Autor |
Wiadomo¶æ |
|
norbi
|
Wys³any: 2011-08-02, 22:36 Lakierowanie zderzaka.
|
0
|
|
|
|
Witam, jestem tu zupelnie nowy, a zawedrowalem ze wzgledu na fakt, ¿e chcê pewnie jak spora czê¶æ forumowiczów mazn±æ co¶ wiecej przy swoim aucie.
Troszeczkê lizn±³em tematów na forum, lecz mimo wszystko nie uzyska³em konkretnej odpowiedzi na nurtuj±ce mnie pytanie, ale do rzeczy.
Mam do zrobienia zderzak przedni, który jest ostro podziubany od kamieni + jedno pêkniêcie, które zosta³o zespawane. Dodatkowo jest kilka miejsc gdzie lakier jest spêkany tj. takie paj±czki na powierzchni + kilka miejsc gdzie siê ³uszczy (ogolnie juz kiedys go jaki¶ paplok lakierowa³)
I tu pojawia siê "problem" chodzi mianowicie o ilo¶æ pracy.
1. Jak najlepiej poradziæ sobie z du¿± ilo¶ci± dosyæ g³êbokich odprysków po kamieniach?
Jaka¶ szpachla natryskowa / wielokrotne podk³adowanie?
Jakie¶ metody w miarê mi³e i bezbolesne?
2. Czy te paj±czki trzeba usunac? tj do golego plastiku / ew starego lakieru?
Pozdrawiam i dziêkujê za pomoc. |
|
|
|
|
Adam Rentel
|
Wys³any: 2011-08-03, 06:00
|
0
|
|
|
|
Z tego co opisujesz ,to zderzak kwalifikuje siê do wymiany,nie lepiej poszukaæ jakiej¶ u¿ywki w dobrym stanie zmatowiæ lakier i prysn±æ na nowo.Ale jak ju¿ siê upierasz przy starym zderzaku ,to najlepiej zedrzeæ star± pow³oke do go³ego plastyku,szpachlowaæ szpachlem przesnaczonym do tworzyw,pêkniêcie tu najlepiej pospawaæ,ale mo¿na te¿ mat± i ¿ywic± to skleiæ,ile to wytrzyma to ró¿nie z tym bywa. |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-08-03, 06:14
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
Miejsca paj±czków zeszlifuj do go³ego plastiku,odpryski rozszlifuj tak,by pozosta³y ³agodne przej¶cia,nastêpnie na miejsca z ods³oniêtym plastikiem pzp,podk³ad akrylowy2-3 warstwy,po wyschniêciu szlif,szpachla na spawy i tam gdzie potrzeba po odpryskach,znowu podk³ad,i gotowe do lakieru.Proste? |
|
|
|
|
norbi
|
Wys³any: 2011-08-03, 07:41
|
0
|
|
|
|
Proste mia³em tylko nadziejê, ¿e s± metody które ograniczaj± nak³ady pracy
A co do wymiany zderzaka na nowy to hmmm, jest w dobrym stanie - poza jednym pêkniêciem, ktore jak ju¿ pisa³em jest naprawione to nic wiêcej siê mu nie dzieje. Szkoda mi 400 z³ na derzak, mogê siê pobawiæ i my¶lê, ¿e mój bêdzie wygl±daæ tak samo.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-08-03, 20:55
|
0
|
|
|
|
S± metody ograniczaj±ce nak³ad pracy,oczywi¶cie.Wystarczy wzi±æ 300 i przyjechaæ do mnie,nic wiêcej nie trzeba robiæ. |
|
|
|
|
norbi
|
Wys³any: 2011-08-03, 21:20
|
0
|
|
|
|
Tak, prawie do minimum jednak¿e jaka to bêdzie rado¶æ kiedy pokryje zderzak podk³adem i zobaczê ze jest "³adny".
Ogolnie nie jest zle, zjechalem warstwe lakieru do ciemnego podk³adu pod nim zauwazylem ze jest jeszcze jeden jasny co pozwala na to zebym sie zbytnio nie przetar³ i tu dobra wiadomo¶æ - 90% odprysków koñczy sie na ciemnym podk³adzie.
Zaskoczy³a mnie natomiast grubo¶æ lakieru bezbarwnego - masakrycznie gruba / albo taka twarda - ciezko ja bylo przetrzec - natomiast baza kilka machniec i znikala...
Pozdrawiam |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-08-04, 08:13
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
norbi napisa³/a: | mia³em tylko nadziejê, ¿e s± metody które ograniczaj± nak³ady pracy | to nie takie proste...zobacz ile trzeba sie nameczyc zeby 100-200zl zarobic na czysto.paluszki beda bolaly,z 3 razy bedziesz poprawial to juz bedziesz wiedzial dlaczego np 300zl element kosztuje nie 100:) |
|
|
|
|
norbi
|
Wys³any: 2011-08-04, 22:54
|
0
|
|
|
|
ja wiem, ze to nie takie proste troche mazalem kiedys - ale tylko male elementy - zawsze najwiecej czasu zajmowalo przygotowanie...
A co do 300zl, w mojej okolicy z tego co kojarze to zderzaczek ok 500zl no chyba ze do paploka to za jakies 200zl mozna juz znalezc oczywiscie nie twierdze ze wszyscy ci co robia za 500 czy 200 sa super lakiernikami czy paplokami ale...
pozdrawiam |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-08-05, 20:53
|
0
|
|
|
|
No có¿,ja w³a¶nie robiê tylny zderzak od 407 SW,srebro,zgodzi³em siê na 300. |
|
|
|
|
norbi
|
Wys³any: 2011-08-07, 23:03
|
0
|
|
|
|
hmmm, fura w miare nowa trzeba bylo krzynkac 400 no chyba ze zderzaczek w dobrym stanie. Ja swoj skonczylem od strony przygotowania - podklad polozony - musze sie teraz zebrac co by pojechac go do konca, ale martwie sie czy kolorek siadzie...
kilka lat temu auto bylo pryskane przez jakiegos paploka ( kwestia zlikwidowania wgniotek na drzwiach po spotkaniu z innymi drzwiami ludzi kotrzy maja w d... twoje auto ) no i paplok tak polakierowal ze np lusterka i klamki nie byly ruszone ale cala reszta tak - nie liczac tego ze jak na moje oko uzyl do tego zupelnie innego koloru tzn peugeotowski KRF(chyba)C w oryg. a on polozyl na moje oko KRF(C) +D ciekniejszy. mam dwa kolory na aucie - nie chce miec trzeciego lol...
pozdrawiam |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-08-08, 13:35
|
0
|
|
|
|
Krakowskim targiem,jako ¿e sk³ada³em w niedzielê,stanê³o na 350.A by³ spoko,lakier siê z³uszczy³ w jednym miejscu od myjki wysokoci¶nieniowej. |
|
|
|
|
rusex
|
Wys³any: 2012-03-26, 21:11
|
0
|
|
|
|
mam takie szybkie pytanko jak kupilem uzywany zderzak koloru zielonego i chce go przemalowaæ na czerwony to czym najlepiej??? przetrzeæ go papierem i na to podk³ad czy moge odrazu baze?? bo czytalem na forach ze moze mi lakier nie przyjac z gory dziekuje za szyba odpowiedz |
|
|
|
|
pawel1108
|
Wys³any: 2012-03-26, 22:08
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 960 Sk±d: Wroc³aw
|
rusex napisa³/a: | zderzak koloru zielonego i chce go przemalowaæ na czerwony |
jaki numer lakieru czerwonego?pod wiêkszo¶æ czerwonych stosuje siê bia³y podk³ad. rusex napisa³/a: | ze moze mi lakier nie przyjac |
je¿eli jest oryginalny,nie by³ malowany sprayami itp,to siê przyjmie ale przy takiej zmianie koloru bêdzie k³opot z kryciem. |
_________________ www.lakiernik-wroclaw.eu |
|
|
|