Wys³any: 2011-10-07, 14:35 Pomoc dla typowego poczatkujacego.
0
Witam,
Od dluzszego czasu wielkie zainteresowanie a zwlaszcza przyjemnosc sprawia mi malowanie natryskowe. Z racji tego ze mam juz prawie 18 lat i jakos zadnych wiekszych planow na przyszlosc nie mam, postanowilem sil jako lakiernik, skoro sprawia mi to duza przyjemnosc mam warunki to moze bede kiedys takim fachowcem jak Wy
Od jakiegos roku dorabiam sobie w wolnych chwilach u ojca na zakladzie - czesto maluje natryskowo rozne konstrukcje i wedlug kilku osob wychodzi mi to bardzo dobrze. Ogolne zasady malowania znam.
Mam malucha eleganta z odzysku - kupilem go w celu nauki lakierowania samochodu - poniewaz chce teraz sprobowac czegos nowego i isc caly czas do przodu uczac sie caly czas czegos nowego.
Nie chce Was za bardzo denerwowac bo beda pytania dla Was fachowcow smieszne ale dla mnie jak najbardziej powazne i wazne. Za kazda odpowiedz bede bardzo wdzieczny !
a wiec :
Chce pomalowac maske - lakier nie ma odpryskow, pechezykow jest gladki lecz juz wyblakly.
1) Czy musze lakier zdzierac do golej blachy czy wystarczy go zmatowic papierem np 600
2) Jaki podklad zastosowac ( rodzaj ) ?
3) Jaki zastosowac lakier bezbarwny na lakier docelowy ?
4) Zauwazylem ze lakiernicy zawsze poleruja ostatni warstwe - jakie stosuje sie do tego srodki ? Jak to wykonywac ?
5) Na czym polega rozlewanie lakieru i jak to sie robi ?
Wiem ze malowac naucze sie na wlasnych bledach ale wskazowki beda bardzo przydatne !
Chce pomalowac maske - lakier nie ma odpryskow, pechezykow jest gladki lecz juz wyblakly.
wiec wystarczy go spolerowac...
a reszte naprawde juz tu masz...praktycznie wszystko szczegolowo opisane wiec siadz wieczorem,odpal forum i czytaj.jesli nadal nie bedziesz czegos wiedzial to wtedy pytaj..
1- je¶li nie ma odprysków itp to tylko zmatowaæ a czy 600 czy innym to zale¿y od tego czym matujesz i pod co: zapewne woda wiêc 800 i jak dwówarstwa popraw drobniejszym 1000-1200
2- ¿aden bo tylko zmatowa³e¶
3- lakier najbezpieczniej tej samej firmy co bazê.
4- poleruj± jak wyjd± babole ale lepiej nie polerowaæ wcale.
5- rozlewanie: ponoæ dobrze Ci lakierowanie wychodzi wiêc czego nie wiesz? Jeste¶ niewidomy i nie widzisz jak sam lakierujesz?
To wielki skrót w którym tak na prawdê nie ma prawie nic. Je¶li chcesz siê tym na prawdê zaj±æ to poczytaj forum a bêdziesz wiedzia³ nie tylko jak ale te¿ i dlaczego.
Ericsson napisa³/a:
czesto maluje natryskowo rozne konstrukcje i wedlug kilku osob wychodzi mi to bardzo dobrze
Je¶li mówi± to pracownicy Twojego taty to wiesz ¿e trzeba to traktowaæ z przymru¿eniem oka Oczywi¶cie nie przes±dza to o tym ¿e nie masz drygu.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum