Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Ponte
|
Wys³any: 2011-08-04, 00:22 Drzwi Skoda Felicja metalic
|
0
|
|
|
|
Witam. Mam pewne pytania.
Bêdê mia³ do zrobienia przednie drzwi od skody kolor zielony metalic.
Drzwi id± do remontu z racji, niewielkiego pêkniêcia szpachli w miejscu zaznaczonym na obrazku(zdj nie realne) Co oznacza, ¿e drzwi s± ju¿ z przesz³o¶ci±.. Z racji, ¿e wcze¶niej malowa³em tylko akrylem mam kila pytañ do bardziej do¶wiadczonych. Za pomoc serdecznie dziêkuje !
Zamierzam, w miejscu pêkniêcia przeszlifowaæ do go³ej blachy z ³agodnym przej¶ciem..
Nastêpnie daæ grunt w postaci podk³adu epoxydowego, cienk± warstwê na to szpachla bez wcze¶niejszego matowienia epoxydu, obróbka i po ca³o¶ci podk³ad akrylowy, do po³owy listewki (za³amanie pod listewk±)
Baze zamówiê, lakier bezbarwny te¿.
I teraz kilka pytañ co do pryskania baz±.. Proszê o wyrozumia³o¶æ, ale chce zadaæ najg³upsze- najdok³adniejsze pytania, ¿ebym tylko czego¶ nie pomin±³;] tak to ju¿ jest za pierwszym razem..
A Wiêc;
1. Baze pryskam w kilku warstwach w zale¿no¶ci od zaleceñ, ale czy j± tak samo mam rozlaæ na prawie lustro jak akryl ? ;>
2. Czekam a¿ zmatowieje, tzn ? ile czasu min do max ¿eby pryskaæ bezbarwny ?
3. Efekt gara¿u.. ¶mietki.. Czyta³em, ¿e pozbêdê siê ich bezproblemowo odczekuj±c pewien czas po na³o¿eniu warstwy, za pomoc± ¶ciereczki antystatycznej.. po jakim czasie mogê jej u¿yæ ?
4. Je¿eli baza która bêdê malowa³ napotka siê ze star±(delikatne przetarcie) to na bank mi siê zwa¿y ?
To na tyle teraz.. Z góry dziêkuje za pomoc, pozdrawiam forumowiczów !
felcia.jpg
|
|
Plik ¶ci±gniêto 43 raz(y) 27.76 KB |
|
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-08-04, 06:22
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
Baza pierwsza warstwa tylko tzw. kontaktowa,to znaczy mo¿e po³owa w³a¶ciwej warstwy.Nastêpne wylewasz pe³ne,a¿ do pe³nego pokrycia,ilo¶æ zale¿y od jako¶ci bazy (si³y krycia) i w³a¶ciwego przygotowania powierzchni (w³a¶ciwa szaro¶æ widmowa podk³adu).Pomijam takie drobiazgi jak w³a¶ciwa aplikacja i dobry pistolet,to sprawy oczywiste.Nak³adasz pe³n± warstwê,która ma byæ wylana,a nie wypylona,po wyschniêciu jest w dotyku g³adka,a nie szorstka.¦ciereczki mo¿esz u¿yæ wtedy,gdy pow³oka jest ca³kowicie matowa,czyli mniej-wiêcej po 5-10 min (je¶li masz wentylacjê w gara¿u,i u¿ywasz w³a¶ciwego rozcieñczalnika).
Jak ju¿ jeste¶ pewien pokrycia,czekasz ok 30 min,a nie wiêcej ni¿ 12 h (chocia¿ odradzam)i aplikujesz bezbarwny. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-08-04, 08:25
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
tak dodajac cos od siebie to jesli reszta jest ok to cieniuj bo dojda ci 2 drzwi i blotnik do malowania bo watpie ze ci srebro za 1szym razem na ostro wyjdzie...ja bym cieniowal przod drzwi z blotnikiem przednim tyl drzwi tylko lakier...ale to juz moje zdanie |
|
|
|
|
Ponte
|
Wys³any: 2011-08-04, 10:43
|
0
|
|
|
|
Dziêki wielkie. Hmm co masz na my¶li, ¿e srebro nie wyjdzie za pierwszym razem ?
My¶lisz, ¿e bêdzie du¿a ró¿nica w odcieniu pomiêdzy b³otnik i tyle drzwi ? jak by¶ radzi³ to cieniowac?
Zmatowac papierem 2000 wodnym, nie odcinac od tasmy i mniej wiecej z 15-20cm blotnik zapylic baza ? jak bezbarwny ?
Hmm wola³bym tego nie ruszac.. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-08-04, 11:37
|
0
|
|
|
|
zmatowac 1500 przecieniowac prawie do klamki wjechac na blotnik kawalek i calosc bezbarwnym...napewno bedzie roznica nawet jakbys mial idealnie dobrany kolor....srebro w zaleznosci od cisnienia gestosci i innych sie inaczej uklada wiec marne szanse trafic idealnie,lecz czasem sie udaje ale ja bym nawet nie ryzykowal jezeli sa to drzwi...no ale sprobuj z tym ze nie maluj ich calych tylko cieniuj,do tylnich bedzie pasowac a blotnik najwyzej domalujesz... |
|
|
|
|
Ponte
|
Wys³any: 2011-08-04, 12:04
|
0
|
|
|
|
Wszystko ok, ale nie rozumiem jednego.. Cieniowaæ te drzwi do klamki ? a bezbarwny na ca³e drzwi ? to jak po po³o¿eniu bezbarwnego zapoleruje te ró¿nice jak bd cieniowane, jak na cale drzwi przykryje bezbarwnym ? |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-08-04, 12:26
|
0
|
|
|
|
zapoznaj sie kolego z tematami o cieniowaniu i bedziesz wszystko wiedzial.nie odcinasz od tasmy tylko cieniujesz...rozciagasz baza kawalek od naprawianego miejsca.nie odcinasz odrazu tylko rozciagasz od najwiekszej ilosci bazy na elemencie do praktycznie zerowej przy klamce i nie ma sladu.jedno z 2 sie zgrywa w calosc.tak cale drzwi bezbarwnym...zycze powodzenia bo nie jest to zbyt latwe lecz przy srebrnych drzwiach konieczne...jak nie potrafisz przygotuj i daj komus pomalowac. |
|
|
|
|
Ponte
|
Wys³any: 2011-08-04, 13:24
|
0
|
|
|
|
OK dziêki wielkie. Rozumiem to wszystko tylko wola³em siê upewniæ. Do tej czynno¶ci i tak bêdê musia³ za³atwiæ polerkê, bo zarazie nie posiadam wiec kicha.
Drzwi nie srebrne, a zielony metalic.
A ostatnie pytanie.. cieniuj±c, wiadomo coraz dalej, coraz mniej materia³u.. i czy je¿eli dobrze wycieniuje, to odrazu zgubi siê to?, tzn bo nie chce nak³adaæ klaru na marne jak by pozosta³o przej¶cie..tzn. ró¿nica pomiêdzy now± a star± baz±. |
|
|
|
|
kropen16
|
Wys³any: 2011-08-04, 13:59
|
0
|
|
|
Przemo
Pomóg³: 11 razy Posty: 324 Sk±d: MKW
|
i tak bedzie roznica tylko tyle ze delikatniejsza |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-08-04, 17:13
|
0
|
|
|
|
kropen16 napisa³/a: | i tak bedzie roznica tylko tyle ze delikatniejsza | wytlumacz mi kolego dlaczego???skad ta roznica???faktami najlepiej..bo po to sie cieniuje zeby tej roznicy nie bylo...kilka lat sie nie spotkalem z jakakolwiek roznica pomiedzy elementami po prawidlowym przejsciu...no chyba ze uzywasz jakiegos taniego bezbarwnego ktory zmienia kolor,ale to juz twoj problem... odpowiadajac na twoje pytanie-nie,nie bedzie zadnej roznicy jesli nie dojedziesz baza do konca,a to czy sie jedno z 2 zleje bedziesz widzial raczej...ale mysle ze ci sie uda. |
|
|
|
|
Ponte
|
Wys³any: 2011-08-04, 22:30
|
0
|
|
|
|
Dzieki wielkie. Podsumowuj±c drzwi pryskam mniej wiêcej do klamki z cieniowaniem, klar po calosci..
A takie jeszcze jedno pytanie, bo cieniuj±c, muszê podk³ad akrylowy zakoñczyæ ciut wcze¶niej, wiem, ¿e tak siê cieniuje i powinno byæ git.. Ale czêsto s³ysza³em, ¿e nowa baza siê zwa¿y je¿eli napotka star±.. Ile w tym prawdy ?
A co s±dzisz o tych ró¿nych "blenderach" dodatkach do bazy w miejscu cieniowania ? ;> |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-08-05, 07:43
|
0
|
|
|
|
zadnych dodatkow nie uzywam...baza z baza sie wazy ale ty kladziesz baze na zmatowany bezbarwny wiec mozesz byc spokojny.podklad mozliwie jak najmniej.pozdrawiam |
|
|
|