Autor |
Wiadomo¶æ |
|
gugun
|
Wys³any: 2011-09-28, 12:22 mokro na mokro
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
chlopaki jak to wychodzi takie malowanie bo jade dzisiaj koledze pomalowac stara fieste boki,ma tam kit w podkladzie trzeba to dotrzec,poprawic zapodkladowac dotrzec pomalowac wiec sobie wymyslilem ze kupie podklad mokro na mokro,profixa bo reszta tez profix przygotuje obkleje sikne podklad i na to na gotowo.chodzi mi glownie czy to nie siadzie za chwile bo auto oczywiscie idzie bez polerki,ma sie swieciec i tyle a nie usmiecha mi sie jezdzic 2 razy i 5x to docierac bo itak robie to za flache bo to dobry kolega ktory tez mi drobne blacharki za flache robi,no i 2 to czas,u siebie wpip roboty a odmowic nie wypada |
|
|
|
|
senior
|
Wys³any: 2011-09-28, 19:10
|
0
|
|
|
Pomóg³: 8 razy Posty: 415
|
Je¶li wszystko jest ³adnie wyprowadzone to powinno byæ ok.
Tylko ja sam siê przyznajê ¿e do tego M/M podk³ad/kolor zabieram siê od jakiego¶ czasu i zabraæ nie mogê
Tzn zabiorê ale tylko za takie roboty gdzie nie ma kupy kitu - najpierw nowe elementy
Je¶li chodzi o trzymanie siê pow³ok to jest pewne na 100% bo maj± najmocniejsze wi±zania z mo¿liwych
Powodzenia
A jak to jest "taki kolega" to róbcie to w pi±tek po po³udniu - do poniedzia³ku rano nic nie zobaczycie {w ogóle nic nie zobaczycie poza woda ognist±} |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-09-29, 08:16
|
0
|
|
|
|
nie musimy robic w piatek bo i w tygodniu soplice wisniowa idzie wypic przy robocie wczoraj bylem na bro to auto ladne...bl.przod nowy w tyle reperaturki pokitowane w podkladzie +3wgnioty na drzwiach w podkladzie...wystarczy to tylko dobrze dotrzec,popoprawiac po nim ranty i mozna jechac cale boki cienko podkladem mokro na mokro...chodzilo mi glownie czy to na nastepny dzien nie siadzie taki podklad i nie bedzie matu bo kto to bedzie polerowal jak to fiesta 93r:)mialo by byc polerowane to sam by sobie pomalowal swoim sico za 80zeta z pozalepianymi dziurami i tez by bylo ok po polerce,ale ze ostatnio widzial co wyczyniam z moja satka to sie wygodny zrobil:) podziekowal koledze...wieczorem jak wroce w wmiare stanie to sie pochwale:) |
|
|
|
|
grzesu3
|
Wys³any: 2011-09-29, 10:04
|
0
|
|
|
|
Na szkoleniu Novola, go¶æ la³ mokro na mokro. Widzia³em to pierwszy raz, ale wysz³o naprawdê super- g³adziutkie ¿e ho. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-09-29, 10:13
|
0
|
|
|
|
zobaczymy jak to wyjdzie w calosci na profixie:) |
|
|
|
|
grzesu3
|
Wys³any: 2011-09-29, 10:18
|
0
|
|
|
|
Broñ Bo¿e nie namawiam do novola, ale metoda mokro na mokro wysz³a naprawdê super, co prowadzi do skrócenia czasu pracy |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-09-29, 10:24
|
0
|
|
|
|
ja do profixa tez niby nie ale jak te malowanie dzisiejsze wyjdzie jak ostatnio to sie przerzuce chyba na niego...bo ost. tym najtanszym bezbarwnym + baza profix lakierowalem czarna rav4 i przeszlo to moje oczekiwania bo auto poszlo bez jakiejkolwiek polerki mimo ze warte z 30k |
|
|
|
|
grzesu3
|
Wys³any: 2011-09-29, 10:29
|
0
|
|
|
|
A na podk³adach te¿ profixa jedziesz (np. szpachla, akryl, epoksyd)? Powiem szczerze ¿e dopiero zaczynam i nie mam do¶wiadczenia dot. marki produktów. Tam gdzie mieszkam jest mieszalnia i bazy maj± w³a¶nie profika, a podk³ady novola |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-09-29, 10:37
|
0
|
|
|
|
ogolnie nie uzywam profixa,tylko u kolegi bo ma z dowozem pod dom tylko profixa wiec robimy tym co jest,ale nie powiem bo ost.milo mnie zaskoczyl...u siebie glownie mipa app dupont czasem cos nowola sie kupi,dyny itp |
|
|
|
|
grzesu3
|
Wys³any: 2011-09-29, 10:39
|
0
|
|
|
|
A jak robisz np calaka to bierzesz wszystko jednej firmy? |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-09-30, 11:13
|
0
|
|
|
|
nie...robie tym czym mi sie robi najlepiej...z tym ze rozcienczam baze podklad i inne rozcienczalnikami glownie tej samej firmy. |
|
|
|
|
senior
|
Wys³any: 2011-09-30, 19:08
|
0
|
|
|
Pomóg³: 8 razy Posty: 415
|
Jak ju¿ jest temat o bazach Profixa to mam odno¶nie niego pytanie:
kilka razy nim robi³em i mam wra¿enie ¿e on jakby nie dosycha³. Tzn. niby matowieje {ale jak dla mnie nie do koñca idealnie bo pozostaje z lekk± jakby szklisto¶ci±}, ¶cierka go nie rusza przy przecieraniu a jednak jest gumowaty jak gdzie¶ siê go czym¶ ostrym przyci¶nie. Nie jest jak inne bazy twardy jak skorupa tylko jakby z lekka lateksowy.
Tylko tutaj od razu przyznajê ¿e rozcieñcza³em go Trotonem i DuPontem i zarówno z jednym jak i z drugim rozcieñczalnikiem by³o tak samo. I ju¿ prostujê dlaczego tymi rozcieñczalnikami - bo ori do niego mieszalnia nie posiada³a gdy¿ ....... nikt tego nie bierze
A czym Wy te bazy rozcieñczacie i jakie wed³ug Was one s± je¶li chodzi o ich doschniêcie - o ile kto¶ zwróci³ na to uwagê?
Co prawda ju¿ ich nie u¿ywam ale zawsze lepiej wiedzieæ ni¿ nie wiedzieæ |
|
|
|
|
diablo74
|
Wys³any: 2011-09-30, 20:03
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 600
|
Do bazy profixa jest dedykowany rozcieñczalnik cp 048 i wtedy nie ma ¿adnych problemów(wysycha jak nale¿y) poza tym przekona³em siê na w³asnej skórze ¿e jak robiæ profixem (i pewnie nie tylko) to ca³a linia produktów i wszystko jest ok od piêciu lat jadê na profixie i nic z³ego mi siê nie przydarzy³o. |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2011-09-30, 22:13
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Jedno pytanie do "znawców" : Po ile kupujecie takie bazy Profixa? U mnie w £odzi ich nie ma a mam mieæ "powa¿ne auto do ochlapania w ca³o¶ci" - (CC 900) I tak sobie my¶le czy zamiast DeeBera itp. nie "chlapn±æ to" jakim¶ Novolem czy mo¿e "lakierkiem z netu" a na nim jest teraz kolor (fiat 183) Pozdrawiam!
ps. Nie znam nikogo (a zrobi³em wywiad w pracy i w¶ród znajomych) kto malowa³ Profixem lub zakupi³ "metalik z netu" |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-10-01, 04:45
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
Wiêc jestem pierwszy.
Witam.
Kilka lat temu kupi³em w³a¶nie ca³y zestaw na elekiery,czyli zielony metal na ca³ego seata toledo,CP40 do podk³adów i bezbarwnego,CP48 do bazy,podk³ady,CP1500 bezbarwny,rozpuch do cieniowania,pzp,elastik...Z ca³± odpowiedzialno¶ci± mogê napisaæ,¿e nie spodoba³ mi siê jedynie podk³ad akrylowy,ale to chyba by³ najtañszy 388.Rozpuch do cieniowania porówna³em do os³awionego AK350,i nie widzê ró¿nicy,CP1500-fajny klar (nie rewelacja,ale ca³kiem spoko),pzp-dzia³a,wiem,bo samochód widujê co jaki¶ czas(jest w rodzinie);baza kry³a bardzo dobrze,gêsta 1:1,cena ok 100/l.
Ogólnie-ca³kiem dobra ¶rednia. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-10-01, 09:49
|
0
|
|
|
|
senior, masz racje co do tej szklistosci dziwnej...tez myslalem ze jeszcze mokra i mokra a juz byla sucha a rozcieczalem tym co trzeba... diablo74 napisa³/a: | to ca³a linia produktów i wszystko jest ok od piêciu lat jadê na profixie i nic z³ego mi siê nie przydarzy³o. | swieta racja ost robilem najtanszym bezbarwnym od nich na ich baze,wszystko rozcieczane ich rozcieczalnikami i blysk byl taki mimo ze lakier 40zl ze az nie moglem sie napatrzec i to na czarnym aucie,ciekawe jak za miesiac czy siadzie:)
Robertlodz09, profix z bazami to tak roznie,zalezy od koloru,niektore kryja jak glupie niektore woda,pasowalnosc koloru tez taka se..ale ogolnie calosc spoko,jak na ta kase to rewelacja w porownaniu do innych tanszych firm..jacenty 741, ja uzylem 345 to bardzo fajnie sie robi z tym ze cena ok 50zl wiec trzeba bedzie doliczyc klientowi z 20zl bo podklad drogi |
|
|
|
|
diablo74
|
Wys³any: 2011-10-01, 10:56
|
0
|
|
|
|
gugun napisa³/a: | ciekawe jak za miesiac czy siadzie |
nie si±dzie jak da³e¶ dobrze wyschn±æ no i odpowiednia grubo¶æ papierów, ja mam swój samochód zrobiony profixem dopiero 2 lata od lakierowania i nic z³ego siê nie dzieje, pasowalno¶æ kolorów zgadzam siê taka se ale to te¿ zale¿y od ludzi którzy to mieszaj± w mieszalniku w którym siê zaopatrujê kiedy¶ prcowa³y dwie babki które siê zna³y na robocie zero problemów jak dorobi³y kolor a teraz siedz± jacy¶ "daltoni¶ci" i ci±gle schody, co do krycia to chyba te¿ standart czerwony i niektóre srebra z profixa krycie nêdzne reszta kolorów ujdzie |
|
|
|
|
diablo74
|
Wys³any: 2011-11-12, 20:57 Re: mokro na mokro
|
0
|
|
|
|
gugun napisa³/a: | chlopaki jak to wychodzi takie malowanie bo jade dzisiaj koledze pomalowac stara fieste boki,ma tam kit w podkladzie trzeba to dotrzec,poprawic zapodkladowac dotrzec pomalowac wiec sobie wymyslilem ze kupie podklad mokro na mokro,profixa bo reszta tez profix przygotuje obkleje sikne podklad i na to na gotowo.chodzi mi glownie czy to nie siadzie za chwile bo auto oczywiscie idzie bez polerki,ma sie swieciec i tyle a nie usmiecha mi sie jezdzic 2 razy i 5x to docierac bo itak robie to za flache bo to dobry kolega ktory tez mi drobne blacharki za flache robi,no i 2 to czas,u siebie wpip roboty a odmowic nie wypada |
gugun i jak Ci wysz³o to malowanie m/m bo te¿ siê przymierzam do tej metody ale siê jako¶ nie mogê zebraæ przyda³aby siê jaka¶ opinia |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-11-13, 13:57
|
0
|
|
|
|
diablo74 napisa³/a: | gugun i jak Ci wysz³o to malowanie m/m bo te¿ siê przymierzam do tej metody ale siê jako¶ nie mogê zebraæ przyda³aby siê jaka¶ opinia | ci powiem ze na dobrze przygotowane stare auta czy na zderzaki to zdaje egzamin no ale w innych przypadkach lepiej dotrzec.... |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-11-13, 15:11
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
gugun napisa³/a: | no ale w innych przypadkach lepiej dotrzec.... |
W naszych przypadkach gara¿owo bezkabinowych.
Ka¿dy syf co wleci w podk³ad dyskwalifikuje mo¿liwo¶æ m/m z lakierem.
W kabinie to inna sprawa. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
diablo74
|
Wys³any: 2011-11-13, 15:39
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: | Ka¿dy syf co wleci w podk³ad dyskwalifikuje mo¿liwo¶æ m/m z lakierem.
|
no to lipa, dziêki za opinie |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-11-13, 17:38
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: | W naszych przypadkach gara¿owo bezkabinowych.
Ka¿dy syf co wleci w podk³ad dyskwalifikuje mo¿liwo¶æ m/m z lakierem.
W kabinie to inna sprawa. | nie do konca bo drobnica szmatka antystatyczna zejdzie jak troche podeschnie,ale ogolnie niewypal ze wzgledu na roznice materialu na przetarciach itp....glownie nowe elementy typu zderzak. |
|
|
|