Autor |
Wiadomość |
 |
Electros
|
Wysłany: 2011-07-28, 10:49 Alternatywa dla G10
|
0
|
|
|
|
Witam. Panowie, co moÂżecie poleciĂŚ jako produkt zastĂŞpczy dla G10 po polerce G3.?
G10 niestety u mnie w mieœcie nie mogê nigdzie dostaÌ, a mam zbyt ma³o czasu na zamawianie przez internet. Czyta³em o 3M jednak to doœÌ drogi system jak na jednorazowe u¿ycie.
Mo¿e znacie jak¹œ sprawdzon¹ politurê, której cena te¿ nie zwali mnie z nóg.
Dodam Âże lakier to czarny akryl, wiĂŞc nie trudno dostrzec niedociÂągniĂŞcia po polerce.
I w sumie jeszcze jedno pytanie, odnoÂśnie szlifu przed polerkÂą. Konkretnie to jak najlepiej robiĂŚ.
P2000 tylko wstêpnie i P2500 staraÌ siê wyrównaÌ ca³¹ powierzchniê.?
Czy P2000 wyrĂłwnaĂŚ i P2500 zatrzeĂŚ rysy po poprzedniej gradacji.?
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-07-28, 15:48
|
0
|
|
|

|
Electros napisał/a: | I w sumie jeszcze jedno pytanie, odnoÂśnie szlifu przed polerkÂą. Konkretnie to jak najlepiej robiĂŚ.
P2000 tylko wstêpnie i P2500 staraÌ siê wyrównaÌ ca³¹ powierzchniê.?
Czy P2000 wyrĂłwnaĂŚ i P2500 zatrzeĂŚ rysy po poprzedniej gradacji.?
| najlepiej odrazu 2500 sie pobawic no chyba ze masz jakis sajgon na lakierze:) a potem jakbys tak abralonem 4000 na maszynce przejechal to juz by bylo miodzio:) a o politurke pytaj w sklepie co maja |
|
|
|
 |
chudson
|
Wysłany: 2011-07-28, 16:21
|
0
|
|
|
|
TeÂż u siebie nie dostaÂłem G10 gdy kiedyÂś potrzebowaÂłem szybko i zamiast tego kupiÂłem APP P10 ..... na ÂświeÂżym lakierze Âładnie szÂło ale jak stare auto chciaÂłem przepolerowaĂŚ to juÂż duÂżo gorzej. MoÂże to wina gÂąbki bo uÂżywaÂłem czarnej farecli |
|
|
|
 |
Electros
|
Wysłany: 2011-07-29, 12:19
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
qba505
|
Wysłany: 2011-08-03, 20:11
|
0
|
|
|
|
Czesc kolego ja wlasnie wrociÂłem do domu po caÂłym dniu korekty mojego lakieru. Przed G3 tylko miejsca bardziej zarysowane delikatnie na mokro przeleciaÂłem P2500. nastĂŞpnie G3 (tym razem mniejsza iloÂśc wody niz gdy robiÂłem to 1 raz) w sÂłoĂącu wyszÂło trochĂŞ hologramĂłw ale w garazu znalazÂłem ojca politure sonax czerwone opakowanie trochĂŞ sie tym namĂŞczyÂłem rĂŞcznie bo maszynowo strasznie siĂŞ rozchlapywaÂło no i udaÂło mi siĂŞ usunac wszystkie hologramy i swirle, na to po jakiejs godzince naÂłoÂżyÂłem wosk turtle wax ice i efekt jest caÂłkiem ok, jesli chcesz to jutro Ci zrobiĂŞ zdj jakiegoÂś elementu jak wyszedl poÂłysk Co prawda kosmetyki to taka srednio niska klasa ale teÂż daÂło radĂŞ uzyskac jakis tam efekt
na marginesie G3 to syf, jak mi sie to skonczy to przechodzê na system 3M bo robi siê go na sucho i mniej czyszczenia póŸniek |
|
|
|
 |
Electros
|
Wysłany: 2011-08-03, 23:02
|
0
|
|
|
|
Dziêki za informacje. W³aœnie mia³em wypróbowaÌ tego Sonax'a, bo czyta³em ¿e w jakiœ sposób radzi sobie on z hologramami. Co do papieru - te¿ lecê tylko P2500 po sugestii gugun'a, tyle ¿e walczê ju¿ 3 dzieù, a dopiero wyszlifowany bok, dach i maska. Fakt faktem szlifujê rêcznie, na klocku + papier w rêkê na zaokr¹gleniach i do tego mam straszn¹ skórkê pomaraùczy na lakierze. ( nie ma siê co dziwiÌ pistolet z kpl. od komresora 24l. ) To moja pierwsza stycznoœÌ z lakiernictwem i nie chcia³em nawet próbowaÌ wylewaÌ, ¿eby jakiegoœ bata nie zlepiÌ. Da³em 4 pe³ne warswy akrylu ¿eby by³o co szlifowaÌ i teraz z tym walczê. Robi³em próby polerki rêcznie ¿eby zobaczyÌ co wychodzi i wychodzi piêkne lustro be¿ morki. Maszynowo bêdê lecia³ dopiero jak wyszlifujê wszystkie elementy, a wtedy bêdê myœla³ nad usuniêciem hologramów.
P.S. wiem Âże istniejÂą systemy maszynowe do szlifowania lakieru przed polerkÂą, jednak robiĂŞ auto dla siebie. Stoi juÂż rok przez ten remont w garaÂżu to i ten tydzieĂą dÂłuÂżej wytrzyma. Chyba Âże mi rĂŞka wczeÂśniej odpadnie ; P
I jeÂśli mogĂŞ dodaĂŚ coÂś od siebie.
Kompletuj¹c moj¹ wiedzê na temat polerowania trafi³em na œwietny (przynajmniej dla mnie) artyku³. Sporo wskazówek dla osoby, która chce chocia¿ odrobinê zaczerpn¹Ì wiedzy na temat polerki.
polerka obrotowa
polerka orbitalna |
|
|
|
 |
qba505
|
Wysłany: 2011-08-04, 13:33
|
0
|
|
|
|
Dobry art teÂż to kiedyÂś czytaÂłem z tym Âże tam jest raczej mowa o produktach bardziej high endowych np menzerna czy meguiars
co do rodzaju polerek to orbitalna jest moze i dobra dla totalnych laikĂłw, a skoro samemu udaÂło Ci siĂŞ pomalowaĂŚ auto to napewno sobie poradzisz z obrotowÂą efekty pracy z niÂą sÂą zdecydowanie lepsze z tych taĂąszych polecam silverline silverstrom (do 200zl niczego lepszego nie znajdziesz) a ta juz ma auto reg obrotĂłw dziĂŞki czemu nie zwalniajÂą obroty przy docisku, wczesniej miaÂłem jakas tam fobo i na 1 moÂżna jÂą byÂło zatrzymaĂŚ prawie Âże w miejscu |
|
|
|