Autor |
Wiadomo¶æ |
|
robert87
|
Wys³any: 2010-03-24, 22:48 pomoc w wyborze kompresorka
|
0
|
|
|
|
Witam, na poczatku chcialem uprzedzic ze nie jestem lakiernikiem a amatorem ktory chcial by zaczac przygodê z malowaniem, niekoniecznie samochodow a malych elementów, tynku, p³otu itp . i Teraz moja prosba jaki sprzêt polecacie z ww sprzetów bo mam maly dylemat i prosil bym o fachow± pomoc..... a zastanawiam sie pomiêdzy kompresorkiem ExPo a black&decker z tych aukcji
http://www.allegro.pl/ite...zarka_50_l.html
a tym wlasnie ExPo
http://www.allegro.pl/ite..._gwarancja.html
jak jest z jako¶ci± i trwa³o¶ci± ww sprzêtów i czy w ogole nadaja sie do malowania...czytalem posty odnosnie ExPo na forum i sa to dosc pochlebne opinie ale nic nie znalazlem na temat blacka wiec ostatecznie prosze o doradzenie w co sie zaopatrzyc pozdr i czekam na odpowiedz |
|
|
|
|
ADHD 85
|
Wys³any: 2010-04-04, 08:54
|
0
|
|
|
ADHD 85
|
Moim zdaniem najbardziej trwala jest Airpress ale droga , tansze a tez niez³e s± sprezarki Metabo |
|
|
|
|
ADHD 85
|
Wys³any: 2010-04-04, 08:56
|
0
|
|
|
ADHD 85
|
Moim zdaniem Metabo s± lepsze ni¿ Black&Decker o ExPo nic nie wiem |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2010-04-04, 09:25
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
robert87,
Twoje porównanie nie jest trafione.
Black jest jednot³okowy o s³abej wydajnosci a expo ma dwa t³oki i wydajnosc juz wystarczaj±c±.
Wiêc co by tu porównywac?
Do zabawy black a do lakierowania expo. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
gizbern
|
Wys³any: 2010-04-09, 18:53
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 99 Sk±d: Czêstochowa-Poland
|
Ten EXPO te¿ jest tylko do zabawy,je¶li EXPO to 3-t³okowy z wydajno¶ci± 400l/min.
By³o sporo o tym na forum. |
|
|
caci
|
Wys³any: 2010-04-09, 19:46
|
0
|
|
|
|
True, ja mam 3t³okowy i po kilkanastu autach stwierdzam, ¿e swietnie sie sprawuje. Podczas malowania wiecej odpoczywa ni¿ nabija nawet przy wymagaj±cym pistolecie hvlp. Ale my¶le ¿e i ten dwut³okowy da rade do amatorskiego malowania. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2010-04-09, 20:12
|
0
|
|
|
|
gizbern napisa³/a: | Ten EXPO te¿ jest tylko do zabawy,je¶li EXPO to 3-t³okowy z wydajno¶ci± 400l/min.
By³o sporo o tym na forum. |
Masz racje ze 3 t³okowy.
Ja odpisa³em zgodnie z cenami w których oscylowa³ przedmowca.
Ten 2 t³okowy tez starczy robert87 napisa³/a: | nie jestem lakiernikiem a amatorem ktory chcial by zaczac przygodê |
bo do profesjonalnego malowania d³u¿sza droga wiec Cytat: | By³o sporo o tym na forum. | nie o tym by³o na forum.
Bo id±c dalej to jaki sens kupowac jakies expo skoro juz za 3000 mozna kupic cos wartosciowego.
To tylko przyk³ad jak doradzaj±c ³atwo wpasc w przepasc cenow± i doradzac 2krotnie drozszy sprzet.
Ale zamiar jak najbardziej zrozumia³y. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
|
gizbern
|
Wys³any: 2010-04-09, 20:42
|
0
|
|
|
|
Cytat: | nie o tym by³o na forum.
Bo id±c dalej to jaki sens kupowac jakies expo skoro juz za 3000 mozna kupic cos wartosciowego.
To tylko przyk³ad jak doradzaj±c ³atwo wpasc w przepasc cenow± i doradzac 2krotnie drozszy sprzet.
Ale zamiar jak najbardziej zrozumia³y. |
Nie kosztuje 3k tylko 1,5k.
Trochê niewygodnie siê pracuje,je¶li wydajno¶æ kompresora jest taka sama jak zapotrzebowanie pistoletu.
Tutaj kolega testowa³ EXPO: http://lakierowanko.info/...&highlight=expo |
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2010-04-09, 21:08
|
0
|
|
|
|
gizbern napisa³/a: | Nie kosztuje 3k tylko 1,5k. |
Tak samo jak expo 2 t³okowe kosztuje 800 a nie 1500.
Ja Ciebie doskonale rozumiem, ale czy Ty mnie????
Czy ja pisze po japonsku??? sajonara. |
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2011-07-19, 22:19
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 638 Sk±d: £ód¼
|
Zamierzam kupiæ kompresor i by³ bym wam wdziêczny za doradzenie który wybraæ. Piszê w tym temacie poniewa¿ nie widzê sensu zak³adaæ kolejnego tematu o tym samym.
Nie zamierzam wiele malowaæ. Tak wiêc chcê zakupiæ tani± sprê¿arkê. G³ównie bra³em pod uwagê EUROCRAFT-a o pojemno¶ci 50 litrów z silnikiem o mocy 2,6 kW-3,6 KM. Ma on na "ssaniu" 206 litrów na minutê. Nie wiem ile na "wypluwaniu". Jednak o ile siê nie mylê jest to jeden z najwydajniejszych tanich kompresów. Niestety i tak do takiego kompresora móg³bym podpi±æ tylko pistolet o ma³ym zapotrzebowaniu na powietrze (czyli jaki¶ LVLP). Chcia³em po jakim¶ czasie zakupiæ Air Gunsa AZ3 HTE 2 - czyta³em o nim pochlebne opinie. Niestety pod ten kompresor Eurocraft-a nie móg³bym podpi±æ Air Gunsa. W sumie to za bardzo nie przeszkadza³o... jednak mam teraz mo¿liwo¶æ kupiæ za do¶æ dobre pieni±dze kompresor Airpress o pojemno¶ci 24 litrów, ale z wydajnym silnikiem o mocy 2KM. Silnik ten zasysa 310 litrów a wypluwa 200 litrów powietrza. Tak¿e pod niego móg³bym podpi±æ lepszy pistolet np. Air Gunsa AZ3 HTE 2.
Teraz nie wiem co wybraæ. Czy lepiej kupiæ "s³absz±" 50-tkê, czy wydajniejszego Airpressa z mniejszym 24 litrowym zbiornikiem.
By³ bym wdziêczny gdyby¶cie doradzili mi co jest lepsze, trwalsze itp. Aha, na tego Airpressa musia³ bym siê w miarê szybko zdecydowaæ, a Eurocraft mo¿e poczekaæ. |
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2011-07-29, 17:59
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
gizbern
|
Wys³any: 2011-07-29, 18:11
|
0
|
|
|
|
Napisz w jakim czasie nabija butle od 0 do wy³±czenia kompresora i jakie jest max ci¶nienie,to obliczymy. |
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-07-29, 18:41
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
stawiam na max 160l/min efektownej |
|
|
|
|
kropen16
|
Wys³any: 2011-07-29, 21:06
|
0
|
|
|
Przemo
Pomóg³: 11 razy Posty: 324 Sk±d: MKW
|
mialem go. on ma 160 na ssaniu. <calom butle 50 l od 0 do 8 barow bije w 3 minuty <porazka jakas> |
|
|
|
|
gizbern
|
Wys³any: 2011-07-30, 05:51
|
0
|
|
|
|
Czyli wydajno¶æ efektywna na wyj¶ciu to jakie¶ 133l/min.Bardzo ma³o |
|
|
kropen16
|
Wys³any: 2011-07-30, 09:53
|
0
|
|
|
Przemo
|
gizbern, chyba jeszcze mniej. mialem tez 25 l i butle dbijala w 60 sek. <marketowa ale sie rozsypala. teraz ajde na dwuch tloczkach> |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2011-07-30, 11:24
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Te sprê¿areczki maja w³a¶nie tak± "pote¿n± wydajno¶æ" na wyj¶ciu Tak¿e gratuluje zakupu "nowemu nabywcy" i ¿yczê "owocnej pracy" A jaki do tego kompresora kolega zakupi pistolet lakierniczy? Mo¿e to Srico za 40z³ który to proponowa³ innemu koledze w innym temacie Z pewno¶ci± bedzie to doskona³y wybór i odpowiedni do tego "super efektywnego kompresora" Pozdrawiam!
ps. Ale widze po opisie ¿e wraz z tym kompresorem otrzymaæ mozna ca³y zestaw który zawiera równie¿ wysokiej jako¶ci pistolet lakierniczy Tak¿e jeszcze raz gratuluje tej jedynej s³usznej decyzji Przyznam sie ¿e najbardziej to zazdroszcze tego wê¿a spiralnego który jest w tym zestawie |
|
|
|
|
kropen16
|
Wys³any: 2011-07-30, 11:57
|
0
|
|
|
Przemo
|
Robertlodz09, nie chce komentowac ale zapytam jakie byly twoje poczatki? miales odrazu amrkowy sprzet? jasne ze nie. kazdy od czegos musi zaczac. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-07-30, 16:26
|
0
|
|
|
|
kropen16 napisa³/a: | Robertlodz09, nie chce komentowac ale zapytam jakie byly twoje poczatki? miales odrazu amrkowy sprzet? jasne ze nie. kazdy od czegos musi zaczac. | przestan kropenek tu madralowac juz |
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2011-07-30, 16:34
|
0
|
|
|
|
Zupe³nie pust± butlê nabija w 1 minutê i 44 sekundy. Butla 24 litry. Niech mi kto¶ z was napisze jak z tego obliczyæ wydajno¶æ. |
_________________ http://niezalezna.pl/
|
|
|
|
|
gizbern
|
Wys³any: 2011-07-30, 16:38
|
0
|
|
|
|
Przy za³o¿eniu ¿e pompuje do 8bar wychodzi ¿e wydajno¶æ efektywna na wyj¶ciu to 110l/min.Bardzo malutko |
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2011-07-30, 16:40
|
0
|
|
|
|
Tak napompowa³ do 8 bar. Trochê lec± w gumê z tymi parametrami. Teraz nabi³ butlê po raz 8-my. Mo¿e siê rozrusza... gizben napisz mi jak siê oblicza t± wydajno¶æ. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-07-30, 16:47
|
0
|
|
|
|
ja ci powiem jak to obliczyc...gunsik ma 220l/min czyli minute malujesz 2 odpoczywasz ale co tam na poczatek wystarczy...z tym ze musisz zdarzyc caly element obmalowac w ciagu minuty i poczekac i wtedy 2.. no a maske w polowie odpoczynek.... jak podlaczysz do niej pistolet to bedzie tak PPPPPSSSSssssssssssyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyT i koniec powietrza:) |
|
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2011-07-30, 16:49
|
0
|
|
|
|
Dziêki gungun za radê. Co ja poradzê na to ¿e lec± w gumê z tymi parametrami. Nadal by³ bym wdziêczny gdyby kto¶ mi napisa³ jak siê oblicza wydajno¶æ sprê¿arki. |
|
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-07-30, 16:52
|
0
|
|
|
|
no leca w kulki leca....ale dlatego ze oni sami nie wiedza wiesz...bo za kazdym razem moze byc inna wydajnosc przy kazdym wlaczeniu no a za rok jak juz sie lekko zuzyje to moze miec 70l/min ja bym ci napisal ale z matematyki nigdy nie bylem orlem...dla mnie poprostu albo daje rade albo nie:) |
|
|
|
|
gizbern
|
Wys³any: 2011-07-30, 17:14
|
0
|
|
|
|
gugun, Jak nie masz nic konkretnego do powiedzenia to lepiej siê nie wypowiadaj.Przeczyta³em kilka twojch postów i s± ¿enuj±ce,pzdr |
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-07-30, 17:34
|
0
|
|
|
|
gizbern napisa³/a: | gugun, Jak nie masz nic konkretnego do powiedzenia to lepiej siê nie wypowiadaj.Przeczyta³em kilka twojch postów i s± ¿enuj±ce,pzdr | poprostu pisze jak jest....maluje juz ladnych pare lat i wiem doskonale co sie nada a co nie...wiec moja odpowiedz jest bardzo konkretna i na temat...PPPPPSSSSssssssssssyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyT i koniec powietrza:) wszystko i na temat,nic dodac nic ujac...a mysle ze kolega po uruchomieniu nowego cacuszka i podlaczeniu do niego pistoletu lub oczekiwaniu 2 min az nabije 24l doszedl do tego samego wniosku... |
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2011-07-30, 18:38
|
0
|
|
|
|
Popio³em do kompresorka pistolet z zestawu. Na oko jest to pistolet HP. Ustawi³em ci¶nienie na 2 bary. Gdy kompresor pracuje to powietrze wcale tak szybko z niego nie ucieka. Zderzaki powinno siê daæ pomalowaæ. Gorzej by³o by z du¿± mask± czy dachem. |
|
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2011-07-30, 22:22
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Kolego Kropen16 musze siê tu przyznaæ ¿e moje pocz±tki siêgaja 1992r. ,wtedy jak zaczyna³em jako uczeñ-pomocnik lakiernika to mia³em na tzw. starcie kompresor ASPA 3J60 oraz pistolety CHS Lakiernik mia³ ju¿ do pracy pistolet Sata Nikt wtedy nie s±dzi³ ¿e "technika" pójdzie tak do przodu ¿e do "malowania" wystarczy kompresorek 24-litrowy o rzeczywistej wydajno¶ci 80-130 litrów Pozdrawiam! |
|
|
|
|
kropen16
|
Wys³any: 2011-07-31, 10:29
|
0
|
|
|
Przemo
|
Robertlodz09, to miales fajne poczatki. tylkoz e ta sata troche stara byla ale jak napisales technika poszla do przodu:spoko: |
|
|
|
|
gall
|
Wys³any: 2011-07-31, 19:05
|
0
|
|
|
|
gizbern napisa³/a: | Przy za³o¿eniu ¿e pompuje do 8bar wychodzi ¿e wydajno¶æ efektywna na wyj¶ciu to 110l/min.Bardzo malutko |
Hmm...
8bar
24litry
z tego wychodzi, ¿e do zbiornika wchodzi 8*24=192litry spr. pow.
Zak³adaj±c, ¿e 1 bar to ci¶nienie atmosferyczne.
Dalej...
192litry ³aduje przez 1min i 44sek. czyli 104 sekundy
... a teraz tylko przeliczyæ ile to bêdzie litrów na 60 sekund
Wychodzi 110,77l/min(60s)
To chyba tak siê liczy
PS. Noszê siê z zamiarem zakupu podobnego demona wydajno¶ci. |
|
|
|
|
kropen16
|
Wys³any: 2011-07-31, 19:19
|
0
|
|
|
Przemo
|
inaczej sie liczy przy temacie expo jest napisane chyba czasxcisnieniexpojemnosc butli jakos tak i podzielic rpzez 60 sekunt. nie chce mi sie szukac. |
|
|
|
|
gall
|
Wys³any: 2011-07-31, 19:27
|
0
|
|
|
|
Ci±gn±c temat dalej...
... Ten kompresor z linka powy¿ej ma silnik tylko 1,5kW, a upatrzy³em sobie kompresorek z silnikiem 2,5kW:
http://www.powermat.com.p...min-2500-w.html
... i teraz pytanie czy mo¿na uwierzyæ w podane tam dane:
24litry - to raczej prawda
206l/min - i tego z obrazka nie odgadnê
2,5kW - moc silnika, oby
czasu nabijania nie podaj±
Leci to jak powy¿ej tylko w drug± stronê:
192litry nabity do pe³na
206litrów na minutê, czyli w pe³nym zbiorniku nawet 206 litrów nie ma.
Nawet jak wydajno¶æ bêdzie 206 litrów to kompresor no stop bêdzie ³adowa³ - a¿ zdechnie z przegrzania.
£adowaæ powinien od pustej do maxa 55,92sekundy. |
|
|
|
|
leviatanm
|
Wys³any: 2011-07-31, 19:34
|
0
|
|
|
|
chyba nie wie¿ysz w te 200l/m ?
NIE REALNE jest aby taki jeden malutki t³oczek mia³ tak± wydajno¶æ..... |
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2011-07-31, 19:45
|
0
|
|
|
|
gall przed zakupem samemu sprawd¼ jak± ma wydajno¶æ rzeczywist±. Ja zdecydowa³em siê na Airpressa bo mia³ mieæ 310 na ssaniu... jak± ma wydajno¶æ rzeczywist± mo¿na zobaczyæ powy¿ej. Choæ dzisiaj wyplu³ 113 litrów :P |
|
|
|
|
|
gall
|
Wys³any: 2011-07-31, 19:53
|
0
|
|
|
|
kropen16 napisa³/a: | inaczej sie liczy przy temacie expo jest napisane chyba czasxcisnieniexpojemnosc butli jakos tak i podzielic rpzez 60 sekunt. nie chce mi sie szukac. |
No w³a¶nie tak siê liczy:
gorzalinek napisa³/a: | Ja np mam taki kompresor i moj expo pompuje mi na zaworze ustawionym na 8 bar w 96 sekund wiec jestem zadowolony bo wychodzi
8x50l = 400
400/96 = 4.16
4.16x60 s = 250 l/min
WIec mysle ze jak na 825 z przesylka i pelnym dostepem do czesci zamiennych i 2 letnia gwarancja to nie jest zle tymbardziej ze to kompresor 230v teraz nastepnym zakupem jak troche z kasa podbije bedzie expo 110 l na sile |
|
|
|
|
|
gall
|
Wys³any: 2011-07-31, 19:59
|
0
|
|
|
|
Sw.Piotrek napisa³/a: | gall przed zakupem samemu sprawd¼ jak± ma wydajno¶æ rzeczywist±. Ja zdecydowa³em siê na Airpressa bo mia³ mieæ 310 na ssaniu... jak± ma wydajno¶æ rzeczywist± mo¿na zobaczyæ powy¿ej. Choæ dzisiaj wyplu³ 113 litrów :P |
Ale jak to sprawdziæ? To firma z po³udnia, a ja z pó³nocy jestem przecie¿ nie pojadê na drugi koniec Polski.
Tak czy inaczej to dajesz radê malowaæ. A mam poprawki lakiernicze do zrobienia i kilka pytañ do Ciebie.
1. Jaki masz pistolet? Z super zestawu za 50pln z ropownic±? Ze zdjêcia wynika, ¿e tak.
2. Jaka dysza?
3. Kompresor ca³y czas siê poci? Ile czasu malujesz bez przerwy?
4. Jako¶æ malowania jest zadowalaj±ca? |
|
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2011-07-31, 20:09
|
0
|
|
|
|
Mam go od paru dni jeszcze nie u¿ywa³em go do malowania. Choæ dzisiaj kolejne dwie osoby potwierdzi³y ¿e z takim kompresorem da siê malowaæ. Pistolet mam z "super zestawu" + jaki¶ inny nowy + 2 inne stare Czy da siê tym malowaæ postaram siê sprawdziæ w ci±gu miesi±ca.
Co do trzeciego. Podpi±³em pod kompresor pistolet z "super zestawu". Ci¶nienie ustawi³em na 2 bary. Patrz±c na to jak ucieka powietrze podczas pracy kompresora wydaje siê ¿e da siê tym pomalowaæ nie za du¿y element. Choæ o dachu czy du¿ej masce trzeba zapomnieæ.
Co do wydajno¶ci. Posprawdzaj w okolicznych sklepach czy marketach jak± maj± wydajno¶æ rzeczywist± maj± inne kompresorki. Teraz kupuj±c kompresor w³a¶nie to bym posprawdza³. A nu¿ jaki¶ ma przyzwoit± wydajno¶æ rzeczywist±. |
|
|
|
|
|
gall
|
Wys³any: 2011-07-31, 20:17
|
0
|
|
|
|
W marketach teraz promocji w mojej okolicy nie ma, a jedyny kompresor 24l jest za 880pln z Metabo - sprzedawca od razu zeznaje, ¿e do malowania to siê mo¿e nie nadaæ. Producent podaje 240l/min teoretycznie i 100l/min efektywnie - bez ¶ciemy . Silnik 1,5kW, 24l, 8bar, 1 cylinder ma³y jak wszêdzie.
Jest kto¶ z Zawiercia na forum?????
|
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-07-31, 20:42
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
gall napisa³/a: | Producent podaje 240l/min teoretycznie i 100l/min efektywnie - bez ¶ciemy | Bo to Metabo,firma,która siê szanuje i nie wciska kitu,jak inni,byle tylko sprzedaæ. |
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2011-07-31, 20:44
|
0
|
|
|
|
Poszed³em sprawdziæ jak mój kompresorek poradzi sobie z drugim pistoletem. Wcze¶niej testowa³em kompresorek z pistoletem z "super zestawu". Jest to prawdopodobnie pistolet HP z dysz± "3". Do tego pistoletu mój kompresorek jest trochê za s³aby. Teraz podpi±³em inny pistolet prawdopodobnie te¿ HP ale z dysz± "1.5". Ci¶nienie ustawi³em na ciut ponad 2 bary. Kompresor z tym pistoletem wyrabia siê bez problemu. Nawet ciut zwiêksza ci¶nienie w butli |
|
|
|
|
|
gall
|
Wys³any: 2011-07-31, 20:51
|
0
|
|
|
|
Sw.Piotrek napisa³/a: | (...) Wcze¶niej testowa³em kompresorek z pistoletem z "super zestawu". Jest to prawdopodobnie pistolet HP z dysz± "3". Do tego pistoletu mój kompresorek jest trochê za s³aby. Teraz podpi±³em inny pistolet prawdopodobnie te¿ HP ale z dysz± "1.5". Ci¶nienie ustawi³em na ciut ponad 2 bary. Kompresor z tym pistoletem wyrabia siê bez problemu. Nawet ciut zwiêksza ci¶nienie w butli |
3mm - to takie wielkie dyszê s±?? Zwykle super zestawy maj± dyszê 1,5mm. Z tego wnioskujê, ¿e kompresor non stop nabija w nieskoñczono¶æ. Uwa¿aj bo siê przegrzeje i silnik albo sprê¿arka padnie. Pytanie czy w instrukcji napisali ile czasu max mo¿na j± ¿y³owaæ? |
|
|
|
|
kropen16
|
Wys³any: 2011-07-31, 21:00
|
0
|
|
|
Przemo
|
ja kiedys robilem test swojej z ciekawosci:D chodzila 4 godziny bez przerwy i silnik prawie zimny a cylinder grzal sie jak cholera przez pierwsze 20 min a potem juz byl taki ze mozna reka dotknac.<marketowa sprezarka 24l:D nie bijcie za to co napisalem > |
|
|
|
|
gall
|
Wys³any: 2011-07-31, 21:06
|
0
|
|
|
|
kropen16 napisa³/a: | ja kiedys robilem test swojej z ciekawosci:D chodzila 4 godziny bez przerwy i silnik prawie zimny a cylinder grzal sie jak cholera przez pierwsze 20 min a potem juz byl taki ze mozna reka dotknac.<marketowa sprezarka 24l:D nie bijcie za to co napisalem > |
Znam przypadek, gdzie taka sprê¿areczka by³a u¿yta do du¿ego malowania i zaworki siê ponoæ poprzepala³y. |
|
|
|
|
kropen16
|
Wys³any: 2011-07-31, 21:13
|
0
|
|
|
Przemo
|
tam jest kawalek blachy grubosci 1mm ktora odgina sie lub dogina zaleznie od pozycji tloka:D to jest MADE IN CHINA tam jest wszytko mozliwe. |
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2011-07-31, 21:21
|
0
|
|
|
|
gall napisa³/a: | 3mm - to takie wielkie dyszê s±?? Zwykle super zestawy maj± dyszê 1,5mm. Z tego wnioskujê, ¿e kompresor non stop nabija w nieskoñczono¶æ. Uwa¿aj bo siê przegrzeje i silnik albo sprê¿arka padnie. Pytanie czy w instrukcji napisali ile czasu max mo¿na j± ¿y³owaæ? |
Mój w/g instrukcji mo¿e pracowaæ przez 18 minut na ka¿de 60 minut. Lub inaczej, pracuje 18 minut i odpoczywa 42 minuty. Po za tym od biedy mo¿na go czym¶ dodatkowo sch³adzaæ.
Jak by na to nie patrzeæ taki czas ci±g³ej pracy starczy na ka¿d± kolejn± warstwê lakieru.
Muszê teraz skombinowaæ jaki¶ pistolet LVLP z dysz± np. 1.3-1.4 i sprawdziæ jak mój kompresor bêdzie siê przy niej wyrabia³. |
|
|
|
|
|
gall
|
Wys³any: 2011-07-31, 21:21
|
0
|
|
|
|
kropen16 napisa³/a: | tam jest kawalek blachy grubosci 1mm ktora odgina sie lub dogina zaleznie od pozycji tloka:D to jest MADE IN CHINA tam jest wszytko mozliwe. |
Takie blaszki s± chyba we wszystkich t³okowych sprê¿arkach. Nawet firmowych. |
|
|
|
|
gall
|
Wys³any: 2011-07-31, 21:33
|
0
|
|
|
|
Sw.Piotrek napisa³/a: |
Muszê teraz skombinowaæ jaki¶ pistolet LVLP z dysz± np. 1.3-1.4 i sprawdziæ jak mój kompresor bêdzie siê przy niej wyrabia³. |
Te¿ siê nad LVLP zastanawiam, ale to ju¿ drugie tyle co na sprê¿arkê trzeba daæ. |
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2011-07-31, 23:03
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-07-31, 23:25
|
0
|
|
|
|
Sw.Piotrek napisa³/a: | 390 litrów na ssaniu. |
260 l/min
Zawsze odlicz 1/3 na straty i wynik niewiele bêdzie odbiega³ od prawdziwej wydajno¶ci.
Najciekawsze jest to ¿e na tym pierwszym kompresorze pracowa³em przez 5-6 lat.
Calaki róznej wielko¶ci, omega b lakierowana w z³oty met pistoletem z brico za 49 zl.
Tylko ona, bo krautzberger siê skoñczy³ a to by³ makowy gun o niebo bij±cy satê z tamtych czasów.
Sprê¿arka 24 litry hula³a na nim a on nie stwarza³ problemów z zapotrzebowaniem na powietrze.
To tak w nawi±zaniu do tematu, bo widzê ¿e ostro jedziecie z tym mega problemem.
Wiêc skoro ja mog³em zestawem sprê¿arka jak z pierwszego linku i sico rp lakierowaæ z 5 lat, to nie widzê dlaczego by teraz co¶ mia³o sie zmienic i taki zestaw by nie mia³ prawa bytu????
2t³okowiec z drugiego linku to juz fajna sprawa dla poczatkuj±cego lakiernika.
Obie maj± swoje minusy i do normalnej pracy siê nie nadaj±, ale przecie¿ nie o takiej pracy teraz tu rozmawiacie.
Popatrzcie na fotkê.
Pobo¿nym ¿yczeniem w³a¶cicieli takich ma³ych sprê¿arek wysoko obrotowych jest taka w³asnie woda bez oleju spuszczana ze zbiornika.
Nie spotka³em jeszcze lepszej, sprawniejszej sprê¿arki ni¿ ta z fotki.
Jeszcze jest moja, ale to siê zmieni, bo zakupi³em now± 200 litrow± o mocy 4 kW a wydajno¶ci chyba mniejszej niz ta co mam w tej chwili - niestety tak wysz³o po zakupie. |
|
|
|