Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
marekT 
Wysłany: 2011-08-28, 11:57   Pytanie o koszt naprawy blacharsko-lakierniczej
0
UP DOWN

Witam, jest to mĂłj pierwszy post na tym forum.
MiaÂłem ostatnio nieprzyjemnÂą stÂłuczkĂŞ moim VW polo. ProsiÂłbym was o poradĂŞ dotyczÂącÂą orientacyjnej ceny naprawy, sposobu (co bĂŞdzie lepsze czy klepanie i malowanie, czy wymiana elementu). Od wewnÂątrz i od spodu wyglÂąda raczej dobrze ale pewnie po zdjĂŞciu zderzaka okaÂże siĂŞ, Âże mocowania sÂą poniszczone albo pogiĂŞte. Nadkole caÂłe, zderzak nie jest pĂŞkniĂŞty. Chodzi mi tylko o wycenĂŞ prac blacharsko-lakierniczych zakÂładam, Âże mechanicznie jest ok i nic nie trzeba bĂŞdzie robiĂŚ.
Ewentualnie prosiÂłbym teÂż o polecenie jakiegoÂś dobrego i rzetelnego lakiernika w Krakowie lub okolicach (najlepiej Nowa Huta).
Lakier na autku to LA7W reflexsilber metallic z palety VW.
Za³¹czam linki do zdjêcia stanu auta zrobione zaraz po st³uczce.

http://zapodaj.net/3e3ea215e0ec.jpg.html
http://zapodaj.net/e8eb6d46ed93.jpg.html
http://zapodaj.net/3ddf19bf13a6.jpg.html
http://zapodaj.net/f3352e165ae9.jpg.html

Sw.Piotrek 
Wysłany: 2011-08-30, 02:06   
0
UP DOWN

BÂłotnik bez problemu kupisz pod kolor. Z wymianÂą teÂż dasz radĂŞ. Co do zderzaka musisz siĂŞ zorientowaĂŚ co bĂŞdzie siĂŞ najbardziej opÂłacaÂło np. wymiana czy klejenie i malowanie.
Do popularnych samochodów mo¿na doœÌ ³atwo dostaÌ elementy u¿ywane ju¿ w kolorze auta.
JeÂżeli ten bÂłotnik masz nigdy nie odkrĂŞcony to moÂżesz ew. daĂŚ go do klepania bez demontaÂżu. Ma to otyle sens Âże przy odsprzedaÂży bĂŞdzie tobie Âłatwiej potwierdziĂŚ Âże auto nie byÂło mocno rozbite.

gugun 
Wysłany: 2011-08-30, 10:49   
0
UP DOWN

Sw.Piotrek napisał/a:
Do popularnych samochodów mo¿na doœÌ ³atwo dostaÌ elementy u¿ywane ju¿ w kolorze auta.
a co z odcieniem???
Sw.Piotrek napisał/a:
JeÂżeli ten bÂłotnik masz nigdy nie odkrĂŞcony to moÂżesz ew. daĂŚ go do klepania bez demontaÂżu.
chcialbys to klepac jak nowy blotnik mozna za 70zl juz pewnie nowy kupic w podrobce lub uzywke w PODOBNYM kolorze gdzie odejdzie lakierowanie go od srodka..
Sw.Piotrek napisał/a:
Ma to otyle sens Âże przy odsprzedaÂży bĂŞdzie tobie Âłatwiej potwierdziĂŚ Âże auto nie byÂło mocno rozbite.
a jest mocno rozbite??wszystko idzie zrobic tak zeby nie bylo sladu,i kazdy w miare dobry lakiernik wie w czym rzecz...marekT,masz do wymiany blotnik koszt ok 100zl do lakierowania zderzak,blotnik i cieniowanie drzwi czyli w tysiaku bez problemu bowinienes sie zmiescic...

Sw.Piotrek 
Wysłany: 2011-08-30, 19:28   
0
UP DOWN

JeÂżeli el. sÂą w tym org. lakierze to odcieĂą bĂŞdzie taki sam. Po za tym nie kaÂżdy lakiernik gwarantuje Âże wycieniuje idealnie. W przypadku nie odkrĂŞcanych elementĂłw ludziska wiedzÂą Âże nic powaÂżnego tam nie byÂło. A jeÂżeli el. byÂł wymieniony to co po niektĂłrzy wyobraÂżajÂą sobie Âże auto mogÂło byÂś mocno uszkodzone.

Robertlodz09 
Wysłany: 2011-08-31, 12:06   
0
UP DOWN

Sw.Piotrek napisał/a:
JeÂżeli el. sÂą w tym org. lakierze to odcieĂą bĂŞdzie taki sam

:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
ÂŚw.PiotruÂś jesteÂś "mocny spec" skoro piszesz takie bzdury :rotfl: Pozdrawiam! :spoko:

Robertlodz09 
Wysłany: 2011-08-31, 12:13   
0
UP DOWN

gugun napisał/a:
masz do wymiany blotnik koszt ok 100zl do lakierowania zderzak,blotnik i cieniowanie drzwi

I to jest wszystko w tym temacie co do tej naprawy :tak: a koszty zale¿¹ od regionu i warsztatu w którym w³aœciciel zdecyduje siê dokonaÌ naprawy :tak: W ASO jest zalecane w³aœnie "gubienie ró¿nicy odcieniu koloru" na s¹siednim elemencie :tak: a jak lakiernik tego nie potrafi to nie pracuje w ASO ;) Pozdrawiam! :spoko:

gugun 
Wysłany: 2011-08-31, 12:14   
0
UP DOWN

Robertlodz09 napisał/a:
ÂŚw.PiotruÂś jesteÂś "mocny spec" skoro piszesz takie bzdury Pozdrawiam!
napisalem to samo ale byla awaria na forum...kolego Sw.Piotrek, kazdego koloru moze byc kilka alternatyw czyli odcieni bywa ze czasem jest ich naprawde duzo wiec szanse na trafienie sa marne,szybciej maska czy tez klapa tyl bo sa na aucie pod innym katem wiec lekka roznica nie bedzie az tak widoczna...a tak oprocz to po czym poznajesz po aucie ze blotnik byl wymieniany??

Robertlodz09 
Wysłany: 2011-08-31, 12:23   
0
UP DOWN

Pomaga mu w tym jego wrodzony "talent lakierniczy" i telepatia :rotfl:

Sw.Piotrek 
Wysłany: 2011-08-31, 16:24   
0
UP DOWN

Wymianê b³otnika mo¿na poznaÌ chodŸ by po jego pasowaniu, czy œladach na œrubach. Wiem ¿e s¹ ró¿ne odcienie "tego samego koloru". Co nie zmienia faktu ¿e do popularnych aut da siê dostaÌ element "pod kolor" w tym samym odcieniu.
Nie piszcie Âże siĂŞ nie da. Bo siĂŞ da.

gugun 
Wysłany: 2011-08-31, 16:43   
0
UP DOWN

Sw.Piotrek napisał/a:
WymianĂŞ bÂłotnika moÂżna poznaĂŚ chodÂź by po jego pasowaniu, czy Âśladach na Âśrubach
a jak sie srubki pomaluje "zaczaruje" podklei go sie na odpowiednia mase to po czym wtedy poznac??
Sw.Piotrek napisał/a:
Co nie zmienia faktu Âże do popularnych aut da siĂŞ dostaĂŚ element "pod kolor" w tym samym odcieniu.
do wszystkich sie da,wystarczy objezdzic troche,wziasc klapke na wzor i porobic z siebie debila,bo tak jesli sa 4 odcienie danego koloru to jest tylko 25% szansy :D :D :D a co do spasowania to akurat kwestia o ktorej mozna by duzo pisac,bo nie zawsze fabrycznie nowe auta maja tak idealnie wszystko spasowane jak po blacharce

Sw.Piotrek 
Wysłany: 2011-08-31, 16:49   
0
UP DOWN

gungun pryÂśniĂŞte Âśrubki moÂżna poznaĂŚ po tym Âże sÂą pryÂśniĂŞte. Wiadomo, jak auto jest piĂŞknie zrobione to nie Âłatwo siĂŞ poÂłapaĂŚ. Jednak puki spotkaÂłem tylko jednego po wypadkowego ktĂłrego po lakierze praktycznie nie daÂło siĂŞ poznaĂŚ. ChoĂŚ teÂż nie pamiĂŞtam czy byÂło ono malowane czy byÂły wymieniane elementy. Na caÂłym aucie byÂł jeden "bobek" lakierniczy. Jednak wesoÂło byÂło po podniesieniu maski. Prawe nadkole byÂło klepane mÂłoteczkiem i niestarannie po szpachlowane.
Co do pasowania koloru uÂżywanych elementĂłw. Bez Âżadnego problemu dostaÂłem maskĂŞ w org. lakierze do Mondeo z 98r. OdcieĂą pasuje po prostu super. Tak Âże da siĂŞ.

gugun 
Wysłany: 2011-08-31, 17:38   
0
UP DOWN

Sw.Piotrek napisał/a:
gungun pryÂśniĂŞte Âśrubki moÂżna poznaĂŚ po tym Âże sÂą pryÂśniĂŞte
a fabrycznie nie sa?? :D :D prawda jest taka ze nie kazdy sie przyklada do tego co na 1szy rzut oka nie widac...ja mam w swojej karierze kilka takich bagazniczkow urzezbionych ze sam bym nie poznal gdybym nie wiedzial,a blotnik od srodka to jest pikus,tak samo dla mnie jak i dla wielu kolegow z forum:)
Sw.Piotrek napisał/a:
OdcieĂą pasuje po prostu super. Tak Âże da siĂŞ.
wszystko sie da,lecz nie zawsze jest sens szukac,bo w przypadku tego polo nawet jakby kupil w kolorze to itak wypadalo by go za zderzakiem przycieniowac wiec praktycznie na 1 wychodzi...i nie dyskutuj juz :D :D :D

Sw.Piotrek 
Wysłany: 2011-08-31, 18:17   
0
UP DOWN

Tak jak napisaÂłem, jak auto jest bardzo dobrze zrobione to ciĂŞÂżko siĂŞ poÂłapaĂŚ. Jednak nie oszukujmy siĂŞ 100% fabryki praktycznie nie da siĂŞ podrobiĂŚ.
Po za tym jest coœ takiego jak napisa³eœ. Wiele rzeczy na pierwszy rzut oka nie widaÌ. Po za tym, wiêkszoœÌ ludzi nie odró¿ni tak sobie pomalowanego auta od auta w org. lakierze.

P.S. ÂŻeby nie byÂło gungun wiem Âże znasz siĂŞ na tym co robisz.

gugun 
Wysłany: 2011-08-31, 18:27   
0
UP DOWN

podrobic nie,ale zrobic lepiej tak :tak: :tak: :tak: glownie jesli chodzi o blacharke....widzialem kilka fabrycznych autek nie bitych gdzie szpary pasowaly bo pasowaly,glownie francuzy gdzie wszystko plastikowe...

marekT 
Wysłany: 2011-09-01, 17:40   
0
UP DOWN

DziĂŞkujĂŞ za wszystkie odpowiedzi.
Auto bĂŞdĂŞ robiÂł bezgotĂłwkowo z ubezpieczenia sprawcy (czyli z mojego AC).
Trafi³em do zak³adu, gdzie Pan w³aœciciel od razu powiedzia³, ¿e drzwi tez bêdzie malowa³ wiêc powinien zgubiÌ w ten sposób ró¿nicê w odcieniach.
W pierwszej chwili te¿ myœla³em o kupnie u¿ywek w moim kolorze i zamontowaniu ich i ewentualnym przepolerowaniu albo poddaniu jakimœ innym czarom, ale stwierdzi³em, ¿e to jest moje auto i ma byÌ zrobione jak nale¿y, a ile to bêdzie kosztowa³o i ile mi za to podnios¹ stawki to ju¿ inna sprawa. Co do ceny samej robocizny to ma ona wynieœÌ ~1,1k z³+ cena czêœci.
Zatem mam juÂż zamĂłwione elementy i pewnie w nastĂŞpny poniedziaÂłek odstawiĂŞ auto i bĂŞdzie siĂŞ robiÂło. OczywiÂście postaram siĂŞ pokazaĂŚ efekt i poprosiĂŚ o ocenĂŞ.

Mam jeszcze pytanie, proÂśbĂŞ do uÂżytkownikĂłw forum z Krakowa, czy znajÂą i mogÂą poleciĂŚ lub odradziĂŚ jakiÂś zakÂład blacharsko-lakierniczy z okolic ulicy centralnej. Specjalnie nie podajĂŞ nazwy warsztatu, w ktĂłrym ja bĂŞdĂŞ robiÂł bo mam nadziejĂŞ, Âże ktoÂś pochwali warsztat

A co do fatalnego spasowania elementów to polecam Wam poogl¹daÌ jakoœÌ w corsach z lat 00-02 swego czasu ogl¹da³em kilka sztuk i naprawdê jakoœÌ spasowania by³a pora¿aj¹ca. Albo wszystkie jakie ogl¹da³em by³y bite albo ró¿nice rzêdu kilku milimetrów do centymetra nawet to standard w oplu?

gugun 
Wysłany: 2011-09-01, 18:32   
0
UP DOWN

no czyli praktycznie duzo sie nie pomylilem co do wyceny :D :D :D a co do opli to watpie zeby wszystkie auta byly bite...poprostu jak ktos kupuje auto w salonie to nie zwraca uwagi na szparki,dopiero jak sprzedaje to ktos mimo ze nie byl bity wytyka palcami...nie jest to jakis standard ale czesto idzie sie spotkac z nowymi autami nie bitymi ktore wygladaja gorzej jak te po blacharce,bo wiadomo blacharz sie przyklada i zwraca na to szczegolna uwage a w fabryce jak pasuje tak pasuje,glownie francuzy jak juz wspomnialem wczesniej bo maja blotniki zderzak z plasiku wiec jak ma to pasowac??:)

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu