Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
gugun 
Wys³any: 2011-09-28, 12:22   mokro na mokro
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
chlopaki jak to wychodzi takie malowanie bo jade dzisiaj koledze pomalowac stara fieste boki,ma tam kit w podkladzie trzeba to dotrzec,poprawic zapodkladowac dotrzec pomalowac wiec sobie wymyslilem ze kupie podklad mokro na mokro,profixa bo reszta tez profix przygotuje obkleje sikne podklad i na to na gotowo.chodzi mi glownie czy to nie siadzie za chwile bo auto oczywiscie idzie bez polerki,ma sie swieciec i tyle a nie usmiecha mi sie jezdzic 2 razy i 5x to docierac bo itak robie to za flache bo to dobry kolega ktory tez mi drobne blacharki za flache robi,no i 2 to czas,u siebie wpip roboty a odmowic nie wypada

senior
Wys³any: 2011-09-28, 19:10   
0
UP DOWN

Pomóg³: 8 razy
Je¶li wszystko jest ³adnie wyprowadzone to powinno byæ ok.
Tylko ja sam siê przyznajê ¿e do tego M/M podk³ad/kolor zabieram siê od jakiego¶ czasu i zabraæ nie mogê :D
Tzn zabiorê ale tylko za takie roboty gdzie nie ma kupy kitu - najpierw nowe elementy ;)
Je¶li chodzi o trzymanie siê pow³ok to jest pewne na 100% bo maj± najmocniejsze wi±zania z mo¿liwych
Powodzenia
A jak to jest "taki kolega" ;) to róbcie to w pi±tek po po³udniu - do poniedzia³ku rano nic nie zobaczycie {w ogóle nic nie zobaczycie poza woda ognist±} :spoko: :D

gugun 
Wys³any: 2011-09-29, 08:16   
0
UP DOWN

nie musimy robic w piatek bo i w tygodniu soplice wisniowa idzie wypic przy robocie :D :D :D wczoraj bylem na bro to auto ladne...bl.przod nowy w tyle reperaturki pokitowane w podkladzie +3wgnioty na drzwiach w podkladzie...wystarczy to tylko dobrze dotrzec,popoprawiac po nim ranty i mozna jechac cale boki cienko podkladem mokro na mokro...chodzilo mi glownie czy to na nastepny dzien nie siadzie taki podklad i nie bedzie matu bo kto to bedzie polerowal jak to fiesta 93r:)mialo by byc polerowane to sam by sobie pomalowal swoim sico za 80zeta z pozalepianymi dziurami i tez by bylo ok po polerce,ale ze ostatnio widzial co wyczyniam z moja satka to sie wygodny zrobil:) :D :D :D podziekowal koledze...wieczorem jak wroce w wmiare stanie to sie pochwale:)

grzesu3
Wys³any: 2011-09-29, 10:04   
0
UP DOWN

Na szkoleniu Novola, go¶æ la³ mokro na mokro. Widzia³em to pierwszy raz, ale wysz³o naprawdê super- g³adziutkie ¿e ho.

gugun 
Wys³any: 2011-09-29, 10:13   
0
UP DOWN

zobaczymy jak to wyjdzie w calosci na profixie:)

grzesu3
Wys³any: 2011-09-29, 10:18   
0
UP DOWN

Broñ Bo¿e nie namawiam do novola, ale metoda mokro na mokro wysz³a naprawdê super, co prowadzi do skrócenia czasu pracy :)

gugun 
Wys³any: 2011-09-29, 10:24   
0
UP DOWN

ja do profixa tez niby nie ale jak te malowanie dzisiejsze wyjdzie jak ostatnio to sie przerzuce chyba na niego...bo ost. tym najtanszym bezbarwnym + baza profix lakierowalem czarna rav4 i przeszlo to moje oczekiwania bo auto poszlo bez jakiejkolwiek polerki mimo ze warte z 30k

grzesu3
Wys³any: 2011-09-29, 10:29   
0
UP DOWN

A na podk³adach te¿ profixa jedziesz (np. szpachla, akryl, epoksyd)? Powiem szczerze ¿e dopiero zaczynam i nie mam do¶wiadczenia dot. marki produktów. Tam gdzie mieszkam jest mieszalnia i bazy maj± w³a¶nie profika, a podk³ady novola :)

gugun 
Wys³any: 2011-09-29, 10:37   
0
UP DOWN

ogolnie nie uzywam profixa,tylko u kolegi bo ma z dowozem pod dom tylko profixa wiec robimy tym co jest,ale nie powiem bo ost.milo mnie zaskoczyl...u siebie glownie mipa app dupont czasem cos nowola sie kupi,dyny itp

grzesu3
Wys³any: 2011-09-29, 10:39   
0
UP DOWN

A jak robisz np calaka to bierzesz wszystko jednej firmy?

gugun 
Wys³any: 2011-09-30, 11:13   
0
UP DOWN

nie...robie tym czym mi sie robi najlepiej...z tym ze rozcienczam baze podklad i inne rozcienczalnikami glownie tej samej firmy.

senior
Wys³any: 2011-09-30, 19:08   
0
UP DOWN

Pomóg³: 8 razy
Jak ju¿ jest temat o bazach Profixa to mam odno¶nie niego pytanie:
kilka razy nim robi³em i mam wra¿enie ¿e on jakby nie dosycha³. Tzn. niby matowieje {ale jak dla mnie nie do koñca idealnie bo pozostaje z lekk± jakby szklisto¶ci±}, ¶cierka go nie rusza przy przecieraniu a jednak jest gumowaty jak gdzie¶ siê go czym¶ ostrym przyci¶nie. Nie jest jak inne bazy twardy jak skorupa tylko jakby z lekka lateksowy.
Tylko tutaj od razu przyznajê ¿e rozcieñcza³em go Trotonem i DuPontem i zarówno z jednym jak i z drugim rozcieñczalnikiem by³o tak samo. I ju¿ prostujê dlaczego tymi rozcieñczalnikami - bo ori do niego mieszalnia nie posiada³a gdy¿ ....... nikt tego nie bierze :D
A czym Wy te bazy rozcieñczacie i jakie wed³ug Was one s± je¶li chodzi o ich doschniêcie - o ile kto¶ zwróci³ na to uwagê? ;)
Co prawda ju¿ ich nie u¿ywam ale zawsze lepiej wiedzieæ ni¿ nie wiedzieæ ;)

diablo74 
Wys³any: 2011-09-30, 20:03   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Do bazy profixa jest dedykowany rozcieñczalnik cp 048 i wtedy nie ma ¿adnych problemów(wysycha jak nale¿y) poza tym przekona³em siê na w³asnej skórze ¿e jak robiæ profixem (i pewnie nie tylko) to ca³a linia produktów i wszystko jest ok od piêciu lat jadê na profixie i nic z³ego mi siê nie przydarzy³o.

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-09-30, 22:13   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Jedno pytanie do "znawców" : ;) Po ile kupujecie takie bazy Profixa? U mnie w £odzi ich nie ma a mam mieæ "powa¿ne auto do ochlapania w ca³o¶ci" - (CC 900) :rotfl: I tak sobie my¶le czy zamiast DeeBera itp. nie "chlapn±æ to" jakim¶ Novolem czy mo¿e "lakierkiem z netu" a na nim jest teraz kolor (fiat 183) ;) Pozdrawiam! :spoko:
ps. Nie znam nikogo (a zrobi³em wywiad w pracy i w¶ród znajomych) :tak: kto malowa³ Profixem lub zakupi³ "metalik z netu" ;)

jacenty 741
Wys³any: 2011-10-01, 04:45   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Wiêc jestem pierwszy.
Witam.
Kilka lat temu kupi³em w³a¶nie ca³y zestaw na elekiery,czyli zielony metal na ca³ego seata toledo,CP40 do podk³adów i bezbarwnego,CP48 do bazy,podk³ady,CP1500 bezbarwny,rozpuch do cieniowania,pzp,elastik...Z ca³± odpowiedzialno¶ci± mogê napisaæ,¿e nie spodoba³ mi siê jedynie podk³ad akrylowy,ale to chyba by³ najtañszy 388.Rozpuch do cieniowania porówna³em do os³awionego AK350,i nie widzê ró¿nicy,CP1500-fajny klar (nie rewelacja,ale ca³kiem spoko),pzp-dzia³a,wiem,bo samochód widujê co jaki¶ czas(jest w rodzinie);baza kry³a bardzo dobrze,gêsta 1:1,cena ok 100/l.
Ogólnie-ca³kiem dobra ¶rednia.

gugun 
Wys³any: 2011-10-01, 09:49   
0
UP DOWN

senior, masz racje co do tej szklistosci dziwnej...tez myslalem ze jeszcze mokra i mokra a juz byla sucha a rozcieczalem tym co trzeba...
diablo74 napisa³/a:
to ca³a linia produktów i wszystko jest ok od piêciu lat jadê na profixie i nic z³ego mi siê nie przydarzy³o.
swieta racja ost robilem najtanszym bezbarwnym od nich na ich baze,wszystko rozcieczane ich rozcieczalnikami i blysk byl taki mimo ze lakier 40zl ze az nie moglem sie napatrzec i to na czarnym aucie,ciekawe jak za miesiac czy siadzie:)
Robertlodz09, profix z bazami to tak roznie,zalezy od koloru,niektore kryja jak glupie niektore woda,pasowalnosc koloru tez taka se..ale ogolnie calosc spoko,jak na ta kase to rewelacja w porownaniu do innych tanszych firm..jacenty 741, ja uzylem 345 to bardzo fajnie sie robi z tym ze cena ok 50zl wiec trzeba bedzie doliczyc klientowi z 20zl bo podklad drogi :D :D :D :D

diablo74 
Wys³any: 2011-10-01, 10:56   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
ciekawe jak za miesiac czy siadzie

nie si±dzie jak da³e¶ dobrze wyschn±æ no i odpowiednia grubo¶æ papierów, ja mam swój samochód zrobiony profixem dopiero 2 lata od lakierowania i nic z³ego siê nie dzieje, pasowalno¶æ kolorów zgadzam siê taka se ale to te¿ zale¿y od ludzi którzy to mieszaj± w mieszalniku w którym siê zaopatrujê kiedy¶ prcowa³y dwie babki które siê zna³y na robocie zero problemów jak dorobi³y kolor a teraz siedz± jacy¶ "daltoni¶ci" i ci±gle schody, co do krycia to chyba te¿ standart czerwony i niektóre srebra z profixa krycie nêdzne reszta kolorów ujdzie

diablo74 
Wys³any: 2011-11-12, 20:57   Re: mokro na mokro
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
chlopaki jak to wychodzi takie malowanie bo jade dzisiaj koledze pomalowac stara fieste boki,ma tam kit w podkladzie trzeba to dotrzec,poprawic zapodkladowac dotrzec pomalowac wiec sobie wymyslilem ze kupie podklad mokro na mokro,profixa bo reszta tez profix przygotuje obkleje sikne podklad i na to na gotowo.chodzi mi glownie czy to nie siadzie za chwile bo auto oczywiscie idzie bez polerki,ma sie swieciec i tyle a nie usmiecha mi sie jezdzic 2 razy i 5x to docierac bo itak robie to za flache bo to dobry kolega ktory tez mi drobne blacharki za flache robi,no i 2 to czas,u siebie wpip roboty a odmowic nie wypada

gugun i jak Ci wysz³o to malowanie m/m bo te¿ siê przymierzam do tej metody ale siê jako¶ nie mogê zebraæ przyda³aby siê jaka¶ opinia

gugun 
Wys³any: 2011-11-13, 13:57   
0
UP DOWN

diablo74 napisa³/a:
gugun i jak Ci wysz³o to malowanie m/m bo te¿ siê przymierzam do tej metody ale siê jako¶ nie mogê zebraæ przyda³aby siê jaka¶ opinia
ci powiem ze na dobrze przygotowane stare auta czy na zderzaki to zdaje egzamin no ale w innych przypadkach lepiej dotrzec....

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-11-13, 15:11   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
gugun napisa³/a:
no ale w innych przypadkach lepiej dotrzec....

W naszych przypadkach gara¿owo bezkabinowych.
Ka¿dy syf co wleci w podk³ad dyskwalifikuje mo¿liwo¶æ m/m z lakierem.

W kabinie to inna sprawa.

diablo74 
Wys³any: 2011-11-13, 15:39   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:

no to lipa, dziêki za opinie

gugun 
Wys³any: 2011-11-13, 17:38   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
W naszych przypadkach gara¿owo bezkabinowych.

W kabinie to inna sprawa.
nie do konca bo drobnica szmatka antystatyczna zejdzie jak troche podeschnie,ale ogolnie niewypal ze wzgledu na roznice materialu na przetarciach itp....glownie nowe elementy typu zderzak.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: