âże SICO to dobra podrĂłba SATA i rewelacyjnie kÂładzie farbĂŞ |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-07-25, 10:22
|
0
|
|
|

|
memol napisał/a: | SICO to dobra podrĂłba SATA i rewelacyjnie kÂładzie farbĂŞ | ty miales kiedykolwiek sate w recach??? memol napisał/a: | Witam mam pytanie czy nadaje siĂŞ do malowani pistolet SICO hvlp 1.4 | do amatorskiego i drobnych elementow tak...jednak jesli chodzi o wieksze malowanie to jednorazowka....z tanszych a firmowych polecam ivate... |
|
|
|
 |
memol
|
Wysłany: 2011-07-25, 10:29
|
0
|
|
|
|
Panie ja mam dopiero 16 lat i mnie nie staĂŚ na SATA |
|
|
|
 |
kadafi
|
Wysłany: 2011-07-25, 12:20
|
0
|
|
|
|
Napisz co masz zamiar lakierowaĂŚ i na jakÂą skalĂŞ.Jak do domowego majsterkowania to powinien wystarczyĂŚ. |
|
|
|
 |
memol
|
Wysłany: 2011-07-25, 13:27
|
0
|
|
|
|
Ja potrzebuje do lakierowania caÂłego samochodu i chciaÂłbym coÂś kombinowaĂŚ (zÂł).Jak macie jakieÂś propozycje pistoletĂłw do 300zÂł to byÂł bym zainteresowany .ProszĂŞ was o pomoc |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-07-25, 15:59
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
lakierok
|
Wysłany: 2011-07-25, 16:32
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2011-07-25, 17:56
|
0
|
|
|
|
memol kupuj¹c pistolet musisz wiedzieÌ jak¹ wydajnoœÌ na wyjœciu ma twoja sprê¿arka. Pod to wybierz pistolet. |
_________________ http://niezalezna.pl/
 |
|
|
|
 |
memol
|
Wysłany: 2011-07-25, 18:35
|
0
|
|
|
|
Ja bêdê kupowa³ kompresor 50L bass polska który ma wydajnoœÌ na wejœciu 206litrów a efektywna 130 litrów.Myœlê ¿e taki do malowania dla 16 latka wystarczy |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-07-25, 20:42
|
0
|
|
|

|
to zaskoczyles zapewne wszystkich...i jeszcze cale auto??zapomnij chlopie...to ze ty masz 16 lat a nie 30 to roznicy nie robi bo jsk bys mial 10lat doswiadczenia to bys sobie poradzil ale jesli zaczynasz to kompresor to podstawowa sprawa......no chyba ze pojedyncze elementy to ewentualnie...nie zebym byl cham ale taka jest rzeczywistos...kup sobie cos za 100zl do malowania i probuj,i sam dojdziesz do tego co napisalem.. |
|
|
|
 |
memol
|
Wysłany: 2011-07-25, 20:59
|
0
|
|
|
|
Ja wyÂślĂŞ wam elemĂŞty jakie malowaÂłem to sami ocenicie jak mi wyszÂło w dodatku malowaÂłem kompresorem wÂłasnej produkcji o pojemnoÂści 20L |
|
|
|
 |
Miki
|
Wysłany: 2011-07-25, 21:01
|
0
|
|
|
|
gugun napisał/a: | z tanszych a firmowych polecam ivate... |
Od kiedy iwata jest tania? Bo jeÂśli masz na myÂśli air gunse to nie moÂżna jej nazwaĂŚ w 100 procentach iwatÂą. |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2011-07-25, 22:59
|
0
|
|
|
|
memol za 380zÂł na allegro byÂły kompresory o pojemnoÂści 50 litrĂłw i co waÂżne o wydajnoÂści na ssaniu 288 litrĂłw. Celuj w wÂłaÂśnie taki kompresor.
Z tego co mi wiadomo pistolety przeciĂŞtnie zuÂżywajÂą od 180 litrĂłw powietrza na minutĂŞ. 130 litrĂłw to po prostu za maÂło. SzczegĂłlnie na caÂłe auto. W/g opinii z forum taki kompresor jest za sÂłaby. ChoĂŚ kiedyÂś rozmawiaÂłem z lakiernikiem ktĂłry twierdziÂł Âże do pomalowania 1-2 elementĂłw maÂła sprĂŞÂżarka wystarczy w zupeÂłnoÂści. |
 |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2011-07-25, 23:25
|
0
|
|
|

|
memol napisał/a: | sÂłyszaÂłem Âże SICO to dobra podrĂłba SATA i rewelacyjnie kÂładzie farbĂŞ | ale jazda!!!! Gdzie ty to sÂłyszaÂłeÂś? Co kolego? Teraz to zaje...eÂś ,jak kogut w pÂłot !!!!! "Srico rewelacyjnie kÂładzie lakier"
Tylko w jednym siĂŞ mogĂŞ zgodziĂŚ kolego ÂŻe Srico ,Srauritia i inne "chiĂąskie gĂł..na" sÂą "wizualnymi kopiami" niektĂłrych modeli pistoletĂłw SATA np. (jet B ,jet RP ,jet 2000 HVLP ,jet 3000 RP i 3000 HVLP) i tylko wizualnymi
Na forum "Lakiernik" jest opisany test porĂłwnawczy podrĂłbki Saty 3000 (model ST3000 z firmy Srauritia) z orginalnÂą SatÂą jet 3000 ,namawiam na zapoznanie siĂŞ z nim
Wykonany byÂł on przez kolege Kazimirz (dostarczyÂł podrĂłbke Saty) i kolege MKauto (dostarczyÂł Sate 3000 i dokonaÂł porĂłwnania) Pozdrawiam!
ps. kolego Gugun z tÂą Iwata W-200 to chyba troche przesadziÂłeÂś jako "propozycja" dla
"speca" Memola
Kolego Memol koniecznie podeÂślij nam zdjĂŞcia "swoich prac" wykonanych na 20 lit. sprĂŞÂżarce A jaki miaÂłeÂś pistolet do niej? |
|
|
|
 |
kadafi
|
Wysłany: 2011-07-26, 12:32
|
0
|
|
|
|
Robertlodz09, z pewnoÂściÂą masz racjĂŞ ale nie kaÂżdy szczegĂłlnie na poczÂątku ma warunki i Âśrodki "aby jeÂździĂŚ Mercedesem". OczywiÂście najlepiej i najbardziej pro byÂło by zakupienie sprzĂŞtu za 5-10 tysi co i tak nie gwarantuje doskonaÂłych efektĂłw.
Pozostawiam tez bez komentarza ton tej jak i innych Twoich wypowiedzi. |
|
|
|
 |
raf379
|
Wysłany: 2011-07-26, 13:56
|
0
|
|
|
|
kadafi ma zupeÂłnÂą racjĂŞ, jak by kaÂżdy wszystko wiedziaÂł to po co w ogĂłle jest to forum.
PrzeglÂądam je od dÂłuÂższego czasu i mam wraÂżenie Âże Pan Robert juÂż powiedziaÂł co wiedziaÂł a teraz "prĂłbuje" rozbawiaĂŚ forumowiczĂłw swoimi sarkastycznymi uwagami.
MoÂże zamierza siĂŞ przebranÂżowiĂŚ z lakiernika na komika. ChociaÂż szczerze mĂłwiÂąc na tym drugim raczej nie bĂŞdzie zbijaÂł kokosĂłw....... |
|
|
|
 |
memol
|
Wysłany: 2011-07-26, 16:43
|
0
|
|
|
|
Robertlodz09 ja do tej sprĂŞÂżarki mam zwykÂłe pistolety firmy bass polska ktĂłre kosztowaÂły 250 za 3szt,a co do zdjĂŞĂŚ muszĂŞ czekaĂŚ aÂż brat mi wrzuci na forum bo ja mam za sÂłaby internet do wrzucania zdjĂŞĂŚ |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-07-26, 19:07
|
0
|
|
|

|
kadafi napisał/a: | Robertlodz09, z pewnoÂściÂą masz racjĂŞ ale nie kaÂżdy szczegĂłlnie na poczÂątku ma warunki i Âśrodki "aby jeÂździĂŚ Mercedesem". OczywiÂście najlepiej i najbardziej pro byÂło by zakupienie sprzĂŞtu za 5-10 tysi co i tak nie gwarantuje doskonaÂłych efektĂłw.
Pozostawiam tez bez komentarza ton tej jak i innych Twoich wypowiedzi. | nie trzeba miec cudow ale...kompresorem 20-50l to naprawde mozna sobie tylko rower pomalowac a potem napompowac w nim opony...czy tez tego typu pistolety....to jest wyrzucenie kasy w bloto,bo po co wydac na kompresor 400zl zeby nie szlo nim nic pomalowac???lepiej dozberac i kupic chociazby stara sprezareczke polskiej produkcji za 800-1000 zl lub samemu cos zrobic na poczatek zeby w miare wydajnosc mialo...tak samo z pistoletami...tez kiedys zaczynalem od takich za 100zl jednak juz teraz bym nigdy tego bledu nie popelnil...nie powiem ze zle maluja na poczatku bo 2-3malowania jest ok a pozniej strumien 3cm i jazda calego boku 20min lakierem a na nastepny dzien 4h tarcia p 2000...i po co to?? lepiej poczekac z 2 miesiace i kupic cos uzywanego a firmowego,przestanie malowac to zestaw naprawczy i nastepne 3lata uzytkowania dzien w dzien... a text z sata byl naprawde roznrajajacy...najlepiej zostawic to bez komentarza..... memol napisał/a: | Robertlodz09 ja do tej sprĂŞÂżarki mam zwykÂłe pistolety firmy bass polska ktĂłre kosztowaÂły 250 za 3szt,a co do zdjĂŞĂŚ muszĂŞ czekaĂŚ aÂż brat mi wrzuci na forum bo ja mam za sÂłaby internet do wrzucania zdjĂŞĂŚ | to sobie nimi maluj az nazbierasz na inny .... |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2011-07-26, 22:47
|
0
|
|
|
|
W sumie to s¹ sprê¿arki o pojemnoœci 24-50 litrów i wydajnoœci 310-450 litrów na ssaniu. Do takiej sprê¿arki mo¿na by podpi¹Ì butlê o pojemnoœci np. 80 litrów. Wydaje mi siê ¿e taki zestaw by³ by wystarczaj¹cy. Po za tym stosunkowo tani.
NajwiĂŞkszÂą wadÂą tanich pistoletĂłw jest to Âże szybko siĂŞ psujÂą. Szkoda 60 czy 100zÂł na coÂś takiego. ChoĂŚ wydaje mi siĂŞ Âże do pierwszego lakierowania Sico za 40zÂł moÂże byĂŚ. |
 |
|
|
|
 |
lakar
|
Wysłany: 2011-07-27, 14:49
|
0
|
|
|
|
te wszystkie podrobki sa dobre na raz czy dwa na dluzsza mete czy przy lakierowaniu calych aut szkoda na nie pieniedzy.sam kupowalem pistolety po 200 300 nawet 500 zlotych i na dlugo nie wystarczaly.lezy mie teraz tego kilkanascie sztuk jak policzylem mialbym dwie oryginalne saty czy dewilbisy ktore nie ma nawet co porownywac z podrobkami typu sico.kto tanio placi dwa razy placi.jezeli na dluzsza mete chce sie tym pracowac to na tym sie nie oszczedza,a dobry pistolet szybko sie zwraca,gdyz zuzywa o woele mniej lakieru niz podrobki .mniej towaru idzie w powietrze ,a jakos powloki nieporownywalna do tej robionej podrobkami. |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2011-07-27, 22:36
|
0
|
|
|

|
Panowie "specjaliÂści" w ktĂłrym miejscu w tym temacie napisaÂłem Âże zawsze naleÂży kupowaĂŚ pistolety Sata Nie miaÂł Âżaden z was jeszcze nigdy pistoletu w Âłapach to lepiej niech kupi jakieÂś "gĂłw...o" za 100-200zÂł zamiast Sata Z bardzo prostej pprzyczyny ,poniewaÂż przy braku umiejĂŞtnoÂści obsÂługi i konserwacji pistoletĂłw to Âżaden pistolet (nawet super firmowy za np. 3000zÂł) nie nie bedzie w stanie wytrzymaĂŚ "gÂłupiej prymitywnej eksploatacji"
Mam takÂże nieodparte wraÂżenie Âże co poniektĂłrzy z was (krytykanci) byli juz wczeÂśniej na tym forum tylko dali "plamy" i teraz wystĂŞpujÂą pod nowymi "nickami"
Zawsze bede wyÂśmiewaÂł takie "wydumki specĂłw" Âże Srico ,Srauritia i inny "chiĂąski zÂłom" cyt. - "rewelacyjnie ,tak jak Sata nakÂłada lakier na powierzchnie"
"Trolu" kol Raf379 moÂżesz byĂŚ spokojny o mnie ,moje doÂświadczenie i wiedze ja nie potrzebuje tego forum aby byĂŚ caÂły czas na bierzÂąco w temacie lakiernictwa ,w przeciwieĂąstwie do wiĂŞkszoÂści z was Pozdrawiam!
ps. Kolega Lakar napisaÂł tutaj wszystko w tym temacie o jakoÂści i trwaÂłoÂści "chiĂąsko-taywaĂąskich" pistolecikĂłw a takÂże o zasadnoÂści ich kupowania jeÂśli ktoÂś chce sie zajmowaĂŚ lakiernictwem zawodowo |
|
|
|
 |
kadafi
|
Wysłany: 2011-07-28, 00:31
|
0
|
|
|
|
Znowu tylko jedno:
Robertlodz09 napisał/a: | Srico ,Srauritia ,gĂłw...o" za 100-200zÂł, chiĂąsko-taywaĂąskich, "chiĂąski zÂłom", "chiĂąskie gĂł..na", "specjaliÂści","speca", "Trolu" |
Ogarnij siê cz³owieku, to forum jest po to aby pomagaÌ innym a nie w kó³ko klepaÌ jedno i to samo i nie obra¿aj innych bo czytanie Twoich postów robi siê po prostu nie smaczne.
Mo¿e i jesteœ fachowcem przez du¿e F i masz du¿¹ wiedzê na temat lakiernictwa ale to jak chcesz to przekazaÌ jest poni¿ej krytyki. Poza wartoœciami technicznymi wypowiedzi trzeba te¿ wykazaÌ siê odpowiedni¹ kultur¹. |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2011-07-28, 00:35
|
0
|
|
|
|
lakar czy mĂłgÂłbyÂś napisaĂŚ jakie pistolety kupowaÂłeÂś, jak szybko padaÂły i co siĂŞ w nich psuÂło NapisaÂłeÂś Âże zapÂłaciÂłeÂś 500zÂł za pistolet ktĂłry siĂŞ szybko popsuÂł. Co to byÂł za pistolet
Kadafi ma racjĂŞ... |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2011-07-28, 01:01
|
0
|
|
|

|
Kadafi jakiej pomocy oczekujesz? ÂŻe napiszĂŞ ci Âże "pistolet Srico jest lepszy niÂż firmowy pistolet o pewnych sprawdzonych i potwierdzonych testami parametrach i danych technicznych" ,co ? ChciaÂłbyÂś aby tutaj na tym forum amatorzy udzielali porad amatorom? Wtedy bedzie dobrze tak? Wiesz dla mnie to jak chcesz malowaĂŚ to maluj np. ,waÂłkiem ,pedzelkiem mozesz nawet pluĂŚ lakierem ,poniewaÂż tak teÂż moÂżna Tylko jeÂśli napiszesz tutaj Âże to jest "profi" to bĂŞdĂŞ tutaj pierwszy ktĂłry to skrytykuje i wyÂśmieje PoniewaÂż czasami nie ma innej mozliwoÂści przemĂłwienia "do rozumu" jak tylko wyÂśmianie tak aby inni ktĂłrzy bedÂą to czytaĂŚ nabrali dystansu do takich "nowinek"
Mam pytanie do kolegi ÂŚw. Piotr -w czym kol. Kadafi ma racje ?
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Miki
|
Wysłany: 2011-07-28, 09:30
|
0
|
|
|
|
Robertlodz09, Jako Âże twoja pomoc przez nie ktĂłrych jest olewana to proponujĂŞ Ci pisaĂŚ w zapytaniach o gĂłwniane pistolety i sprĂŞÂżarki ze to profi sprzĂŞt i warty kupna. Wtedy pewnie kolega @kadafi bĂŞdzie mĂłgÂł "smacznie" poczytaĂŚ twoje posty, a handlarze z allegro bĂŞdÂą zacieraĂŚ rĂŞce bo sprzedaÂż wzroÂśnie. |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-07-28, 09:31
|
0
|
|
|

|
Robertlodz09 napisał/a: | ChciaÂłbyÂś aby tutaj na tym forum amatorzy udzielali porad amatorom? Wtedy bedzie dobrze tak? | tu popieram:)
dla przykladu...
memol napisał/a: | Wiesz ja mam pistolety z bass polska i nie narzekam Âże Âźle malujÂą ale sÂłyszaÂłem Âże SICO to dobra podrĂłba SATA i rewelacyjnie kÂładzie farbĂŞ |
memol napisał/a: | Ja potrzebuje do lakierowania caÂłego samochodu |
memol napisał/a: | Ja bĂŞdĂŞ kupowaÂł kompresor 50L bass polska ktĂłry ma wydajnoœÌ na wejÂściu 206litrĂłw a efektywna 130 litrĂłw.MyÂślĂŞ Âże taki do malowania dla 16 latka wystarczy |
memol napisał/a: | Ja wyÂślĂŞ wam elemĂŞty jakie malowaÂłem to sami ocenicie jak mi wyszÂło w dodatku malowaÂłem kompresorem wÂłasnej produkcji o pojemnoÂści 20L |
i na to wszystko tylko 1 odpowiedz....
Sw.Piotrek napisał/a: | a 380zÂł na allegro byÂły kompresory o pojemnoÂści 50 litrĂłw i co waÂżne o wydajnoÂści na ssaniu 288 litrĂłw. Celuj w wÂłaÂśnie taki kompresor. |
Sw.Piotrek napisał/a: | W sumie to sÂą sprĂŞÂżarki o pojemnoÂści 24-50 litrĂłw i wydajnoÂści 310-450 litrĂłw na ssaniu. Do takiej sprĂŞÂżarki moÂżna by podpi¹Ì butlĂŞ o pojemnoÂści np. 80 litrĂłw. Wydaje mi siĂŞ Âże taki zestaw byÂł by wystarczajÂący. |
o tym pisze kolega...przepraszam kolege piotrka ale skad wiesz ze taki zestaw wystarczy??masz taki???slyszales to???moze sobie wymysliles????nie kolego nie wystarczy taki zestaw...ja mam wana z butla 200l 2 potezne tloki,silnik 3kw i sie nie wylancza jak maluje cos wiekszego...ale mam takie minimum bo cisnienie stale wmiare 3ma...i to sie nadaje,chociaz nie do konca jak widac jeszcze a wy tu piszecie o kompresorach 20-50l ze dadza rade...nie nie dadza tak jak i te pistolety za 40zl a jesli ktos uwaza inaczej to niech sobie robi co chce...kiedys sam chcialem kupic kompresorek 50l bo zaczynalem malowac u siebie wkoncu i chcialem cos na gora miesiac zeby zaczac bo roboty bylo to przy kasie jak powiedzialem po co mi on to mnie gosciu wysmial"rozesmial mi sie w oczy"i powiedzial ze spotkamy sie itak za 2 dni bo to sam plasttik i moze chodzic max 10min i 5h odpoczywac,inaczej sie zapali bo widzial juz takie przypadki wiec pozostawie co niektorych osob wypowiedzi bez komentarza....jedyne co moge powiedziec to ze jesli rowery kaski i inne to taki zestaw starczy,jesli auta to dobry sprzet sredniej jakosci chociaz by,nioe stac cie na pistolet za 500zl to nie bedzie cie stac na material zeby kupic za tysiaka na cale auto itak...lakiernictwo to drogi interes i jesli chcesz malowac zacznij od sprzetu...bo on sie zwraca...lepiej miec cos kilka lat za 1000zl niz co miesiac wydawac 100zl i po roku nie miec nic... |
|
|
|
 |
kadafi
|
Wysłany: 2011-07-28, 12:38
|
0
|
|
|
|
Nie nigdy negowaÂłem wiedzy Roberta a jedynie sposĂłb w jaki jÂą wyraÂża. Dla przykÂładu gugun, wyÂżej znakomicie zaprezentowaÂł jak idzie to wyraziĂŚ w sposĂłb konkretny i zarazem nikomu nie uwÂłaczajÂący/przeÂśmiewczy i to tyle.
Wiadomo ¿e jak chce siê myœleÌ o lakiernictwie jako Ÿródle dochodu (g³ównego czy te¿ dodatkowego) to niestety trzeba zainwestowaÌ - "z gówna bata nie ukrêcisz".
MyÂślĂŞ jednak Âże jak wÂłaÂśnie ktoÂś chce sporadycznie polakierowaĂŚ rower czy jakieÂś spoiler do auta raz na "ruski rok" to nie sÂądzĂŞ aby wydanie tys. PLNĂłw byÂło tu rozsÂądne (oczywiÂście nie zachĂŞcam do kupowania najtaĂąszego badziewia a odpowiedniego dobrania sprzĂŞtu do danych potrzeb).
Z drugiej strony mo¿e w³aœnie jak ktoœ uparty który kupi byle co poczuje pope³niony b³¹d na w³asnej skórze to szybciej zrozumie ¿e nie têdy droga - tak jest z reszt¹ w ka¿dej jednej dziedzinie ¿ycia .
Pozdrawiam i wiĂŞcej ÂżyczliwoÂści panowie |
|
|
|
 |
chudson
|
Wysłany: 2011-07-28, 14:00
|
0
|
|
|
|
Co wy macie takÂą awersjĂŞ do wszystkego co nie orginalne i drogie ? PrzypominajÂą mi sie czasy kiedy to szpanem byÂło mieĂŚ orginalne jeansy..... Popieram ,Âże do amatorskiego malowania od czasu do czasu, czy nawet jednokrotnego pomalowania caÂłego auta nie warto kupowaĂŚ mega sprzĂŞtu.
Od dwĂłch lat uÂżywam jakiegoÂś chiĂąskiego pistoleciku za ponad 100zÂł . pomalowaÂłem nim caÂłe auto, dwa motocykle, czĂŞsto jakieÂś mniejsze graty (wole pobrudziĂŚ pistolet niÂż sie mĂŞczyĂŚ pĂŞdzlem ) ostatnio przyczepkĂŞ samochodowÂą i sprzĂŞt bez problemu chodzi. OczywiÂście jakoÂściÂą nanoszonej powÂłoki nie dorĂłwnuje firmowym gunom ale nie przesadzajcie z stwierdzeniami ,Âże to jednorazĂłwki do niczego.
Tak jak wyÂżej napisano , do nauki malowania i nauki dbania i czyszczenia pistoletu poleciÂł bym chiĂąszczyznĂŞ.... jednak kaÂżdemu kto pytaj jakÂą wybraĂŚ odrazu mĂłwiĂŞ : loteria i przypadek decydujÂą o jakoÂści kaÂżdego egzemplarza i nie warto przepÂłacac bo czĂŞsto guny za 200zÂł to te same co za 100zÂł a sprzedajÂący (na allegro ) poprostu szuka naiwniaka.
Mam dwie sprĂŞzarki marketowÂą 24 litrowÂą ( przerobionÂą na 3fazy ) - kiedyÂś pomalowaÂłem niÂą poloneza i daÂła radĂŞ ale byÂło to malowanie ekstremalnie amatorskie przy uÂżyciu farby olejnej wiec o jakoÂści powÂłoki nie moÂżna sie wypowiadaĂŚ nawet .
Potem dokupiÂłem sprĂŞzarke 180l j60w za tysiÂąc zÂłotych , gdy trzeba spinam je razem i odpalam obie. Nie sprawdzaÂłem nigdy czy ciÂśnienie spada poniÂżej minimum , raz malowaÂłem tym zestawem auto caÂłe i problemĂłw nie byÂło.
UdzielajÂąc rady naleÂży braĂŚ pod uwagĂŞ kto o niÂą prosi ..... amator chcacy malowac amatorsko, amator zaczynajÂący lakierniĂŞ czy profesjonalista szukajÂący lepszego sprzĂŞtu !!!!!! |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-07-28, 15:40
|
0
|
|
|

|
chudson napisał/a: | Potem dokupiÂłem sprĂŞzarke 180l j60w za tysiÂąc zÂłotych | no i o tym mowa ze lepiej kupic stara uzywke niz nowe g*wno... a z tym polonezem pomalowanym olejna to bym sie tu nie chwalil wogole chudson napisał/a: | Od dwĂłch lat uÂżywam jakiegoÂś chiĂąskiego pistoleciku za ponad 100zÂł . pomalowaÂłem nim caÂłe auto, dwa motocykle, czĂŞsto jakieÂś mniejsze graty (wole pobrudziĂŚ pistolet niÂż sie mĂŞczyĂŚ pĂŞdzlem ) ostatnio przyczepkĂŞ samochodowÂą i sprzĂŞt bez problemu chodzi. | to wyobraz sobie jakbys suszyl juz dzisiaj 2 malowanie i zostalo ci jeszcze 1 auto 3elementy.wszystko w 1 dzien ile by ci wy3mal ten pistolet...???tydzien,max miesiac,potem by malowal jak taka stara k*rwa:) |
|
|
|
 |
raf379
|
Wysłany: 2011-07-28, 15:44
|
0
|
|
|
|
Robertlodz09 napisał/a: |
"Trolu" kol Raf379 |
aÂż tak CiĂŞ uraziÂł ten komentarz? wolisz siĂŞgaĂŚ do wyzwisk niÂż siĂŞ nad tym zastanowiĂŚ
tak trzymaj Profesjonalista w kaÂżdym calu |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2011-07-28, 21:51
|
0
|
|
|
|
Ludzie,ale przecieÂż to wszystko sprowadza siĂŞ do jednego wniosku:chcesz lakierowaĂŚ...nie,malowaĂŚ,amatorsko?Kup cokolwiek,bo to i tak lipa i loteria.I nie zawracaj... gÂłowy.Masz zamiar robiĂŚ to zarobkowo?Inwestuj.RzuĂŚ fajeczki,odstaw piwko,przestaĂą gwaÂłciĂŚ jednorĂŞkiego bandytĂŞ,a odkÂładaj na sprzĂŞt markowy.Albo weÂź go na raty. |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2011-07-29, 19:12
|
0
|
|
|
|
gungun pytaÂłem siĂŞ 2 lakiernikĂłw z wieloletnim doÂświadczeniem. Obaj twierdzili Âże maÂły kompresorek wystarczy do pomalowania 2-3 elementĂłw.
Kompresor o wydajnoœci 288 na ssaniu, wydajnoœÌ rzeczywist¹ bêdzie mia³ orientacyjnie ok 185-190 litrów. Katalogowo Air Gunsa AZ3 HTE2 bierze 120-200 litrów powietrza. Tak¿e teoretycznie taka sprê¿arka wystarczy.
Po za tym nie oszukujmy siĂŞ. JeÂżeli ktoÂś maluje po raz pierwszy w Âżyciu, to nawet pistoletem za 2000zÂł i sprĂŞÂżarkÂą za 3500zÂł nie pomaluje pierwszorzĂŞdnie.
ChoĂŚ zgodzĂŞ siĂŞ z tym Âże jestem amatorem i mogĂŞ siĂŞ myliĂŚ |
 |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-07-29, 19:50
|
0
|
|
|

|
Sw.Piotrek napisał/a: | Obaj twierdzili Âże maÂły kompresorek wystarczy do pomalowania 2-3 elementĂłw. | a jesli trafia sie 4 elementy??
Sw.Piotrek napisał/a: | Katalogowo Air Gunsa AZ3 HTE2 bierze 120-200 litrĂłw powietrza | wg mnie cos tu pomyliles...przy zalecanym cisnieniu ma wmiare stale zapotrzebowanie.... 120l to dolna granica-jak sobie jedziesz ponizej zalecanej normy..a tak tez idzie malowac z tym ze pomalu..
Sw.Piotrek napisał/a: | TakÂże teoretycznie taka sprĂŞÂżarka wystarczy. | teoretycznie tak z tym ze po roku wydajnosc jej spadnie zapewnie-zuzycie materialu
Sw.Piotrek napisał/a: | eÂżeli ktoÂś maluje po raz pierwszy w Âżyciu, to nawet pistoletem za 2000zÂł i sprĂŞÂżarkÂą za 3500zÂł nie pomaluje pierwszorzĂŞdnie.
| moze i nie ale bedzie mial baaaaaaaaaardzo mocno ulatwione zadanie,100 razy lepsza jakosc nanoszenia materialu,stale cisnienie,szerokosc strumienia i inne...czyli mniejsze prawdopodobienstwo zacieku,barana,zadmuchy pomiedzy elementami i inne...wejdz na youtube i poszukaj sobie filmikow jak maluja profesjonalisci i porownaj strumien i jakosc nanoszenia powloki do chinola
Sw.Piotrek napisał/a: | ChoĂŚ zgodzĂŞ siĂŞ z tym Âże jestem amatorem i mogĂŞ siĂŞ myliĂŚ | troche sie mylisz,ale jesli ci sie lakiernictwo spodoba to sam kiedys dojdziesz do tego.. |
|
|
|
 |
leviatanm
|
Wysłany: 2011-07-29, 23:12
|
0
|
|
|
|
Ja w Âżyciu nie trzymaÂłem pistoletu w rĂŞce.
Ale powoli kompletuje sprzĂŞt do lakiernictwa, poniewaÂż mi siĂŞ to spodobaÂło.
CzytajÂąc forum idĂŞ za wskazĂłwkami. KtoÂś pisaÂł Âże minimalna Âśrednica wĂŞÂża powinna wynosic 12mm wewnÂątrz - ja zaopatrzyÂłem siĂŞ w srednicĂŞ 14mm.
Pisaliscie Âże ma byc pistolet do podkladu i do lakieru osobny - tak teÂż zrobiÂłem (na poczÂątek chinole po 100zÂł) zobaczymy.... naucze sie trzymaĂŚ, czyÂściĂŚ wtedy pomysle o czyms droÂższym
Dzis przetestowaÂłem te wynalazki.
Dysza 1.7 i 1.3 i tak sie bawie uzupe³niaj¹c kubki wod¹ póki co, bawi³em sie regulowa³em itp. Wypsika³em z 5 litrów wody na pe³nej butli 9 barów i dopiero spad³o cisnienie do 6,5bara i w³¹czy³ siê kompresor...
Wydaje mi siĂŞ Âże z tym sprzĂŞtem mogĂŞ zaczynaĂŚ.
Nigdy nie kupiÂłbym sprĂŞzarki 25 czy 50 litrĂłw za 800zÂł.
moÂżna dorwaĂŚ porzÂądnÂą uÂżywanÂą niemieckÂą sprĂŞÂżarkĂŞ Kaesera czy tam boge, mahle za 1500zÂł i to jest juÂż coÂś warte.... |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2011-07-29, 23:20
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
leviatanm
|
Wysłany: 2011-07-29, 23:57
|
0
|
|
|
|
kaeser kt1500g bezolejowa z butlÂą 1500litrĂłw |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2011-07-30, 12:37
|
0
|
|
|

|
A ja sie pytaÂłem takÂże "lakiernikĂłw z wieloletnim doÂświadczeniem" i mi powiedzieli Âże zamiast kupowaĂŚ kompresor za 400zÂł i do tego pistolet za 100zÂł czy nawet wiecej to lepiej bedzie jak kupi siĂŞ waÂłek malarski i pomaluje siĂŞ samochĂłd tym waÂłkiem WaÂłek w komplecie z pojemnikiem kosztuje 15-25zÂł takÂże jak wiele moÂżna oszczĂŞdziĂŚ Prawie 500zÂł Takim "waÂłeczkiem" moÂżna nawet postaraĂŚ sie zrobiĂŚ "strukturke lakieru" tzw. "mocna pomaraĂącza" lub "sÂłabsza pomaraĂącza" Wszystko zaleÂży tylko od "doÂświadczenia ,wÂłasnego talentu i chĂŞci" Pozdrawiam!
ps. MoÂżesz kolego ÂŚw. Piotr napisaĂŚ gdzie ci lakiernicy pracujÂą w ÂŁodzi z ktĂłrymi rozmawiaÂłeÂś? Wystarczy Âże napiszesz ulice ,ciekaw jestem gdzie tacy pracujÂą w ÂŁodzi Rozumiem Âże oni takÂże pracujÂą na takich sprĂŞÂżarkach? Skoro je "polecajÂą" |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2011-07-30, 17:30
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2011-07-30, 23:14
|
0
|
|
|

|
Widze kolego Âże poznaÂłeÂś siĂŞ na tym Âże jestem "kiepskÂą baletnicÂą" Masz caÂłkowitÂą racje jestem "totalnym amatorem" ktĂłry jeszcze nie trzymaÂł Âżadnego pistoletu w rĂŞkach (nawet Srico za 40zÂł) Ale napisz mi gdzie w ÂŁodzi lakierujÂą w serwisie takÂą 24-litrowÂą sprĂŞÂżarkÂą ,w koĂącu to lakiernicy z wieloletnim doÂświadczeniem ci tak poradzili To wieloletnie doÂświadczenie to ile ? 5 ,10 ,15 czy moÂże 20 lat ? Czy wiecej? Wiesz tych co ja znam z min. 10-letnim doÂświadczeniem to odwracajÂą siĂŞ plecami na widok takich "kompresorĂłw" Pozdrawiam! |
|
|
|