Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
norbi
Wys³any: 2011-08-02, 22:36   Lakierowanie zderzaka.
0
UP DOWN

Witam, jestem tu zupelnie nowy, a zawedrowalem ze wzgledu na fakt, ¿e chcê pewnie jak spora czê¶æ forumowiczów mazn±æ co¶ wiecej przy swoim aucie.
Troszeczkê lizn±³em tematów na forum, lecz mimo wszystko nie uzyska³em konkretnej odpowiedzi na nurtuj±ce mnie pytanie, ale do rzeczy.

Mam do zrobienia zderzak przedni, który jest ostro podziubany od kamieni + jedno pêkniêcie, które zosta³o zespawane. Dodatkowo jest kilka miejsc gdzie lakier jest spêkany tj. takie paj±czki na powierzchni + kilka miejsc gdzie siê ³uszczy (ogolnie juz kiedys go jaki¶ paplok lakierowa³)

I tu pojawia siê "problem" chodzi mianowicie o ilo¶æ pracy.

1. Jak najlepiej poradziæ sobie z du¿± ilo¶ci± dosyæ g³êbokich odprysków po kamieniach?

Jaka¶ szpachla natryskowa / wielokrotne podk³adowanie?

Jakie¶ metody w miarê mi³e i bezbolesne?

2. Czy te paj±czki trzeba usunac? tj do golego plastiku / ew starego lakieru?

Pozdrawiam i dziêkujê za pomoc.

Adam Rentel
Wys³any: 2011-08-03, 06:00   
0
UP DOWN

Z tego co opisujesz ,to zderzak kwalifikuje siê do wymiany,nie lepiej poszukaæ jakiej¶ u¿ywki w dobrym stanie zmatowiæ lakier i prysn±æ na nowo.Ale jak ju¿ siê upierasz przy starym zderzaku ,to najlepiej zedrzeæ star± pow³oke do go³ego plastyku,szpachlowaæ szpachlem przesnaczonym do tworzyw,pêkniêcie tu najlepiej pospawaæ,ale mo¿na te¿ mat± i ¿ywic± to skleiæ,ile to wytrzyma to ró¿nie z tym bywa.

jacenty 741
Wys³any: 2011-08-03, 06:14   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Miejsca paj±czków zeszlifuj do go³ego plastiku,odpryski rozszlifuj tak,by pozosta³y ³agodne przej¶cia,nastêpnie na miejsca z ods³oniêtym plastikiem pzp,podk³ad akrylowy2-3 warstwy,po wyschniêciu szlif,szpachla na spawy i tam gdzie potrzeba po odpryskach,znowu podk³ad,i gotowe do lakieru.Proste?

norbi
Wys³any: 2011-08-03, 07:41   
0
UP DOWN

Proste ;) mia³em tylko nadziejê, ¿e s± metody które ograniczaj± nak³ady pracy :rotfl:
A co do wymiany zderzaka na nowy to hmmm, jest w dobrym stanie - poza jednym pêkniêciem, ktore jak ju¿ pisa³em jest naprawione to nic wiêcej siê mu nie dzieje. Szkoda mi 400 z³ na derzak, mogê siê pobawiæ i my¶lê, ¿e mój bêdzie wygl±daæ tak samo.

Pozdrawiam

jacenty 741
Wys³any: 2011-08-03, 20:55   
0
UP DOWN

S± metody ograniczaj±ce nak³ad pracy,oczywi¶cie.Wystarczy wzi±æ 300 i przyjechaæ do mnie,nic wiêcej nie trzeba robiæ. :D

norbi
Wys³any: 2011-08-03, 21:20   
0
UP DOWN

Tak, prawie do minimum ;) jednak¿e jaka to bêdzie rado¶æ kiedy pokryje zderzak podk³adem i zobaczê ze jest "³adny".

Ogolnie nie jest zle, zjechalem warstwe lakieru do ciemnego podk³adu pod nim zauwazylem ze jest jeszcze jeden jasny co pozwala na to zebym sie zbytnio nie przetar³ i tu dobra wiadomo¶æ - 90% odprysków koñczy sie na ciemnym podk³adzie.

Zaskoczy³a mnie natomiast grubo¶æ lakieru bezbarwnego - masakrycznie gruba / albo taka twarda - ciezko ja bylo przetrzec - natomiast baza kilka machniec i znikala...

Pozdrawiam

gugun 
Wys³any: 2011-08-04, 08:13   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
norbi napisa³/a:
mia³em tylko nadziejê, ¿e s± metody które ograniczaj± nak³ady pracy
to nie takie proste...zobacz ile trzeba sie nameczyc zeby 100-200zl zarobic na czysto.paluszki beda bolaly,z 3 razy bedziesz poprawial to juz bedziesz wiedzial dlaczego np 300zl element kosztuje nie 100:)

norbi
Wys³any: 2011-08-04, 22:54   
0
UP DOWN

ja wiem, ze to nie takie proste :) troche mazalem kiedys - ale tylko male elementy - zawsze najwiecej czasu zajmowalo przygotowanie...
A co do 300zl, w mojej okolicy z tego co kojarze to zderzaczek ok 500zl ;) no chyba ze do paploka ;) to za jakies 200zl mozna juz znalezc ;) oczywiscie nie twierdze ze wszyscy ci co robia za 500 czy 200 sa super lakiernikami czy paplokami ;) ale...

pozdrawiam

jacenty 741
Wys³any: 2011-08-05, 20:53   
0
UP DOWN

No có¿,ja w³a¶nie robiê tylny zderzak od 407 SW,srebro,zgodzi³em siê na 300.

norbi
Wys³any: 2011-08-07, 23:03   
0
UP DOWN

hmmm, fura w miare nowa trzeba bylo krzynkac 400 ;) no chyba ze zderzaczek w dobrym stanie. Ja swoj skonczylem od strony przygotowania - podklad polozony - musze sie teraz zebrac co by pojechac go do konca, ale martwie sie czy kolorek siadzie...
kilka lat temu auto bylo pryskane przez jakiegos paploka ( kwestia zlikwidowania wgniotek na drzwiach po spotkaniu z innymi drzwiami ludzi kotrzy maja w d... twoje auto ) no i paplok tak polakierowal ze np lusterka i klamki nie byly ruszone ale cala reszta tak - nie liczac tego ze jak na moje oko uzyl do tego zupelnie innego koloru :) tzn peugeotowski KRF(chyba)C w oryg. a on polozyl na moje oko KRF(C) +D ciekniejszy. mam dwa kolory na aucie - nie chce miec trzeciego lol...

pozdrawiam

jacenty 741
Wys³any: 2011-08-08, 13:35   
0
UP DOWN

Krakowskim targiem,jako ¿e sk³ada³em w niedzielê,stanê³o na 350.A by³ spoko,lakier siê z³uszczy³ w jednym miejscu od myjki wysokoci¶nieniowej.

rusex
Wys³any: 2012-03-26, 21:11   
0
UP DOWN

mam takie szybkie pytanko jak kupilem uzywany zderzak koloru zielonego i chce go przemalowaæ na czerwony to czym najlepiej??? przetrzeæ go papierem i na to podk³ad czy moge odrazu baze?? bo czytalem na forach ze moze mi lakier nie przyjac z gory dziekuje za szyba odpowiedz

pawel1108 
Wys³any: 2012-03-26, 22:08   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: Wroc³aw
rusex napisa³/a:
zderzak koloru zielonego i chce go przemalowaæ na czerwony

jaki numer lakieru czerwonego?pod wiêkszo¶æ czerwonych stosuje siê bia³y podk³ad.
rusex napisa³/a:
ze moze mi lakier nie przyjac

je¿eli jest oryginalny,nie by³ malowany sprayami itp,to siê przyjmie ale przy takiej zmianie koloru bêdzie k³opot z kryciem.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: