Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
robert87
Wysłany: 2010-03-24, 22:48   pomoc w wyborze kompresorka
0
UP DOWN

Witam, na poczatku chcialem uprzedzic ze nie jestem lakiernikiem a amatorem ktory chcial by zaczac przygodĂŞ z malowaniem, niekoniecznie samochodow a malych elementĂłw, tynku, pÂłotu itp . i Teraz moja prosba jaki sprzĂŞt polecacie z ww sprzetĂłw bo mam maly dylemat i prosil bym o fachowÂą pomoc..... a zastanawiam sie pomiĂŞdzy kompresorkiem ExPo a black&decker z tych aukcji

http://www.allegro.pl/ite...zarka_50_l.html

a tym wlasnie ExPo

http://www.allegro.pl/ite..._gwarancja.html

jak jest z jakoÂściÂą i trwaÂłoÂściÂą ww sprzĂŞtĂłw i czy w ogole nadaja sie do malowania...czytalem posty odnosnie ExPo na forum i sa to dosc pochlebne opinie ale nic nie znalazlem na temat blacka wiec ostatecznie prosze o doradzenie w co sie zaopatrzyc pozdr i czekam na odpowiedz

ADHD 85 
Wysłany: 2010-04-04, 09:54   
0
UP DOWN
ADHD 85

Moim zdaniem najbardziej trwala jest Airpress ale droga , tansze a tez niezÂłe sÂą sprezarki Metabo

ADHD 85 
Wysłany: 2010-04-04, 09:56   
0
UP DOWN
ADHD 85

Moim zdaniem Metabo sÂą lepsze niÂż Black&Decker o ExPo nic nie wiem

Lackdoctor 
Wysłany: 2010-04-04, 10:25   
0
UP DOWN

robert87,
Twoje porĂłwnanie nie jest trafione.
Black jest jednotÂłokowy o sÂłabej wydajnosci a expo ma dwa tÂłoki i wydajnosc juz wystarczajÂącÂą.
WiĂŞc co by tu porĂłwnywac?
Do zabawy black a do lakierowania expo.

gizbern 
Wysłany: 2010-04-09, 19:53   
0
UP DOWN

Ten EXPO teÂż jest tylko do zabawy,jeÂśli EXPO to 3-tÂłokowy z wydajnoÂściÂą 400l/min.
ByÂło sporo o tym na forum.

caci 
Wysłany: 2010-04-09, 20:46   
0
UP DOWN

True, ja mam 3tÂłokowy i po kilkanastu autach stwierdzam, Âże swietnie sie sprawuje. Podczas malowania wiecej odpoczywa niÂż nabija nawet przy wymagajÂącym pistolecie hvlp. Ale myÂśle Âże i ten dwutÂłokowy da rade do amatorskiego malowania.

Lackdoctor 
Wysłany: 2010-04-09, 21:12   
0
UP DOWN

gizbern napisał/a:
Ten EXPO teÂż jest tylko do zabawy,jeÂśli EXPO to 3-tÂłokowy z wydajnoÂściÂą 400l/min.

Masz racje ze 3 tÂłokowy.
Ja odpisaÂłem zgodnie z cenami w ktĂłrych oscylowaÂł przedmowca.
Ten 2 tÂłokowy tez starczy
robert87 napisał/a:
nie jestem lakiernikiem a amatorem ktory chcial by zaczac przygodĂŞ

bo do profesjonalnego malowania dÂłuÂższa droga wiec
Cytat:
nie o tym byÂło na forum.
Bo idÂąc dalej to jaki sens kupowac jakies expo skoro juz za 3000 mozna kupic cos wartosciowego.
To tylko przykÂład jak doradzajÂąc Âłatwo wpasc w przepasc cenowÂą i doradzac 2krotnie drozszy sprzet.
Ale zamiar jak najbardziej zrozumiaÂły. :spoko:

gizbern 
Wysłany: 2010-04-09, 21:42   
0
UP DOWN

Cytat:
nie o tym byÂło na forum.
Bo idÂąc dalej to jaki sens kupowac jakies expo skoro juz za 3000 mozna kupic cos wartosciowego.
To tylko przykÂład jak doradzajÂąc Âłatwo wpasc w przepasc cenowÂą i doradzac 2krotnie drozszy sprzet.
Ale zamiar jak najbardziej zrozumiaÂły. :spoko:

Nie kosztuje 3k tylko 1,5k.
Trochê niewygodnie siê pracuje,jeœli wydajnoœÌ kompresora jest taka sama jak zapotrzebowanie pistoletu.
Tutaj kolega testowaÂł EXPO: http://lakierowanko.info/...&highlight=expo

Lackdoctor 
Wysłany: 2010-04-09, 22:08   
0
UP DOWN

gizbern napisał/a:
Nie kosztuje 3k tylko 1,5k.

Tak samo jak expo 2 tÂłokowe kosztuje 800 a nie 1500.
Ja Ciebie doskonale rozumiem, ale czy Ty mnie????
Czy ja pisze po japonsku??? sajonara.

Sw.Piotrek 
Wysłany: 2011-07-19, 23:19   
0
UP DOWN

Zamierzam kupiĂŚ kompresor i byÂł bym wam wdziĂŞczny za doradzenie ktĂłry wybraĂŚ. PiszĂŞ w tym temacie poniewaÂż nie widzĂŞ sensu zakÂładaĂŚ kolejnego tematu o tym samym.
Nie zamierzam wiele malowaÌ. Tak wiêc chcê zakupiÌ tani¹ sprê¿arkê. G³ównie bra³em pod uwagê EUROCRAFT-a o pojemnoœci 50 litrów z silnikiem o mocy 2,6 kW-3,6 KM. Ma on na "ssaniu" 206 litrów na minutê. Nie wiem ile na "wypluwaniu". Jednak o ile siê nie mylê jest to jeden z najwydajniejszych tanich kompresów. Niestety i tak do takiego kompresora móg³bym podpi¹Ì tylko pistolet o ma³ym zapotrzebowaniu na powietrze (czyli jakiœ LVLP). Chcia³em po jakimœ czasie zakupiÌ Air Gunsa AZ3 HTE 2 - czyta³em o nim pochlebne opinie. Niestety pod ten kompresor Eurocraft-a nie móg³bym podpi¹Ì Air Gunsa. W sumie to za bardzo nie przeszkadza³o... jednak mam teraz mo¿liwoœÌ kupiÌ za doœÌ dobre pieni¹dze kompresor Airpress o pojemnoœci 24 litrów, ale z wydajnym silnikiem o mocy 2KM. Silnik ten zasysa 310 litrów a wypluwa 200 litrów powietrza. Tak¿e pod niego móg³bym podpi¹Ì lepszy pistolet np. Air Gunsa AZ3 HTE 2.
Teraz nie wiem co wybraĂŚ. Czy lepiej kupiĂŚ "sÂłabszÂą" 50-tkĂŞ, czy wydajniejszego Airpressa z mniejszym 24 litrowym zbiornikiem.
ByÂł bym wdziĂŞczny gdybyÂście doradzili mi co jest lepsze, trwalsze itp. Aha, na tego Airpressa musiaÂł bym siĂŞ w miarĂŞ szybko zdecydowaĂŚ, a Eurocraft moÂże poczekaĂŚ.

Sw.Piotrek 
Wysłany: 2011-07-29, 18:59   
0
UP DOWN

Kupi³em wczoraj tego Airpessa - http://www.airpress.nl/pr...&ProductID=3417 Na ssaniu ma 310 litrów, wydajnoœÌ teoretyczna w/g instrukcji to 230 litrów.
Czy móg³by mi ktoœ napisaÌ jak obliczyÌ wydajnoœÌ rzeczywist¹ :?:

gizbern 
Wysłany: 2011-07-29, 19:11   
0
UP DOWN

Napisz w jakim czasie nabija butle od 0 do wy³¹czenia kompresora i jakie jest max ciœnienie,to obliczymy.

gugun 
Wysłany: 2011-07-29, 19:41   
0
UP DOWN

stawiam na max 160l/min efektownej

kropen16 
Wysłany: 2011-07-29, 22:06   
0
UP DOWN
Przemo

mialem go. on ma 160 na ssaniu. <calom butle 50 l od 0 do 8 barow bije w 3 minuty <porazka jakas>

gizbern 
Wysłany: 2011-07-30, 06:51   
0
UP DOWN

Czyli wydajnoœÌ efektywna na wyjœciu to jakieœ 133l/min.Bardzo ma³o :nie:

kropen16 
Wysłany: 2011-07-30, 10:53   
0
UP DOWN
Przemo

gizbern, chyba jeszcze mniej. mialem tez 25 l i butle dbijala w 60 sek. <marketowa ale sie rozsypala. teraz ajde na dwuch tloczkach>

Robertlodz09 
Wysłany: 2011-07-30, 12:24   
0
UP DOWN

Te sprê¿areczki maja w³aœnie tak¹ "pote¿n¹ wydajnoœÌ" na wyjœciu ;) Tak¿e gratuluje zakupu "nowemu nabywcy" i ¿yczê "owocnej pracy" ;) A jaki do tego kompresora kolega zakupi pistolet lakierniczy? Mo¿e to Srico za 40z³ :tak: który to proponowa³ innemu koledze w innym temacie ;) Z pewnoœci¹ bedzie to doskona³y wybór i odpowiedni do tego "super efektywnego kompresora" :tak: Pozdrawiam! :spoko:
ps. Ale widze po opisie Âże wraz z tym kompresorem otrzymaĂŚ mozna caÂły zestaw ktĂłry zawiera rĂłwnieÂż wysokiej jakoÂści pistolet lakierniczy :tak: TakÂże jeszcze raz gratuluje tej jedynej sÂłusznej decyzji :tak: Przyznam sie Âże najbardziej to zazdroszcze tego wĂŞÂża spiralnego ktĂłry jest w tym zestawie ;)

kropen16 
Wysłany: 2011-07-30, 12:57   
0
UP DOWN
Przemo

Robertlodz09, nie chce komentowac ale zapytam jakie byly twoje poczatki? miales odrazu amrkowy sprzet? jasne ze nie. kazdy od czegos musi zaczac.

gugun 
Wysłany: 2011-07-30, 17:26   
0
UP DOWN

kropen16 napisał/a:
Robertlodz09, nie chce komentowac ale zapytam jakie byly twoje poczatki? miales odrazu amrkowy sprzet? jasne ze nie. kazdy od czegos musi zaczac.
przestan kropenek tu madralowac juz :tak: :tak: :tak: ;P ;P ;P

Sw.Piotrek 
Wysłany: 2011-07-30, 17:34   
0
UP DOWN

Zupe³nie pust¹ butlê nabija w 1 minutê i 44 sekundy. Butla 24 litry. Niech mi ktoœ z was napisze jak z tego obliczyÌ wydajnoœÌ.

gizbern 
Wysłany: 2011-07-30, 17:38   
0
UP DOWN

Przy za³o¿eniu ¿e pompuje do 8bar wychodzi ¿e wydajnoœÌ efektywna na wyjœciu to 110l/min.Bardzo malutko :nie:

Sw.Piotrek 
Wysłany: 2011-07-30, 17:40   
0
UP DOWN

Tak napompowa³ do 8 bar. Trochê lec¹ w gumê z tymi parametrami. Teraz nabi³ butlê po raz 8-my. Mo¿e siê rozrusza... gizben napisz mi jak siê oblicza t¹ wydajnoœÌ.

gugun 
Wysłany: 2011-07-30, 17:47   
0
UP DOWN

ja ci powiem jak to obliczyc...gunsik ma 220l/min czyli minute malujesz 2 odpoczywasz :D :D :D :tak: :tak: ale co tam na poczatek wystarczy...z tym ze musisz zdarzyc caly element obmalowac w ciagu minuty i poczekac i wtedy 2.. :D :D :D no a maske w polowie odpoczynek.... :rotfl: :rotfl: :rotfl: jak podlaczysz do niej pistolet to bedzie tak PPPPPSSSSssssssssssyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyT i koniec powietrza:)

Sw.Piotrek 
Wysłany: 2011-07-30, 17:49   
0
UP DOWN

Dziêki gungun za radê. Co ja poradzê na to ¿e lec¹ w gumê z tymi parametrami. Nadal by³ bym wdziêczny gdyby ktoœ mi napisa³ jak siê oblicza wydajnoœÌ sprê¿arki.

gugun 
Wysłany: 2011-07-30, 17:52   
0
UP DOWN

no leca w kulki leca....ale dlatego ze oni sami nie wiedza wiesz...bo za kazdym razem moze byc inna wydajnosc przy kazdym wlaczeniu no a za rok jak juz sie lekko zuzyje to moze miec 70l/min ja bym ci napisal ale z matematyki nigdy nie bylem orlem...dla mnie poprostu albo daje rade albo nie:)

gizbern 
Wysłany: 2011-07-30, 18:14   
0
UP DOWN

gugun, Jak nie masz nic konkretnego do powiedzenia to lepiej siĂŞ nie wypowiadaj.PrzeczytaÂłem kilka twojch postĂłw i sÂą ÂżenujÂące,pzdr

gugun 
Wysłany: 2011-07-30, 18:34   
0
UP DOWN

gizbern napisał/a:
gugun, Jak nie masz nic konkretnego do powiedzenia to lepiej siĂŞ nie wypowiadaj.PrzeczytaÂłem kilka twojch postĂłw i sÂą ÂżenujÂące,pzdr
poprostu pisze jak jest....maluje juz ladnych pare lat i wiem doskonale co sie nada a co nie...wiec moja odpowiedz jest bardzo konkretna i na temat...PPPPPSSSSssssssssssyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyT i koniec powietrza:) wszystko i na temat,nic dodac nic ujac...a mysle ze kolega po uruchomieniu nowego cacuszka i podlaczeniu do niego pistoletu lub oczekiwaniu 2 min az nabije 24l doszedl do tego samego wniosku...

Sw.Piotrek 
Wysłany: 2011-07-30, 19:38   
0
UP DOWN

Popio³em do kompresorka pistolet z zestawu. Na oko jest to pistolet HP. Ustawi³em ciœnienie na 2 bary. Gdy kompresor pracuje to powietrze wcale tak szybko z niego nie ucieka. Zderzaki powinno siê daÌ pomalowaÌ. Gorzej by³o by z du¿¹ mask¹ czy dachem.

Robertlodz09 
Wysłany: 2011-07-30, 23:22   
0
UP DOWN

Kolego Kropen16 musze siĂŞ tu przyznaĂŚ Âże moje poczÂątki siĂŞgaja 1992r. ,wtedy jak zaczynaÂłem jako uczeĂą-pomocnik lakiernika to miaÂłem na tzw. starcie kompresor ASPA 3J60 oraz pistolety CHS ;) Lakiernik miaÂł juÂż do pracy pistolet Sata :tak: Nikt wtedy nie sÂądziÂł Âże "technika" pĂłjdzie tak do przodu Âże do "malowania" wystarczy kompresorek 24-litrowy o rzeczywistej wydajnoÂści 80-130 litrĂłw :rotfl: Pozdrawiam! :spoko:

kropen16 
Wysłany: 2011-07-31, 11:29   
0
UP DOWN
Przemo

Robertlodz09, to miales fajne poczatki. :D tylkoz e ta sata troche stara byla ale jak napisales technika poszla do przodu:spoko:

gall
Wysłany: 2011-07-31, 20:05   
0
UP DOWN

gizbern napisał/a:
Przy za³o¿eniu ¿e pompuje do 8bar wychodzi ¿e wydajnoœÌ efektywna na wyjœciu to 110l/min.Bardzo malutko :nie:

Hmm...

8bar
24litry
z tego wychodzi, Âże do zbiornika wchodzi 8*24=192litry spr. pow.
ZakÂładajÂąc, Âże 1 bar to ciÂśnienie atmosferyczne.

Dalej...
192litry Âładuje przez 1min i 44sek. czyli 104 sekundy
... a teraz tylko przeliczyĂŚ ile to bĂŞdzie litrĂłw na 60 sekund

Wychodzi 110,77l/min(60s) :-P

To chyba tak siĂŞ liczy :?:

PS. NoszĂŞ siĂŞ z zamiarem zakupu podobnego demona wydajnoÂści. ;P

kropen16 
Wysłany: 2011-07-31, 20:19   
0
UP DOWN
Przemo

inaczej sie liczy przy temacie expo jest napisane chyba czasxcisnieniexpojemnosc butli jakos tak i podzielic rpzez 60 sekunt. nie chce mi sie szukac.

gall
Wysłany: 2011-07-31, 20:27   
0
UP DOWN

CiÂągnÂąc temat dalej...

... Ten kompresor z linka powyÂżej ma silnik tylko 1,5kW, a upatrzyÂłem sobie kompresorek z silnikiem 2,5kW:
http://www.powermat.com.p...min-2500-w.html
... i teraz pytanie czy moÂżna uwierzyĂŚ w podane tam dane:
24litry - to raczej prawda
206l/min - i tego z obrazka nie odgadnĂŞ
2,5kW - moc silnika, oby
czasu nabijania nie podajÂą :/

Leci to jak powyÂżej tylko w drugÂą stronĂŞ:
192litry nabity do peÂłna
206litrĂłw na minutĂŞ, czyli w peÂłnym zbiorniku nawet 206 litrĂłw nie ma. :/
Nawet jak wydajnoœÌ bêdzie 206 litrów to kompresor no stop bêdzie ³adowa³ - a¿ zdechnie z przegrzania.
ÂŁadowaĂŚ powinien od pustej do maxa 55,92sekundy.

leviatanm
Wysłany: 2011-07-31, 20:34   
0
UP DOWN

chyba nie wieÂżysz w te 200l/m ?
NIE REALNE jest aby taki jeden malutki t³oczek mia³ tak¹ wydajnoœÌ.....

Sw.Piotrek 
Wysłany: 2011-07-31, 20:45   
0
UP DOWN

gall przed zakupem samemu sprawdŸ jak¹ ma wydajnoœÌ rzeczywist¹. Ja zdecydowa³em siê na Airpressa bo mia³ mieÌ 310 na ssaniu... jak¹ ma wydajnoœÌ rzeczywist¹ mo¿na zobaczyÌ powy¿ej. ChoÌ dzisiaj wyplu³ 113 litrów :P

gall
Wysłany: 2011-07-31, 20:53   
0
UP DOWN

kropen16 napisał/a:
inaczej sie liczy przy temacie expo jest napisane chyba czasxcisnieniexpojemnosc butli jakos tak i podzielic rpzez 60 sekunt. nie chce mi sie szukac.

No wÂłaÂśnie tak siĂŞ liczy:

gorzalinek napisał/a:
Ja np mam taki kompresor i moj expo pompuje mi na zaworze ustawionym na 8 bar w 96 sekund wiec jestem zadowolony bo wychodzi

8x50l = 400
400/96 = 4.16
4.16x60 s = 250 l/min

WIec mysle ze jak na 825 z przesylka i pelnym dostepem do czesci zamiennych i 2 letnia gwarancja to nie jest zle tymbardziej ze to kompresor 230v teraz nastepnym zakupem jak troche z kasa podbije bedzie expo 110 l :) na sile

gall
Wysłany: 2011-07-31, 20:59   
0
UP DOWN

Sw.Piotrek napisał/a:
gall przed zakupem samemu sprawdŸ jak¹ ma wydajnoœÌ rzeczywist¹. Ja zdecydowa³em siê na Airpressa bo mia³ mieÌ 310 na ssaniu... jak¹ ma wydajnoœÌ rzeczywist¹ mo¿na zobaczyÌ powy¿ej. ChoÌ dzisiaj wyplu³ 113 litrów :P

Ale jak to sprawdziÌ? To firma z po³udnia, a ja z pó³nocy jestem przecie¿ nie pojadê na drugi koniec Polski. :help:

Tak czy inaczej to dajesz radĂŞ malowaĂŚ. :D A mam poprawki lakiernicze do zrobienia i kilka pytaĂą do Ciebie.

1. Jaki masz pistolet? Z super zestawu za 50pln z ropownicÂą? Ze zdjĂŞcia wynika, Âże tak.
2. Jaka dysza?
3. Kompresor caÂły czas siĂŞ poci? Ile czasu malujesz bez przerwy?
4. JakoœÌ malowania jest zadowalaj¹ca?

Sw.Piotrek 
Wysłany: 2011-07-31, 21:09   
0
UP DOWN

Mam go od paru dni jeszcze nie uÂżywaÂłem go do malowania. ChoĂŚ dzisiaj kolejne dwie osoby potwierdziÂły Âże z takim kompresorem da siĂŞ malowaĂŚ. Pistolet mam z "super zestawu" + jakiÂś inny nowy + 2 inne stare ;) Czy da siĂŞ tym malowaĂŚ postaram siĂŞ sprawdziĂŚ w ciÂągu miesiÂąca.
Co do trzeciego. Podpi¹³em pod kompresor pistolet z "super zestawu". Ciœnienie ustawi³em na 2 bary. Patrz¹c na to jak ucieka powietrze podczas pracy kompresora wydaje siê ¿e da siê tym pomalowaÌ nie za du¿y element. ChoÌ o dachu czy du¿ej masce trzeba zapomnieÌ.

Co do wydajnoœci. Posprawdzaj w okolicznych sklepach czy marketach jak¹ maj¹ wydajnoœÌ rzeczywist¹ maj¹ inne kompresorki. Teraz kupuj¹c kompresor w³aœnie to bym posprawdza³. A nu¿ jakiœ ma przyzwoit¹ wydajnoœÌ rzeczywist¹.

gall
Wysłany: 2011-07-31, 21:17   
0
UP DOWN

W marketach teraz promocji w mojej okolicy nie ma, a jedyny kompresor 24l jest za 880pln z Metabo - sprzedawca od razu zeznaje, Âże do malowania to siĂŞ moÂże nie nadaĂŚ. Producent podaje 240l/min teoretycznie i 100l/min efektywnie - bez Âściemy :shock: . Silnik 1,5kW, 24l, 8bar, 1 cylinder maÂły jak wszĂŞdzie.

Jest ktoÂś z Zawiercia na forum?????

:help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help:

jacenty 741
Wysłany: 2011-07-31, 21:42   
0
UP DOWN

gall napisał/a:
Producent podaje 240l/min teoretycznie i 100l/min efektywnie - bez Âściemy
Bo to Metabo,firma,ktĂłra siĂŞ szanuje i nie wciska kitu,jak inni,byle tylko sprzedaĂŚ.

Sw.Piotrek 
Wysłany: 2011-07-31, 21:44   
0
UP DOWN

Poszed³em sprawdziÌ jak mój kompresorek poradzi sobie z drugim pistoletem. Wczeœniej testowa³em kompresorek z pistoletem z "super zestawu". Jest to prawdopodobnie pistolet HP z dysz¹ "3". Do tego pistoletu mój kompresorek jest trochê za s³aby. Teraz podpi¹³em inny pistolet prawdopodobnie te¿ HP ale z dysz¹ "1.5". Ciœnienie ustawi³em na ciut ponad 2 bary. Kompresor z tym pistoletem wyrabia siê bez problemu. Nawet ciut zwiêksza ciœnienie w butli :D :D

gall
Wysłany: 2011-07-31, 21:51   
0
UP DOWN

Sw.Piotrek napisał/a:
(...) Wczeœniej testowa³em kompresorek z pistoletem z "super zestawu". Jest to prawdopodobnie pistolet HP z dysz¹ "3". Do tego pistoletu mój kompresorek jest trochê za s³aby. Teraz podpi¹³em inny pistolet prawdopodobnie te¿ HP ale z dysz¹ "1.5". Ciœnienie ustawi³em na ciut ponad 2 bary. Kompresor z tym pistoletem wyrabia siê bez problemu. Nawet ciut zwiêksza ciœnienie w butli :D :D

3mm - to takie wielkie dyszê s¹?? Zwykle super zestawy maj¹ dyszê 1,5mm. Z tego wnioskujê, ¿e kompresor non stop nabija w nieskoùczonoœÌ. Uwa¿aj bo siê przegrzeje i silnik albo sprê¿arka padnie. Pytanie czy w instrukcji napisali ile czasu max mo¿na j¹ ¿y³owaÌ?

kropen16 
Wysłany: 2011-07-31, 22:00   
0
UP DOWN
Przemo

ja kiedys robilem test swojej z ciekawosci:D chodzila 4 godziny bez przerwy i silnik prawie zimny a cylinder grzal sie jak cholera przez pierwsze 20 min a potem juz byl taki ze mozna reka dotknac.<marketowa sprezarka 24l:D nie bijcie za to co napisalem :help: > :D

gall
Wysłany: 2011-07-31, 22:06   
0
UP DOWN

kropen16 napisał/a:
ja kiedys robilem test swojej z ciekawosci:D chodzila 4 godziny bez przerwy i silnik prawie zimny a cylinder grzal sie jak cholera przez pierwsze 20 min a potem juz byl taki ze mozna reka dotknac.<marketowa sprezarka 24l:D nie bijcie za to co napisalem :help: > :D

Znam przypadek, gdzie taka sprĂŞÂżareczka byÂła uÂżyta do duÂżego malowania i zaworki siĂŞ ponoĂŚ poprzepalaÂły.

kropen16 
Wysłany: 2011-07-31, 22:13   
0
UP DOWN
Przemo

tam jest kawalek blachy grubosci 1mm ktora odgina sie lub dogina zaleznie od pozycji tloka:D to jest MADE IN CHINA tam jest wszytko mozliwe.

Sw.Piotrek 
Wysłany: 2011-07-31, 22:21   
0
UP DOWN

gall napisał/a:
3mm - to takie wielkie dyszê s¹?? Zwykle super zestawy maj¹ dyszê 1,5mm. Z tego wnioskujê, ¿e kompresor non stop nabija w nieskoùczonoœÌ. Uwa¿aj bo siê przegrzeje i silnik albo sprê¿arka padnie. Pytanie czy w instrukcji napisali ile czasu max mo¿na j¹ ¿y³owaÌ?

MĂłj w/g instrukcji moÂże pracowaĂŚ przez 18 minut na kaÂżde 60 minut. Lub inaczej, pracuje 18 minut i odpoczywa 42 minuty. Po za tym od biedy moÂżna go czymÂś dodatkowo schÂładzaĂŚ.
Jak by na to nie patrzeĂŚ taki czas ciÂągÂłej pracy starczy na kaÂżdÂą kolejnÂą warstwĂŞ lakieru.
MuszĂŞ teraz skombinowaĂŚ jakiÂś pistolet LVLP z dyszÂą np. 1.3-1.4 i sprawdziĂŚ jak mĂłj kompresor bĂŞdzie siĂŞ przy niej wyrabiaÂł.

gall
Wysłany: 2011-07-31, 22:21   
0
UP DOWN

kropen16 napisał/a:
tam jest kawalek blachy grubosci 1mm ktora odgina sie lub dogina zaleznie od pozycji tloka:D to jest MADE IN CHINA tam jest wszytko mozliwe.

Takie blaszki sÂą chyba we wszystkich tÂłokowych sprĂŞÂżarkach. Nawet firmowych.

gall
Wysłany: 2011-07-31, 22:33   
0
UP DOWN

Sw.Piotrek napisał/a:

MuszĂŞ teraz skombinowaĂŚ jakiÂś pistolet LVLP z dyszÂą np. 1.3-1.4 i sprawdziĂŚ jak mĂłj kompresor bĂŞdzie siĂŞ przy niej wyrabiaÂł.

TeÂż siĂŞ nad LVLP zastanawiam, ale to juÂż drugie tyle co na sprĂŞÂżarkĂŞ trzeba daĂŚ. :/

Sw.Piotrek 
Wysłany: 2011-08-01, 00:03   
0
UP DOWN

Gall ten EutoTec ma wydajnoœÌ rzeczywist¹ 128 litrów -

http://allegro.pl/kompres...1725616279.html

http://www.youtube.com/watch?v=eB2jBDa0Acw

CenĂŞ ma atrakcyjnÂą. Ciekawe jaka sÂą wydajnoÂści rzeczywiste innych tanich kompresorĂłw. NajtaĂąszy 2 tÂłokowy kosztuje 700zÂł i ma 390 litrĂłw na ssaniu.

Lackdoctor 
Wysłany: 2011-08-01, 00:25   
0
UP DOWN

Sw.Piotrek napisał/a:
390 litrĂłw na ssaniu.

260 l/min
Zawsze odlicz 1/3 na straty i wynik niewiele bĂŞdzie odbiegaÂł od prawdziwej wydajnoÂści.
Najciekawsze jest to Âże na tym pierwszym kompresorze pracowaÂłem przez 5-6 lat.
Calaki rĂłznej wielkoÂści, omega b lakierowana w zÂłoty met pistoletem z brico za 49 zl.
Tylko ona, bo krautzberger siĂŞ skoĂączyÂł a to byÂł makowy gun o niebo bijÂący satĂŞ z tamtych czasĂłw.
SprĂŞÂżarka 24 litry hulaÂła na nim a on nie stwarzaÂł problemĂłw z zapotrzebowaniem na powietrze.
To tak w nawiÂązaniu do tematu, bo widzĂŞ Âże ostro jedziecie z tym mega problemem.

WiĂŞc skoro ja mogÂłem zestawem sprĂŞÂżarka jak z pierwszego linku i sico rp lakierowaĂŚ z 5 lat, to nie widzĂŞ dlaczego by teraz coÂś miaÂło sie zmienic i taki zestaw by nie miaÂł prawa bytu????

2tÂłokowiec z drugiego linku to juz fajna sprawa dla poczatkujÂącego lakiernika.

Obie majÂą swoje minusy i do normalnej pracy siĂŞ nie nadajÂą, ale przecieÂż nie o takiej pracy teraz tu rozmawiacie.
Popatrzcie na fotkĂŞ.
PoboÂżnym Âżyczeniem wÂłaÂścicieli takich maÂłych sprĂŞÂżarek wysoko obrotowych jest taka wÂłasnie woda bez oleju spuszczana ze zbiornika.

Nie spotkaÂłem jeszcze lepszej, sprawniejszej sprĂŞÂżarki niÂż ta z fotki.
Jeszcze jest moja, ale to siĂŞ zmieni, bo zakupiÂłem nowÂą 200 litrowÂą o mocy 4 kW a wydajnoÂści chyba mniejszej niz ta co mam w tej chwili - niestety tak wyszÂło po zakupie.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu