Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
marekT 
Wys³any: 2011-08-28, 10:57   Pytanie o koszt naprawy blacharsko-lakierniczej
0
UP DOWN

Sk±d: Kraków
Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum.
Mia³em ostatnio nieprzyjemn± st³uczkê moim VW polo. Prosi³bym was o poradê dotycz±c± orientacyjnej ceny naprawy, sposobu (co bêdzie lepsze czy klepanie i malowanie, czy wymiana elementu). Od wewn±trz i od spodu wygl±da raczej dobrze ale pewnie po zdjêciu zderzaka oka¿e siê, ¿e mocowania s± poniszczone albo pogiête. Nadkole ca³e, zderzak nie jest pêkniêty. Chodzi mi tylko o wycenê prac blacharsko-lakierniczych zak³adam, ¿e mechanicznie jest ok i nic nie trzeba bêdzie robiæ.
Ewentualnie prosi³bym te¿ o polecenie jakiego¶ dobrego i rzetelnego lakiernika w Krakowie lub okolicach (najlepiej Nowa Huta).
Lakier na autku to LA7W reflexsilber metallic z palety VW.
Za³±czam linki do zdjêcia stanu auta zrobione zaraz po st³uczce.

http://zapodaj.net/3e3ea215e0ec.jpg.html
http://zapodaj.net/e8eb6d46ed93.jpg.html
http://zapodaj.net/3ddf19bf13a6.jpg.html
http://zapodaj.net/f3352e165ae9.jpg.html

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2011-08-30, 01:06   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: £ód¼
B³otnik bez problemu kupisz pod kolor. Z wymian± te¿ dasz radê. Co do zderzaka musisz siê zorientowaæ co bêdzie siê najbardziej op³aca³o np. wymiana czy klejenie i malowanie.
Do popularnych samochodów mo¿na do¶æ ³atwo dostaæ elementy u¿ywane ju¿ w kolorze auta.
Je¿eli ten b³otnik masz nigdy nie odkrêcony to mo¿esz ew. daæ go do klepania bez demonta¿u. Ma to otyle sens ¿e przy odsprzeda¿y bêdzie tobie ³atwiej potwierdziæ ¿e auto nie by³o mocno rozbite.

gugun 
Wys³any: 2011-08-30, 09:49   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
Sw.Piotrek napisa³/a:
Do popularnych samochodów mo¿na do¶æ ³atwo dostaæ elementy u¿ywane ju¿ w kolorze auta.
a co z odcieniem???
Sw.Piotrek napisa³/a:
Je¿eli ten b³otnik masz nigdy nie odkrêcony to mo¿esz ew. daæ go do klepania bez demonta¿u.
chcialbys to klepac jak nowy blotnik mozna za 70zl juz pewnie nowy kupic w podrobce lub uzywke w PODOBNYM kolorze gdzie odejdzie lakierowanie go od srodka..
Sw.Piotrek napisa³/a:
Ma to otyle sens ¿e przy odsprzeda¿y bêdzie tobie ³atwiej potwierdziæ ¿e auto nie by³o mocno rozbite.
a jest mocno rozbite??wszystko idzie zrobic tak zeby nie bylo sladu,i kazdy w miare dobry lakiernik wie w czym rzecz...marekT,masz do wymiany blotnik koszt ok 100zl do lakierowania zderzak,blotnik i cieniowanie drzwi czyli w tysiaku bez problemu bowinienes sie zmiescic...

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2011-08-30, 18:28   
0
UP DOWN

Je¿eli el. s± w tym org. lakierze to odcieñ bêdzie taki sam. Po za tym nie ka¿dy lakiernik gwarantuje ¿e wycieniuje idealnie. W przypadku nie odkrêcanych elementów ludziska wiedz± ¿e nic powa¿nego tam nie by³o. A je¿eli el. by³ wymieniony to co po niektórzy wyobra¿aj± sobie ¿e auto mog³o by¶ mocno uszkodzone.

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-08-31, 11:06   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Sw.Piotrek napisa³/a:
Je¿eli el. s± w tym org. lakierze to odcieñ bêdzie taki sam

:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
¦w.Piotru¶ jeste¶ "mocny spec" skoro piszesz takie bzdury :rotfl: Pozdrawiam! :spoko:

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-08-31, 11:13   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
masz do wymiany blotnik koszt ok 100zl do lakierowania zderzak,blotnik i cieniowanie drzwi

I to jest wszystko w tym temacie co do tej naprawy :tak: a koszty zale¿± od regionu i warsztatu w którym w³a¶ciciel zdecyduje siê dokonaæ naprawy :tak: W ASO jest zalecane w³a¶nie "gubienie ró¿nicy odcieniu koloru" na s±siednim elemencie :tak: a jak lakiernik tego nie potrafi to nie pracuje w ASO ;) Pozdrawiam! :spoko:

gugun 
Wys³any: 2011-08-31, 11:14   
0
UP DOWN

Robertlodz09 napisa³/a:
¦w.Piotru¶ jeste¶ "mocny spec" skoro piszesz takie bzdury Pozdrawiam!
napisalem to samo ale byla awaria na forum...kolego Sw.Piotrek, kazdego koloru moze byc kilka alternatyw czyli odcieni bywa ze czasem jest ich naprawde duzo wiec szanse na trafienie sa marne,szybciej maska czy tez klapa tyl bo sa na aucie pod innym katem wiec lekka roznica nie bedzie az tak widoczna...a tak oprocz to po czym poznajesz po aucie ze blotnik byl wymieniany??

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-08-31, 11:23   
0
UP DOWN

Pomaga mu w tym jego wrodzony "talent lakierniczy" i telepatia :rotfl:

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2011-08-31, 15:24   
0
UP DOWN

Wymianê b³otnika mo¿na poznaæ chod¼ by po jego pasowaniu, czy ¶ladach na ¶rubach. Wiem ¿e s± ró¿ne odcienie "tego samego koloru". Co nie zmienia faktu ¿e do popularnych aut da siê dostaæ element "pod kolor" w tym samym odcieniu.
Nie piszcie ¿e siê nie da. Bo siê da.

gugun 
Wys³any: 2011-08-31, 15:43   
0
UP DOWN

Sw.Piotrek napisa³/a:
Wymianê b³otnika mo¿na poznaæ chod¼ by po jego pasowaniu, czy ¶ladach na ¶rubach
a jak sie srubki pomaluje "zaczaruje" podklei go sie na odpowiednia mase to po czym wtedy poznac??
Sw.Piotrek napisa³/a:
Co nie zmienia faktu ¿e do popularnych aut da siê dostaæ element "pod kolor" w tym samym odcieniu.
do wszystkich sie da,wystarczy objezdzic troche,wziasc klapke na wzor i porobic z siebie debila,bo tak jesli sa 4 odcienie danego koloru to jest tylko 25% szansy :D :D :D a co do spasowania to akurat kwestia o ktorej mozna by duzo pisac,bo nie zawsze fabrycznie nowe auta maja tak idealnie wszystko spasowane jak po blacharce

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2011-08-31, 15:49   
0
UP DOWN

gungun pry¶niête ¶rubki mo¿na poznaæ po tym ¿e s± pry¶niête. Wiadomo, jak auto jest piêknie zrobione to nie ³atwo siê po³apaæ. Jednak puki spotka³em tylko jednego po wypadkowego którego po lakierze praktycznie nie da³o siê poznaæ. Choæ te¿ nie pamiêtam czy by³o ono malowane czy by³y wymieniane elementy. Na ca³ym aucie by³ jeden "bobek" lakierniczy. Jednak weso³o by³o po podniesieniu maski. Prawe nadkole by³o klepane m³oteczkiem i niestarannie po szpachlowane.
Co do pasowania koloru u¿ywanych elementów. Bez ¿adnego problemu dosta³em maskê w org. lakierze do Mondeo z 98r. Odcieñ pasuje po prostu super. Tak ¿e da siê.

gugun 
Wys³any: 2011-08-31, 16:38   
0
UP DOWN

Sw.Piotrek napisa³/a:
gungun pry¶niête ¶rubki mo¿na poznaæ po tym ¿e s± pry¶niête
a fabrycznie nie sa?? :D :D prawda jest taka ze nie kazdy sie przyklada do tego co na 1szy rzut oka nie widac...ja mam w swojej karierze kilka takich bagazniczkow urzezbionych ze sam bym nie poznal gdybym nie wiedzial,a blotnik od srodka to jest pikus,tak samo dla mnie jak i dla wielu kolegow z forum:)
Sw.Piotrek napisa³/a:
Odcieñ pasuje po prostu super. Tak ¿e da siê.
wszystko sie da,lecz nie zawsze jest sens szukac,bo w przypadku tego polo nawet jakby kupil w kolorze to itak wypadalo by go za zderzakiem przycieniowac wiec praktycznie na 1 wychodzi...i nie dyskutuj juz :D :D :D

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2011-08-31, 17:17   
0
UP DOWN

Tak jak napisa³em, jak auto jest bardzo dobrze zrobione to ciê¿ko siê po³apaæ. Jednak nie oszukujmy siê 100% fabryki praktycznie nie da siê podrobiæ.
Po za tym jest co¶ takiego jak napisa³e¶. Wiele rzeczy na pierwszy rzut oka nie widaæ. Po za tym, wiêkszo¶æ ludzi nie odró¿ni tak sobie pomalowanego auta od auta w org. lakierze.

P.S. ¯eby nie by³o gungun wiem ¿e znasz siê na tym co robisz.

gugun 
Wys³any: 2011-08-31, 17:27   
0
UP DOWN

podrobic nie,ale zrobic lepiej tak :tak: :tak: :tak: glownie jesli chodzi o blacharke....widzialem kilka fabrycznych autek nie bitych gdzie szpary pasowaly bo pasowaly,glownie francuzy gdzie wszystko plastikowe...

marekT 
Wys³any: 2011-09-01, 16:40   
0
UP DOWN

Sk±d: Kraków
Dziêkujê za wszystkie odpowiedzi.
Auto bêdê robi³ bezgotówkowo z ubezpieczenia sprawcy (czyli z mojego AC).
Trafi³em do zak³adu, gdzie Pan w³a¶ciciel od razu powiedzia³, ¿e drzwi tez bêdzie malowa³ wiêc powinien zgubiæ w ten sposób ró¿nicê w odcieniach.
W pierwszej chwili te¿ my¶la³em o kupnie u¿ywek w moim kolorze i zamontowaniu ich i ewentualnym przepolerowaniu albo poddaniu jakim¶ innym czarom, ale stwierdzi³em, ¿e to jest moje auto i ma byæ zrobione jak nale¿y, a ile to bêdzie kosztowa³o i ile mi za to podnios± stawki to ju¿ inna sprawa. Co do ceny samej robocizny to ma ona wynie¶æ ~1,1k z³+ cena czê¶ci.
Zatem mam ju¿ zamówione elementy i pewnie w nastêpny poniedzia³ek odstawiê auto i bêdzie siê robi³o. Oczywi¶cie postaram siê pokazaæ efekt i poprosiæ o ocenê.

Mam jeszcze pytanie, pro¶bê do u¿ytkowników forum z Krakowa, czy znaj± i mog± poleciæ lub odradziæ jaki¶ zak³ad blacharsko-lakierniczy z okolic ulicy centralnej. Specjalnie nie podajê nazwy warsztatu, w którym ja bêdê robi³ bo mam nadziejê, ¿e kto¶ pochwali warsztat

A co do fatalnego spasowania elementów to polecam Wam poogl±daæ jako¶æ w corsach z lat 00-02 swego czasu ogl±da³em kilka sztuk i naprawdê jako¶æ spasowania by³a pora¿aj±ca. Albo wszystkie jakie ogl±da³em by³y bite albo ró¿nice rzêdu kilku milimetrów do centymetra nawet to standard w oplu?

gugun 
Wys³any: 2011-09-01, 17:32   
0
UP DOWN

no czyli praktycznie duzo sie nie pomylilem co do wyceny :D :D :D a co do opli to watpie zeby wszystkie auta byly bite...poprostu jak ktos kupuje auto w salonie to nie zwraca uwagi na szparki,dopiero jak sprzedaje to ktos mimo ze nie byl bity wytyka palcami...nie jest to jakis standard ale czesto idzie sie spotkac z nowymi autami nie bitymi ktore wygladaja gorzej jak te po blacharce,bo wiadomo blacharz sie przyklada i zwraca na to szczegolna uwage a w fabryce jak pasuje tak pasuje,glownie francuzy jak juz wspomnialem wczesniej bo maja blotniki zderzak z plasiku wiec jak ma to pasowac??:)

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: