Autor |
Wiadomo¶æ |
|
madmax666
|
Wys³any: 2011-08-03, 22:14 Lakierowanie ca³ego samochodu baz± + lakier bezbarwny
|
0
|
|
|
West Coast Choppers
|
Witam wszystkich!
Pojazd do lakierowania to VW Polo
kolor Y3D
chcia³em malowac akrylem ale odradzaj± mi z powodu szybkiego p³owienia koloru.
wiêc mam kilka pytañ dotycz±cych lakierowania baz± + lak. bezbarwny
zaczynaj±c od pocz±tku, wspawane elementy blacharki s± pokryte FERTAN-em, moim zdaniem dobry produkt, producent nie przewiduje potrzeby stosowania innych podk³adów przed szpachl±, po szpachlowaniu przychodzi czas na podk³ad, i teraz pytania:
- jakim papierem pod bazê matowac auto gdzie jest lakier a gdzie podk³ad
- jak± dyszê i ci¶nienie zastosowac do malowania baz±? 1,3-1,4 2-3 bary?
- po tzw pyleniu ostatniego elementu mo¿na k³a¶c juz nastêpn± warstê? np maluj±c po kolei auto do oko³a
-ile warstw bazy? ile po naniesieniu ostatniej warstwy czekac na po³o¿enie bezbarwnego
-jak wygl±da strona techniczna samego malowania bezbarwnym
Jak kto¶ jest z okolic chêtnie pozawracam dupê i powypytuje
Z góry dziêki za info |
_________________ ...nie sztuka mieæ nowy samochód sztuka w³o¿yæ ca³e serce w stare... |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-08-04, 08:18
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
p800-1000 pod baze.az bedzie sucha. rewszte wiesz,a tak oprocz jesli ma byc czerwony to daj tlo na calosc...ja pod czerwone daje rozowe ty mozesz siwe bo moga ci wyjsc plamy nawet jak dasz 10 warst na sloncu...czerwony=kurewskie krycie. |
|
|
|
|
marcinos24
|
Wys³any: 2011-08-04, 13:27
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
madmax666
|
Wys³any: 2011-08-04, 22:25
|
0
|
|
|
West Coast Choppers
|
ogólnie bedzie to ciemny odcieñ tego y3d ale wydaje mi siê ¿e jak auto czerwone to juz chyba nie trzeba podk³adu dawac np ró¿owego? albo siê myle, oczywiscie lepszy niz szary w miejsca szpachli, pytanko mam dlaczego pod baze tak "równo" a pod akryl P600 doradzali. Czy ¼le? |
_________________ ...nie sztuka mieæ nowy samochód sztuka w³o¿yæ ca³e serce w stare... |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-08-05, 07:50
|
0
|
|
|
|
ja bym na twoim miejscu dal mimo wszystko jakies tlo na calosc...tak jakby co to ostrzegalem:) ja 2 lata temu malowalem foxa calaka,wtedy rocznego tez w czerwonym ladnym..po 4 warstwach jak nie 5 bezbarwny,jak zaswiecilo slonce to w kilku miejscach cos przebijalo wiec poprawka calaka,nastepne 4 warstwy i juz bylo ok ale jeszcze jak sie wiedzialo gdzie patrzec to na upartego na dobryl sloncu by cos znalazl...wymalowalem z 5l rozrobionej bazy chyba a wystarczylo rowne tlo i 1/3 bazy wlasciwej... bo pod baze musi byc drobnym,a pod akryl nawet i 400 by wystarczylo na upartego. |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2011-08-05, 08:11
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Wystarczy ¿e zastosujesz unibaze ,czyli tzw. t³o które stosuje siê pd kolory s³abo kryj±ce ma to w swojej ofercie np. DeBeer lub mo¿esz kupiæ podk³ad w kolorze w jakim masz do polakierowania auto Taki system podk³adów (ponad 150 kolorów) ma w swojej ofercie np. Lechler Ale tak jak napisa³ kolega wcze¶niej czerwienie to bardzo slabo kryj±ce kolory Pozdrawiam! |
|
|
|
|
madmax666
|
Wys³any: 2011-08-07, 19:07
|
0
|
|
|
West Coast Choppers
|
rozumiem je¿eli chodzi o podk³ad, teraz kupi³em szary wiec raczej juz nie dodam pigmentu? ani z niego nie zrobie ró¿owego co? Auto jest ogólnie czerwone Y3D ale porysowane i dlatego jade ca³e auto a nie elementy które naprawia³em bêdê pierwszy raz malowa³ baz± tak¿e mam pytanko ju¿ samej techniki, je¿eli auto bêdzie suche odt³uszczone maluje na pocz±tku "zapylaj±c" pó¼niej w³a¶ciwe juz malowanie tak? i teraz co z klarem, czekac a¿ wyschnie baza ca³kowicie czy ma siê lekko lepic czy jak? matowac baze przed klarem? Ile warstw klaru mam dac? dziêki ch³opaki za odpowiedzi i wyrozumia³osc Pozdro |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-08-07, 20:05
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
Niektóre podk³ady maj± mo¿liwo¶æ dobarwiania,ale Twój raczej nie. madmax666 napisa³/a: | auto bêdzie suche odt³uszczone maluje na pocz±tku "zapylaj±c" pó¼niej w³a¶ciwe juz malowanie tak | Tak
.Baza ma byæ ca³kowicie sucha,i nic nie szlifujesz,tylko przecierasz ¶ciereczk± antystatyczn± w celu zebrania ewentualnych ¶mietków i odkurzu.Bezbarwnego dajesz tyle warstw,ile przewidzia³ producent lakieru,jak 1,5,to tak ma byæ, jak 2 lub 3,to tyle dajesz. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-08-08, 10:19
|
0
|
|
|
|
madmax666 napisa³/a: | ozumiem je¿eli chodzi o podk³ad, teraz kupi³em szary wiec raczej juz nie dodam pigmentu? ani z niego nie zrobie ró¿owego co? | nie musisz dawac rozowego..siwy jest jak najbardziej ok pod czerwony...rozowe tlo to takie moje osobiste zboczenie:) chodz ostatnio szlifowalem auto do podkladu i tez wczesniej ktos dawal rozowy:):):) |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-08-08, 13:45
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
Mog³e¶ zapytaæ w mieszalni,jaki kolor podk³adu jest przewidziany pod ten lakier.Ja w³a¶nie robiê Z537 Opla (czerwony,a jak¿e),i tutaj ma byæ czarny podk³ad. |
|
|
|
|
shel82
|
Wys³any: 2011-08-08, 18:00
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 32 Sk±d: P³ock
|
Tak czytam i czytam i nasówa mi siê teraz ptanie, jakie kolory nak³ada siê najgorzej (czerwony ju¿ wiem z postu, a inne)? |
|
|
|
|
madmax666
|
Wys³any: 2011-08-08, 20:30
|
0
|
|
|
West Coast Choppers
|
no to dziêki wielkie ch³opaki na pewno siê pochwale jak mi wysz³o albo i nie, mam nadzieje ze nie spieprzê tego, idê metod± 80% pracy to przygotowanie 20% malowanie |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-08-09, 09:17
|
0
|
|
|
|
shel82 napisa³/a: | Tak czytam i czytam i nasówa mi siê teraz ptanie, jakie kolory nak³ada siê najgorzej (czerwony ju¿ wiem z postu, a inne)? | poprostu sa takie ktore slabo kryja takie jak czerwony zolty jakis ostry i inne "ladne kolorki" akrylowe:)naklada sie je tak samo jak inne z tym ze bez odpowiedniego jednolitego tla idzie sie zamalowac...a ciezko to sreberko,pochodne lub z duza zawartoscia perly:) madmax666 napisa³/a: | no to dziêki wielkie ch³opaki na pewno siê pochwale jak mi wysz³o albo i nie, mam nadzieje ze nie spieprzê tego, idê metod± 80% pracy to przygotowanie 20% malowanie | iprawidlowe podejscie...same malowanie nie jest sztuka tylko przygotowanie. |
|
|
|