Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:41 |
Autor |
Wiadomość |
 |
gcienki
|
Wysłany: 2007-02-26, 11:13 Wgniecione progi
|
0
|
|
|
|
Czy ktoœ by³ by w stanie mi powiedzieÌ jak wyprowadzic progi w VW Golf III. Progi powgniatane s¹ w doœÌ powa¿y sposób a zagniecenia s¹ du¿e. Chce zrobic to w tani sposób bez oddawania samochodu do blacharza oraz bez wycinania i wstawiania nowych. Progi wgniecione s¹ zaraz za przednim ko³em na odcinku oko³o 30 cm i od spodu . Proszê o pomoc. |
|
|
|
 |
Mirek
|
Wysłany: 2007-02-27, 10:00
|
0
|
|
|
|
Mysle ze bez wybijaka i spawary sie nie obedzie nie znam innego sposobu |
|
|
|
 |
gcienki
|
Wysłany: 2007-02-27, 21:16
|
0
|
|
|
|
TAK TEZ MYÂŚLAÂŁEM I TAK BĂDZIE TRZEBA ZROBIĂ. DziĂŞki myÂślaÂłem ze jest inny sposĂłb. |
|
|
|
 |
kkazik40
|
Wysłany: 2007-02-27, 23:27
|
0
|
|
|
|
Witam
Jest jeszcze inna mo¿liwoœÌ, sposób czêsto stosowany przez fachowców za wielk¹ wod¹.
Wiercimy niewielkim wiert³em otworki w zag³êbieniach, nastêpnie wkrêcamy w nie wkrêty i mo¿emy za ich pomoc¹ pousuwaÌ wiêksze wgniecenia. Otwory po takiej naprawie niekoniecznie musz¹ byÌ zaspawane, szpachla (z w³óknem) doœÌ dobrze je zabezpieczy.
RĂłwnieÂż moÂżna uÂżyĂŚ cyny do wyciÂągania wgnieceĂą. |
|
|
|
 |
omenator
|
Wysłany: 2007-05-07, 23:12
|
0
|
|
|
|
W zaleÂżnoÂści od wielkoÂści wgnieceĂą.
Minimalne jakieÂś ledwo widoczne szpachlem.
Niewiele wiêksze czyli np g³êbsze od 2 mm nawiercasz , wkrêcasz œruby i wyci¹gasz m³otkiem bezw³adnoœciowym. Mankament to pozostawione otwory, które musisz zaspawaÌ potem.
Lub Âżeby nie dziurawiĂŚ moÂżesz przyspawaĂŚ coÂś lekko i teÂż tym mÂłotkiem bezwÂładnoÂściowym wyciÂągasz. MÂłotek bezwÂładnoÂściowy do kupienia na Allegro.
Albo profesjonalne przygrzewane sztyfty stalowe do blachy (nie wymagajÂą wykonywania otworĂłw) ktĂłre potem siĂŞ Âłatwo odrywa. Ale to juÂż sprzĂŞt dla AmerykaĂąskiego Hot Roda.
Gdy wogóle wgniecenie nie do wyklepania to niestety wycinasz zdeformowan¹ czêœÌ.
Docinasz tak¹ sam¹ czêœÌ z innego auta np. na szrocie.
Przypasowywujesz i wspawujesz element.
I potem siê cieszy¿ ¿e ³¹dnie wysz³o |
|
|
|