Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
wezuwiusz3 
Wys³any: 2011-09-14, 10:53   Matowy lakier (klar)
0
UP DOWN

Witam.Lakierowa³em spojler do samochodu i dla lepszego odparowywania wystawi³em go na pole .¯e robota posz³a fajnie,to da³em w ga¿nik i niestety spojler sam siê nie schowa³,wiêc dzisiaj mój piêknie wylany klar na lustro jest matowy.Jeszcze tak nie zawali³em ,wiêc mam pytanie .Czy jeszcze raz lakierowaæ,czy da siê z niego wyci±gn±æ po³ysk jak nale¿y.Chodzi mi o po³ysk ,a nie byle po³ysk,wiêc pytanie kierujê do osób które ju¿ ten temat przerobi³y. :sciana:

gugun 
Wys³any: 2011-09-14, 11:51   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
jedyna rada to nastepnym razem bardziej go opic :D sie ciesz ze juz po zniwach bo by ci go zmlucili ^^ ^^ ^^ ^^ a tak na powaznie to jak nie sprubujesz to sie nie przekonasz...p2500 i polerka,albo wyjdzie ladnie albo nie.wtedy pozostaje jeszcze raz na to dac lakier,nie koniecznie baze tylko mat i sam klar...co jest tego powodem??wg mnie zbyt slaba jakosc lakieru....

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-09-14, 14:08   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
gugun napisa³/a:
.co jest tego powodem??wg mnie zbyt slaba jakosc lakieru....

B³±d.
Powodem tego jest wilgo¶ która wdar³a siê w g³±b klaru i
gugun napisa³/a:
nie koniecznie baze tylko mat i sam klar..

Niestety samo zmatowanie i po³o¿enie klaru nie pomo¿e.
gugun napisa³/a:
.p2500 i polerka,

Spoiler i polerowanie to nieporozumienie i ma³o komfortowo sie to robi.
Ale ja uratowa³em dwa zderzaki od mondeo, bo zmatowia³o mi tylko powierzchniowo.

senior
Wys³any: 2011-09-14, 15:40   
0
UP DOWN

Pomóg³: 8 razy
Zobacz co bêdzie siê dzia³o jak go podgrzejesz opalark± - w jednym miejscu dobrze aczkolwiek z umiarem.
Jak bêdzie dochodzi³ to jest szansa ¿e jak go wygrzejesz to nabierze po³ysku - lecz nawet je¶li nabierze to nikt nie da gwarancji czy nie wyjd± za jaki¶ czas jakie¶ kwiatki - ale je¶li ju¿ to wtedy poprawisz.
Lecz to spoiler i rdza mu nie grozi wiêc mo¿na ¶mia³o próbowaæ ;)

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-09-14, 15:58   
0
UP DOWN

senior napisa³/a:
wygrzejesz to nabierze po³ysku

Ale to nie jest mleczenie, lecz normalna tarka na lakierze z penetracj± lakieru w g³±b.
Zale¿y ile sie to matowe w¿ar³o w g³±b, taka jest mo¿liwo¶æ dopolerowania.
Bardzo ma³e prawdopodobieñstwo, szkoda si³ i srodków.
Matowanko, podk³ad m/m baza i klar.
30 min i po robocie i cieszysz sie na powrót ³adnym spoilerem.

senior
Wys³any: 2011-09-14, 16:46   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
to nie jest mleczenie, lecz normalna tarka na lakierze
Ale nie pisa³ ¿e tarka a ¿e matowe. No i w sumie nie jest jeszcze a¿ tak mocno zimno w nocy - chocia¿ wilgoæ to wilgoæ.
Ale jak to siê mówi: "próba nie strzelba - nie zabije"

wezuwiusz3 
Wys³any: 2011-09-17, 19:05   Matowy lakier
0
UP DOWN

Nie ma tarki.Jest idealna powierzchnia,tyle ¿e w macie .próbowa³em troszeczkê polerowania.W sumie siê poleruje,ale ma mleczny odcieñ.Chyba nie obejdzie siê bez malowania.Problem w tym ¿e zamawia³em lakier u naszego kolegi z forum w Kaliszu i nie jestem pewien czy dobrali odpowiedni odcieñ.Bra³em na Opla ,wys³a³em im nawet zdjêcie tabliczki znamionowej.Masakra ,nawet w po³owie nie zbli¿ony odcieñ.Dodam ¿e Lakier Profix,a baza z Duponta ,albo tylko puszka po duponcie.Je¿eli skusicie siê na lakiery z Kalisza,to tylko na ca³o¶ciówkê ,bo nie maj± zielonego pojêcia o mieszaniu kolorów.,w dodatku tak jak do tego Opla to za du¿o dodali per³y .Za szlaka nie da³o siê zgraæ koloru z ci¶nieniem.W sumie wysz³a lipa.

wezuwiusz3 
Wys³any: 2011-09-17, 19:05   Matowy lakier
0
UP DOWN

Nie ma tarki.Jest idealna powierzchnia,tyle ¿e w macie .próbowa³em troszeczkê polerowania.W sumie siê poleruje,ale ma mleczny odcieñ.Chyba nie obejdzie siê bez malowania.Problem w tym ¿e zamawia³em lakier u naszego kolegi z forum w Kaliszu i nie jestem pewien czy dobrali odpowiedni odcieñ.Bra³em na Opla ,wys³a³em im nawet zdjêcie tabliczki znamionowej.Masakra ,nawet w po³owie nie zbli¿ony odcieñ.Dodam ¿e Lakier Profix,a baza z Duponta ,albo tylko puszka po duponcie.Je¿eli skusicie siê na lakiery z Kalisza,to tylko na ca³o¶ciówkê ,bo nie maj± zielonego pojêcia o mieszaniu kolorów.,w dodatku tak jak do tego Opla to za du¿o dodali per³y .Za szlaka nie da³o siê zgraæ koloru z ci¶nieniem.W sumie wysz³a lipa.

raf379 
Wys³any: 2011-09-18, 00:44   
0
UP DOWN

Sk±d: Radzyñ Podl.
z kolorami z neta tak czasami jest :x: a kolego to ¿e masz kod na tabliczce to wcale nie oznacza ¿e masz taki na samochodzie ;P ja ogólnie 5 razy zamawia³em beze z neta wszystkie srebro i w 4/5 by³o idealnie, w 1 przypadku mo¿na by mieæ zastrze¿enia ale nie zna³em historii auta wiêc na w³asn± pro¶bê. Powiem wiêcej jedno autko mia³o malowany b³otnik u lakiernika w okolicy i tak mu domieszali kolor i per³ê ¿e nie umywa siê do tego z neta. Wiêc w obu przypadkach chyba szczê¶cie jest wa¿ne :cool:

kalbi 
Wys³any: 2011-09-18, 08:24   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
wezuwiusz3 napisa³/a:
wys³a³em im nawet zdjêcie tabliczki znamionowej.
nie oczerniaj ludzi ale najpierw pomy¶li - co im da sama tabliczka znamionowa jak masz do Opla pewnie kilka alternatyw danego kolorku. Wysy³a siê klapke wlewu ale musi siê zgadzaæ odcieniem do element, który chcemy polakierowaæ, a nie zawsze tak jest.

zwibel
Wys³any: 2011-09-18, 19:29   
0
UP DOWN

Dok³adnie w³a¶nie jestem po malowaniu micry z profixa i wysz³o bardzo ³adnie, baza i polecony klar, nietypowy bo ma³o opinii o nim a wysz³o naprawdê fajnie -gdybym jeszcze mia³ lepsze umiejêtno¶ci :>

wezuwiusz3 
Wys³any: 2011-09-18, 21:05   
0
UP DOWN

Klapka wlewu w nie oryginalnym odcieiu .Oryginalny odcieñ jeszcze jest na masce ,tylnej klapie ,przednich b³otnikach,oraz na drzwiach.Tylne b³otniki by³y malowane razem z klapk± wlewu.Chodzi o to ¿e na elementach oryginalnych ma³o jest widoczny brokat.Na moich malowanych elementach ¶wieci siê jak psi h.j.Poza tym ju¿ nie wspmnê ¿e nic nie da³o kombinowanie z ci¶nieniem ,nak³adanie 4 warstw bazy mokre na mokre,oraz przecieranie .Kolor jest strasznie i o przynajmniej 4 skale ja¶niejszy.Oryginalny wpada na zielono,a ten w turkus.Maj±c tabliczkê ,mogli okre¶liæ kiedy auto zosta³o wyprodukowane,jaki odcieñ by³ na oryginale i.t.p.Ma³o z tego .Z takimi samymi informacjami pojecha³em do mieszalni i o dziwo potrafili dobraæ lakier w 100%.Lakier dobiera siê po seri auta,z VIN ,a nie po numerze.Numer to tylko podstawa.W tym wypadku panowie z Kalisza od.ebali sztukê.

wezuwiusz3 
Wys³any: 2011-09-18, 21:08   
0
UP DOWN

zwibel.Ja te¿ nie dawno malowa³em Dedrê ,i zamawia³em u nich lakier z Profixa .Te¿ by³em zadowolony,ale je¿eli chodzi o dobranie lakieru na poszczególne elementy,to go¶cie nie maj± bladego pojêcia co czyni±.Na ca³o¶ciówkê to proszê bardzo ,bo lakiery z Profixa nie s± z³e .Chodzi o mieszalnie.Dodam tylko ¿e zamówi³em do tej Dedry jeszcze lakier na pomalowanie dolnych spojlerów.Ciekawe co przys³ali .Na samochód by³ zamawiany lakier na wiosnê.Tydzieñ temu zamówi³em na spojlery.Nie d³ugo bêde malowa³ .Ciekawe czy potrafili dobraæ lakier czy znowu bêdzie kicha.

raf379 
Wys³any: 2011-09-19, 05:55   
0
UP DOWN

wezuwiusz3 napisa³/a:
Lakier dobiera siê po seri auta,z VIN ,a nie po numerze.Numer to tylko podstawa.

Po mojemu to po zdekodowaniu nr VIN równie¿ wyskoczy Ci kod lakieru, raczej ¿adnych innych ukrytych info odno¶nie lakieru nie ma. A je¿eli by by³y i pomaga³y w doborze lakieru to na 99% mieszalnie by chcia³y ten nr.

senior
Wys³any: 2011-09-19, 11:05   
0
UP DOWN

wezuwiusz3 napisa³/a:
Lakier dobiera siê po seri auta,z VIN ,a nie po numerze
Bardzo ciekawa teoria.
Ciekawa je¶li chodzi o mieszalnie -rozlewnie kolorów- bo zajmujê siê tym prawie æwieræwiecze ale NIGDY w ¿adnej mieszalni nie chcieli VIN-u :D :D
Nie chc± bo do niczego nie jest im potrzebny. Bior± tylko numer lakieru i jako start do niego dobiera siê jak wspomnia³ Kalbi odpowiedni± alternatywê lub czasami siê dodatkowo t± najbli¿sz± koryguje.
Z numerem VIN to idzie siê do salonu gdy¿ niektóre zamówione czê¶ci zamienne przyjd± od razu w fabrycznym kolorze {np. nak³adki na b³otniki da Toyki RAV4 itp} i nie bêdzie potrzeby ich lakierowania.

A sam fakt zamawiania koloru poprzez portale jest .... dla mnie niezrozumia³y i dziwny.
Niezrozumia³y ze strony zamawiaj±cego bo z numeru prawie nie ma mo¿liwo¶ci aby kolor by³ idealny {jest ale rzadko}, a ze strony sprzedaj±cego ¿e nie obawia siê k³ótni o nie pasuj±cych odcieniach.
No ale ka¿dy robi jak uwa¿a.
Ja jestem zdania, ¿e kolory dobiera siê na miejscu, do naprawianego elementu, z dobrego mieszalnika i u dobrego sprawdzonego kolorysty.
{pomijaj±c ju¿ sprawy techniczne samego lakierowania oraz reszty materia³ów maj±cych wp³yw na kolorystykê: pistolet, nastawienia, technika, warunki, rozcieñczalniki, lakier......}

gugun 
Wys³any: 2011-09-19, 12:24   
0
UP DOWN

senior, a lakierowales kiedys mazde 6???? szukales kiedys w niej nr lakieru??zapewne nie znalazles???:) ja tez nie,bo trzeba rozkodowac nr vin zeby sie dowiedziec kod lakieru jaki jest a do tego masz taki ruski program w necie ze wpisujesz vin i wiesz o aucie wszystko,lub tez dzwonisz do serwisu o nr farby

raf379 
Wys³any: 2011-09-19, 12:46   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
senior, a lakierowales kiedys mazde 6???? szukales kiedys w niej nr lakieru??zapewne nie znalazles???:) ja tez nie,bo trzeba rozkodowac nr vin zeby sie dowiedziec kod lakieru jaki jest a do tego masz taki ruski program w necie ze wpisujesz vin i wiesz o aucie wszystko,lub tez dzwonisz do serwisu o nr farby

to mo¿liwe ale w nr VIN jest zawarty kod lakieru z tym ¿e jest to ten sam kod co na tabliczce znamionowej, je¿eli komu¶ ¿le wymieszali lakier z kodu z tabliczki znamionowej to mu nie wymieszaj± lepiej z nr VIN. :nie: takie moje skromne zdanie ;)

gugun 
Wys³any: 2011-09-19, 13:27   
0
UP DOWN

raf379 napisa³/a:
o mo¿liwe ale w nr VIN jest zawarty kod lakieru z tym ¿e jest to ten sam kod co na tabliczce znamionowej, je¿eli komu¶ ¿le wymieszali lakier z kodu z tabliczki znamionowej to mu nie wymieszaj± lepiej z nr VIN. takie moje skromne zdanie
no tak w tym ze mazda 6 bynajmniej nie ma nigdzie nr lakieru i trzeba bo vinie odczytac nazwe koloru...

senior
Wys³any: 2011-09-19, 13:31   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
senior, a lakierowales kiedys mazde 6????
Lakierowa³em XEDOSA i nie wiem czy to 6... czy 9... i kod lakieru by³.
Z tym ¿e o ma³o nie by³o wtopy bo jako ¿e szed³ w ca³o¶ci i wcze¶niej by³ ju¿ kraszony to nie wzi±³em nic na wzór..... bra³em inne kolory i tylko na odchodne zamówi³em 2l bazy podstawy z symbolu XYZ -nie pamiêtam- i jak by³em w drzwiach to ch³opaki powiedzia³y tylko ¿e granat a ja nie zatrzymuj±c siê wtoczy³em siê do bryki i ju¿ chcia³em ruszaæ gdy ten granat mi zadzwoni³ w uszach i siê cofn±³em - bo auto by³o bordowe.
Okaza³o siê ¿e mazda mia³a w systemie {STANDOX chemia} dwa kolory o tym samym symbolu: bordowy i granatowy :shock: :shock: :shock: :shock:

To raz a dwa to dobremu kolory¶cie brak symbolu nie przeszkadza bo da sobie radê.
Naj³atwiej jest ze spectro a z fliszek to na pewno z RM i GALSURIT-u bo tam s± one fajnie posegregowane - nie markami a kolorami i odcieniami - ³atwizna {mo¿e inne systemy te¿ maj±}
A ze spectro cykasz fotkê i zda¿a sie ¿e system podaje Ci sk³ad i w tytule masz np. ford a robisz merca - taki przyk³ad z g³owy.
W ka¿dym b±d¼ razie w dobrej mieszalni dobry kolorysta ze wszystkim sobie poradzi - resztê nadrobi lakiernik sztuczk± zwan± cieniowaniem ;) ;)

wezuwiusz3 
Wys³any: 2011-09-28, 19:35   
0
UP DOWN

W sumie mo¿na rozja¶niæ,przyciemniæ.Zale¿y jakim ci¶nieniem i pod jakim kontem siê maluje,i.t.d.nie bêde rozwija³ tego tematu ,ale zastanawiam siê ,bo zamawia³em lakier przez internet i ¿eby by³o ¶mieszniej ,przes³a³em VIN samochodu po którym powinni bezb³êdnie odczytaæ kolor,oraz odcieñ ,na podstawie bazy danych OPLA ( bo na to auto by³ dobierany lakier)Przys³ano mi lakier wed³ug numeru ,nie sprawdzaj±c jaki na tym samochodzie ma byæ odcieñ .Oryginalnie morski ,a przys³ali mi jasny stalowy .Na dodatek do³o¿yli za du¿o p³ytki metalicznej(brokatu),a na oryginale jest go o wiele mniej .
Aby mieszaæ kolory trzeba mieæ jeszcze odpowiednie programy diagnostyczne,co¶ podobnego do tego http://opeletka.republika.pl .Nie które mieszalnie maj±.Z samego kodu koloru nie da siê dobraæ odpowiedniego koloru.Na dodatek po serwisach je¿eli zamawia siê fabryczny zderzak w kolorze samochodu,to podaje siê tylko VIN i jako¶ potrafi± dobraæ odpowiedni odcieñ zderzaka do samochodu i wcale nie trzeba im dawaæ klapki wlewu paliwa,co niestety w naszych mieszalniach jest regu³±.

a919
Wys³any: 2011-09-29, 19:43   
0
UP DOWN

Mam podobny problem. Dzisiaj lakierowa³em b³otnik. Baza by³a dobierana do klapki i nabita w spray. Po lakierowaniu baz± b³otnik wygl±da³ bardzo dobrze, ale by³ matowy. Polakierowa³em klarem 2 razy i nadal jest matowy - tak¿e w dotyku. Klar firmy 4CR. Co zrobi³em nie tak?

gugun 
Wys³any: 2011-09-30, 11:08   
0
UP DOWN

a919 napisa³/a:
Co zrobi³em nie tak?
uzyles sprajow

a919
Wys³any: 2011-09-30, 15:57   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
a919 napisa³/a:
Co zrobi³em nie tak?
uzyles sprajow

Czyli sprayem nie da siê pomalowaæ tak, ¿eby klar by³ b³yszcz±cy?

gugun 
Wys³any: 2011-10-01, 09:58   
0
UP DOWN

sprajki to sa z regoly produkty 1k czyli jednoskladnikowe wiec nie mozna od nich zbyt wiele wymagac,napisalem z regoly bo slyszalem o czyms takim jak "podwujne dno"w lakierach w areozolu ze masz komore z utwardzaczem,ale to chyba zadkosc...w twoim przypadku podejrzewam ze nitrem zmyjesz to wszystko...

wezuwiusz3 
Wys³any: 2011-10-02, 19:22   
0
UP DOWN

gugum co do zmywania nitrem ,to ja raczej podszed³ bym sceptycznie do tego.Po zmywaniu nitrem pozostanie w lakierze ¶ladowe ilo¶ci tego rozpuszczalnika ,które powi±¿e sie z pod³o¿em .Dok³adnie nie potrafiê wam fachowo odpowiedzieæ,ale chodzi o to ¿e nitro do koñca nie odparuje i potem przy malowaniu mo¿e siê zdarzyæ ¿e rozpuszczalniki sie zaczn± gry¿æ ze sob± ,co spowoduje ¿e z lakierem bêd± siê dzia³y ró¿ne rzeczy.Pamiêtaj ¿e nowa farba ona wtapia sie w pod³o¿e ,czyli musi j± rozpu¶ciæ .Ja proponowa³ bym zmatowanie i jeszcze raz po³o¿yæ klar 2K.Pamiêtaj tylko ¿eby malowaæ odpowiednim ci¶nieniem.Jak bêdziesz malowa³ wysokim ci¶nieniem i ustawisz na wyp³yw ma³ej ilo¶ci materia³u(klaru),to bêdziesz mia³ matowy lakier.

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-10-02, 20:24   
0
UP DOWN

wezuwiusz3 napisa³/a:
Po zmywaniu nitrem pozostanie w lakierze ¶ladowe ilo¶ci tego rozpuszczalnika ,które powi±¿e sie z pod³o¿em

Bzdura.
wezuwiusz3 napisa³/a:
chodzi o to ¿e nitro do koñca nie odparuje

Bzdura.
wezuwiusz3 napisa³/a:
przy malowaniu mo¿e siê zdarzyæ ¿e rozpuszczalniki sie zaczn± gry¿æ ze sob±

Mega bzdura.
wezuwiusz3 napisa³/a:
Pamiêtaj ¿e nowa farba ona wtapia sie w pod³o¿e

Totalna bzdura :sciana:
wezuwiusz3 napisa³/a:
.Ja proponowa³ bym zmatowanie i jeszcze raz po³o¿yæ klar 2K

Mega totalna odjechana, wziêta z czarnej dupy niewiedzy , katastrofa.
wezuwiusz3 napisa³/a:
Jak bêdziesz malowa³ wysokim ci¶nieniem i ustawisz na wyp³yw ma³ej ilo¶ci materia³u(klaru),to bêdziesz mia³ matowy lakier.

Porady to Ty potrzebujesz.
Nie czyñ szkody innym userom, skoro sam potrzebujesz pomocy specjalisty. :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-10-02, 21:41   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Lackdoktor spokojnie ;) przecie¿ to napisa³ kolega wezuwiusz3 który w innym temacie chce "polerowaæ auta" zwyk³± k±tow± szlifierk± :rotfl: i jak sam przyznaje "lakiernictwem" (je¶li mo¿na to tak nazwaæ w "jego wydaniu") zajmuje sie tylko "hobbystycznie" ;) Tak¿e nie wymagajmy od cz³owieka zbyt wiele ;) no moze tylko to aby wiêcej nie wypisywa³ tych swoich "wydumek" :rotfl:
Chocia¿ przyznam ¿e lubie czytaæ wywody takich "talentów lakierniczych" :rotfl:
Polecam jeszcze zapoznaæ siê z wywodem kolegi na temat pistoletu i zbiornika (w innym temacie w dziale obok) ;) Daje du¿o do "my¶lenia" ,szczególnie ten: "startuj±cy zbiornik od powietrza" :rotfl:
Pozdrawiam! :spoko:

senior
Wys³any: 2011-10-03, 07:47   
0
UP DOWN

Oj "wulkan" wulkan. :shock:
Poza tym co wypunktowa³ Her Doctor to to co dodajemy do lakierów dla zmniejszenia ich gêsto¶ci -zwanej popularnie ¿argonowo lepko¶ci±- to nie rozpuszczalniki tylko rozcieñczalniki - jedno i drugie to dwie inne rzeczy. Ale to taki niby piku¶ bo i tak w skrócie mówi siê rozpuch.

jacenty 741
Wys³any: 2011-10-03, 08:23   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Robertlodz09 napisa³/a:
temat pistoletu i zbiornika (w innym temacie w dziale obok) Daje du¿o do "my¶lenia" ,szczególnie ten: "startuj±cy zbiornik od powietrza"
Oj co,a mi siê podoba³o.
Konkurencja sama siê wykrusza.Hydrofor ma max dopuszczalne ci¶nienie 5 atmosfer,a pó¼niej,jak zauwa¿y³ nasz idol pomys³owo¶ci,za³atwia kolejnego ...durnia.
Ale-ale,teraz ju¿ wiem,sk±d jego nick!!!!!Spróbowa³...

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-10-03, 08:56   
0
UP DOWN

jacenty 741 napisa³/a:
Hydrofor ma max dopuszczalne ci¶nienie 5 atmosfer

Takiego typu porady mog± potencjalnie komu¶ narobic k³opotów.

Ja bêd±c na miejscu administracji tego forum nie dopu¶ci³ bym do takiej sytuacji aby tego typu porady, zagra¿aj±ce ¿yciu i zdrowiu, by³y zamieszczane na tym forum.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: