Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Ericsson
Wys³any: 2011-10-07, 14:35   Pomoc dla typowego poczatkujacego.
0
UP DOWN

Witam,
Od dluzszego czasu wielkie zainteresowanie a zwlaszcza przyjemnosc sprawia mi malowanie natryskowe. Z racji tego ze mam juz prawie 18 lat i jakos zadnych wiekszych planow na przyszlosc nie mam, postanowilem sil jako lakiernik, skoro sprawia mi to duza przyjemnosc mam warunki to moze bede kiedys takim fachowcem jak Wy :)
Od jakiegos roku dorabiam sobie w wolnych chwilach u ojca na zakladzie - czesto maluje natryskowo rozne konstrukcje i wedlug kilku osob wychodzi mi to bardzo dobrze. Ogolne zasady malowania znam.
Mam malucha eleganta z odzysku - kupilem go w celu nauki lakierowania samochodu - poniewaz chce teraz sprobowac czegos nowego i isc caly czas do przodu uczac sie caly czas czegos nowego.
Nie chce Was za bardzo denerwowac bo beda pytania dla Was fachowcow smieszne ale dla mnie jak najbardziej powazne i wazne. Za kazda odpowiedz bede bardzo wdzieczny !

a wiec :
Chce pomalowac maske - lakier nie ma odpryskow, pechezykow jest gladki lecz juz wyblakly.
1) Czy musze lakier zdzierac do golej blachy czy wystarczy go zmatowic papierem np 600
2) Jaki podklad zastosowac ( rodzaj ) ?
3) Jaki zastosowac lakier bezbarwny na lakier docelowy ?
4) Zauwazylem ze lakiernicy zawsze poleruja ostatni warstwe - jakie stosuje sie do tego srodki ? Jak to wykonywac ?
5) Na czym polega rozlewanie lakieru i jak to sie robi ?

Wiem ze malowac naucze sie na wlasnych bledach ale wskazowki beda bardzo przydatne !

gugun 
Wys³any: 2011-10-07, 17:23   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
Ericsson napisa³/a:
Chce pomalowac maske - lakier nie ma odpryskow, pechezykow jest gladki lecz juz wyblakly.
wiec wystarczy go spolerowac...
a reszte naprawde juz tu masz...praktycznie wszystko szczegolowo opisane wiec siadz wieczorem,odpal forum i czytaj.jesli nadal nie bedziesz czegos wiedzial to wtedy pytaj..

senior
Wys³any: 2011-10-07, 19:25   
0
UP DOWN

Pomóg³: 8 razy
1- je¶li nie ma odprysków itp to tylko zmatowaæ a czy 600 czy innym to zale¿y od tego czym matujesz i pod co: zapewne woda wiêc 800 i jak dwówarstwa popraw drobniejszym 1000-1200
2- ¿aden bo tylko zmatowa³e¶
3- lakier najbezpieczniej tej samej firmy co bazê.
4- poleruj± jak wyjd± babole ale lepiej nie polerowaæ wcale.
5- rozlewanie: ponoæ dobrze Ci lakierowanie wychodzi wiêc czego nie wiesz? Jeste¶ niewidomy i nie widzisz jak sam lakierujesz? ;P
To wielki skrót w którym tak na prawdê nie ma prawie nic. Je¶li chcesz siê tym na prawdê zaj±æ to poczytaj forum a bêdziesz wiedzia³ nie tylko jak ale te¿ i dlaczego.
Ericsson napisa³/a:
czesto maluje natryskowo rozne konstrukcje i wedlug kilku osob wychodzi mi to bardzo dobrze
Je¶li mówi± to pracownicy Twojego taty to wiesz ¿e trzeba to traktowaæ z przymru¿eniem oka :) Oczywi¶cie nie przes±dza to o tym ¿e nie masz drygu.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: