Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
burzol
Wys³any: 2011-10-06, 12:59   Malowanie w mat
0
UP DOWN

Witam!!!

Zamierzam pomalowaæ swoje autko w czarny mat dwu-sk³adnikiem czyli Baza na to clar+ ???
no w³a¶nie s³ysza³em co¶ o mat-pa¶cie ale dok³adnych informacji na ten temat nie znalaz³em. Zastanawiam siê jeszcze nad kolorem bazy malowana bêdzie astra G oryginalny kolor to czarna per³a jak my¶licie pomalowaæ na ten odcieñ i wtedy matowym clarem czy klasyczny czarny i matklar?

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-10-06, 13:08   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
Nowa oferta sklepu www.elakiery.pl oferuje lakier bezbarwny matowy o ró¿nych stopniach matu.
http://www.multichem.pl/p...rwny-cm-10.html

burzol
Wys³any: 2011-10-06, 13:45   
0
UP DOWN

Problem jest w tym ¿e mam klar ju¿ kupiony z inter trotona 2l i posiadam jeszcze czarna bazê równie¿ z intertrotona mia³a byæ na pierwsze 2 krycia nada siê na czarny mat?

kalbi 
Wys³any: 2011-10-06, 19:17   Re: Malowanie w mat
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
burzol napisa³/a:
Witam!!!

Zamierzam pomalowaæ swoje autko w czarny mat dwu-sk³adnikiem czyli Baza na to clar+ ???
no w³a¶nie s³ysza³em co¶ o mat-pa¶cie ale dok³adnych informacji na ten temat nie znalaz³em. Zastanawiam siê jeszcze nad kolorem bazy malowana bêdzie astra G oryginalny kolor to czarna per³a jak my¶licie pomalowaæ na ten odcieñ i wtedy matowym clarem czy klasyczny czarny i matklar?

pytanie podstawowe, czy masz sterylne warunki? ja lakieruj±c w kabinie lakierniczej nie podj±³ bym siê lakierowania w macie, a no to dlatego, ¿e nawet jak wpadnie ¶mietek to ju¿ nic z tym nie zrobisz - nie da siê spolerowaæ miejscowo bo zacznie siê ¶wieciæ.

burzol
Wys³any: 2011-10-06, 19:38   
0
UP DOWN

Autko bêdzie malowane w kabinie tylko nie mam zielonego pojêcia jak:( czy baza+klar mo¿e akryl matowy jak kto¶ ma jakie¶ do¶wiadczenie to proszê o info najlepiej pasuje mi baza + klar + (matpasta?) spróbowaæ zawsze mo¿na

kalbi 
Wys³any: 2011-10-06, 19:53   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
burzol napisa³/a:
Autko bêdzie malowane w kabinie tylko nie mam zielonego pojêcia jak:( czy baza+klar mo¿e akryl matowy jak kto¶ ma jakie¶ do¶wiadczenie to proszê o info najlepiej pasuje mi baza + klar + (matpasta?) spróbowaæ zawsze mo¿na
s± tak naprawdê 3 sposoby:
1. Akryl z past± matuj±c± (bez efektu per³y, metaliku)
2. Bezbarwny mat
3. Bezbarwny z dodatkiem pasty matuj±cej

Wg mnie ja bym wybiera³ opcjê 2 lub 3 - to ju¿ nie ma znaczenia - im wiêcej pasty matuj±cej tym wiêkszy mat - najlepiej zrobiæ próbê na pocz±tku

burzol
Wys³any: 2011-10-06, 20:31   
0
UP DOWN

Generalnie malowaæ bêdzie mój kolega ja mam za zadanie siê zorientowaæ co i jak z czym i do czego, je¿eli dobrze rozumiem maluje czarn± baz± (mo¿e byæ najtañsza z puszki litrowej intertrotona ) na to przychodzi klar+pasta matuj±ca w stosunku 2:1 np. Je¿eli mam racje to napisz jeszcze jak ma rozlaæ klar na jakim ci¶nieniu ? Reasumuj±c zabieg podobny do malowania szerokiej listwy w 124

ignac2004 
Wys³any: 2011-10-07, 06:35   
0
UP DOWN

Kolego, ja malowa³em zwyk³ym klarem z Novola i do tego dodawa³em Mat paste rownie¿ z Novola. Symbole produktów mogê Ci napisaæ wieczorem.
Pasty dodawa³em 1:1 do wymieszanego klaru.
Krycie troche gorsze, ale wyszed³ 100% matt :)

Gdzie¶ widzia³em reklamê lakieru Trotona "Diabolic Matt". Nie wiem jaki koszt ale mo¿naby spróbowaæ? :)

gugun 
Wys³any: 2011-10-07, 09:29   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
kalbi napisa³/a:
ja lakieruj±c w kabinie lakierniczej nie podj±³ bym siê lakierowania w macie, a no to dlatego, ¿e nawet jak wpadnie ¶mietek to ju¿ nic z tym nie zrobisz - nie da siê spolerowaæ miejscowo bo zacznie siê ¶wieciæ.
niby zacznie ale na macie + jest taki ze nawet jak wpadnie pypcio to i tak bedzie malo widoczny,duzo mniej niz wna polysku
burzol napisa³/a:
Generalnie malowaæ bêdzie mój kolega
to co to za kolega co za lakierowanie sie bierze a nie zna podstaw lakiernictwa??

senior
Wys³any: 2011-10-07, 19:09   
0
UP DOWN

Pomóg³: 8 razy
Je¶li masz do dyspozycji gotowe lakiery w macie to we¼ gotowca. W razie przysz³ej awarii zawsze to jest wiêksza szansa jakiej¶ powtarzalno¶ci bez wiêkszych kombinacji i potów.
{chocia¿ ni groma nie wiem co ludzie widz± w tych matach}

gugun 
Wys³any: 2011-10-07, 19:23   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
z tym ze z tymi gotowcami roznie tez bywa...slyszalem o takich co osobno lakierowali elementy i tez im wyszedl kazdy w innym stopniu matu...wszystko zalezy od grubosci lakieru cisnienia temp i innych jak w "najbardziej perwowej"perle

senior
Wys³any: 2011-10-07, 19:27   
0
UP DOWN

Pomóg³: 8 razy
Dlatego napisa³em: "jest wiêksza szansa jakiej¶ powtarzalno¶ci" ;)

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: