Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
shel82 
Wysłany: 2011-08-05, 22:03   Jaki olej wlaĂŚ do sprĂŞÂżarki?
0
UP DOWN

Witam, dokÂładnie jak w temacie - zakupiÂłem nowy kompresor, ale podczas transportu wycieklÂł z niego olej, a dodakowo czytaÂłem gdzieÂś na forum, Âże i tak lepiej zalaĂŚ swoim wÂłasnym olejem - pytanie tylko jakim?

Dane Techniczne:

- Moc silnika: 3.3 kW 4,5KM
- NapiĂŞcie znamionowe: 230 V ~ 50 Hz
- PojemnoœÌ zbiornika: 50 l
- WydajnoœÌ : 390L/min
- Max. ciÂśnienie robocze: max. 8 bar
- obroty 2850obr/min
- 2 tÂłoki
http://allegro.pl/sprezar...1752145294.html

gizbern 
Wysłany: 2011-08-05, 22:12   
0
UP DOWN

Do sprĂŞÂżarek stosujemy olej sprĂŞÂżarkowy,dostĂŞpny w kaÂżdym porzÂądnym sklepie z narzĂŞdziami.

shel82 
Wysłany: 2011-08-06, 10:41   
0
UP DOWN

gizbern napisał/a:
Do sprĂŞÂżarek stosujemy olej sprĂŞÂżarkowy,dostĂŞpny w kaÂżdym porzÂądnym sklepie z narzĂŞdziami.

Porz¹dny, tzn.? rodzaj, lepkoœÌ, etc. mo¿e firma?

gizbern 
Wysłany: 2011-08-06, 21:30   
0
UP DOWN

Czytaj ze zrozumieniem.NapisaÂłem Âże dostĂŞpny w porzÂądnym sklepie,bo nie w kaÂżdym taki olej posiadajÂą.Olej wystarczy Âże w nazwie bĂŞdzie mieĂŚ sprĂŞÂżarkowy.

Homer S. 
Wysłany: 2011-08-07, 07:34   
0
UP DOWN

Pyta³em siê kiedyœ w hurtowni o olej czy s¹ takowe o ró¿nych lepkoœciach (chcia³em rzadszy na zimê) . Pan oœwiadczy³ ¿e s¹ dwa rodzaje jeden do t³okowych i drugi do œrubowych sprê¿arek i bez wzglêdu na opakowanie i cenê to i tak kupuje siê ten sam olej .U mnie w hurtowni do t³okowych kosztuje 12z³ litr a w sklepie ze sprê¿arkami ten sam z inn¹ metk¹ 28z³ litr.Wymieniam raz w roku przed zim¹ bez wzglêdu na wygl¹d/zu¿ycie oleju.

memol 
Wysłany: 2011-08-07, 23:58   
0
UP DOWN

ja do swojego wlaÂłem olej silnikowy 68 na lato a na zimĂŞ mam n46(kupiony na zwykÂłej stacji)

shel82 
Wysłany: 2011-08-08, 10:15   
0
UP DOWN

Odpowiem sobie sam, poniewaÂż na forum widzĂŞ, Âże brak takich informacji, dlatego poszperaÂłem, popytaÂłem fachowcĂłw i tak:
1 - na lato powinno siê laÌ olej o klesie lepkoœci 68 (lepkoœÌ kinematyczna w 40°C), np. Mobil Univis N 68, Hydrol L-HL 68 (OrlenOIL);

2 - na zimĂŞ powinno siĂŞ laĂŚ olej o klasie lepkoÂści 32, np. Mobil Univis N 32, Hydrol L-HL 32 (OrlenOIL), Torcula 32 (Shell);

Olej powinno siĂŞ wymieniaĂŚ po 500 godzinach pracy, a filtr powietrza, po 16 godz. usuwajÂąc zalegajÂącÂą wodĂŞ w zbiorniku poprzez spuszczenie jej prze otwĂłr na spodzie zbiornika....

memol 
Wysłany: 2011-08-08, 14:34   
0
UP DOWN

Olej powinno siĂŞ wymieniaĂŚ po 500 godzinach pracy, a filtr powietrza, po 16 godz. usuwajÂąc zalegajÂącÂą wodĂŞ w zbiorniku poprzez spuszczenie jej prze otwĂłr na spodzie zbiornika....

my o tym wiemy bo przy kaÂżdym kompresorze jak kupisz masz gazetkĂŞ gdzie wszystko pisze to co ty napisaÂłeÂś ;)

gall
Wysłany: 2011-08-10, 20:05   
0
UP DOWN

W instrukcji do sprĂŞÂżarki 24l, 8bar, 206l/min mam takÂą tabelkĂŞ:

shel82 
Wysłany: 2011-08-10, 22:13   
0
UP DOWN

gall napisał/a:
W instrukcji do sprĂŞÂżarki 24l, 8bar, 206l/min mam takÂą tabelkĂŞ:

[url=http://wstaw.org/m/2...q85.jpg]Obrazek[/URL]

Fajna tabelka - z ktĂłrej nic nie wynika, teÂż dostaÂłem podobnÂą, dlatego zaÂłoÂżyÂłem ten temat, ma byĂŚ tak jak napisaÂłem wczeÂśniej:
1 - na lato powinno siê laÌ olej o klesie lepkoœci 68 (lepkoœÌ kinematyczna w 40°C), np. Mobil Univis N 68, Hydrol L-HL 68 (OrlenOIL);
2 - na zimĂŞ powinno siĂŞ laĂŚ olej o klasie lepkoÂści 32, np. Mobil Univis N 32, Hydrol L-HL 32 (OrlenOIL), Torcula 32 (Shell);

Rodzaj oleju (lepkoœÌ i etc.) jest wa¿ne, chyba, ¿e ktoœ swój kompresor traktuje z przymru¿eniem oka i nie przejmujê siê tym ile on czasu bêdzie dzia³aÌ ;)

Sw.Piotrek 
Wysłany: 2011-08-10, 22:28   
0
UP DOWN

Ciekawe czy moÂżna wlaĂŚ do kompresora olej syntetyczny dedykowany do chÂłodzonych powietrzem silnikĂłw 4T montowanych w skuterkach. Te oleje sÂą caÂłoroczne i teoretycznie powinny zapewniaĂŚ bardzo dobre smarowanie, gdyÂż silniki skuterkĂłw pracujÂą na bardzo wysokich obrotach.

gall
Wysłany: 2011-08-11, 00:50   
0
UP DOWN

W sumie to masz racjĂŞ - pierwsza pozycja to nie wiadomo o co kaman, ale druga to olej syntetyczny, a trzecia mineraÂł. Tylko bÂądÂź tu mÂądry i pisz wiersze, bo Âżaden konkret to nie jest. :nie: :nie:

shel82 
Wysłany: 2011-08-12, 22:18   
0
UP DOWN

Kolego gall, skoro dysponujesz instrukcjÂą, to moÂże jeszcze mi podasz ile wlaĂŚ tego oleju?
poniewaÂż gdy zakupiÂłem kompresor od gĂłry byÂł on zamkniĂŞty uniwersalnym dekielkiem, a w akcesoriach znalazÂłem normalny korek, ale bez podziaÂłki ile wlaĂŚ, a w instrukcji jest napisane, Âże wlaĂŚ zgodnie z oznaczeniem, ktĂłrego brak?

gall
Wysłany: 2011-08-12, 22:43   
0
UP DOWN

shel82 napisał/a:
Kolego gall, skoro dysponujesz instrukcjÂą, to moÂże jeszcze mi podasz ile wlaĂŚ tego oleju?
poniewaÂż gdy zakupiÂłem kompresor od gĂłry byÂł on zamkniĂŞty uniwersalnym dekielkiem, a w akcesoriach znalazÂłem normalny korek, ale bez podziaÂłki ile wlaĂŚ, a w instrukcji jest napisane, Âże wlaĂŚ zgodnie z oznaczeniem, ktĂłrego brak?

Lejesz i obserwujesz wziernik.

gall
Wysłany: 2011-08-12, 23:21   
0
UP DOWN

... w sumie wiĂŞcej siĂŞ spodziewaÂłem po tej instrukcji. :/

shel82 
Wysłany: 2011-08-15, 14:16   
0
UP DOWN

gall napisał/a:

Lejesz i obserwujesz wziernik.

WÂłaÂśnie, a ten wziernik ma byĂŚ caÂły zakryty, czy jak?
W instrukcji rĂłwnieÂż jest opisane tylko ogĂłlnie - "Przez gĂłrny otwĂłr wlej nowy olej do poziomu zaznaczonego na wskaÂźniku", ale ja nie mam na wskaÂźniku Âżadnej podziaÂłki, a nawet kreski?

lukas199m
Wysłany: 2011-08-15, 14:23   
0
UP DOWN

Najprawdopodobniej ma byĂŚ caÂły zalany. Tylko nie przesadz. Do koĂąca wziernika i nie wiĂŞcej. Podobnie jest w hamulcach w motorze. Ja zawsze nie dolewam do koĂąca i zostawiam taki bombelek powietrza jak np. w poziomicy bo mam trudny dostĂŞp do tego a bÂąbelek Âładnie widaĂŚ ;)

gall
Wysłany: 2011-08-15, 14:24   
0
UP DOWN

To pewnie to czerwone kó³ko namalowane na tym przeŸroczystym "kapslu". Wziernik jest wkrêcany wiêc nie mo¿na by³o narysowaÌ podzia³ki bo siê obraca podczas wkrêcania. U mnie to czerwone kó³ko jest prawie ca³kowicie "zatopione" w oleju. To tyle moich domys³ów...

norbi
Wysłany: 2011-08-18, 00:10   
0
UP DOWN

W mojej instrukcji pisze ze ten czerwony punkt to max oleju i wiecej sie nie powinno lac, ale jeszcze lookne jutro

Adam Rentel
Wysłany: 2011-08-18, 06:56   
0
UP DOWN

norbi napisał/a:
W mojej instrukcji pisze ze ten czerwony punkt to max oleju i wiecej sie nie powinno lac, ale jeszcze lookne jutro

Tak jak kolega pisze,na sto procent :spoko:

tasek
Wysłany: 2013-05-19, 14:16   
0
UP DOWN

witam

Kupi³em nowy kompresor FINI MK 103-150-3M 150 LITRÓW i chcia³bym zmieniæ w nim olej. Instrukcja jest powierzchniowa i napisano tylko ¿e zalany jest olejem 15w50 i nic wiecej. Zadnej klasy jako¶ciowej. Jaki olej stosowaæ w tym kompresorze? szukaæ jakiego¶ samochodowego 15w50 czy mo¿e jaki¶ dedykowany do kompresorów np LDAA-100 bo przewa¿nie tylko taki mozna dostaæ w sklepach z kompresorami. W czym jest lepszy olej sprê¿arkowy od samochodowego? Chcia³bym aby kompresor d³ugo mi s³u¿y³
Pozdrawiam

fini to chyba potentat sprĂŞÂżarkowy i dlaczego lejÂą 15w50 a nie sprĂŞÂżarkowe?
15w50 ma praktycznie dwukrotnie wiêksz¹ lepkoœÌ ni¿ ldaa 100

skubej
Wysłany: 2013-05-23, 15:35   
-1
UP DOWN

Witam

Wydaje mi siĂŞ Âże do sprĂŞÂżarek powinniÂśmy laĂŚ gĂŞsty olej poniewaÂż rzadkie oleje niszczÂą uszczelki.SwĂłj kompresorek zalaÂłem olejem od Kosiarki. im wlejemy gĂŞstszy olej tym wiĂŞksze prawdopodobieĂąstwo Âże kompresorek nie bĂŞdzie pluÂł olejem.
mĂłj kompresor nie ma filtra powietrza z tego co widzĂŞ i na wlocie dobrze jest taki filterek zainstalowaĂŚ koszt kilka zÂł a wtedy powietrze bĂŞdzie choĂŚ trochĂŞ przefiltrowane.

okoĂą
Wysłany: 2013-05-23, 20:41   
0
UP DOWN

I to jest jedna z najwiĂŞkszych gÂłupot. Na tÂłoku masz pierÂścienie ktĂłre sÂą miĂŞdzy innymi odpowiedzialne za zbieranie oleju z cylindra i od tego Âżeby siĂŞ nic nie przedostawaÂło na gĂłrĂŞ tÂłoka oczywiÂście w takiej lepkoÂści i specyfikacji jakÂą podaje producent bo to wÂłaÂśnie on oblicza i testuje pompy... Ale polak zawsze zrobi po swojemu bo mu siĂŞ tak wydaje. PamiĂŞtaj Âże jak bĂŞdziesz miaÂł za gĂŞsty olej to nie bĂŞdzie siĂŞ tak rozbryzgiwaÂł od tÂłoka i bĂŞdziesz miaÂł gorsze smarowanie juÂż nie mĂłwiÂąc jak zimna pompa jest...
P.S. Jak chcesz jeszcze gĂŞstszy to wlej od piÂły motorowej do ÂłaĂącucha ten to aÂż siĂŞ ciÂągnie ^^

skubej
Wysłany: 2013-05-24, 08:31   
0
UP DOWN

Silnik (Pompa) nie jest zaawansowana technicznie, ma krĂłtki obieg.
1 t³ok który potrzebuje smarowania jaka jest tam przestrzeù robocza? olej wraz ze wzrostem temperatury robi siê rzadszy ró¿na rozszerzalnoœÌ materia³ów i ich eksploatacja powoduje spadek kompresji a przez to pobieranie oleju.

Niestety nasza pompa chodzi na full odrazu... tutaj powinno byĂŚ to zrobione trochĂŞ inaczej kompresor powinien posiadaĂŚ 2 biegi.
1 ssanie
2 praca normalna

Dlaczego producent zaleca taki olej poniewaÂż rzadszy powoduje mniej problemĂłw jak masz niskÂą temp olej taki bĂŞdzie dobrze smarowaÂł.
Jednak wcale nie oznacza to Âże olej gĂŞstszy przy temp powietrza 20c nie bĂŞdzie lepiej speÂłniaÂł swojej funkcji.

W Praktyce wyglÂąda to jednak trochĂŞ inaczej.
PrzykÂład silnik od kosiarki: wymieniÂłem olej po roku w kosiarce a potem oleju nie wymieniaÂłam tylko dolewaÂłem. silnik pracuje 15 lat i ma siĂŞ dobrze.

Olej im jest dÂłuÂżej w silniku tym ma wiĂŞcej wĂŞgla w sobie a ten zwiÂązek sprzyja lepszemu smarowaniu tÂłokĂłw natomiast jest problem z rozruchem i za pierona to siĂŞ nie sprawdza w przypadku silnikĂłw turbinowych.

sprawdŸ sobie jak¹ lepkoœÌ na olej nowy a ten który ju¿ trochê pochodzi³... parametry s¹ inne.
NajwiĂŞkszÂą bolÂączkÂą sprĂŞÂżarki jest to Âże nie ma Ona biegu miĂŞkkiego ktĂłry by rozgrzaÂł olej tÂłoki... to jest barbarzyĂąstwo ja sprĂŞÂżarkĂŞ zapalam na kilka sekund i jÂą gaszĂŞ kilka razy przed pracÂą.

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-05-24, 12:12   
0
UP DOWN

skubej,
Ale pojechaÂłeÂś z tym eposem o olejach. :sciana: :sciana: :sciana:

Radze omijac te porady a ca³y post do z³otych mysli przenieœÌ... taka fantastyka olejowa.

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-05-24, 12:13   
0
UP DOWN

skubej napisał/a:
PrzykÂład silnik od kosiarki: wymieniÂłem olej po roku w kosiarce a potem oleju nie wymieniaÂłam tylko dolewaÂłem. silnik pracuje 15 lat i ma siĂŞ dobrze.

To nie lepiej braĂŚ zlewki z warsztatĂłw i od razu uzupeÂłniaĂŚ uwĂŞglonym? ^^ ^^ ^^ ^^ ^^ ^^ ^^ ^^ ^^ ^^ ^^ ^^ ^^ ^^ ^^

skubej
Wysłany: 2013-05-24, 12:56   
-1
UP DOWN

radzĂŞ sobie poczytaĂŚ o olejach...

ÂśmiaĂŚ siĂŞ kaÂżdy potrafi... zapytaj siĂŞ kolego mechanika czy olej zaraz po zalaniu ma najlepsze wÂłaÂściwoÂści smarujÂące?

jestem ciekaw co Ci powie.

Dlaczego wiêkszoœÌ samochodów nowych gubi olej? bo niestety trwa³oœÌ jest ju¿ nie ta i oleje rzadkie niszcz¹ uszczelki...

diablo74 
Wysłany: 2013-05-24, 13:00   
0
UP DOWN

a kiedy ma najlepsze? po 15 latach czy jeszcze dÂłuÂżej :sciana: :shock:

skubej
Wysłany: 2013-05-24, 13:37   
-1
UP DOWN

na pewno olej nie ma najlepszych parametrĂłw zaraz po zalaniu...

Kosiarka to prosty czterosuw, i tak pod nachyleniem gubi olej... wiem 2 suwa powinienem mieÌ kiedy jest du¿e nachylenie aby na zar¿n¹Ì silnika ale tego jakoœ jeszcze szlak nie trafi³.
wszystko zaleÂży od silnika wymianĂŞ oleju w wiĂŞkszoÂści samochodĂłw powinno siĂŞ robiĂŚ po 10tyÂś ale jak popatrzymy na bagnet od oleju, jego konsystencje to czernienie oleju jest zaleÂżne od rodzaju silnika.
Mam w domu 2 samochody jeden benzyna drugi diesel. leje ten sam olej i w benzynie jest o wiele czyÂściejszy olej niÂż w ONie.
Dlaczego wymieniam olej? poniewaÂż pokonuje maÂłe odcinki. a w ONie z turbinÂą olej tak gĂŞstnieje Âże w zimie posiadanie takiego oleju spowoduje uszkodzenie.
bo zanim olej dotrze we wszystkie miejsca to goÂły metal bĂŞdzie pocieraÂł o siebie. ja sprĂŞÂżarki nigdy nie odpalaÂłem w niskiej temperaturze.
A jeÂśli silnik nie trzyma kompresji to wtedy Âładujemy mu gĂŞÂściejszy olej.

diablo74 
Wysłany: 2013-05-24, 13:54   
+1
UP DOWN

CzÂłowieku skÂąd takie wnioski kaleczysz mechanikĂŞ do diesla i do benzyniaka ten sam olej, gĂŞstszy jak gubi kompresje to nie "fantastyka olejowa" to horror olejowy sam sobie poczytaj o olejach i nie tylko jestem technikiem mechanikiem z zawodu i takie wynurzenia rodem z garaÂżu bez Âżadnych podstaw po prostu mnie rozwalajÂą jak dla mnie twoje opowieÂści teÂż kwalifikujÂą siĂŞ do "zÂłotych myÂśli"

hamir 
Wysłany: 2013-05-24, 13:55   
0
UP DOWN

skubej, to teraz mi rozwin sformuÂłowanie hydroorfozy zwiazku dwulimfatycznego weglowodorĂłw nasyconych hegzoamorfatcznymi zwiazkami siarki....w tych swoich olejach :cool:
udowodnij ze olej w dieslu ma gorsze parametry :cool:

skubej
Wysłany: 2013-05-24, 13:57   
-1
UP DOWN

diablo74 napisał/a:
CzÂłowieku skÂąd takie wnioski kaleczysz mechanikĂŞ do diesla i do benzyniaka ten sam olej, gĂŞstszy jak gubi kompresje to nie "fantastyka olejowa" to horror olejowy sam sobie poczytaj o olejach i nie tylko jestem technikiem mechanikiem z zawodu i takie wynurzenia rodem z garaÂżu bez Âżadnych podstaw po prostu mnie rozwalajÂą jak dla mnie twoje opowieÂści teÂż kwalifikujÂą siĂŞ do "zÂłotych myÂśli"

No to ciekawe jak pĂłjdziesz do mechanika i auto bierze olej to Ci ten radzi zalaĂŚ gĂŞÂściejszy i problem ustĂŞpuje. efekty placebo?????

diablo74 
Wysłany: 2013-05-24, 14:00   
+1
UP DOWN

hamir niestety kolega skubej zna tylko jeden parametr dla niego olej jest rzadki lub gĂŞsty i tyle nic wiĂŞcej

hamir 
Wysłany: 2013-05-24, 14:02   
0
UP DOWN

diablo74, oraz Lackdoctor, reasumujÂąc z olejem jak z winem 'im starszy tym lepszy' :rotfl:

panowie skupujemy 'zlewki' :cool:

skubej
Wysłany: 2013-05-24, 14:24   
-1
UP DOWN

diablo74 napisał/a:
hamir niestety kolega skubej zna tylko jeden parametr dla niego olej jest rzadki lub gĂŞsty i tyle nic wiĂŞcej

ParametrĂłw jest mnĂłstwo, usuwanie zwiÂązkĂłw odpowiedzialnych za korozje, odparowywanie itp. olej do ONa ma wiĂŞcej zwiÂązkĂłw likwidujÂących siarkĂŞ. tylko co z tego nie widziaÂłem jeszcze ani jednego realistycznego testu olejĂłw silnikowych.
Czyta³em sporo prasy na temat olejów. gêstoœÌ oleju jest jednym z najwa¿niejszych parametrów.
Do tego olej do On lepiej czyœci silnik usuwa wiêksz¹ iloœÌ nagaru.

Wcale nie napisaÂłem tak Âże olej 15 letni lepiej smaruje silnik.
napisaÂłem Âże silnik dziaÂła. wiĂŞc nie uwaÂżam Âże Âźle zrobiÂłem nie wymieniajÂąc oleju w kosiarce.

kaÂżdy ma swoje zdanie na ten temat, niech tak lepiej pozostanie.

diablo74 
Wysłany: 2013-05-24, 14:46   
+1
UP DOWN

skubej napisał/a:
Wcale nie napisaÂłem tak Âże olej 15 letni lepiej smaruje silnik.
napisaÂłem Âże silnik dziaÂła. wiĂŞc nie uwaÂżam Âże Âźle zrobiÂłem nie wymieniajÂąc oleju w kosiarce.

A co siĂŞ wedÂług ciebie dzieje w silniku niewaÂżne jakim z tzw. "produktami zuÂżycia" silnika, ewentualnie z paliwem ktĂłre "przenika" do skrzyni korbowej "tak samo" jak olej do do komory spalania?

skubej napisał/a:
No to ciekawe jak pĂłjdziesz do mechanika i auto bierze olej to Ci ten radzi zalaĂŚ gĂŞÂściejszy i problem ustĂŞpuje. efekty placebo?????

Jak do "pana WÂładka z garaÂżu" to pewnie wleje olej od diesla wszĂŞdzie gdzie popadnie, jak robiÂłem mechanikĂŞ dawno temu to szukaÂłem przyczyny "poboru oleju" a nie prowizorycznie usuwaÂłem skutki, pozdrawiam nie mam nic wiĂŞcej do dodania kolego skubej nie masz pojĂŞcia o mechanice twoje opowieÂści olejowe powaliÂły mnie na cycki :x: :x:

skubej
Wysłany: 2013-05-24, 14:56   
0
UP DOWN

skubej napisał/a:

Jak do "pana WÂładka z garaÂżu" to pewnie wleje olej od diesla wszĂŞdzie gdzie popadnie, jak robiÂłem mechanikĂŞ dawno temu to szukaÂłem przyczyny "poboru oleju" a nie prowizorycznie usuwaÂłem skutki, pozdrawiam nie mam nic wiĂŞcej do dodania kolego skubej nie masz pojĂŞcia o mechanice twoje opowieÂści olejowe powaliÂły mnie na cycki :x: :x: [/quote]

Tak podchodzisz do tego profesjonalnie jednak gdy silnik jest niewiele wart... to nie robisz tego profesjonalnie tylko leczysz objawy. pobĂłr oleju zresztÂą jest normalnÂą sprawÂą zaleÂży ile ten pobĂłr wynosi. ale chyba racje przyznasz Âże jak wlejesz olej gĂŞstszy to ubytek oleju bĂŞdzie mniejszy.

diablo74 
Wysłany: 2013-05-24, 15:00   
0
UP DOWN

skubej napisał/a:
jednak gdy silnik jest niewiele wart

na z³om albo do remontu wartoœÌ samochodu czy silnika nie ma dla mnie znaczenia

skubej napisał/a:
pobĂłr oleju zresztÂą jest normalnÂą sprawÂą

zgadzam siĂŞ

Cytat:
jak wlejesz olej gĂŞstszy to ubytek oleju bĂŞdzie mniejszy.

nie mam pojĂŞcia, robiÂąc mechanikĂŞ czy teraz lakier zawsze trzymam siĂŞ zaleceĂą producenta(instrukcji obsÂługi, karty techniczne, itp.) jak coÂś robisz zgodnie ze sztukÂą masz spokĂłj
Temet jest: jaki olej do sprĂŞÂżarki wiĂŞc na temat ja twierdzĂŞ, Âże np. LDAA-100, lub ewentualnie olej silnikowy 15W/40 miaÂłem kompresor do ktĂłrego producent zalecaÂł taki olej

skubej
Wysłany: 2013-05-24, 15:09   
0
UP DOWN

diablo74 napisał/a:
skubej napisał/a:
jednak gdy silnik jest niewiele wart

na z³om albo do remontu wartoœÌ samochodu czy silnika nie ma dla mnie znaczenia

skubej napisał/a:
pobĂłr oleju zresztÂą jest normalnÂą sprawÂą

zgadzam siĂŞ

Cytat:
jak wlejesz olej gĂŞstszy to ubytek oleju bĂŞdzie mniejszy.

nie mam pojĂŞcia

ja niestety nie mam takiego luksusu, wiem gdzie mam wyciek ale nie robiê z tym bo ¿eby to uszczelniÌ to trzeba targaÌ ca³y silnik a kosz to ok 700z³ a jak od wymiany do wymiany mi ci¹gnie 1 litr to nie ma tragedii. na full syntetyku ubytek by³ du¿o wiêkszy teraz jest pó³ syntetyk o tej samej gêstoœci jednak ubytek spad³.
Cz³owiek po swoim zawodzie jest z misj¹ wszystko to czego siê nauczy³ ma byÌ zrobione z perfekcj¹ wiem o co chodzi ale realia s¹ inne i dopuszcza siê u¿ycia pó³ œrodków.

skubej
Wysłany: 2013-05-24, 15:13   
0
UP DOWN

nie mam pojĂŞcia, robiÂąc mechanikĂŞ czy teraz lakier zawsze trzymam siĂŞ zaleceĂą producenta(instrukcji obsÂługi, karty techniczne, itp.) jak coÂś robisz zgodnie ze sztukÂą masz spokĂłj
Temet jest: jaki olej do sprĂŞÂżarki wiĂŞc na temat ja twierdzĂŞ, Âże np. LDAA-100, lub ewentualnie olej silnikowy 15W/40 miaÂłem kompresor do ktĂłrego producent zalecaÂł taki olej[/quote]

No i to jest meritum sprawy, jednak nawet w instrukcjach obs³ugi zdarzaj¹ siê b³êdy... i to niestety koszmarne znam przypadek z olejem do skrzyni w automacie. jak zala³eœ olej z manuala to szlak trafia³ skrzynkê znacznie szybciej.

Sw.Piotrek 
Wysłany: 2013-05-24, 17:01   
0
UP DOWN

WiêkszoœÌ olejów ma bardzo zbli¿on¹ gêstoœÌ w czasie pracy. I to bez ró¿nicy czy jest to olej 15w40 czy 5w40. S¹ "specjalne oleje" np. lekko bie¿ne (zmniejszaj¹ce zu¿ycie paliwa) czy oleje do silników o du¿ym przebiegu (o zwiêkszonej gêstoœci w czasie pracy). Te pierwsze s¹ rzadsze w czasie pracy. Te drugie s¹ gêstsze w czasie pracy.
Oleje syntetycznie nie niszczÂą uszczelek - to zabobon.

Jakiœ czas temu zmieni³em olej z mineralnego na pó³ syntetyczny. Silnik zacz¹³ ciszej pracowaÌ, zu¿ycie oleju siê nie zmieni³o.

P.S. Nie naleÂży myliĂŚ gĂŞstoÂści w czasie pracy z temperaturÂą pÂłyniĂŞcia.

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-05-24, 18:40   
0
UP DOWN

ÂŚwietny temat... od teraz mamy specjalny .... Âśliski ,,, dziaÂł olejowy . :help:

diablo74 
Wysłany: 2013-05-24, 21:28   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
ÂŚwietny temat... od teraz mamy specjalny .... Âśliski ,,, dziaÂł olejowy . :help:

nie no temat bomba, taki "rozwojowy" :rotfl:

hamir 
Wysłany: 2013-05-25, 01:08   
0
UP DOWN

takie pytanko panowie;a jaki olej wlac do sprezarki zeby leciaÂły nawieksze oczka? :x: ^^

skubej
Wysłany: 2013-05-25, 07:23   
0
UP DOWN

http://allegro.pl/promocj...3256757832.html

ten olej do czego moÂżna wlaĂŚ?

tomek70
Wysłany: 2013-05-25, 07:46   
0
UP DOWN

skubej napisał/a:

do silnikĂłw benzynowych i wysokoprĂŞÂżnych bez i z turbodoÂładowaniem, samochodĂłw osobowych i dostawczych.

silniki benzynowe i wysokoprĂŞÂżne samochodĂłw osobowych i dostawczych,
silniki zasilane LPG,
silniki pracujÂące z turbodoÂładowaniem i bez turbodoÂładowania,
silniki z katalizatorem i bez katalizatora.

WyczerpujÂąca odpowiedÂż? ;)

diablo74 
Wysłany: 2013-05-25, 12:58   
0
UP DOWN

skubej napisał/a:
http://allegro.pl/promocja-lotos-semisyntetic-10w-40-5l-4-1-zobacz-i3256757832.html

do wszystkiego czyli do niczego ^^

skubej
Wysłany: 2013-05-25, 18:20   
0
UP DOWN

Te Oleje sÂą bardzo chwalone, popatrz jakie speÂłniajÂą normy i ile kosztujÂą.
Subaru rekomenduje Lotosa do swoich samochodĂłw wiĂŞc jeÂśli tak powaÂżny koncert nie widzi przeciwwskazaĂą, uÂżycia tego samego oleju do ON i do Benzynki to w moim odczuciu caÂła filozofia olejowa wydaje siĂŞ byĂŚ lekko przesadzona.

Na wszystkim próbuje siê zarabiaÌ kasê. Jaranie siê zawartoœci¹ ró¿nych substancji teoretycznie korzystnych wydaje siê mieÌ wiêksze pod³o¿e na sprzeda¿ ni¿ na rzeczywist¹ pracê silnika.

okoĂą
Wysłany: 2013-05-26, 15:04   
0
UP DOWN

skubej napisał/a:
http://allegro.pl/promocja-lotos-semisyntetic-10w-40-5l-4-1-zobacz-i3256757832.html

Skoro jest tak uniwersalny to polecam ÂśmiaÂło do naleÂśnikĂłw :)

tomek70
Wysłany: 2013-05-26, 23:39   
0
UP DOWN

okoĂą napisał/a:
skubej napisał/a:

Skoro jest tak uniwersalny to polecam ÂśmiaÂło do naleÂśnikĂłw :)
Nie wolno. ToÌ to pó³syntetyk. Mo¿e rozpuœciÌ osad z patelni.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu