Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Ponte
Wysłany: 2011-08-04, 01:22   Drzwi Skoda Felicja metalic
0
UP DOWN

Witam. Mam pewne pytania.
BĂŞdĂŞ miaÂł do zrobienia przednie drzwi od skody kolor zielony metalic.
Drzwi idÂą do remontu z racji, niewielkiego pĂŞkniĂŞcia szpachli w miejscu zaznaczonym na obrazku(zdj nie realne) Co oznacza, Âże drzwi sÂą juÂż z przeszÂłoÂściÂą.. Z racji, Âże wczeÂśniej malowaÂłem tylko akrylem mam kila pytaĂą do bardziej doÂświadczonych. Za pomoc serdecznie dziĂŞkuje !

Zamierzam, w miejscu pĂŞkniĂŞcia przeszlifowaĂŚ do goÂłej blachy z Âłagodnym przejÂściem..
NastĂŞpnie daĂŚ grunt w postaci podkÂładu epoxydowego, cienkÂą warstwĂŞ na to szpachla bez wczeÂśniejszego matowienia epoxydu, obrĂłbka i po caÂłoÂści podkÂład akrylowy, do poÂłowy listewki (zaÂłamanie pod listewkÂą)
Baze zamĂłwiĂŞ, lakier bezbarwny teÂż.
I teraz kilka pytaù co do pryskania baz¹.. :) Proszê o wyrozumia³oœÌ, ale chce zadaÌ najg³upsze- najdok³adniejsze pytania, ¿ebym tylko czegoœ nie pomin¹³;] tak to ju¿ jest za pierwszym razem..
A WiĂŞc;
1. Baze pryskam w kilku warstwach w zaleÂżnoÂści od zaleceĂą, ale czy jÂą tak samo mam rozlaĂŚ na prawie lustro jak akryl ? ;>
2. Czekam aÂż zmatowieje, tzn ? ile czasu min do max Âżeby pryskaĂŚ bezbarwny ?
3. Efekt garaÂżu.. Âśmietki.. CzytaÂłem, Âże pozbĂŞdĂŞ siĂŞ ich bezproblemowo odczekujÂąc pewien czas po naÂłoÂżeniu warstwy, za pomocÂą Âściereczki antystatycznej.. po jakim czasie mogĂŞ jej uÂżyĂŚ ?
4. JeÂżeli baza ktĂłra bĂŞdĂŞ malowaÂł napotka siĂŞ ze starÂą(delikatne przetarcie) to na bank mi siĂŞ zwaÂży ?

To na tyle teraz.. Z gĂłry dziĂŞkuje za pomoc, pozdrawiam forumowiczĂłw !

felcia.jpg
Plik ściągnięto 44 raz(y) 27.76 KB

jacenty 741
Wysłany: 2011-08-04, 07:22   
0
UP DOWN

Baza pierwsza warstwa tylko tzw. kontaktowa,to znaczy mo¿e po³owa w³aœciwej warstwy.Nastêpne wylewasz pe³ne,a¿ do pe³nego pokrycia,iloœÌ zale¿y od jakoœci bazy (si³y krycia) i w³aœciwego przygotowania powierzchni (w³aœciwa szaroœÌ widmowa podk³adu).Pomijam takie drobiazgi jak w³aœciwa aplikacja i dobry pistolet,to sprawy oczywiste.Nak³adasz pe³n¹ warstwê,która ma byÌ wylana,a nie wypylona,po wyschniêciu jest w dotyku g³adka,a nie szorstka.Œciereczki mo¿esz u¿yÌ wtedy,gdy pow³oka jest ca³kowicie matowa,czyli mniej-wiêcej po 5-10 min (jeœli masz wentylacjê w gara¿u,i u¿ywasz w³aœciwego rozcieùczalnika).
Jak juÂż jesteÂś pewien pokrycia,czekasz ok 30 min,a nie wiĂŞcej niÂż 12 h (chociaÂż odradzam)i aplikujesz bezbarwny.

gugun 
Wysłany: 2011-08-04, 09:25   
0
UP DOWN

tak dodajac cos od siebie to jesli reszta jest ok to cieniuj bo dojda ci 2 drzwi i blotnik do malowania bo watpie ze ci srebro za 1szym razem na ostro wyjdzie...ja bym cieniowal przod drzwi z blotnikiem przednim tyl drzwi tylko lakier...ale to juz moje zdanie

Ponte
Wysłany: 2011-08-04, 11:43   
0
UP DOWN

DziĂŞki wielkie. Hmm co masz na myÂśli, Âże srebro nie wyjdzie za pierwszym razem ?
Myœlisz, ¿e bêdzie du¿a ró¿nica w odcieniu pomiêdzy b³otnik i tyle drzwi ? jak byœ radzi³ to cieniowac?
Zmatowac papierem 2000 wodnym, nie odcinac od tasmy i mniej wiecej z 15-20cm blotnik zapylic baza ? jak bezbarwny ?
Hmm wolaÂłbym tego nie ruszac..

gugun 
Wysłany: 2011-08-04, 12:37   
0
UP DOWN

zmatowac 1500 przecieniowac prawie do klamki wjechac na blotnik kawalek i calosc bezbarwnym...napewno bedzie roznica nawet jakbys mial idealnie dobrany kolor....srebro w zaleznosci od cisnienia gestosci i innych sie inaczej uklada wiec marne szanse trafic idealnie,lecz czasem sie udaje ale ja bym nawet nie ryzykowal jezeli sa to drzwi...no ale sprobuj z tym ze nie maluj ich calych tylko cieniuj,do tylnich bedzie pasowac a blotnik najwyzej domalujesz...

Ponte
Wysłany: 2011-08-04, 13:04   
0
UP DOWN

Wszystko ok, ale nie rozumiem jednego.. CieniowaÌ te drzwi do klamki ? a bezbarwny na ca³e drzwi ? to jak po po³o¿eniu bezbarwnego zapoleruje te ró¿nice jak bd cieniowane, jak na cale drzwi przykryje bezbarwnym ?

gugun 
Wysłany: 2011-08-04, 13:26   
0
UP DOWN

zapoznaj sie kolego z tematami o cieniowaniu i bedziesz wszystko wiedzial.nie odcinasz od tasmy tylko cieniujesz...rozciagasz baza kawalek od naprawianego miejsca.nie odcinasz odrazu tylko rozciagasz od najwiekszej ilosci bazy na elemencie do praktycznie zerowej przy klamce i nie ma sladu.jedno z 2 sie zgrywa w calosc.tak cale drzwi bezbarwnym...zycze powodzenia bo nie jest to zbyt latwe lecz przy srebrnych drzwiach konieczne...jak nie potrafisz przygotuj i daj komus pomalowac.

Ponte
Wysłany: 2011-08-04, 14:24   
0
UP DOWN

OK dziĂŞki wielkie. Rozumiem to wszystko tylko wolaÂłem siĂŞ upewniĂŚ. Do tej czynnoÂści i tak bĂŞdĂŞ musiaÂł zaÂłatwiĂŚ polerkĂŞ, bo zarazie nie posiadam wiec kicha.
Drzwi nie srebrne, a zielony metalic.
A ostatnie pytanie.. cieniuj¹c, wiadomo coraz dalej, coraz mniej materia³u.. i czy je¿eli dobrze wycieniuje, to odrazu zgubi siê to?, tzn bo nie chce nak³adaÌ klaru na marne jak by pozosta³o przejœcie..tzn. ró¿nica pomiêdzy now¹ a star¹ baz¹.

kropen16 
Wysłany: 2011-08-04, 14:59   
0
UP DOWN
Przemo

i tak bedzie roznica tylko tyle ze delikatniejsza

gugun 
Wysłany: 2011-08-04, 18:13   
0
UP DOWN

kropen16 napisał/a:
i tak bedzie roznica tylko tyle ze delikatniejsza
wytlumacz mi kolego dlaczego???skad ta roznica???faktami najlepiej..bo po to sie cieniuje zeby tej roznicy nie bylo...kilka lat sie nie spotkalem z jakakolwiek roznica pomiedzy elementami po prawidlowym przejsciu...no chyba ze uzywasz jakiegos taniego bezbarwnego ktory zmienia kolor,ale to juz twoj problem... odpowiadajac na twoje pytanie-nie,nie bedzie zadnej roznicy jesli nie dojedziesz baza do konca,a to czy sie jedno z 2 zleje bedziesz widzial raczej...ale mysle ze ci sie uda.

Ponte
Wysłany: 2011-08-04, 23:30   
0
UP DOWN

Dzieki wielkie. PodsumowujÂąc drzwi pryskam mniej wiĂŞcej do klamki z cieniowaniem, klar po calosci..
A takie jeszcze jedno pytanie, bo cieniujÂąc, muszĂŞ podkÂład akrylowy zakoĂączyĂŚ ciut wczeÂśniej, wiem, Âże tak siĂŞ cieniuje i powinno byĂŚ git.. Ale czĂŞsto sÂłyszaÂłem, Âże nowa baza siĂŞ zwaÂży jeÂżeli napotka starÂą.. Ile w tym prawdy ?
A co s¹dzisz o tych ró¿nych "blenderach" dodatkach do bazy w miejscu cieniowania ? ;>

gugun 
Wysłany: 2011-08-05, 08:43   
0
UP DOWN

zadnych dodatkow nie uzywam...baza z baza sie wazy ale ty kladziesz baze na zmatowany bezbarwny wiec mozesz byc spokojny.podklad mozliwie jak najmniej.pozdrawiam

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu