Autor |
Wiadomo¶æ |
|
wezuwiusz3
|
Wys³any: 2011-09-14, 10:53 Matowy lakier (klar)
|
0
|
|
|
|
Witam.Lakierowa³em spojler do samochodu i dla lepszego odparowywania wystawi³em go na pole .¯e robota posz³a fajnie,to da³em w ga¿nik i niestety spojler sam siê nie schowa³,wiêc dzisiaj mój piêknie wylany klar na lustro jest matowy.Jeszcze tak nie zawali³em ,wiêc mam pytanie .Czy jeszcze raz lakierowaæ,czy da siê z niego wyci±gn±æ po³ysk jak nale¿y.Chodzi mi o po³ysk ,a nie byle po³ysk,wiêc pytanie kierujê do osób które ju¿ ten temat przerobi³y. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-09-14, 11:51
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
jedyna rada to nastepnym razem bardziej go opic sie ciesz ze juz po zniwach bo by ci go zmlucili a tak na powaznie to jak nie sprubujesz to sie nie przekonasz...p2500 i polerka,albo wyjdzie ladnie albo nie.wtedy pozostaje jeszcze raz na to dac lakier,nie koniecznie baze tylko mat i sam klar...co jest tego powodem??wg mnie zbyt slaba jakosc lakieru.... |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-09-14, 14:08
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
gugun napisa³/a: | .co jest tego powodem??wg mnie zbyt slaba jakosc lakieru.... |
B³±d.
Powodem tego jest wilgo¶ która wdar³a siê w g³±b klaru i gugun napisa³/a: | nie koniecznie baze tylko mat i sam klar.. |
Niestety samo zmatowanie i po³o¿enie klaru nie pomo¿e.
gugun napisa³/a: | .p2500 i polerka, |
Spoiler i polerowanie to nieporozumienie i ma³o komfortowo sie to robi.
Ale ja uratowa³em dwa zderzaki od mondeo, bo zmatowia³o mi tylko powierzchniowo. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
senior
|
Wys³any: 2011-09-14, 15:40
|
0
|
|
|
Pomóg³: 8 razy Posty: 415
|
Zobacz co bêdzie siê dzia³o jak go podgrzejesz opalark± - w jednym miejscu dobrze aczkolwiek z umiarem.
Jak bêdzie dochodzi³ to jest szansa ¿e jak go wygrzejesz to nabierze po³ysku - lecz nawet je¶li nabierze to nikt nie da gwarancji czy nie wyjd± za jaki¶ czas jakie¶ kwiatki - ale je¶li ju¿ to wtedy poprawisz.
Lecz to spoiler i rdza mu nie grozi wiêc mo¿na ¶mia³o próbowaæ |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-09-14, 15:58
|
0
|
|
|
|
senior napisa³/a: | wygrzejesz to nabierze po³ysku |
Ale to nie jest mleczenie, lecz normalna tarka na lakierze z penetracj± lakieru w g³±b.
Zale¿y ile sie to matowe w¿ar³o w g³±b, taka jest mo¿liwo¶æ dopolerowania.
Bardzo ma³e prawdopodobieñstwo, szkoda si³ i srodków.
Matowanko, podk³ad m/m baza i klar.
30 min i po robocie i cieszysz sie na powrót ³adnym spoilerem. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
|
senior
|
Wys³any: 2011-09-14, 16:46
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: | to nie jest mleczenie, lecz normalna tarka na lakierze | Ale nie pisa³ ¿e tarka a ¿e matowe. No i w sumie nie jest jeszcze a¿ tak mocno zimno w nocy - chocia¿ wilgoæ to wilgoæ.
Ale jak to siê mówi: "próba nie strzelba - nie zabije" |
|
|
|
|
wezuwiusz3
|
Wys³any: 2011-09-17, 19:05 Matowy lakier
|
0
|
|
|
|
Nie ma tarki.Jest idealna powierzchnia,tyle ¿e w macie .próbowa³em troszeczkê polerowania.W sumie siê poleruje,ale ma mleczny odcieñ.Chyba nie obejdzie siê bez malowania.Problem w tym ¿e zamawia³em lakier u naszego kolegi z forum w Kaliszu i nie jestem pewien czy dobrali odpowiedni odcieñ.Bra³em na Opla ,wys³a³em im nawet zdjêcie tabliczki znamionowej.Masakra ,nawet w po³owie nie zbli¿ony odcieñ.Dodam ¿e Lakier Profix,a baza z Duponta ,albo tylko puszka po duponcie.Je¿eli skusicie siê na lakiery z Kalisza,to tylko na ca³o¶ciówkê ,bo nie maj± zielonego pojêcia o mieszaniu kolorów.,w dodatku tak jak do tego Opla to za du¿o dodali per³y .Za szlaka nie da³o siê zgraæ koloru z ci¶nieniem.W sumie wysz³a lipa. |
|
|
|
|
wezuwiusz3
|
Wys³any: 2011-09-17, 19:05 Matowy lakier
|
0
|
|
|
|
Nie ma tarki.Jest idealna powierzchnia,tyle ¿e w macie .próbowa³em troszeczkê polerowania.W sumie siê poleruje,ale ma mleczny odcieñ.Chyba nie obejdzie siê bez malowania.Problem w tym ¿e zamawia³em lakier u naszego kolegi z forum w Kaliszu i nie jestem pewien czy dobrali odpowiedni odcieñ.Bra³em na Opla ,wys³a³em im nawet zdjêcie tabliczki znamionowej.Masakra ,nawet w po³owie nie zbli¿ony odcieñ.Dodam ¿e Lakier Profix,a baza z Duponta ,albo tylko puszka po duponcie.Je¿eli skusicie siê na lakiery z Kalisza,to tylko na ca³o¶ciówkê ,bo nie maj± zielonego pojêcia o mieszaniu kolorów.,w dodatku tak jak do tego Opla to za du¿o dodali per³y .Za szlaka nie da³o siê zgraæ koloru z ci¶nieniem.W sumie wysz³a lipa. |
|
|
|
|
raf379
|
Wys³any: 2011-09-18, 00:44
|
0
|
|
|
|
z kolorami z neta tak czasami jest a kolego to ¿e masz kod na tabliczce to wcale nie oznacza ¿e masz taki na samochodzie ja ogólnie 5 razy zamawia³em beze z neta wszystkie srebro i w 4/5 by³o idealnie, w 1 przypadku mo¿na by mieæ zastrze¿enia ale nie zna³em historii auta wiêc na w³asn± pro¶bê. Powiem wiêcej jedno autko mia³o malowany b³otnik u lakiernika w okolicy i tak mu domieszali kolor i per³ê ¿e nie umywa siê do tego z neta. Wiêc w obu przypadkach chyba szczê¶cie jest wa¿ne |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2011-09-18, 08:24
|
0
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
wezuwiusz3 napisa³/a: | wys³a³em im nawet zdjêcie tabliczki znamionowej. | nie oczerniaj ludzi ale najpierw pomy¶li - co im da sama tabliczka znamionowa jak masz do Opla pewnie kilka alternatyw danego kolorku. Wysy³a siê klapke wlewu ale musi siê zgadzaæ odcieniem do element, który chcemy polakierowaæ, a nie zawsze tak jest. |
|
|
zwibel
|
Wys³any: 2011-09-18, 19:29
|
0
|
|
|
|
Dok³adnie w³a¶nie jestem po malowaniu micry z profixa i wysz³o bardzo ³adnie, baza i polecony klar, nietypowy bo ma³o opinii o nim a wysz³o naprawdê fajnie -gdybym jeszcze mia³ lepsze umiejêtno¶ci |
|
|
|
|
wezuwiusz3
|
Wys³any: 2011-09-18, 21:05
|
0
|
|
|
|
Klapka wlewu w nie oryginalnym odcieiu .Oryginalny odcieñ jeszcze jest na masce ,tylnej klapie ,przednich b³otnikach,oraz na drzwiach.Tylne b³otniki by³y malowane razem z klapk± wlewu.Chodzi o to ¿e na elementach oryginalnych ma³o jest widoczny brokat.Na moich malowanych elementach ¶wieci siê jak psi h.j.Poza tym ju¿ nie wspmnê ¿e nic nie da³o kombinowanie z ci¶nieniem ,nak³adanie 4 warstw bazy mokre na mokre,oraz przecieranie .Kolor jest strasznie i o przynajmniej 4 skale ja¶niejszy.Oryginalny wpada na zielono,a ten w turkus.Maj±c tabliczkê ,mogli okre¶liæ kiedy auto zosta³o wyprodukowane,jaki odcieñ by³ na oryginale i.t.p.Ma³o z tego .Z takimi samymi informacjami pojecha³em do mieszalni i o dziwo potrafili dobraæ lakier w 100%.Lakier dobiera siê po seri auta,z VIN ,a nie po numerze.Numer to tylko podstawa.W tym wypadku panowie z Kalisza od.ebali sztukê. |
|
|
|
|
wezuwiusz3
|
Wys³any: 2011-09-18, 21:08
|
0
|
|
|
|
zwibel.Ja te¿ nie dawno malowa³em Dedrê ,i zamawia³em u nich lakier z Profixa .Te¿ by³em zadowolony,ale je¿eli chodzi o dobranie lakieru na poszczególne elementy,to go¶cie nie maj± bladego pojêcia co czyni±.Na ca³o¶ciówkê to proszê bardzo ,bo lakiery z Profixa nie s± z³e .Chodzi o mieszalnie.Dodam tylko ¿e zamówi³em do tej Dedry jeszcze lakier na pomalowanie dolnych spojlerów.Ciekawe co przys³ali .Na samochód by³ zamawiany lakier na wiosnê.Tydzieñ temu zamówi³em na spojlery.Nie d³ugo bêde malowa³ .Ciekawe czy potrafili dobraæ lakier czy znowu bêdzie kicha. |
|
|
|
|
raf379
|
Wys³any: 2011-09-19, 05:55
|
0
|
|
|
|
wezuwiusz3 napisa³/a: | Lakier dobiera siê po seri auta,z VIN ,a nie po numerze.Numer to tylko podstawa. |
Po mojemu to po zdekodowaniu nr VIN równie¿ wyskoczy Ci kod lakieru, raczej ¿adnych innych ukrytych info odno¶nie lakieru nie ma. A je¿eli by by³y i pomaga³y w doborze lakieru to na 99% mieszalnie by chcia³y ten nr. |
|
|
|
|
senior
|
Wys³any: 2011-09-19, 11:05
|
0
|
|
|
|
wezuwiusz3 napisa³/a: | Lakier dobiera siê po seri auta,z VIN ,a nie po numerze | Bardzo ciekawa teoria.
Ciekawa je¶li chodzi o mieszalnie -rozlewnie kolorów- bo zajmujê siê tym prawie æwieræwiecze ale NIGDY w ¿adnej mieszalni nie chcieli VIN-u
Nie chc± bo do niczego nie jest im potrzebny. Bior± tylko numer lakieru i jako start do niego dobiera siê jak wspomnia³ Kalbi odpowiedni± alternatywê lub czasami siê dodatkowo t± najbli¿sz± koryguje.
Z numerem VIN to idzie siê do salonu gdy¿ niektóre zamówione czê¶ci zamienne przyjd± od razu w fabrycznym kolorze {np. nak³adki na b³otniki da Toyki RAV4 itp} i nie bêdzie potrzeby ich lakierowania.
A sam fakt zamawiania koloru poprzez portale jest .... dla mnie niezrozumia³y i dziwny.
Niezrozumia³y ze strony zamawiaj±cego bo z numeru prawie nie ma mo¿liwo¶ci aby kolor by³ idealny {jest ale rzadko}, a ze strony sprzedaj±cego ¿e nie obawia siê k³ótni o nie pasuj±cych odcieniach.
No ale ka¿dy robi jak uwa¿a.
Ja jestem zdania, ¿e kolory dobiera siê na miejscu, do naprawianego elementu, z dobrego mieszalnika i u dobrego sprawdzonego kolorysty.
{pomijaj±c ju¿ sprawy techniczne samego lakierowania oraz reszty materia³ów maj±cych wp³yw na kolorystykê: pistolet, nastawienia, technika, warunki, rozcieñczalniki, lakier......} |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-09-19, 12:24
|
0
|
|
|
|
senior, a lakierowales kiedys mazde 6???? szukales kiedys w niej nr lakieru??zapewne nie znalazles???:) ja tez nie,bo trzeba rozkodowac nr vin zeby sie dowiedziec kod lakieru jaki jest a do tego masz taki ruski program w necie ze wpisujesz vin i wiesz o aucie wszystko,lub tez dzwonisz do serwisu o nr farby |
|
|
|
|
raf379
|
Wys³any: 2011-09-19, 12:46
|
0
|
|
|
|
gugun napisa³/a: | senior, a lakierowales kiedys mazde 6???? szukales kiedys w niej nr lakieru??zapewne nie znalazles???:) ja tez nie,bo trzeba rozkodowac nr vin zeby sie dowiedziec kod lakieru jaki jest a do tego masz taki ruski program w necie ze wpisujesz vin i wiesz o aucie wszystko,lub tez dzwonisz do serwisu o nr farby |
to mo¿liwe ale w nr VIN jest zawarty kod lakieru z tym ¿e jest to ten sam kod co na tabliczce znamionowej, je¿eli komu¶ ¿le wymieszali lakier z kodu z tabliczki znamionowej to mu nie wymieszaj± lepiej z nr VIN. takie moje skromne zdanie |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-09-19, 13:27
|
0
|
|
|
|
raf379 napisa³/a: | o mo¿liwe ale w nr VIN jest zawarty kod lakieru z tym ¿e jest to ten sam kod co na tabliczce znamionowej, je¿eli komu¶ ¿le wymieszali lakier z kodu z tabliczki znamionowej to mu nie wymieszaj± lepiej z nr VIN. takie moje skromne zdanie | no tak w tym ze mazda 6 bynajmniej nie ma nigdzie nr lakieru i trzeba bo vinie odczytac nazwe koloru... |
|
|
|
|
senior
|
Wys³any: 2011-09-19, 13:31
|
0
|
|
|
|
gugun napisa³/a: | senior, a lakierowales kiedys mazde 6???? | Lakierowa³em XEDOSA i nie wiem czy to 6... czy 9... i kod lakieru by³.
Z tym ¿e o ma³o nie by³o wtopy bo jako ¿e szed³ w ca³o¶ci i wcze¶niej by³ ju¿ kraszony to nie wzi±³em nic na wzór..... bra³em inne kolory i tylko na odchodne zamówi³em 2l bazy podstawy z symbolu XYZ -nie pamiêtam- i jak by³em w drzwiach to ch³opaki powiedzia³y tylko ¿e granat a ja nie zatrzymuj±c siê wtoczy³em siê do bryki i ju¿ chcia³em ruszaæ gdy ten granat mi zadzwoni³ w uszach i siê cofn±³em - bo auto by³o bordowe.
Okaza³o siê ¿e mazda mia³a w systemie {STANDOX chemia} dwa kolory o tym samym symbolu: bordowy i granatowy
To raz a dwa to dobremu kolory¶cie brak symbolu nie przeszkadza bo da sobie radê.
Naj³atwiej jest ze spectro a z fliszek to na pewno z RM i GALSURIT-u bo tam s± one fajnie posegregowane - nie markami a kolorami i odcieniami - ³atwizna {mo¿e inne systemy te¿ maj±}
A ze spectro cykasz fotkê i zda¿a sie ¿e system podaje Ci sk³ad i w tytule masz np. ford a robisz merca - taki przyk³ad z g³owy.
W ka¿dym b±d¼ razie w dobrej mieszalni dobry kolorysta ze wszystkim sobie poradzi - resztê nadrobi lakiernik sztuczk± zwan± cieniowaniem |
|
|
|
|
wezuwiusz3
|
Wys³any: 2011-09-28, 19:35
|
0
|
|
|
|
W sumie mo¿na rozja¶niæ,przyciemniæ.Zale¿y jakim ci¶nieniem i pod jakim kontem siê maluje,i.t.d.nie bêde rozwija³ tego tematu ,ale zastanawiam siê ,bo zamawia³em lakier przez internet i ¿eby by³o ¶mieszniej ,przes³a³em VIN samochodu po którym powinni bezb³êdnie odczytaæ kolor,oraz odcieñ ,na podstawie bazy danych OPLA ( bo na to auto by³ dobierany lakier)Przys³ano mi lakier wed³ug numeru ,nie sprawdzaj±c jaki na tym samochodzie ma byæ odcieñ .Oryginalnie morski ,a przys³ali mi jasny stalowy .Na dodatek do³o¿yli za du¿o p³ytki metalicznej(brokatu),a na oryginale jest go o wiele mniej .
Aby mieszaæ kolory trzeba mieæ jeszcze odpowiednie programy diagnostyczne,co¶ podobnego do tego http://opeletka.republika.pl .Nie które mieszalnie maj±.Z samego kodu koloru nie da siê dobraæ odpowiedniego koloru.Na dodatek po serwisach je¿eli zamawia siê fabryczny zderzak w kolorze samochodu,to podaje siê tylko VIN i jako¶ potrafi± dobraæ odpowiedni odcieñ zderzaka do samochodu i wcale nie trzeba im dawaæ klapki wlewu paliwa,co niestety w naszych mieszalniach jest regu³±. |
|
|
|
|
a919
|
Wys³any: 2011-09-29, 19:43
|
0
|
|
|
|
Mam podobny problem. Dzisiaj lakierowa³em b³otnik. Baza by³a dobierana do klapki i nabita w spray. Po lakierowaniu baz± b³otnik wygl±da³ bardzo dobrze, ale by³ matowy. Polakierowa³em klarem 2 razy i nadal jest matowy - tak¿e w dotyku. Klar firmy 4CR. Co zrobi³em nie tak? |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-09-30, 11:08
|
0
|
|
|
|
a919 napisa³/a: | Co zrobi³em nie tak? | uzyles sprajow |
|
|
|
|
a919
|
Wys³any: 2011-09-30, 15:57
|
0
|
|
|
|
gugun napisa³/a: | a919 napisa³/a: | Co zrobi³em nie tak? | uzyles sprajow |
Czyli sprayem nie da siê pomalowaæ tak, ¿eby klar by³ b³yszcz±cy? |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-10-01, 09:58
|
0
|
|
|
|
sprajki to sa z regoly produkty 1k czyli jednoskladnikowe wiec nie mozna od nich zbyt wiele wymagac,napisalem z regoly bo slyszalem o czyms takim jak "podwujne dno"w lakierach w areozolu ze masz komore z utwardzaczem,ale to chyba zadkosc...w twoim przypadku podejrzewam ze nitrem zmyjesz to wszystko... |
|
|
|
|
wezuwiusz3
|
Wys³any: 2011-10-02, 19:22
|
0
|
|
|
|
gugum co do zmywania nitrem ,to ja raczej podszed³ bym sceptycznie do tego.Po zmywaniu nitrem pozostanie w lakierze ¶ladowe ilo¶ci tego rozpuszczalnika ,które powi±¿e sie z pod³o¿em .Dok³adnie nie potrafiê wam fachowo odpowiedzieæ,ale chodzi o to ¿e nitro do koñca nie odparuje i potem przy malowaniu mo¿e siê zdarzyæ ¿e rozpuszczalniki sie zaczn± gry¿æ ze sob± ,co spowoduje ¿e z lakierem bêd± siê dzia³y ró¿ne rzeczy.Pamiêtaj ¿e nowa farba ona wtapia sie w pod³o¿e ,czyli musi j± rozpu¶ciæ .Ja proponowa³ bym zmatowanie i jeszcze raz po³o¿yæ klar 2K.Pamiêtaj tylko ¿eby malowaæ odpowiednim ci¶nieniem.Jak bêdziesz malowa³ wysokim ci¶nieniem i ustawisz na wyp³yw ma³ej ilo¶ci materia³u(klaru),to bêdziesz mia³ matowy lakier. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-10-02, 20:24
|
0
|
|
|
|
wezuwiusz3 napisa³/a: | Po zmywaniu nitrem pozostanie w lakierze ¶ladowe ilo¶ci tego rozpuszczalnika ,które powi±¿e sie z pod³o¿em |
Bzdura.
wezuwiusz3 napisa³/a: | chodzi o to ¿e nitro do koñca nie odparuje |
Bzdura.
wezuwiusz3 napisa³/a: | przy malowaniu mo¿e siê zdarzyæ ¿e rozpuszczalniki sie zaczn± gry¿æ ze sob± |
Mega bzdura.
wezuwiusz3 napisa³/a: | Pamiêtaj ¿e nowa farba ona wtapia sie w pod³o¿e |
Totalna bzdura
wezuwiusz3 napisa³/a: | .Ja proponowa³ bym zmatowanie i jeszcze raz po³o¿yæ klar 2K |
Mega totalna odjechana, wziêta z czarnej dupy niewiedzy , katastrofa.
wezuwiusz3 napisa³/a: | Jak bêdziesz malowa³ wysokim ci¶nieniem i ustawisz na wyp³yw ma³ej ilo¶ci materia³u(klaru),to bêdziesz mia³ matowy lakier. |
Porady to Ty potrzebujesz.
Nie czyñ szkody innym userom, skoro sam potrzebujesz pomocy specjalisty. |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2011-10-02, 21:41
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Lackdoktor spokojnie przecie¿ to napisa³ kolega wezuwiusz3 który w innym temacie chce "polerowaæ auta" zwyk³± k±tow± szlifierk± i jak sam przyznaje "lakiernictwem" (je¶li mo¿na to tak nazwaæ w "jego wydaniu") zajmuje sie tylko "hobbystycznie" Tak¿e nie wymagajmy od cz³owieka zbyt wiele no moze tylko to aby wiêcej nie wypisywa³ tych swoich "wydumek"
Chocia¿ przyznam ¿e lubie czytaæ wywody takich "talentów lakierniczych"
Polecam jeszcze zapoznaæ siê z wywodem kolegi na temat pistoletu i zbiornika (w innym temacie w dziale obok) Daje du¿o do "my¶lenia" ,szczególnie ten: "startuj±cy zbiornik od powietrza"
Pozdrawiam! |
|
|
|
|
senior
|
Wys³any: 2011-10-03, 07:47
|
0
|
|
|
|
Oj "wulkan" wulkan.
Poza tym co wypunktowa³ Her Doctor to to co dodajemy do lakierów dla zmniejszenia ich gêsto¶ci -zwanej popularnie ¿argonowo lepko¶ci±- to nie rozpuszczalniki tylko rozcieñczalniki - jedno i drugie to dwie inne rzeczy. Ale to taki niby piku¶ bo i tak w skrócie mówi siê rozpuch. |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-10-03, 08:23
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
Robertlodz09 napisa³/a: | temat pistoletu i zbiornika (w innym temacie w dziale obok) Daje du¿o do "my¶lenia" ,szczególnie ten: "startuj±cy zbiornik od powietrza" | Oj co,a mi siê podoba³o.
Konkurencja sama siê wykrusza.Hydrofor ma max dopuszczalne ci¶nienie 5 atmosfer,a pó¼niej,jak zauwa¿y³ nasz idol pomys³owo¶ci,za³atwia kolejnego ...durnia.
Ale-ale,teraz ju¿ wiem,sk±d jego nick!!!!!Spróbowa³... |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-10-03, 08:56
|
0
|
|
|
|
jacenty 741 napisa³/a: | Hydrofor ma max dopuszczalne ci¶nienie 5 atmosfer |
Takiego typu porady mog± potencjalnie komu¶ narobic k³opotów.
Ja bêd±c na miejscu administracji tego forum nie dopu¶ci³ bym do takiej sytuacji aby tego typu porady, zagra¿aj±ce ¿yciu i zdrowiu, by³y zamieszczane na tym forum. |
|
|
|