Autor |
Wiadomo¶æ |
|
burzol
|
Wys³any: 2011-10-06, 12:59 Malowanie w mat
|
0
|
|
|
|
Witam!!!
Zamierzam pomalowaæ swoje autko w czarny mat dwu-sk³adnikiem czyli Baza na to clar+ ???
no w³a¶nie s³ysza³em co¶ o mat-pa¶cie ale dok³adnych informacji na ten temat nie znalaz³em. Zastanawiam siê jeszcze nad kolorem bazy malowana bêdzie astra G oryginalny kolor to czarna per³a jak my¶licie pomalowaæ na ten odcieñ i wtedy matowym clarem czy klasyczny czarny i matklar? |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-10-06, 13:08
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
|
|
|
|
burzol
|
Wys³any: 2011-10-06, 13:45
|
0
|
|
|
|
Problem jest w tym ¿e mam klar ju¿ kupiony z inter trotona 2l i posiadam jeszcze czarna bazê równie¿ z intertrotona mia³a byæ na pierwsze 2 krycia nada siê na czarny mat? |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2011-10-06, 19:17 Re: Malowanie w mat
|
0
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
burzol napisa³/a: | Witam!!!
Zamierzam pomalowaæ swoje autko w czarny mat dwu-sk³adnikiem czyli Baza na to clar+ ???
no w³a¶nie s³ysza³em co¶ o mat-pa¶cie ale dok³adnych informacji na ten temat nie znalaz³em. Zastanawiam siê jeszcze nad kolorem bazy malowana bêdzie astra G oryginalny kolor to czarna per³a jak my¶licie pomalowaæ na ten odcieñ i wtedy matowym clarem czy klasyczny czarny i matklar? |
pytanie podstawowe, czy masz sterylne warunki? ja lakieruj±c w kabinie lakierniczej nie podj±³ bym siê lakierowania w macie, a no to dlatego, ¿e nawet jak wpadnie ¶mietek to ju¿ nic z tym nie zrobisz - nie da siê spolerowaæ miejscowo bo zacznie siê ¶wieciæ. |
|
|
burzol
|
Wys³any: 2011-10-06, 19:38
|
0
|
|
|
|
Autko bêdzie malowane w kabinie tylko nie mam zielonego pojêcia jak:( czy baza+klar mo¿e akryl matowy jak kto¶ ma jakie¶ do¶wiadczenie to proszê o info najlepiej pasuje mi baza + klar + (matpasta?) spróbowaæ zawsze mo¿na |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2011-10-06, 19:53
|
0
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
burzol napisa³/a: | Autko bêdzie malowane w kabinie tylko nie mam zielonego pojêcia jak:( czy baza+klar mo¿e akryl matowy jak kto¶ ma jakie¶ do¶wiadczenie to proszê o info najlepiej pasuje mi baza + klar + (matpasta?) spróbowaæ zawsze mo¿na | s± tak naprawdê 3 sposoby:
1. Akryl z past± matuj±c± (bez efektu per³y, metaliku)
2. Bezbarwny mat
3. Bezbarwny z dodatkiem pasty matuj±cej
Wg mnie ja bym wybiera³ opcjê 2 lub 3 - to ju¿ nie ma znaczenia - im wiêcej pasty matuj±cej tym wiêkszy mat - najlepiej zrobiæ próbê na pocz±tku |
|
|
burzol
|
Wys³any: 2011-10-06, 20:31
|
0
|
|
|
|
Generalnie malowaæ bêdzie mój kolega ja mam za zadanie siê zorientowaæ co i jak z czym i do czego, je¿eli dobrze rozumiem maluje czarn± baz± (mo¿e byæ najtañsza z puszki litrowej intertrotona ) na to przychodzi klar+pasta matuj±ca w stosunku 2:1 np. Je¿eli mam racje to napisz jeszcze jak ma rozlaæ klar na jakim ci¶nieniu ? Reasumuj±c zabieg podobny do malowania szerokiej listwy w 124 |
|
|
|
|
ignac2004
|
Wys³any: 2011-10-07, 06:35
|
0
|
|
|
|
Kolego, ja malowa³em zwyk³ym klarem z Novola i do tego dodawa³em Mat paste rownie¿ z Novola. Symbole produktów mogê Ci napisaæ wieczorem.
Pasty dodawa³em 1:1 do wymieszanego klaru.
Krycie troche gorsze, ale wyszed³ 100% matt
Gdzie¶ widzia³em reklamê lakieru Trotona "Diabolic Matt". Nie wiem jaki koszt ale mo¿naby spróbowaæ? |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-10-07, 09:29
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
kalbi napisa³/a: | ja lakieruj±c w kabinie lakierniczej nie podj±³ bym siê lakierowania w macie, a no to dlatego, ¿e nawet jak wpadnie ¶mietek to ju¿ nic z tym nie zrobisz - nie da siê spolerowaæ miejscowo bo zacznie siê ¶wieciæ. | niby zacznie ale na macie + jest taki ze nawet jak wpadnie pypcio to i tak bedzie malo widoczny,duzo mniej niz wna polysku
burzol napisa³/a: | Generalnie malowaæ bêdzie mój kolega | to co to za kolega co za lakierowanie sie bierze a nie zna podstaw lakiernictwa?? |
|
|
|
|
senior
|
Wys³any: 2011-10-07, 19:09
|
0
|
|
|
Pomóg³: 8 razy Posty: 415
|
Je¶li masz do dyspozycji gotowe lakiery w macie to we¼ gotowca. W razie przysz³ej awarii zawsze to jest wiêksza szansa jakiej¶ powtarzalno¶ci bez wiêkszych kombinacji i potów.
{chocia¿ ni groma nie wiem co ludzie widz± w tych matach} |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-10-07, 19:23
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
z tym ze z tymi gotowcami roznie tez bywa...slyszalem o takich co osobno lakierowali elementy i tez im wyszedl kazdy w innym stopniu matu...wszystko zalezy od grubosci lakieru cisnienia temp i innych jak w "najbardziej perwowej"perle |
|
|
|
|
senior
|
Wys³any: 2011-10-07, 19:27
|
0
|
|
|