Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
madmax666 
Wys³any: 2011-08-03, 22:14   Lakierowanie ca³ego samochodu baz± + lakier bezbarwny
0
UP DOWN
West Coast Choppers

Sk±d: Gliwice-Racibórz
Witam wszystkich!

Pojazd do lakierowania to VW Polo
kolor Y3D

chcia³em malowac akrylem ale odradzaj± mi z powodu szybkiego p³owienia koloru.

wiêc mam kilka pytañ dotycz±cych lakierowania baz± + lak. bezbarwny

zaczynaj±c od pocz±tku, wspawane elementy blacharki s± pokryte FERTAN-em, moim zdaniem dobry produkt, producent nie przewiduje potrzeby stosowania innych podk³adów przed szpachl±, po szpachlowaniu przychodzi czas na podk³ad, i teraz pytania:

- jakim papierem pod bazê matowac auto gdzie jest lakier a gdzie podk³ad
- jak± dyszê i ci¶nienie zastosowac do malowania baz±? 1,3-1,4 2-3 bary?
- po tzw pyleniu ostatniego elementu mo¿na k³a¶c juz nastêpn± warstê? np maluj±c po kolei auto do oko³a
-ile warstw bazy? ile po naniesieniu ostatniej warstwy czekac na po³o¿enie bezbarwnego
-jak wygl±da strona techniczna samego malowania bezbarwnym

Jak kto¶ jest z okolic chêtnie pozawracam dupê i powypytuje :cool:
Z góry dziêki za info

gugun 
Wys³any: 2011-08-04, 08:18   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
p800-1000 pod baze.az bedzie sucha. rewszte wiesz,a tak oprocz jesli ma byc czerwony to daj tlo na calosc...ja pod czerwone daje rozowe :D :D :D :D ty mozesz siwe bo moga ci wyjsc plamy nawet jak dasz 10 warst na sloncu...czerwony=kurewskie krycie.

marcinos24 
Wys³any: 2011-08-04, 13:27   
0
UP DOWN

We¼ pistolet HVLP to bêdziesz mia³ delikatnie pokryty. Ja mam taki pistolet http://www.skleptechniczn...HvLp_p2648.html kupi³em go przez internet. Pistolet sprawuje siê ok i malowa³em ju¿ nim lakierem bezbarwnym.
Tutaj mo¿esz kupiæ inny pistolet http://www.skleptechniczn...nicze_c75.html. Pozdrawiam/

madmax666 
Wys³any: 2011-08-04, 22:25   
0
UP DOWN
West Coast Choppers

ogólnie bedzie to ciemny odcieñ tego y3d ale wydaje mi siê ¿e jak auto czerwone to juz chyba nie trzeba podk³adu dawac np ró¿owego? albo siê myle, oczywiscie lepszy niz szary w miejsca szpachli, pytanko mam dlaczego pod baze tak "równo" a pod akryl P600 doradzali. Czy ¼le?

gugun 
Wys³any: 2011-08-05, 07:50   
0
UP DOWN

ja bym na twoim miejscu dal mimo wszystko jakies tlo na calosc...tak jakby co to ostrzegalem:) ja 2 lata temu malowalem foxa calaka,wtedy rocznego tez w czerwonym ladnym..po 4 warstwach jak nie 5 bezbarwny,jak zaswiecilo slonce to w kilku miejscach cos przebijalo wiec poprawka calaka,nastepne 4 warstwy i juz bylo ok ale jeszcze jak sie wiedzialo gdzie patrzec to na upartego na dobryl sloncu by cos znalazl...wymalowalem z 5l rozrobionej bazy chyba a wystarczylo rowne tlo i 1/3 bazy wlasciwej... bo pod baze musi byc drobnym,a pod akryl nawet i 400 by wystarczylo na upartego.

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-08-05, 08:11   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Wystarczy ¿e zastosujesz unibaze ,czyli tzw. t³o które stosuje siê pd kolory s³abo kryj±ce :tak: ma to w swojej ofercie np. DeBeer lub mo¿esz kupiæ podk³ad w kolorze w jakim masz do polakierowania auto :tak: Taki system podk³adów (ponad 150 kolorów) ma w swojej ofercie np. Lechler :tak: Ale tak jak napisa³ kolega wcze¶niej czerwienie to bardzo slabo kryj±ce kolory :tak: Pozdrawiam! :spoko:

madmax666 
Wys³any: 2011-08-07, 19:07   
0
UP DOWN
West Coast Choppers

rozumiem je¿eli chodzi o podk³ad, teraz kupi³em szary wiec raczej juz nie dodam pigmentu? ani z niego nie zrobie ró¿owego co? Auto jest ogólnie czerwone Y3D ale porysowane i dlatego jade ca³e auto a nie elementy które naprawia³em :) bêdê pierwszy raz malowa³ baz± tak¿e mam pytanko ju¿ samej techniki, je¿eli auto bêdzie suche odt³uszczone maluje na pocz±tku "zapylaj±c" pó¼niej w³a¶ciwe juz malowanie tak? i teraz co z klarem, czekac a¿ wyschnie baza ca³kowicie czy ma siê lekko lepic czy jak? matowac baze przed klarem? Ile warstw klaru mam dac? dziêki ch³opaki za odpowiedzi i wyrozumia³osc Pozdro

jacenty 741
Wys³any: 2011-08-07, 20:05   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Niektóre podk³ady maj± mo¿liwo¶æ dobarwiania,ale Twój raczej nie.
madmax666 napisa³/a:
auto bêdzie suche odt³uszczone maluje na pocz±tku "zapylaj±c" pó¼niej w³a¶ciwe juz malowanie tak
Tak
.Baza ma byæ ca³kowicie sucha,i nic nie szlifujesz,tylko przecierasz ¶ciereczk± antystatyczn± w celu zebrania ewentualnych ¶mietków i odkurzu.Bezbarwnego dajesz tyle warstw,ile przewidzia³ producent lakieru,jak 1,5,to tak ma byæ, jak 2 lub 3,to tyle dajesz.

gugun 
Wys³any: 2011-08-08, 10:19   
0
UP DOWN

madmax666 napisa³/a:
ozumiem je¿eli chodzi o podk³ad, teraz kupi³em szary wiec raczej juz nie dodam pigmentu? ani z niego nie zrobie ró¿owego co?
nie musisz dawac rozowego..siwy jest jak najbardziej ok pod czerwony...rozowe tlo to takie moje osobiste zboczenie:) chodz ostatnio szlifowalem auto do podkladu i tez wczesniej ktos dawal rozowy:):):)

jacenty 741
Wys³any: 2011-08-08, 13:45   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Mog³e¶ zapytaæ w mieszalni,jaki kolor podk³adu jest przewidziany pod ten lakier.Ja w³a¶nie robiê Z537 Opla (czerwony,a jak¿e),i tutaj ma byæ czarny podk³ad.

shel82 
Wys³any: 2011-08-08, 18:00   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: P³ock
Tak czytam i czytam i nasówa mi siê teraz ptanie, jakie kolory nak³ada siê najgorzej (czerwony ju¿ wiem z postu, a inne)?

madmax666 
Wys³any: 2011-08-08, 20:30   
0
UP DOWN
West Coast Choppers

no to dziêki wielkie ch³opaki na pewno siê pochwale jak mi wysz³o albo i nie, mam nadzieje ze nie spieprzê tego, idê metod± 80% pracy to przygotowanie 20% malowanie :)

gugun 
Wys³any: 2011-08-09, 09:17   
0
UP DOWN

shel82 napisa³/a:
Tak czytam i czytam i nasówa mi siê teraz ptanie, jakie kolory nak³ada siê najgorzej (czerwony ju¿ wiem z postu, a inne)?
poprostu sa takie ktore slabo kryja takie jak czerwony zolty jakis ostry i inne "ladne kolorki" akrylowe:)naklada sie je tak samo jak inne z tym ze bez odpowiedniego jednolitego tla idzie sie zamalowac...a ciezko to sreberko,pochodne lub z duza zawartoscia perly:)
madmax666 napisa³/a:
no to dziêki wielkie ch³opaki na pewno siê pochwale jak mi wysz³o albo i nie, mam nadzieje ze nie spieprzê tego, idê metod± 80% pracy to przygotowanie 20% malowanie
iprawidlowe podejscie...same malowanie nie jest sztuka tylko przygotowanie.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: