Autor |
Wiadomość |
 |
gall
|
Wysłany: 2011-08-25, 08:16
|
0
|
|
|
|
antekpirat napisał/a: | Bialy bedzie fajny l |
MoÂże jakiÂś nietypowy jedyny w swoim rodzaju...
W koĂącu w mieszalni mogÂą coÂś extra zaproponowaĂŚ w koĂącu majÂą doÂświadczenie. |
|
|
|
 |
Arafat
|
Wysłany: 2011-08-25, 13:40
|
0
|
|
|
|
gugun napisał/a: | a niech se chlopina robi...jego cyrk jego malpy...samochod w stanie jakim byl nadawal sie na zlom bo by przegladu nie przeszedl,a tak moze troche sie da go podratowac...CopyManpl, wiem o co ci chodzi,jesli sa gorki to i dolki,mozliwe ze blacha cie wybrzuszyla lekko skoro jest wgniotka,szlifierka to tez jakies rozwiazanie no ale ja takie sprawy zalatwiam malutkim mloteczkiem i jeszcze mi nic nie peklo nigdy ani nie odskoczylo...z tym ze powtarzam-MALUTKIM i w blache lekko nie kit http://www.carocean.pl/sp...unny+Kombi.html tu masz czerwonego i bialego wiec porownaj |
Na forum lakiernik.info.pl umieÂścilem zdjecia gdzie naprawe zrobilem niezgodnie z jakakolwiek technika i nieestetycznie to mnie chlopaki tak zjechali, ze wzialem sie do lektury i nauczylem sie robic teraz moÂże nie profesjonalnie ale schludnie. Wlasciciel watku nauczy sie robiĂŚ chaÂłture i bĂŞdzie robiĂŚ chaÂłtury do koĂąca miedzy innimi przez takich ludzi jak Ty i reszta wypowiadajaca sie w temacie...
Amatorzy, ktorzy beda chcieli sie nauczyc PRAWIDLOWO lakierowaĂŚ, wejda do tego tematu, zobacza jak CopyManpl cenzura swoj samochod, przeczytaja komentarze ze jest fajnie i tez tak beda robic... nie zaniÂżajcie az tak poziomu forum. |
|
|
|
 |
gall
|
Wysłany: 2011-08-25, 14:23
|
0
|
|
|
|
Arafat napisał/a: |
Na forum lakiernik.info.pl umieÂścilem zdjecia gdzie naprawe zrobilem niezgodnie z jakakolwiek technika i nieestetycznie to mnie chlopaki tak zjechali, ze wzialem sie do lektury i nauczylem sie robic teraz moÂże nie profesjonalnie ale schludnie. Wlasciciel watku nauczy sie robiĂŚ chaÂłture i bĂŞdzie robiĂŚ chaÂłtury do koĂąca miedzy innimi przez takich ludzi jak Ty i reszta wypowiadajaca sie w temacie...
Amatorzy, ktorzy beda chcieli sie nauczyc PRAWIDLOWO lakierowaĂŚ, wejda do tego tematu, zobacza jak CopyManpl cenzura swoj samochod, przeczytaja komentarze ze jest fajnie i tez tak beda robic... nie zaniÂżajcie az tak poziomu forum. |
PoluÂźnij warkocze kolego. |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-08-25, 15:14
|
0
|
|
|

|
Arafat napisał/a: | Na forum lakiernik.info.pl umieÂścilem zdjecia gdzie naprawe zrobilem niezgodnie z jakakolwiek technika i nieestetycznie to mnie chlopaki tak zjechali, ze wzialem sie do lektury i nauczylem sie robic teraz moÂże nie profesjonalnie ale schludnie. Wlasciciel watku nauczy sie robiĂŚ chaÂłture i bĂŞdzie robiĂŚ chaÂłtury do koĂąca miedzy innimi przez takich ludzi jak Ty | a co ja takiego napisalem sie az tak sie irytujesz???ze ja bym pomalowal na czerwono,czy tez wyjasnilem jak ma nakladac szpachlowke??bo nie rozumiem??zaczelo sie od jakiegos chlorokauczuku skonczylo na normalnym akrylu wiec to chyba tez dobrze???a jak to bedzie zrobione itp to mi to lata akurat....dziecinne bledy praktycznie wszystkie zostaly wytkniete a w jakim stopniu autor weznie sobie to do serca to juz jego sprawa...troche mnie nie dziwi twoje zachowanie bo jak przeczytalem o jakis dziwnych podkladach chlorokauczuku i zobaczylem ta polerke do docierania to mi sie nawet tego tematu ogladac nie chcialo,ale po to jest to forum zeby ciut podpowiedziec,zeby nie to auto by stalo dawno pomalowane jakims syfem a tak jeszcze jest nadzieja ze az tak zle nie bedzie... |
|
|
|
 |
CopyManpl
|
Wysłany: 2011-08-25, 15:16
|
0
|
|
|
|
Arafat napisał/a: | Koledzy czy na tym forum nie ma kogoÂś kto sie zna na temacie i "poobija pazury" dla wÂłasciciela watku za taka robote?!
Tó¿ to œmiech na sali ! !
Szkoda Twojej pracy... |
Nie wiem konkretnie o co chodzi, ale wiem, Âże powinienem kupiĂŚ dobre bÂłotniki oraz klapĂŞ, ale nie opÂłaca mi siĂŞ inwestowaĂŚ wiĂŞcej niÂż w lakier na ten samochĂłd, poniewaÂż sam jest wart moÂże tyle co ten lakier, ktĂłrym go pomalujĂŞ.
RobiĂŞ tak, jak umiem, ale oczywiÂście w miarĂŞ moÂżliwoÂści zastosujĂŞ siĂŞ do Waszych porad
Tak jak kolega wyÂżej napisaÂł, byÂł to straszny zÂłom, a po tej mojej pracy bĂŞdzie wyglÂądaÂł o niebo lepiej, choĂŚ zapewne nie tak jak z fabryki.
gugun napisał/a: | wiem o co ci chodzi,jesli sa gorki to i dolki,mozliwe ze blacha cie wybrzuszyla lekko skoro jest wgniotka,szlifierka to tez jakies rozwiazanie no ale ja takie sprawy zalatwiam malutkim mloteczkiem i jeszcze mi nic nie peklo nigdy ani nie odskoczylo...z tym ze powtarzam-MALUTKIM i w blache lekko nie kit |
DokÂładnie tak zrobiĂŞ. PoprawiĂŞ jeszcze raz tĂŞ klapĂŞ i bÂłotniki na spokojnie, przy uÂżyciu maÂłego mÂłotka. Szlifierka sprawdziÂła siĂŞ tylko w przypadku malutkich wybrzuszeĂą (i tego sÂłowa mi brakowaÂło wczeÂśniej ), ale te duÂże to tylko mÂłoteczek.
Kolorek widziaÂłem czerwony i zdecydowanie mi nie podchodzi ogĂłlnie JuÂż na 90% zdecydowaÂłem siĂŞ na ÂŚnieÂżnÂą Biel. Za tydzieĂą, w sobotĂŞ jadĂŞ do mieszalni i bĂŞdziemy z goÂściem eksperymentowaĂŚ z tym niebieskim pigmentem. Dobierze mi po 50 ml i pomalujĂŞ coÂś na prĂłbĂŞ |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2011-08-25, 15:21
|
0
|
|
|

|
Mi siĂŞ osobiÂście ten temat bardzo podoba i uwaÂżam Âże nie ma co aby zostaÂł np. zamkniĂŞty Dla mnie idzie on w "bardzo rozwojowym kierunku" Pozdrowienia dla jego autora wraz z Âżyczeniami wytrwaÂłoÂści w "pracy" Maluj kolego na biaÂło te autko nie bedzie widaĂŚ na nim "zaÂłamaĂą" z powodu Âżle wyprowadzonej powierzchni Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
CopyManpl
|
Wysłany: 2011-08-25, 16:47
|
0
|
|
|
|
DziĂŞkujĂŞ wszystkim za sÂłowa uznania dla tego tematu
ZastosujĂŞ siĂŞ do porad w najwiĂŞkszym stopniu jakim tylko bĂŞdĂŞ w stanie
Najwiêkszym b³êdem by³o kombinowanie z dziwnymi "lakierami", ale to ju¿ mamy za sob¹ i teraz bêdzie normalny lakier Dziêkujê wszystkim, którzy do zmiany tej decyzji siê przyczynili.
Kolejny b³¹d to naprawa b³otników przy pomocy ¿ywicy. Myœlê jednak, ¿e nie odpadnie, poniewa¿ odizolowa³em j¹ od go³ej blachy. Oczywiœcie, tak jak napisa³em wy¿ej, nale¿a³oby kupiÌ dobre b³otniki, a tê moj¹ klapê wywaliÌ na z³om. Od razu o tym pomyœla³em, jednak zakup tych czêœci na szrocie to koszt 350 + 90 + 90 ~ 500 z³. Hmm, w innym aucie oczywiœcie - w moim starym Nissanie Sunny, zdecydowanie nie. Gdyby ogólny stan by³ bardzo dobry, to oczywiœcie bym kupi³, ale dni tego auta s¹ policzone.
Szpachlowanie - "kompletna klapa" Ale to wszystko mogê i co najwa¿niejsze chcê jeszcze poprawiÌ. Bardzo podoba mi siê kierunek, w którym ten temat pod¹¿a, bo byÌ mo¿e jednak coœ z tego wyjdzie Jak na spowiedzi przyznajê siê do pope³nionych b³êdów i chcê siê szczerze poprawiÌ |
|
|
|
 |
CopyManpl
|
Wysłany: 2011-08-26, 00:17
|
0
|
|
|
|
gugun napisał/a: | ...czy tez wyjasnilem jak ma nakladac szpachlowke... |
I za to Ci wielkie dziĂŞki, poniewaÂż dopiero dziÂś, po zastosowaniu twoich porad, zobaczyÂłem, Âże szpachlowanie wcale nie jest takie zÂłe. Lepiej szpachlowaĂŚ 4 razy, a cieniutko, maÂło szlifowania, niÂż raz, grubo i potem siĂŞ z tym mĂŞczyĂŚ. To maÂłe powierzchnie.
Co do duÂżych, czyli tak jak na tej klapie z lewej strony, oczywiÂście mÂłoteczkiem wklepaÂłem wypukÂłoÂści i potem cieniutko po duÂżej powierzchni. Efekt jest nieporĂłwnywalnie lepszy od moich poprzednich wypocin. Teraz sÂą szanse na to, Âże z tego auta bĂŞdÂą ludzie, znacznie wzrosÂły
 |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-08-26, 10:52
|
0
|
|
|

|
no na 2 ostatnich fotkach to widac po fotce ze jest juz w miare prosto,nie jak na poprzednich... ciesze sie ze chociaz po czesci przyczynilem sie do skrucenia twoich meczarni i oszczednosci na szpachli |
|
|
|
 |
CopyManpl
|
Wysłany: 2011-08-26, 21:09
|
0
|
|
|
|
gugun napisał/a: | no na 2 ostatnich fotkach to widac po fotce ze jest juz w miare prosto,nie jak na poprzednich... ciesze sie ze chociaz po czesci przyczynilem sie do skrucenia twoich meczarni i oszczednosci na szpachli |
Oczywiœcie pomog³eœ mi bardzo i za to masz dwa punkty za dwa pomocne posty. Skupi³eœ siê na tym, ¿eby mi pomóc, a nie na pustym wytykaniu b³êdów
DziÂś moÂże jeszcze dopieszczĂŞ klapĂŞ i jedne drzwi, a potem biorĂŞ siĂŞ za poprawianie reszty elementĂłw.
Jeszcze jedno pytanie odnoœnie maski, bo ma jedno takie delikatne i ledwie widoczne wgniecenie, ale o doœÌ du¿ej powierzchni. Zastanawiam siê co z tym zrobiÌ, bo bojê siê trochê szpachlowaÌ. Maska pracuje przy zamykaniu doœÌ mocno i obawiam siê o trwa³oœÌ takiego szpachlowania... WyklepaÌ nie ma co, ale jednak jak siê dobrze przyjrzeÌ to widaÌ pod s³oùce tak¹ dolinê |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2011-08-27, 03:54
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
CopyManpl
|
Wysłany: 2011-08-27, 08:36
|
0
|
|
|
|
Sw.Piotrek napisał/a: | DoÂłek na masce moÂżesz wypchn¹Ì od spodu. |
Faktycznie mo¿e siê uda Tak zrobi³em na tylnej Ìwiartce, gdzie kiedyœ siê mocno o auto opar³em. W wolnej chwili zdejmê wyg³uszenie i zobaczê czy siê uda ³anie wypchn¹Ì. Jeœli jednak nie to pozostaje ryzykowaÌ ze szpachlowaniem lub po prostu tak zostawiÌ, ale to lipnie trochê... |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-08-27, 11:00
|
0
|
|
|

|
jesli masz lekki dolek to jak rozciagniesz cieniutko kitem to nic sie nie stanie...ponoc najlepiej sie nada kit z aluminium.... |
|
|
|
 |
CopyManpl
|
Wysłany: 2011-08-30, 21:39
|
0
|
|
|
|
Na masce nie byÂło jednak wielkiego doÂłka, tylko po prostu jest tak giĂŞtka...
W ka¿dym razie upora³em siê z kilkoma mniejszymi do³kami i dziœ po³o¿y³em podk³ad na wszystkich drzwiach, masce i klapie. Ogólnie jestem bardzo zadowolony, bo prawie nic nie powychodzi³o Tylko na klapie kilka dziurek, ale to siê jeszcze poprawi. Na tylnych drzwiach przegapi³em ma³¹ wgniotkê. Dó³ klapy nie jest idealny, ale nie bêdê ju¿ tam wiêcej rzeŸbi³.
Jeszcze dziœ zabiorê siê za "m³otkowanie" górek na b³otnikach oraz po³o¿ê pierwsz¹ warstwê szpachlówki. |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-08-31, 12:16
|
0
|
|
|

|
wszystko ok ale najpierw to sie za porzadki wez:) |
|
|
|
 |
CopyManpl
|
Wysłany: 2011-08-31, 15:24
|
0
|
|
|
|
gugun napisał/a: | wszystko ok ale najpierw to sie za porzadki wez:) |
Wiem, baÂłagan mam nieziemski (dobrze, Âże na zdjĂŞciach nie widaĂŚ stoÂłu warsztatowego, a z resztÂą i tak by go nie byÂło widaĂŚ...). DziÂś siĂŞ wÂłaÂśnie trochĂŞ za to wezmĂŞ, chciaÂłem juÂż tylko dokoĂączyĂŚ te elementy |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2011-09-01, 08:16
|
0
|
|
|

|
Widze kolego po ostatnim zdjĂŞciu Âże lakier bezbarwny Studio juÂż jest kupiony JeÂśli moÂżesz to napisz w jakich okolicach ÂŁodzi mieszkasz ,jeÂśli to nie jest tajemnica
Pozdawiam! |
|
|
|
 |
CopyManpl
|
Wysłany: 2011-09-01, 08:29
|
0
|
|
|
|
Robertlodz09 napisał/a: | Widze kolego po ostatnim zdjĂŞciu Âże lakier bezbarwny Studio juÂż jest kupiony JeÂśli moÂżesz to napisz w jakich okolicach ÂŁodzi mieszkasz ,jeÂśli to nie jest tajemnica
Pozdawiam! |
Akurat ten lakier nie jest mĂłj i wÂłaÂśnie dziÂś go oddaÂłem, byÂł tylko poÂżyczony do testĂłw Auto bĂŞdzie lakierowane lakierem poliuretanowym, wiĂŞc bez klaru.
Oczywiœcie, ¿e to nie tajemnica. Jeœli na mapie narysujesz liniê prost¹ ³¹cz¹c¹ G³owno i Brzeziny, to ja mieszkam na tej linii, dok³adnie w jej po³owie |
|
|
|
 |
CopyManpl
|
Wysłany: 2011-09-03, 08:49
|
0
|
|
|
|
Witam wszystkich ponownie
Wczoraj udaÂło mi siĂŞ poczyniĂŚ kolejne kroki, ktĂłre przybliÂżyÂły mnie do lakierowania Nissana WymÂłotkowaÂłem wszystkie gĂłrki na bÂłotnikach oraz z grubsza poprawiÂłem szpachlowanie, jutro jeszcze moÂże godzinka czy dwie i bĂŞdÂą gotowe do podkÂładu.
Wyszlifowa³em lewe lusterko, które z racji tego, ¿e zosta³o z³amane przez moj¹ ex, sklei³em laminatem z ¿ywicy poliestrowej. Drugie lusterko lekko przeszlifowa³em i obydwa pokry³em podk³adem zwiêkszaj¹cym przyczepnoœÌ do plastiku. Nastêpnie dok³adnie je zapodk³adujê i dopiero lekko poszpachlujê wszelkie nierównoœci i wiêksze rysy.
Na moje szczĂŞÂście, dopiero przy klejeniu tylnego zderzaka (niewielkie uszkodzenie), okazaÂło siĂŞ, Âże jednak zderzaki sÂą gÂładkie Znacznie zaoszczĂŞdzi mi to szlifowania podkÂładu DziÂś koniecznie chcĂŞ dokoĂączyĂŚ klejenie zderzaka i jutro przeszlifowaĂŚ drobnym papierem, na to "pzp" i na koniec podkÂład akrylowy. Potem razem z lusterkami szpachlowanie ewentualnych uszkodzeĂą, ktĂłrych nie ma wiele
Po wykonaniu tych prac zostaje juÂż tylko przygotowanie budy. Wgniotek nie ma wiele. Kilka niewielkich ognisk rdzy. NajwiĂŞkszym problemem i wyzwaniem jednoczeÂśnie bĂŞdzie naprawa progĂłw, ktĂłre majÂą dziury w tylnej czĂŞÂści... OczywiÂście elementy z rdzÂą zostanÂą przeze mnie wyciĂŞte, postaram siĂŞ dorobiĂŚ reperaturki z blachy 0,7 mm i wspawaĂŚ to na swoje miejsce. Do dorobienia reperaturek zainspirowaÂł mnie Homer S. w tym temacie. Wiem, Âże to jakieÂś tam wyzwanie, ale po pierwsze lubiĂŞ wyzwania, a po drugie Nissan ma prosty prĂłg
PodsumowujÂąc, ogrom pracy juÂż wykonany i coraz mniej przede mnÂą |
|
|
|
 |
senior
|
Wysłany: 2011-09-04, 00:56
|
0
|
|
|
|
CopyManpl napisał/a: | pokryÂłem podkÂładem zwiĂŞkszajÂącym przyczepnoœÌ do plastiku |
CopyManpl napisał/a: | NastĂŞpnie dokÂładnie je zapodkÂładujĂŞ | Copy ten drugi cytat jest w czasie przyszÂłym: czy to znaczy Âże daÂłeÂś PZP i czekasz dzieĂą czy dwa z podkÂładem na niego? Bo jeÂśli tak to do bani. Wtedy ciachnij nim jeszcze raz przed podkÂładem tylko odczekaj troszkĂŞ - ale nie dzieĂą czy dwa.
No chyba Âże to wyszÂła Ci literĂłwka i od razu po tym PZP popodkÂładowaÂłeÂś.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
CopyManpl
|
Wysłany: 2011-09-04, 01:23
|
0
|
|
|
|
senior napisał/a: | CopyManpl napisał/a: | pokryÂłem podkÂładem zwiĂŞkszajÂącym przyczepnoœÌ do plastiku |
CopyManpl napisał/a: | NastĂŞpnie dokÂładnie je zapodkÂładujĂŞ | Copy ten drugi cytat jest w czasie przyszÂłym: czy to znaczy Âże daÂłeÂś PZP i czekasz dzieĂą czy dwa z podkÂładem na niego? Bo jeÂśli tak to do bani. Wtedy ciachnij nim jeszcze raz przed podkÂładem tylko odczekaj troszkĂŞ - ale nie dzieĂą czy dwa.
No chyba Âże to wyszÂła Ci literĂłwka i od razu po tym PZP popodkÂładowaÂłeÂś.
Pozdrawiam |
Tak dokÂładnie zrobiÂłem. Nie wiedziaÂłem, Âże nie powinno siĂŞ nim malowaĂŚ wczeÂśniej DziĂŞki za info
DziÂś udaÂło mi siĂŞ dokoĂączyĂŚ klejenie zderzaka oraz przyszlifowaĂŚ bÂłotniki, czyli wykonaÂłem nawet wiĂŞcej niÂż planowaÂłem Jutro podkÂład na zderzaki oraz lusterka i bÂłotniki
ZrobiÂłem takÂże kilka fotek z dzisiejszych postĂŞpĂłw:
 |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-09-04, 13:20
|
0
|
|
|
|
CopyManpl napisał/a: | DziÂś udaÂło mi siĂŞ dokoĂączyĂŚ klejenie zderzaka |
To odpadnie niedÂługo. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
CopyManpl
|
Wysłany: 2011-09-04, 19:48
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisał/a: | CopyManpl napisał/a: | DziÂś udaÂło mi siĂŞ dokoĂączyĂŚ klejenie zderzaka |
To odpadnie niedÂługo. |
Zobaczymy za jakiÂś czas Nie raz juÂż tak robiÂłem i jeszcze nie odpadÂło, pod warunkiem, Âże jest to Âżywica poluretanowa oraz powierzchnia jest bardzo dokÂładnie porysowana grubym papierem Âściernym KiedyÂś nawet jeden z kierowcĂłw w firmie zawadziÂł klejonym przeze mnie progiem o zaspĂŞ i plastik pĂŞkÂł obok, a nie na klejeniu
Ale plastik plastikowi nierówny i mo¿e byÌ ró¿nie
Przypomnia³o mi siê jeszcze coœ. Klei³em popêkany zderzak w Renault Megane, jakieœ 2 lata temu. Oczywiœcie tak¿e ¿ywic¹ i mat¹ szklan¹. Nastêpnie posz³a szpachlówka z w³óknem. Zderzak polakierowa³em (te¿ na bia³o ). Auto widzê praktycznie codziennie, poniewa¿ nale¿y do jednego z moich wspó³pracowników. Do tej pory nie ma najmniejszego œladu odpadania laminatu.
Dodam teÂż, Âże nie raz widziaÂłem odpadajÂący laminat. Co siĂŞ okazywaÂło? ByÂł poÂłoÂżony na niezmatowiony (czy raczej nie porysowany) plastik. OdchodziÂła tylko w takich przypadkach Dlatego wÂłaÂśnie ufam tej metodzie |
|
|
|
 |
b-rad
|
Wysłany: 2011-09-04, 20:11
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
CopyManpl
|
Wysłany: 2011-09-04, 20:30
|
0
|
|
|
|
b-rad napisał/a: | Musi byĂŚ Âżywica polana tylko na miejsce dobrze zrysowane jak bĂŞdzie trochĂŞ dalej niz porysowana powierzchnia to odejdzie!! |
Dok³adnie tak Potem siê brzegi podrywaj¹ i jest ryzyko, ¿e ca³a odejdzie, chodzia¿ ostatnio coœ takiego próbowa³em oderwaÌ i na ³¹czeniu g³adkiej i porysowanej powierzchni pêka³a, ale dalej nie chcia³a odchodziÌ. Mimo wszystko woda siê tam dostaje i z czasem pewnie by³oby coraz gorzej. |
|
|
|
 |
senior
|
Wysłany: 2011-09-06, 07:46
|
0
|
|
|
|
IlekroÌ nie robi³em kiedyœ czegokolwiek plastikowego ¿ywic¹ to zawsze by³o widaÌ. Szczególnie latem i na ciemnych kolorach - inna sprê¿ystoœÌ materia³ów. Dlatego te¿ ³ataÌ nale¿y tym samym materia³em. |
|
|
|
 |
CopyManpl
|
Wysłany: 2011-09-06, 16:17
|
0
|
|
|
|
senior napisał/a: | IlekroĂŚ nie robiÂłem kiedyÂś czegokolwiek plastikowego ÂżywicÂą to zawsze byÂło widaĂŚ. SzczegĂłlnie latem i na ciemnych kolorach - inna sprĂŞÂżystoœÌ materia³ów. Dlatego teÂż ÂłataĂŚ naleÂży tym samym materiaÂłem. |
No te argumenty sÂą nie do pobicia i masz racjĂŞ. Ale Nissan bĂŞdzie biaÂły, wiĂŞc nie powinno byĂŚ Âźle |
|
|
|
 |
CopyManpl
|
Wysłany: 2011-09-18, 21:27
|
0
|
|
|
|
Hej wszystkim DziÂś kolejna porcja newsĂłw
W poÂłowie zeszÂłego tygodnia udaÂło mi siĂŞ zabraĂŚ za budĂŞ mojego Nissana.
Prace przebiegaj¹ doœÌ ³adnie i mam zaspawane dziury w progach. Jeœli chodzi o tyln¹ czêœÌ obu progów, to praktycznie jest odbudowana od nowa, bo nie by³o tam czego ³ataÌ. Nie jest to zrobione idealnie, poniewa¿ sam wygina³em p³ask¹ blachê za pomoc¹ imad³a, odrobiny drewna oraz m³otka. Oczywiœcie spawanie przy pomocy spawarki transformatorowej nie doda³o temu uroku, ale wysz³o nieŸle, na szczêœcie jest to nowa spawarka i po prze³¹czeniu na 230V i zastosowaniu elektrofy 2 mm da siê nieŸle spawaÌ.
CaÂła buda jest odrdzewiona i zabezpieczona podkÂładem reaktywnym. Obecnie zostaje tylko wyrĂłwnanie zaspawanych miejsc przy pomocy szpachlĂłwki, matownienie pod podkÂład.
TakÂże prace zbliÂżajÂą siĂŞ juÂż do koĂąca
ZostanÂą tylko felgi. Waham siĂŞ co do kolorystyki felg. Mam kilka moÂżliwoÂści:
- caÂłe biaÂłe,
- caÂłe czarne,
- czarno-srebrne (faworyt), mniej wiĂŞcej coÂś takiego:
 |
|
|
|
 |
gall
|
Wysłany: 2011-09-18, 23:28
|
0
|
|
|
|
CopyManpl napisał/a: | OczywiÂście spawanie przy pomocy spawarki transformatorowej nie dodaÂło temu uroku, ale wyszÂło nieÂźle, na szczĂŞÂście jest to nowa spawarka i po prze³¹czeniu na 230V i zastosowaniu elektrofy 2 mm da siĂŞ nieÂźle spawaĂŚ.
|
ZwykÂłym transformatorem Jakiej firmy ta spawarka
Masz fotki Jakiej gruboÂści byÂły te spawane blachy |
|
|
|
 |
CopyManpl
|
Wysłany: 2011-10-02, 18:51
|
0
|
|
|
|
Witam ponownie po dÂługiej przerwie
Oczywiœcie by³a to tylko przerwa w obecnoœci na forum, a prace nad samochodem posuwa³y siê powoli i szczêœliwie dziœ dobrn¹³em do momentu, kiedy zostaje tylko dotarcie podk³adu pod lakier
I tutaj wÂłaÂśnie mam pytanie do kolegĂłw lakiernikĂłw: czy mogĂŞ pod lakier poliuretanowy (nieco bardziej gĂŞsty niÂż akryl) dotrzeĂŚ ten podkÂład na sucho? Nie chce mi siĂŞ babraĂŚ w wodzie szczerze mĂłwiÂąc i zalewaĂŚ wszystkich elementĂłw.
WidziaÂłem ostatnio jak lakiernik przygotowywaÂł dwa busy, to docieraÂł szlifierkÂą oscylacyjnÂą papierem 500. Ale nie mam szlifierki, wiĂŞc pozostaje tylko rĂŞczna robota. I czy rĂŞcznie mogĂŞ jakimÂś papierem na sucho, czy powstanÂą za duÂże rysy, albo bĂŞdzie siĂŞ strasznie zapychaÂł jak bĂŞdzie drobny. PodkÂład to Silver Szary. |
|
|
|
 |
gall
|
Wysłany: 2011-10-02, 18:56
|
0
|
|
|
|
CopyManpl napisał/a: | Witam ponownie po dÂługiej przerwie
Oczywiœcie by³a to tylko przerwa w obecnoœci na forum, a prace nad samochodem posuwa³y siê powoli i szczêœliwie dziœ dobrn¹³em do momentu, kiedy zostaje tylko dotarcie podk³adu pod lakier
. |
... a gdzie fotki |
|
|
|
 |
CopyManpl
|
Wysłany: 2011-10-02, 19:00
|
0
|
|
|
|
Wiem, wiem fotki bêd¹, ale póŸniej, bo dopiero wróci³em do domu Telefonem ju¿ nie zrobiê, bo za ciemno, wiêc muszê odkopaÌ moj¹ cyfrówkê Za godzinkê powinny siê pojawiÌ na forum |
|
|
|
 |
CopyManpl
|
Wysłany: 2011-10-02, 22:57
|
0
|
|
|
|
Poni¿ej zamieszczam fotki z postepów w pracach, ale niestety nie mogê znaleŸÌ cyfrówki, wiêc fotki z komórki.
ByÂłem pewien, Âże zrobiÂłem fotki poszpachlowanych progĂłw, a okazaÂło siĂŞ, Âże w telefonie znalazÂłem moje spawanie WyglÂąda kiepsko, ale trzyma mocno. TakÂże zdjĂŞcie spawarki, ktĂłra mi w tym pomogÂła:
Teraz zderzaki, bÂłotniki oraz grill z zaszpachlowanym doÂłkiem na logo:
Buda takÂże doczekaÂła siĂŞ szpachlĂłwki oraz podkÂładu MuszĂŞ jeszcze tylko poprostowaĂŚ krewĂŞdÂź od lewarka :
I na koniec czeka mnie jeszcze naprawa listwy od klamki klapy, poniewaÂż nie mogĂŞ nigdzie dostaĂŚ dobrej:
 |
|
|
|
 |
gall
|
Wysłany: 2011-10-03, 06:36
|
0
|
|
|
|
To jest biaÂły podkÂład akrylowy |
|
|
|
 |
CopyManpl
|
Wysłany: 2011-10-03, 16:48
|
0
|
|
|
|
gall napisał/a: | To jest biaÂły podkÂład akrylowy |
Nie, nie. PodkÂład jest szary, a wraÂżenie biaÂłoÂści jest spowodowane przez oÂświetlenie. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-10-03, 17:25
|
0
|
|
|
|
CopyManpl,
Koledzy bardzo CiĂŞ oszczĂŞdzajÂą.
Robisz czym masz i wyglÂąda jak wyglÂąda, mowa o tych zajefajnych wstawkach posmarkanych a nie pospawanych - przecieÂż siĂŞ trzyma
Nawet jak dla siebie, to i tak jest nie do przyjĂŞcia.
A Âże szpachel przykryÂł, to bez znaczenia, bo bez blachy teÂż byÂś obrobiÂł szpachel na gazetach wciÂśniĂŞtych w prĂłg.
To dostanie wody i resztĂŞ juÂż znasz.
Ale to tylko tak ode mnie, bo to Twoja robota i wkÂład pracy i nic mi do tego. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
 |
senior
|
Wysłany: 2011-10-03, 18:07
|
0
|
|
|
|
Jest dokÂładnie jak Doctor napisaÂł.
Prawdê mówi¹c to szkoda Twojej roboty to ka¿da dziura na wylot progu to 100% burchel na lakierze i to w doœÌ szybkim czasie.
Pospawanie masakra: albo waliÂłeÂś po zardzewiaÂłej blasze albo bez gazu osÂłonowego bo widaĂŚ to dokÂładnie po pustych porach tych glutĂłw ala spawĂłw.
Przykre ale prawdziwe.
Wk³adasz du¿o pracy i serca wiêc dlaczego {przepraszam:} tak ma³o dok³adasz rozumu? Jeœli widzisz ¿e coœ nie tak Ci idzie to jeœli nie dajesz rady sam znaleŸÌ przyczyny to odpuœÌ sobie to na jeden dzieù, cyknij foty i zapytaj. Czy to nie ³atwiej i szybciej? O lepiej ju¿ nie wspominaj¹c.
Ale pozdrawiam i miÂłej zabawy tylko z lepszymi efektami. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-10-03, 19:29
|
0
|
|
|
|
senior napisał/a: | albo waliÂłeÂś po zardzewiaÂłej blasze albo bez gazu osÂłonowego bo widaĂŚ to dokÂładnie po pustych porach tych glutĂłw ala spawĂłw.
Przykre ale prawdziwe. |
Spawarka elektrodowa tam spustoszenie zrobiÂła.
MoÂże jak juÂż tak namieszaÂłes, to weÂź to jakoÂś zalej czymÂś do profili zamkniĂŞtych, niewiem, rozpyl epox w Âśrodku progu, olej, rope, masÂło, smalec, oliwe z oliwek....
ZĂłb coÂś aby wilgoĂŚ nie miaÂła dostepu do szpachlu a egzekucja siĂŞ odwlecze... |
|
|
|
 |
CopyManpl
|
Wysłany: 2011-10-03, 21:05
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisał/a: | senior napisał/a: | albo waliÂłeÂś po zardzewiaÂłej blasze albo bez gazu osÂłonowego bo widaĂŚ to dokÂładnie po pustych porach tych glutĂłw ala spawĂłw.
Przykre ale prawdziwe. |
Spawarka elektrodowa tam spustoszenie zrobiÂła.
MoÂże jak juÂż tak namieszaÂłes, to weÂź to jakoÂś zalej czymÂś do profili zamkniĂŞtych, niewiem, rozpyl epox w Âśrodku progu, olej, rope, masÂło, smalec, oliwe z oliwek....
ZĂłb coÂś aby wilgoĂŚ nie miaÂła dostepu do szpachlu a egzekucja siĂŞ odwlecze... |
Jasne, tak zrobiê. Wiem teraz, ¿e trzebaby³o daÌ sobie spokój i zleciÌ zaspawanie tego komuœ z dobrym sprzêtem i doœwiadczeniem, ale teraz ju¿ za póŸno. Zalejê to porz¹dnie od œrodka, bo dostêp jest bardzo dobry i jakiœ czas wytrzyma. Potem ewentualnie bêdê siê martwi³ na nowo. |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2011-10-03, 22:05
|
0
|
|
|
|
MoÂże pryÂśnij te progi epoxydowym, oraz zabezpiecz je dodatkowo np. barankiem. |
_________________ http://niezalezna.pl/
 |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-10-03, 22:27
|
0
|
|
|
|
Sw.Piotrek napisał/a: | MoÂże pryÂśnij te progi epoxydowym, |
Ty sie Piotrek prysnij barankiem najlepiej w gÂłowe.
Kolega zrozumiaÂł Âże problem jest od srodka progĂłw i postara siĂŞ go zabezpieczyĂŚ.
A ty wyskakujesz jak Filip z konopii... baranku. |
|
|
|
 |
senior
|
Wysłany: 2011-10-04, 00:00
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisał/a: | Spawarka elektrodowa tam spustoszenie zrobiÂła. | SHIT nawet siĂŞ dla niej nie przyjrzaÂłem
WiĂŞc spawy nie zostaÂły ostukane ze zgorzeliny
<zamieniÂł stryjek siekierkĂŞ na kijek> |
|
|
|
 |
CopyManpl
|
Wysłany: 2011-10-04, 07:07
|
0
|
|
|
|
senior napisał/a: | Lackdoctor napisał/a: | Spawarka elektrodowa tam spustoszenie zrobiÂła. | SHIT nawet siĂŞ dla niej nie przyjrzaÂłem
WiĂŞc spawy nie zostaÂły ostukane ze zgorzeliny
<zamieniÂł stryjek siekierkĂŞ na kijek> |
Nie no bez przesady spawy zostaly ostukane z resztek otuliny i przeszlifowane ale mimo wszystko sÂą jakie sÂą |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2011-10-04, 12:02
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisał/a: | Sw.Piotrek napisał/a: | MoÂże pryÂśnij te progi epoxydowym, |
Ty sie Piotrek prysnij barankiem najlepiej w gÂłowe.
Kolega zrozumiaÂł Âże problem jest od srodka progĂłw i postara siĂŞ go zabezpieczyĂŚ.
A ty wyskakujesz jak Filip z konopii... baranku. |
Nie zrozumiaÂłeÂś mnie.
Progi majÂą dwie strony, wewnĂŞtrznÂą i zewnĂŞtrznÂą. NapisaÂłem aby prysnÂą je epoxydowym. |
|
|
|
 |
senior
|
Wysłany: 2011-10-04, 16:23
|
0
|
|
|
|
CopyManpl napisał/a: | ZalejĂŞ to porzÂądnie od Âśrodka, bo dostĂŞp jest bardzo dobry i jakiÂś czas wytrzyma. Potem ewentualnie bĂŞdĂŞ siĂŞ martwiÂł na nowo. | Czyli co masz w planach? ZalaĂŚ to smalcami, bitexami itp, a póŸniej podejœÌ za jakiÂś czas do tego ponownie ze spawarkÂą ?
|
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-10-04, 17:05
|
0
|
|
|

|
uszczelnij to dodatkowo jakas masa,gumka klejem,silikonem i innymi najlepiej czyms co do tego sluzy.. |
|
|
|
 |
CopyManpl
|
Wysłany: 2011-10-04, 22:18
|
0
|
|
|
|
senior napisał/a: | CopyManpl napisał/a: | ZalejĂŞ to porzÂądnie od Âśrodka, bo dostĂŞp jest bardzo dobry i jakiÂś czas wytrzyma. Potem ewentualnie bĂŞdĂŞ siĂŞ martwiÂł na nowo. | Czyli co masz w planach? ZalaĂŚ to smalcami, bitexami itp, a póŸniej podejœÌ za jakiÂś czas do tego ponownie ze spawarkÂą ?
|
W planach mam zalanie tego czymÂś co nie pozwoli tam panoszyĂŚ siĂŞ wodzie i w miarĂŞ moÂżliwoÂści zabezpieczy wnĂŞtrze progĂłw.
MoÂże polecicie jakiÂś Âśrodek, ktĂłry w tym wypadku pomoÂże? MoÂże poza smalcem oczywiÂście
Pewien goœÌ mówi³ mi kiedyœ, ¿eby bardzo mocno podgrzaÌ œrodek do konserwacji profli zamkniêtych i taki gor¹cy wlaÌ w progi. Wtedy niby lepiej dojdzie we wszystkie szczeliny, ale nie mam pojêcia czy to ma sens.
Dajcie jakieÂś konkretne przykÂłady ÂśrodkĂłw, ktĂłre w tym wypadku pomogÂą.
A ogĂłlnie tak, teraz juÂż nie bĂŞdĂŞ tego rozbebeszaÂł. Mam nadziejĂŞ, Âże jakiÂś czas wytrzyma, a jeÂśli zacznie znĂłw siĂŞ sypaĂŚ, to bĂŞdziemy startowaĂŚ do tych progĂłw od nowa. PomalowaĂŚ same progi to juÂż nie problem |
|
|
|
 |
rude.boy
|
Wysłany: 2011-10-04, 23:40
|
0
|
|
|

|
przez otwory do konserwacji zalac to srodkiem do profili a to z wierzchu co spawales pociagnij masa klejaco uszczelniajaca (podobno nie ma nic lepszego) i tyle, jak masz spawy reaktywnym pociagniete to powinno byc spoko. a jaka firma to chyba najmniej istotne czy boll czy cus innego chociaz pewnie sa jakies kwiatki wsrod chemii ktore lepiej omijac (jak we wszystkim), estetyka tego co zrobiles wiadomo..., ale na pewno mozna to zabezpieczyc tak ze nic sie nie bedzie dziac. nie moge sie doczekac lakieru a dobry smalec nie jest zly tylko po fotach widze ze masz to juz chyba zaszpachlowane wiec na ta mase klejaco uszczelniajaca za pozno...... |
_________________ Honda The Power Of Dreams
"zawsze pod prÂąd, bo z prÂądem pÂłynÂą tylko Âśmieci"
http://youtu.be/3o55ca8rSPE
http://youtu.be/vU_R980SZVs
http://youtu.be/b6m9DDlBGu4
Semper Fidelis |
|
|
|
 |
zwibel
|
Wysłany: 2011-10-05, 21:18
|
0
|
|
|
|
Szkoda tu dawaĂŚ co kolwiek co bĂŞdzie kosztowaÂło wiĂŞcej niÂż 5zÂł Chyba Âże worek cementu i betonem to zalaĂŚ-tylko szmat poupychaĂŚ bo przez te dziury to siĂŞ nawet Âżwir przeciÂśnie.
Tak na powaÂżnie weÂź to wytnij kup dwa progi daj komuÂś wspawaĂŚ. ZapÂłacisz ciut wiĂŞcej odliczajÂąc to caÂłe gĂłw... ktĂłre masz zamiar tam wlaĂŚ, szpachle i lakier ktĂłry za miesiÂąc bĂŞdziesz musiaÂł nowy nakÂładaĂŚ i i tak wyjdziesz na to samo.
A jak nie to kup nitownice i nowe progi przynituj-bĂŞdzie trwalej i na pewno lepiej bĂŞdzie to wyglÂądaĂŚ |
|
|
|
 |
CopyManpl
|
Wysłany: 2011-10-05, 23:24
|
0
|
|
|
|
Tak, jest juÂż zaszpachlowane i zapodkÂładowane WiĂŞc uszczelnianie juÂż nie wchodzi w grĂŞ. ZalejĂŞ od Âśrodka tym do konserwacji profili i tyle.
Oczywiœcie jeœli wyjdzie (a z tego co czytam to wyjdzie) to zostan¹ wstawione nowe progi. Teraz i tak ju¿ zrobione, wiêc nie bêdê rozwala³ tego. A potem na bia³o to prysn¹Ì to ¿aden problem i ¿adna wielka iloœÌ lakieru
Chyba, Âże dwa progi moÂżna kupiĂŚ za 20 czy 30 zÂł, w co wÂątpiĂŞ Ale oczywiÂście nie spieram siĂŞ, bo macie racjĂŞ, to by byÂło najlepsze wyjÂście.
Tym czasem idĂŞ spaĂŚ, bo dopiero co wrĂłciÂłem spod ukraiĂąskiej granicy z "nowym" nabytkiem, ktĂłry takÂże zawita za jakiÂś czas w tym dziale Dobrze, powiem - MZ ETZ 250 IFA do renowacji Dobranoc |
|
|
|