Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Electros
|
Wys³any: 2011-07-28, 09:49 Alternatywa dla G10
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 32
|
Witam. Panowie, co mo¿ecie poleciæ jako produkt zastêpczy dla G10 po polerce G3.?
G10 niestety u mnie w mie¶cie nie mogê nigdzie dostaæ, a mam zbyt ma³o czasu na zamawianie przez internet. Czyta³em o 3M jednak to do¶æ drogi system jak na jednorazowe u¿ycie.
Mo¿e znacie jak±¶ sprawdzon± politurê, której cena te¿ nie zwali mnie z nóg.
Dodam ¿e lakier to czarny akryl, wiêc nie trudno dostrzec niedoci±gniêcia po polerce.
I w sumie jeszcze jedno pytanie, odno¶nie szlifu przed polerk±. Konkretnie to jak najlepiej robiæ.
P2000 tylko wstêpnie i P2500 staraæ siê wyrównaæ ca³± powierzchniê.?
Czy P2000 wyrównaæ i P2500 zatrzeæ rysy po poprzedniej gradacji.?
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-07-28, 14:48
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
Electros napisa³/a: | I w sumie jeszcze jedno pytanie, odno¶nie szlifu przed polerk±. Konkretnie to jak najlepiej robiæ.
P2000 tylko wstêpnie i P2500 staraæ siê wyrównaæ ca³± powierzchniê.?
Czy P2000 wyrównaæ i P2500 zatrzeæ rysy po poprzedniej gradacji.?
| najlepiej odrazu 2500 sie pobawic no chyba ze masz jakis sajgon na lakierze:) a potem jakbys tak abralonem 4000 na maszynce przejechal to juz by bylo miodzio:) a o politurke pytaj w sklepie co maja |
|
|
|
|
chudson
|
Wys³any: 2011-07-28, 15:21
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 213
|
Te¿ u siebie nie dosta³em G10 gdy kiedy¶ potrzebowa³em szybko i zamiast tego kupi³em APP P10 ..... na ¶wie¿ym lakierze ³adnie sz³o ale jak stare auto chcia³em przepolerowaæ to ju¿ du¿o gorzej. Mo¿e to wina g±bki bo u¿ywa³em czarnej farecli |
|
|
|
|
Electros
|
Wys³any: 2011-07-29, 11:19
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
qba505
|
Wys³any: 2011-08-03, 19:11
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 16 Sk±d: okolice Lublina
|
Czesc kolego ja wlasnie wroci³em do domu po ca³ym dniu korekty mojego lakieru. Przed G3 tylko miejsca bardziej zarysowane delikatnie na mokro przelecia³em P2500. nastêpnie G3 (tym razem mniejsza ilo¶c wody niz gdy robi³em to 1 raz) w s³oñcu wysz³o trochê hologramów ale w garazu znalaz³em ojca politure sonax czerwone opakowanie trochê sie tym namêczy³em rêcznie bo maszynowo strasznie siê rozchlapywa³o no i uda³o mi siê usunac wszystkie hologramy i swirle, na to po jakiejs godzince na³o¿y³em wosk turtle wax ice i efekt jest ca³kiem ok, jesli chcesz to jutro Ci zrobiê zdj jakiego¶ elementu jak wyszedl po³ysk Co prawda kosmetyki to taka srednio niska klasa ale te¿ da³o radê uzyskac jakis tam efekt
na marginesie G3 to syf, jak mi sie to skonczy to przechodzê na system 3M bo robi siê go na sucho i mniej czyszczenia pó¼niek |
|
|
|
|
Electros
|
Wys³any: 2011-08-03, 22:02
|
0
|
|
|
|
Dziêki za informacje. W³a¶nie mia³em wypróbowaæ tego Sonax'a, bo czyta³em ¿e w jaki¶ sposób radzi sobie on z hologramami. Co do papieru - te¿ lecê tylko P2500 po sugestii gugun'a, tyle ¿e walczê ju¿ 3 dzieñ, a dopiero wyszlifowany bok, dach i maska. Fakt faktem szlifujê rêcznie, na klocku + papier w rêkê na zaokr±gleniach i do tego mam straszn± skórkê pomarañczy na lakierze. ( nie ma siê co dziwiæ pistolet z kpl. od komresora 24l. ) To moja pierwsza styczno¶æ z lakiernictwem i nie chcia³em nawet próbowaæ wylewaæ, ¿eby jakiego¶ bata nie zlepiæ. Da³em 4 pe³ne warswy akrylu ¿eby by³o co szlifowaæ i teraz z tym walczê. Robi³em próby polerki rêcznie ¿eby zobaczyæ co wychodzi i wychodzi piêkne lustro be¿ morki. Maszynowo bêdê lecia³ dopiero jak wyszlifujê wszystkie elementy, a wtedy bêdê my¶la³ nad usuniêciem hologramów.
P.S. wiem ¿e istniej± systemy maszynowe do szlifowania lakieru przed polerk±, jednak robiê auto dla siebie. Stoi ju¿ rok przez ten remont w gara¿u to i ten tydzieñ d³u¿ej wytrzyma. Chyba ¿e mi rêka wcze¶niej odpadnie ; P
I je¶li mogê dodaæ co¶ od siebie.
Kompletuj±c moj± wiedzê na temat polerowania trafi³em na ¶wietny (przynajmniej dla mnie) artyku³. Sporo wskazówek dla osoby, która chce chocia¿ odrobinê zaczerpn±æ wiedzy na temat polerki.
polerka obrotowa
polerka orbitalna |
|
|
|
|
qba505
|
Wys³any: 2011-08-04, 12:33
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 16 Sk±d: okolice Lublina
|
Dobry art te¿ to kiedy¶ czyta³em z tym ¿e tam jest raczej mowa o produktach bardziej high endowych np menzerna czy meguiars
co do rodzaju polerek to orbitalna jest moze i dobra dla totalnych laików, a skoro samemu uda³o Ci siê pomalowaæ auto to napewno sobie poradzisz z obrotow± efekty pracy z ni± s± zdecydowanie lepsze z tych tañszych polecam silverline silverstrom (do 200zl niczego lepszego nie znajdziesz) a ta juz ma auto reg obrotów dziêki czemu nie zwalniaj± obroty przy docisku, wczesniej mia³em jakas tam fobo i na 1 mo¿na j± by³o zatrzymaæ prawie ¿e w miejscu |
|
|
|