Autor |
Wiadomość |
 |
skwaros
|
Wysłany: 2009-02-13, 18:10 PodkÂład reaktywny, epoksydowy i akrylowy
|
0
|
|
|

|
Z tego co wyczyta³em, to podk³ad reaktywny mo¿na k³aœÌ na blachê z nie do koùca oczyszczon¹ rdz¹ (w¿ery), bo wchodzi on w zwi¹zek z rdza i dalej nic nie siê bêdzie rdzewia³o, ale trzeba go przykryÌ jakimœ innym podk³adem przed szpachlowanie, mo¿e to byÌ np. zwyk³y podk³ad akrylowy czy musi to byÌ epoksydowy?
Ten reaktywny to mo¿na na³o¿yÌ z pêdzla ¿eby nie brudziÌ pistoletu dla paru malutkich miejsc, tak przynajmniej wyczyta³em w ksi¹¿ce o lakierowaniu samochodowym.
JeÂżeli ktoÂś stosuje CorinĂŞ do zabezpieczenia goÂłej blachy to proszĂŞ o opinie na temat tego produkt. Wiem Âże moÂżna jÂą normalnie szpachlowaĂŚ i malowaĂŚ, sam sprawdzaÂłem, szpachla trzyma siĂŞ nie miÂłosiernie . |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-02-13, 22:59 Re: PodkÂład reaktywny, epoksydowy i akrylowy
|
0
|
|
|

|
skwaros napisał/a: | Z tego co wyczytaÂłem, to podkÂład reaktywny moÂżna kÂłaœÌ na blachĂŞ z nie do koĂąca oczyszczonÂą rdzÂą (wÂżery), bo wchodzi on w zwiÂązek z rdza i dalej nic nie siĂŞ bĂŞdzie rdzewiaÂło, ale trzeba go przykryĂŚ jakimÂś innym podkÂładem przed szpachlowanie, moÂże to byĂŚ np. zwykÂły podkÂład akrylowy czy musi to byĂŚ epoksydowy?
Ten reaktywny to mo¿na na³o¿yÌ z pêdzla ¿eby nie brudziÌ pistoletu dla paru malutkich miejsc, tak przynajmniej wyczyta³em w ksi¹¿ce o lakierowaniu samochodowym.
JeÂżeli ktoÂś stosuje CorinĂŞ do zabezpieczenia goÂłej blachy to proszĂŞ o opinie na temat tego produkt. Wiem Âże moÂżna jÂą normalnie szpachlowaĂŚ i malowaĂŚ, sam sprawdzaÂłem, szpachla trzyma siĂŞ nie miÂłosiernie . |
MoÂże byĂŚ akrylowy,przed szpachlowaniem nie trzeba szlifowaĂŚ,po szpachlowniu jeszcze 2-ie warstwy,p800 na mokro po zwykÂły lakier akrylowy.A propo Coriny juÂż Ci o tym pisaÂłem. |
|
|
|
 |
skwaros
|
Wysłany: 2009-02-15, 17:48
|
0
|
|
|

|
jaki czas schniêcia jest tego podk³adu reaktywnego nim bêdê móg³ po³o¿yÌ akrylowy czy tam epox. Reaktywny i epoksydowy mo¿na kupiÌ na setki? Ten reaktywny to mogê k³aœÌ na stary lakier, bo przecie¿ nie muszê lakierowaÌ ca³ego elementu, chyba tylko te miejsca gdzie jest go³a blacha? |
|
|
|
 |
zdenek_zdenek
|
Wysłany: 2009-02-15, 17:52
|
0
|
|
|
|
skwaros napisał/a: | Reaktywny i epoksydowy moÂżna kupiĂŚ na setki? |
ZaleÂży od mieszalni
skwaros napisał/a: | Ten reaktywny to mogĂŞ kÂłaœÌ na stary lakier, bo przecieÂż nie muszĂŞ lakierowaĂŚ caÂłego elementu, chyba tylko te miejsca gdzie jest goÂła blacha? |
Tylko miejsca z go³¹ blach¹, a co zaleci na lakier to jego |
|
|
|
 |
stek
|
Wysłany: 2009-02-15, 17:56
|
0
|
|
|
|
[
Tylko miejsca z go³¹ blach¹, a co zaleci na lakier to jego[/quote]
Zdenek jakiego podkÂładu reaktywnego uÂżywasz? chodzi mi o producenta i nazwĂŞ. Z gĂłry dzieki. |
|
|
|
 |
zdenek_zdenek
|
Wysłany: 2009-02-15, 18:07
|
0
|
|
|
|
Zwykle daje tylko epoksydowy (ró¿ne marki, ale dupont chyba 830 jak do tej pory by³ najlepszy, tego podk³adu ju¿ chyba nie produkuj¹)
KiedyÂś miaÂłem troche reaktywnego kupione na setki (z novola) jak robiÂłem maske od paldona (ta blacha to jak brat i siostra z rudÂą) |
|
|
|
 |
pawel2910
|
Wysłany: 2010-08-25, 20:01
|
0
|
|
|
|
Odkopiê trochê temat, panowie powiedzcie mi czy na Corinê mogê zastosowaÌ podk³ad akrylowy ? Chcê zabezpieczyÌ, bo wysz³y ma³e purchelki, nie jest to rdza na wylot, a wiêc myœlê, ¿e po zastosowaniu coriny, rdza nie powinna wyjœÌ. Nie mówcie tylko, abym kupi³ podk³ad reaktywny bo u mnie w mieœcie nie ma takiego do kupienia nigdzie na ten czas z reszt¹ na corinie pisze, reaktywna farba do gruntowania a wiêc ? |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-08-26, 05:34
|
0
|
|
|

|
Kolego "takim podkÂładem" jaki chcesz zastosowaĂŚ w tym przypadku na swoim aucie to poleciÂłbym do malowania np. taczki ,bramy ,ewentualne metalowego ogrodzenia Kup kolego materiaÂły zalecane do renowacji powÂłoki lakierniczej Jak u ciebie ich nie ma to moÂżesz zakupiĂŚ je w necie Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
gomez405
|
Wysłany: 2010-09-11, 12:18
|
0
|
|
|
|
Witam. Mam pytanie odnoœnie malowania rdzy. Mam w planie wyczyœciÌ ile sie da slifierka k¹tow¹ + kr¹¿ek druciamy a póŸniej:
1. r-stop app na to co zostaÂło z rdzy
2. podkÂład reatywny
3. podkÂład akrylowy
4. konserwacja podwozia app lub lakier akrylowy pod kolor i tu mam pytanie co zrobiĂŚ bo sÂą to miejsca nie widoczne???
JeÂżeli macie coÂś do dodania to proszĂŞ wszystkie rady bĂŞdÂą mile widziane |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-09-12, 21:49
|
0
|
|
|

|
Ostatnio jakaÂś inwazja wielbicieli r-stopa
Usuù pierwszy punkt i jazda, na podk³ad daj baranek i smo³ê. |
|
|
|
 |
damian
|
Wysłany: 2010-09-14, 10:25
|
0
|
|
|
|
mam byÌ mo¿e g³upie pytanie. Czy reaktywny mo¿na po³o¿yÌ pêdzelkiem? resztê po³o¿ê normalnie pistoletem, tylko tego reaktywnego nie chcê pistoletem. ostatnio jak k³ad³em go pistoletem to mam niemi³e wspomnienia, jakoœ dziwnie pyli³, taki gruby py³, i póŸniej to by³o na wszystkim, i z oczami mia³em te¿ problemy, a maski pe³nej nie posiadam i w pomieszczeniu w którym szlifujê rdzê i bêdê podk³adowa³ nie mam wentylacji. |
|
|
|
 |
plichciorhehe
|
Wysłany: 2010-09-14, 11:02
|
0
|
|
|
|
a moÂże Âźle ustawiÂłes cisnienie algo bistolet ?? moÂże pokombinuj z ustawieniami ?? |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2010-09-14, 20:06
|
0
|
|
|
|
Reaktywny ma byĂŚ naÂłoÂżony cieniutko i rĂłwnomiernie,wiĂŞc przy wiĂŞkszych powierzchniach odpada pĂŞdzel.MaÂłe,punktowe naprawy moÂżna natomiast tak zaryzykowaĂŚ.Co do pylenia:a moÂże Âźle rozrobiÂłeÂś?OgĂłlnie nigdy nie zdarzyÂło mi siĂŞ ,,pylenie" reaktywnego. |
|
|
|
 |
plichciorhehe
|
Wysłany: 2010-09-15, 15:41
|
0
|
|
|
|
ja widziaÂłem kiedyÂś koledze jak pyliÂło nic nie byÂło widaĂŚ ten reaktywny byÂł wszĂŞdzie ale okazaÂło siĂŞ Âże za wysokie ciÂśnienie miaÂł |
|
|
|
 |
damian
|
Wysłany: 2010-09-15, 16:41
|
0
|
|
|
|
ju¿ po³o¿y³em, jakoœ nie pyli³o tak jak ostatnio teraz mam jeszcze pytanie, czy akryl mam na to k³aœÌ zaraz, czy mo¿na póŸniej? firma to max mayer, czy jakoœ tak. ostatnio k³ad³em gdzieœ tak po ok pó³ godz, ale zosta³o mi jeszcze parê ognisk rdzy do szlifowania, a dziœ ju¿ mi siê nie chce, i akryl po³o¿y³ bym na wszystko na jeden raz. |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2010-09-15, 16:45
|
0
|
|
|
|
Do 24 h,ale lepiej uporaj siĂŞ wczeÂśniej. |
|
|
|
 |
damian
|
Wysłany: 2010-09-15, 16:58
|
0
|
|
|
|
ok, dziĂŞki, w takim razie zaraz to zrobiĂŞ |
|
|
|
 |
mÂłody19
|
Wysłany: 2010-09-19, 20:55
|
0
|
|
|
Ăwicz ĂŚwicz ĂŚwicz :D

|
Ja jutro bede robiÂł reaktywnym dx 1061 wypiaskowana rame odrazu na to pojdzie akryl i kolor. |
|
|
|
 |
marcin9913
|
Wysłany: 2011-10-04, 15:10
|
0
|
|
|
|
A podkÂład reaktywny trzeba matowaĂŚ?
Bo akrylowy trzeba jak dobrze pamiĂŞtam. |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2011-10-04, 15:24
|
0
|
|
|

|
Nie ,reaktywny nie matujesz tylko kÂładziesz podkÂład akrylowy Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2011-10-05, 07:20
|
0
|
|
|

|
mÂłody19 napisał/a: | Ja jutro bede robiÂł reaktywnym dx 1061 wypiaskowana rame odrazu na to pojdzie akryl i kolor. |
... a ten akryl to po co ? |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
wezuwiusz3
|
Wysłany: 2011-10-06, 23:10
|
0
|
|
|
|
Pod lakier akrylowy.PodkÂład reaktywny jest tylko do zabezpieczenia przed korozjÂą i go nie matujesz,na to kÂładziesz podkÂład akrylowy ,a po wyschniĂŞciu i przetarciu papierem 2000 kÂładziesz lakier akrylowy.1K,lub2K |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2011-10-07, 04:45
|
0
|
|
|
|
wezuwiusz3 napisał/a: | Pod lakier akrylowy.PodkÂład reaktywny jest tylko do zabezpieczenia przed korozjÂą i go nie matujesz,na to kÂładziesz podkÂład akrylowy ,a po wyschniĂŞciu i przetarciu papierem 2000 kÂładziesz lakier akrylowy | CzÂłowiek juÂż czasami nie wie,czy siĂŞ ÂśmiaĂŚ,czy pÂłakaĂŚ...
WidzĂŞ,Âże zaczynasz juÂż doradzaĂŚ na forum.
To fajnie.
Ale moÂże najpierw Âłyknij trochĂŞ (duÂżo,bardzo duÂżo) wiedzy o materiaÂłach,i dopiero nieÂśmiaÂło zacznij popiskiwaĂŚ.
DX 1061 jest podkÂładem reaktywnym,ale nie ma potrzeby nakÂładania na niego akrylu przy lakierowaniu ramy,tylko od razu moÂżna dawaĂŚ Âśrodki ochrony podwozia,albo naÂłoÂżyĂŚ w 2-3 warstwach,i potraktowaĂŚ go jak podkÂład akrylowy ze szlifowaniem.
No a to wezuwiusz3 napisał/a: | po wyschniĂŞciu i przetarciu papierem 2000 kÂładziesz lakier akrylowy | przewaliÂło mnie na plecy i wytarzaÂło po klepisku. |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-10-07, 10:25
|
0
|
|
|

|
kolega sobie chyba popala i to coraz czesciej... |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2011-10-07, 19:37
|
0
|
|
|

|
wezuwiusz3 napisał/a: | Pod lakier akrylowy.PodkÂład reaktywny jest tylko do zabezpieczenia przed korozjÂą i go nie matujesz,na to kÂładziesz podkÂład akrylowy ,a po wyschniĂŞciu i przetarciu papierem 2000 kÂładziesz lakier akrylowy.1K,lub2K |
aaaaaa to OK. Teraz juÂż wiem. |
 |
|
|
|
 |
senior
|
Wysłany: 2011-10-07, 19:55
|
0
|
|
|
|
gugun napisał/a: | kolega sobie chyba popala i to coraz czesciej... | I coraz mocniejszy TOWAR |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2011-10-11, 14:42
|
-1
|
|
|

|
Teraz po wyborach i z nowÂą partiÂą w sejmie ... bĂŞdzie trend do legalizacji zioÂła wiĂŞc na forum w kaÂżdy piÂątek i sobotĂŞ wieczorkiem ... przybĂŞdzie ciekawostek, ekstremalnych propozycji i odwaÂżnych rozwiÂązaĂą technologicznych . |
 |
|
|
|
 |
Radi_ii
|
Wysłany: 2011-10-20, 21:32
|
0
|
|
|
|
witam,mam takie pytanie bo ciekawi mnie co by sie stalo jakby na reaktywny dac szpachle,a potem akrylowy podklad i lakier? |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2011-10-20, 21:35
|
0
|
|
|
|
Radi_ii napisał/a: | witam,mam takie pytanie bo ciekawi mnie co by sie stalo jakby na reaktywny dac szpachle,a potem akrylowy podklad i lakier? | nic siĂŞ nie stanie ale za jakiÂś czas moÂże wiĂŞc lepiej nie ryzykowaĂŚ jak w karcie technicznej wiĂŞkszoÂści produktĂłw napisanej jest by na podkÂłady reaktywne nie dawaĂŚ poliestrĂłw |
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2011-10-21, 17:52
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
Radi_ii
|
Wysłany: 2011-10-21, 19:28
|
0
|
|
|
|
tez tak zawsze robilem ale ostatnio dla testow dol blotnika po wyczyszczeniu rdzy dalem reaktywny i bezposrednio szpachle i lakier,tak z ciekawosci,jak bedzie pekal czy cos to dam znac,a to poprawie |
_________________ Lubie to co kocham |
|
|
|
 |
wezuwiusz3
|
Wysłany: 2011-10-21, 19:58
|
+1
|
|
|
|
gugun, Pajacu ,zamknij morde ,bo Ci ktoÂś jÂą przymknie i to na dobre i Twoim przygÂłupawym kolesiom teÂż tak radzĂŞ. |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2011-10-21, 20:08
|
0
|
|
|
|
wezuwiusz3 napisał/a: | gugun, Pajacu ,zamknij morde ,bo Ci ktoÂś jÂą przymknie i to na dobre i Twoim przygÂłupawym kolesiom teÂż tak radzĂŞ. | o matko, wszyscy siĂŞ bojÂą, opanuj siĂŞ i lepiej poczytaj coÂś o lakiernictwie, a dopiero potem udzielaj rad, bo to co piszesz to wiesz... |
|
 |
wezuwiusz3
|
Wysłany: 2011-10-21, 21:39
|
0
|
|
|
|
Radi_ii, Na reaktywny pod Âżadnym pozorem nie moÂżna dawaĂŚ szpachli.MoÂżna daĂŚ na epoksydowy,ale nie odwrotnie. |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2011-10-21, 22:03
|
0
|
|
|
|
wezuwiusz3 napisał/a: | Radi_ii, Na reaktywny pod Âżadnym pozorem nie moÂżna dawaĂŚ szpachli.MoÂżna daĂŚ na epoksydowy,ale nie odwrotnie. | no proszĂŞ - widzisz -moÂżna |
|
 |
senior
|
Wysłany: 2011-10-23, 19:42
|
0
|
|
|
|
wezuwiusz3 napisał/a: | MoÂżna daĂŚ na epoksydowy,ale nie odwrotnie. | No widzisz a ja robiĂŞ i tak i tak i co ma siĂŞ staĂŚ
Co wiĂŞcej dziesiÂątki ludzi tak to robi a nawet technologie niektĂłrych koncernĂłw to w prost zalecajÂą
Ojjjj WOLCANO daj na luz i tyle razy Ci mĂłwiono: najpierw sam siĂŞ naucz a potem podpowiadaj. |
|
|
|
 |
piotrrtv
|
Wysłany: 2011-11-04, 20:44
|
0
|
|
|

|
Pod³¹cze siê pod temat a mianowicie konserwujê ca³y spód swojego samochodu i prosi³bym o korektê kolejnoœci ewentualnie co zmieniÌ :
1. Po usuniĂŞciu luÂźnej rdzy tylko w tych miejscach malujĂŞ Fertanem .
2. Na ca³oœÌ tak¿e na Fertan podk³ad epoksydowy .
3. Baranek lub jakaÂś inna konserwacja .
I teraz mam problem czy na podk³ad epoksydowy mo¿na bezpoœrednio po³o¿yÌ baranek a mo¿e na epoksyd podk³ad akrylowy i póŸniej baranek . |
|
|
|
 |
senior
|
Wysłany: 2011-11-05, 23:36
|
0
|
|
|
|
Witam. Nie wiem co to jest ten Fertan.
Ale jeÂśli chodzi o to: piotrrtv napisał/a: | problem czy na podkÂład epoksydowy moÂżna bezpoÂśrednio poÂłoÂżyĂŚ baranek | Tak. Tylko jest jeszcze baranek i baranek. JeÂśli chcesz to zrobiĂŚ naprawdĂŞ dobrze to proponuje Ci baranki firmy np. TEROSON. Na podÂłogĂŞ moÂże TEROSON Terotex 3000
Tanich niestety nie polecam. |
|
|
|
 |
piotrrtv
|
Wysłany: 2011-11-06, 15:55
|
0
|
|
|

|
senior napisał/a: | Witam. Nie wiem co to jest ten Fertan.
Ale jeÂśli chodzi o to: piotrrtv napisał/a: | problem czy na podkÂład epoksydowy moÂżna bezpoÂśrednio poÂłoÂżyĂŚ baranek | Tak. Tylko jest jeszcze baranek i baranek. JeÂśli chcesz to zrobiĂŚ naprawdĂŞ dobrze to proponuje Ci baranki firmy np. TEROSON. Na podÂłogĂŞ moÂże TEROSON Terotex 3000
Tanich niestety nie polecam. |
OK dziêki . Fertan jest œrodkiem wi¹¿¹cym rdze stosuje siê go pierwsza warstwa na mokr¹ rdze druga ju¿ na sucho , ma podobne dzia³enie do Brunoxu ale nie jest na bazie epoksydu tyle tylko wiem . |
|
|
|